Imaš more na 5 min od kuće????
Onda fino svaka 2-3 dana dva karnistra od 20 l u ruke, i na plažu po more. Skimmer ti ni ne treba!!!!!!
Staviš akvarij blizu prozora, ne treba ti ni rasvjeta za softiće (jedino zimi ponekad). I evo ti, uštedio si 3,4 tisućice kuna i 200 kn struje svaki mjesec.
Ovo je bilo malo zezancije ali dalo bi se i tako nešto izvesti u nedostatku sredstava, a akvarij ne bi ni bio tako loš.
Meni je npr. akvarij sa Mantisom do prozora koje gleda na zapad i primjetio sam da otkad je sunce jače eufilije uživaju, vidi se velika promjena nego kad su pod umjetnom rasvjetom.
I to ostavim nekih 3-4 cm otvorenu roletu. Kad pogledam kroz taj prorez, svjetlost kao da isijava jedna malo žešća neonka.
Još nešto već rečeno za skimmer.
Ja sam imao klasik među skimmerima - AM Turboflotor 1000. Skimmer radi bez greške, piše u specif. da može u akvarij i do 2000 l. Ako gušće naseliš akvarij mučit će se i sa 200l, kao što je bilo kod mene. Kao što je već napisano broj oragnizama mijenja količinu zagadjanja u akvariju, tak da onaj podatak za skimmer o količini vode koju može obraditi obično je neistinit u ralnosti.
Za akvarij 160 l ja bih uzeo skimmer za akvarij preko 500 l minimum, a možeš za 1000 l.