Jel stalo ugibanje!?
Kak se drzi populacija?
Od ovakve price koja te snasla se jezim. Najgore je što nikako da se utvrdi uzrok problema.
Meni se tak nekak slično dogodilo u morskom kad mi je krepao neki veliki puž. 2 tjedna sam mjerio nitrat koji je bio povišen, usput gledao kako sve prekriva cijano-bakterija, okrivljujući novu rasvjetu koju sam baš nedavno instalirao, a fosfate se nisam sjetio izmjeriti. U 2-3 tjedna se desila nekroza tkiva koralja tak da se i danas nakon par mjeseci nisam vratio na staru veličinu koralja koji su stradali. Bio sam zasljepljen nekim drugim sporednim uzrokom, koji je prikrio stvarni problem. Kod mene je to bila rasvjeta i nešto povišeni nitrati, fosfat je ostao u sjeni a bio je koban.
Jesi mjerio fosfat. Lupam bezveze ali starno ne znam kaj više.
Ja mislim da nije do prehrane tj. bloata, pa korištena je skroz ok hrana, zasto bi se tak nekak pojavilo.
Više su mi neobični ti mali nitriti i visoki nitrati, otkud to. U zacikliranom tanku nitriti su ravno nula, ni mrvicu iznad, a ako se redovito izmjenjuje voda i s većom populacijom od tvoje nitrat ne bi smjeo biti toliki. Ja sam imao tak nekak sa 50 odraslih riba u 235 l i to na dan kad mijenjam pola vode, znači kad je najviša koncentracija, a sipao sam dnevno 10-tak tvojih mjerica hrane.
Jel moguće da je nešto pobilo filtarske bakterije pa je filtracija kratko prekinuta, skočili nitriti, nešto riba stradalo, pa se sad populacija bakterija opet vraća u normalu, tj. formirale su se i nitrobacter bakterije pored nitrosomonas bakterija.
Lupam znam.
Inače čini mi se da je ona prva riba koju si izvadio imala otvorena usta, sto moze biti znak nekog trovanja.
PS Sad sam vido poruku od Bazoe!
Mozda je otrov iz povrca poremetio nitrifikacijski proces u akvariju, stradalo nesto bakterija, pa je najprije porastao amonijak, a onda sve redom dok se opet nije stvorila dovoljna populacija bakterija, što znači da si imao one pikove u koncentraciji najprije amonijaka, nitrita i sad na kraju nitrata. Sad kad je proces ponovnog cikliranja pri kraju, ima jos nesto sitno nitrita.
Jest da je teorija nategnuta, ali...