Ovo bi trebalo biti upućeno prvo Unki, autoru nezaboravnog haikua "Tri ribice u vodi s česme, jadne li su one bile", no nekako mi dodje da se pozalim svima - jer sam zaista jučer vidjela tri ribice u vodi s česme, jadne li su one bile. Totalno mi se stisnulo srce kad sam to vidjela i tek sada definitivno i potpuno razumijem neke postove koje sam čitala, kad su ljudi opisivali slične situacije, a ja sam mislila da pretjeruju.
Ovak je to izgledalo: gospodja u jednoj galeriji ima akvarij na pultu, zamišljeno kao ukras. NO to je POTPUNA KATASTROFA. Akvarij ima 12 litara, u njemu su dva karasa i jedna betta.
Nema šljunka na dnu akvarija, nema ničega osim 3 morske školjke, za ukras(kaže gospodja). Nema filtera, nema pumpice za zrak.
Ribice jadne stalno idu na površinu, traže kisik. Pokušavam dati par savjeta, no oni se odbijaju kao ping-pong loptice od zida. Gospodaj svaki drugi dan mijenja svu vodu ribicama, nekakvom keficom čisti te morske školjke (cijela stvar se dešava u jednom selu na Krku).Na svaki savjet gospodja odmahne rukom "Ma, dobro je njima".

Pokusavam ocajnicki potez:"Mozda ih želite nekome dati?", pri tome mislim na sebe. Ne želi.

Odlazim iz galerije i definitivno mi je teško kad ih se sjetim. Jadne ribice, a ja nista ne mogu napraviti.Rekla sam joj da im bar mijenja vodu koja odstoji najmanje 24 sata (a i nema puno vise vremena, jer ona svakih 48 sati mijenja svu vodu) , rekla je da bude.Barem to!
Inače, što se našeg Oskara tiče (oskar koji nije oscar, nego karas, komet(ak sam dobro zapamtila), mladi gospon :)je jako dobro podnio odvajanje dok smo mi na godišnjem.Mislim da je on to podnio bolje od mene, ja sam ga sanjala često, u raznim situacijama, prvo da je naraso preko 1 metar, i da ne stane ni u jedan akvarij, onda drugi puta sanjala da je bio pun nekih smedjih algi, ko da ima dlake po sebi...totalno me brinuo u snu. Na javi je sve bio ok. Imamo divnu susjedu, koja ga je hranila prema njegovom ustaljenom ritmu, svaki petak (sve u svemu 2 petka) mijenjala vodu koju smo mi ostavili (s acqua safe-om) i sve je prošlo super. Sad je hazbnd u Zg, pa ne gnjavimo vise susjedu. Inače, Oskar

je vec neko vrijeme u vecem akvariju, nije vise u 15 litara, no predstavljanje, uz fotke, čim bude vremena.