Svibanj 09, 2025, 18:11:38 poslijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: moja prva zmija  (Posjeta: 13196 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline guglaj

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 38
moja prva zmija
« u: Svibanj 03, 2009, 22:51:32 poslijepodne »
ovako prvo sto bi se htio zahvaliti svima onima koji su mi pomogili pri odabiru prve zmije, i posebito onima koji su dosta zivaca izgubili da ispravim par gresaka u vezi njenih adekvatnih uvijeta.... isto tako bi htio reci da sam dosta korisnih informacija dobio forumu citajuci i trazeci sto vise o zmijama i teraristici i da nije bilo ovog foruma tko zna sta bi ja iskemijao!!

HVALA VAM!!

vrstu koju smo se odlucili nabaviti je boa constrictor, stara je oko godinu i 2,3 mjeseca, duga je oko metar i 15cm..

trearij jos nije gotov,, treba jos ici druga pozadina jos se nisam odlucio kakvu cu stvaiti,, a sto se tice dimenzija i uvijeta:
D100cm x S50cm x V70cm

2 podna gijaca 25W
1 lampa dnevna SunGlo 100W
1 lampa nocna HeatGlo 100W
1 neonka 75W

nocna temp je oko 26-29C (mijerio sam na vise mijesta)
dnevna 30-33C i na mijestu za suncanje je 36C

vlaga je 60-75% (prskam jedanput dnevno i doljevam vodu svakih 2 dana u podlogu)

e da imam ja jos par pitanja, hehe

prvo i ono naj vaznije! dali su dobi uvijeti??
koliko cesto se hrani??
i posto je tek stigla malo je stramezljiva cijeli dan je sakrivena ispod kore od pluta,, rijetko izlazi van (imam je tek 6 dana..) dali je to normalno???

Offline Jaz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
Odg: moja prva zmija
« Odgovori #1 u: Svibanj 03, 2009, 23:08:52 poslijepodne »
boa ti je super, što se tiče prehrane hraniš je jednom tjedno s jednim mišem, ako skužiš da joj s vremenom to nije dosta, a dajoj dva miša... :)
temperatura bi trebala biti između 25 i 32C

ako se skriva, to je normalno... pusti je par dana da se privikne na terarij i za koji dan joj daj prvi obrok.
David Icke: britanska kraljica je reptil !!!

Offline guglaj

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Svibanj 03, 2009, 23:19:10 poslijepodne »
hvala, hvala!

jednom tjedno ovi u ducanu su je hranili svakih 2tjedna,, vijerojatno su htijeli ustedijeti!... sutra cu joj kupiti jednog lijepog slasnog misa...
e da oni su je drzali na 17-25 stupnjeva dali joj je to moglo kako naskoniti ili razboliti??? jer koliko sam shvatio to je jako niska temp za bou...
« Zadnja izmjena: Svibanj 03, 2009, 23:31:58 poslijepodne od guglaj »

Offline Kisa

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 37
« Odgovori #3 u: Svibanj 04, 2009, 00:21:46 prijepodne »
ako su je hranili 1 u 2 tj, probaj sa 2 miša.
ili mladim štakorom.

moja Dea ima skoro 3 i po godine i prehrambene navike su joj katastrofa
bile i ostale

pa hoće, pa neće, pa joj je sad ovaj štakor dobar, slj. tj. prevelik...
pa se zna desit da 2 čak i 3tj (naročito ako se presvlači) ne želi ništa, pa neće više od 1 osrednjeg štakora, a koj puta pojede 2 odrasla pa je za tj. dana opet gladna.

ugl, poanta priče - ponudi pa vidi.

u ovu tvoju čist komotno stanu 2 miša :D

nego, ima li novi komad ime? ^^

Offline (Goc)

• Punopravni član
  • **
    • http://akvarij.net
« Odgovori #4 u: Svibanj 04, 2009, 01:11:01 prijepodne »
super zmija i terarij,samo stavi nekakvu zastitu na zarulje da ti se zmija ne sprzi ;)

Offline baba-ri

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Svibanj 04, 2009, 07:19:50 prijepodne »
pozzz ljudi!!

iako ne znamo da li je musko ili zensko, boa se zove maja i stvarno mislim da sad uziva u novom domu!!
ne boji se previse i navikla se nositi na rukama tako da uopce nema problema oko toga!!
po noci uzivam jer je non stop u pokretu i istrazuje terarij a preko dana je u svojoj buksi i spava..  :D

kao sto je guglaj vec rekao njoj je tamo bilo prehladno pa me zanima da li joj se moze sta dogodit?
ovaj tjedan ide kod veterinara da on vidi da li je sve kako bi trebalo biti..
vidjet cemo ako veterinar ima sondu pa da saznamo njen spol ili mozda zna nekoga..

hvala vam puno!! ovaj forum i svi vi ste nam stvarno pomogli oko zmije!!

Offline crorasta

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 36
« Odgovori #6 u: Svibanj 04, 2009, 08:00:29 prijepodne »
zmija je prava ljepotica a i terarij,good man  :klap: :klap: :klap:

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #7 u: Svibanj 04, 2009, 08:19:09 prijepodne »
Temperature u terariju su malo previsoke. Na tvom mjestu zamjenio bih ove 100 watne žarulje sa 60 watnim. Previsoka temperatura isto može biti razlog što zmija svo vrijeme provodi u skloništu. Na hladnijem dijelu terarija temp. bi stalno (i po danu) trebala biti oko 25C.

Offline vrba73

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #8 u: Svibanj 04, 2009, 10:12:44 prijepodne »
Ovo sto Nino kaze stoji.  Temperature ti je previsoka jer ti je lampa pre jaka.  Ja svoje odrasle boa-e drzim u terariju 200x70x90cm i na toplijem dijelu imaju lampu od 50W i to im je dovoljno.  Boa constrictor zivi od mexica do argenitine i perua,  znaci u razlicitim podrucjima. I moze podnjeti dosta razlicite raspone temperatura.  Vecina Boa koju ces naci po pet shopovima nije "cista" tj najcesce se nemoze odrediti podrijeklo nego se radi o nekom mixu tako da se tesko adaptirati ovisno o lokalitetu.  Zato se vecina njih drzi unutar tih gabarita o kojema vec ovdje diskutirate. 
Evo nasao sam jedan prastari clanak gdje sam svojevremeno malo pisao o Boama.  https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=10480.0
Predsjednik Udruge Ljubitelja Egzotičnih Životinja

Offline guglaj

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Svibanj 04, 2009, 22:58:04 poslijepodne »
,,, ok maknuo sam te dvije lampe od 100W i jedan podni grijac sam iskljucio i stavio 50W zarulju plavu,, sada je temp u mijestu gdije se skriva 24C i na ostalim mijestima na podu isto tako od 24-27, a na suncanij poziciji je 29C,.. vlaga je ostala ista 55-70%...
sad valjda ce sada po danu izaci iz skrovista?? mozda joj ipak treba malo vremena da se navikne,.

danas smo je prvi puta nahranili!!  :) :)
prvo smo stavili jednog misa dok je ona bila skrivena,, nakon 15, 30 sec odma ga je namirisala izasla van,, gledala koju minutu i u sekundi je bio gotov!! sad nismo znali dali je jos gladna,, pa samo nakon par minuta sto ga je progutala stavili joj jos jednog misa koji je jos kratko bio među zivima :) .. nakon toga se vratila u skroviste...

lovac!!

Offline guglaj

• Novi član
  • *
« Odgovori #10 u: Svibanj 04, 2009, 23:43:45 poslijepodne »
Vecina Boa koju ces naci po pet shopovima nije "cista" tj najcesce se nemoze odrediti podrijeklo nego se radi o nekom mixu tako da se tesko adaptirati ovisno o lokalitetu.

znam, znam da nije "cista" nego da je mix,, kada smo trazili zmije imali smo dosta ponuda pocevsi od kraljevskih pitona, zelenih pitona, kukuruznih i dr. cistu Boa Constrctor Constrictor i Imperator nismo je mogli naci pitali smo na drugim forumima, pet shopovima i nista.. nakraju smo dosli u jedan pet shop u rijeci i odmah smo se zaljubili u nju i rekli to je ta!! nema veze sto je mix, glavno da se nama sviđa! pa kao sto si ti naveo u onom linku kojem si mi dao da je jako tesko naci 100% cistu vrstu...

Offline vrba73

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Svibanj 04, 2009, 23:52:56 poslijepodne »
Podni grijaci se kod zmija uglavnom vise ne koriste. Ako vam je u stanu normalna temperatura, tj ako zmiju bas ne drzite u podrumu (sto vidim da ne) onda vam podni grijaci nisu potrebni.  Neprirodno je zmiji da toplinu dobiva iz zemlje tj odozdo.  I ona ce se uglavnom "nakeljit" na to mjesto u terariju gdje je grijac i to je to.  Ako je podni grijac tamo gdje se skriva onda ce ona gotovo uvijek lezati tamo.  Ako vam u stanu temperatura ne pada po noci ispod cca 20C onda vam je dovoljna spot lampa.

Offline baba-ri

• Novi član
  • *
« Odgovori #12 u: Svibanj 05, 2009, 20:41:32 poslijepodne »
hmm, vidis mogao bi probati iskljuciti i taj drugi podni grijac,, iskljuciti cu ga na par dana pa cemo vidjeti sta ce se desiti....
neki dan sam primjetio da ima neke svijetle izbocene kao oziljke na koži, čini mi se da su opekline jer u terariju gdje je bila podni grijac je dijelomicno bio vani...

sliko sam je i oznacio par njih koje se vide na slici...

Offline vrba73

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Svibanj 05, 2009, 21:12:46 poslijepodne »
Da, to moze biti od toga.  Ili se zmija na nesto ogrebala? Ali vrlo vjerojatno od grijaca.  kao sto sam rekao, ako tu je u stanu dovoljno toplo, gasi grijac!  Ja imam preko 40 vrsta zmija i nigdje nikada nisam koristio podne grijace.

Offline guglaj

• Novi član
  • *
« Odgovori #14 u: Svibanj 05, 2009, 21:36:15 poslijepodne »
ok ugasio sam grijače i za par dana cu ih izvaditi, jer sam ju nahranio pa da prođe dan, dva..

e to stvarno nije u redu da se uopče nisu brinuli o toj zmiji u pet shopu.. to ti je kada je se svi radnici boje priči i izvaditi da joj namijeste taj podni grijač kako treba!!! u rijeci sam bio na 4 mijesta gdje imaju zmije na niti jednom nemaju uvijete kakve bi trebali imati tj kakve sam na ovom forumu pročitao bio to dovoljno velik terarij, temp, grijanje a za hranjenje to ne zelim ni pomislit je danas svi zele ustediti pa su vijerojatno i oni... žalosno :(

Offline guglaj

• Novi član
  • *
« Odgovori #15 u: Svibanj 06, 2009, 19:22:16 poslijepodne »
jedno pitanje:da li je normalno da se potpuno zakopa u treset preko dana?
to je danas napravila i vec sam mislio da je pobjegla, al sam ju skuzio kad sam pomaknuo drvo...

i jos nesto kad ugasim oba podna grijaca temperatura joj je preko noci 22 stupnja.. a to je premalo, je tako??

hvala!

Offline vrba73

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Svibanj 06, 2009, 19:27:22 poslijepodne »
normalno je da se zavlaci u treset jer boa-e u prirodi se zavlace pod lisce, trulez...itd... probaj naci par fotki boe u prirodi, koje nisu pozirane, znaci insitu fotke pa ces vidjet da su zavucene pod nesto... nevjerovatno je kako zmija od 2-3 metra moze biti nevidljiva.  Imam par frendova koji su bili u juznoj americi traziti boe pa sam vidio kak to izgleda.  Bez obzira na njihovu velicinu nije ih lako naci.  aA temepratura od 22C je ok.  nebu joj nista

Offline guglaj

• Novi član
  • *
« Odgovori #17 u: Svibanj 06, 2009, 19:37:33 poslijepodne »
ma daj umro sam od straha dok nisam isao micat drva!! vec sam mislio da je pobjegla al mi nije bilo jasno kako jer je terarij non stop zakljucan!! kakvo olaksanje kad sam ju vidio!!! :) :P

Offline guglaj

• Novi član
  • *
« Odgovori #18 u: Svibanj 12, 2009, 16:39:21 poslijepodne »
jedno pitanje u vezi stakora;;

kupio sam danas 2 stakora za nahraniti zmiju,, kada sam dosao doma primijetio sam da su krcati nekih buha ili usi (crvene su boje...)!! ima ih stotine!! sad dali da ih dam zmiji ili ne?? dali joj te buhe mogu kako naskoditi???

hvala!

Offline El Djapo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Beogradski pašaluk
« Odgovori #19 u: Svibanj 12, 2009, 16:46:55 poslijepodne »
Nemoj ni slučajno da ih daješ zmijama jer su to PIPE, paraziti koji će ti
napasti zmije, sisati im krv i izazvati ozbilje probleme!!!

Ubij pacove pa ih zamrzni na par dana, hladnoća će ubiti parazite pa posle hrani zmije...

Offline guglaj

• Novi član
  • *
« Odgovori #20 u: Svibanj 12, 2009, 16:56:17 poslijepodne »
daj ne xxxx!!! dobro da si mi rekao!

idem ih vratiti u pet shop,, sad znam di ih vise necu uzimati!!
a ako je zmija zarazena tim pipama kako ih mogu istrijebiti,, dali se te pipe uhvate za kozu ili uđu u njih pa ih sisu???
« Zadnja izmjena: Svibanj 12, 2009, 16:59:06 poslijepodne od Strichek Matija »

Offline El Djapo

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Svibanj 12, 2009, 17:05:04 poslijepodne »

Ophionyssus natricis su paraziti koji do terarijuma dospevaju najčešće
tako kao što je tvoj slučaj ili unošenjem u terarijum iz prirode ne tretiranih predmeta...

Pogledaj malo po forumu, mislim da ima nešto o tome... Ako nema, onda javi pa da napišemo
nešto...

Offline guglaj

• Novi član
  • *
« Odgovori #22 u: Svibanj 12, 2009, 17:05:28 poslijepodne »
ok!

hvala!!

Offline El Djapo

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Svibanj 12, 2009, 17:29:16 poslijepodne »

Offline guglaj

• Novi član
  • *
« Odgovori #24 u: Svibanj 12, 2009, 17:35:55 poslijepodne »
da procitao sam to..

znaci ako mi je zmija zarazena sto neznam jer na njoj nisam vidio,, jedino sto mogu napraviti je da ispraznim potpuno terrarij ocistim ga temeljito, zmiju okupam,

a za zmiju neznam koliko je pametno koristiti te sprejeve koje su naveli "pyrethrin sprays" sad trazim neki takav sprej a da nije stetan za zmiju.....