Kolovoz 07, 2025, 00:25:22 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: co 2 da ili ne  (Posjeta: 2403 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Tibor

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
co 2 da ili ne
« u: Svibanj 03, 2009, 20:16:32 poslijepodne »
Pre par dana sam preuredio AQ i napravio biotop sa Sumatre.Od riba u njemu imam 4 Barbusa, 2 Sijamca [hteo sam Kalopteruse ali su mi uprodavnici podvalili],3 Kuhlija jednu Botiu ijednog Frenatusa [on mi je ostao iz prosle postvke].Imam spljnji filter od oko 15 l [kucne izrade] i u njemu keramicke perle, plasticne kuglice,pelonsku vatu, aktivni ugalj i sundjer .Pored toga imam cirkulacionu pumpu za vodu i pumpu zavazduh.Dali je potrebno u AQ dodavati co2 s obzirom da u njemu ima dosta velikih riba a bice ih jos.AQ ima oko 95 l ipodloga je samo sljunak a biljaka je malo.

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
Odg: co 2 da ili ne
« Odgovori #1 u: Svibanj 03, 2009, 20:23:00 poslijepodne »
ako imaš malo biljaka, ne vidim razloga da dodaješ co2, jer ribicama on nije potreban. Dodaj ga samo ako misliš napraviti biljni akvarij.

Offline Tibor

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Lipanj 25, 2009, 18:13:26 poslijepodne »
Posto su mi biljke u AQ jako sporo rasle (verovatno jer nemam hranljivu podlogu a i broj riba nije velik)resio sam da u vodu dodam Tetrin Planta Min da bih poboljsao rast biljaka.Biljke su pocele neznatno bolje da rastu ali su se na staklu i liscu pojavile smedje alge.Nesto kasnije su se na obodu lisca pjavile i neke sivkaste cupave alge.Na sajtu sam procitao da je to zbog viska hranljivih materija  koje biljke ne mogu da iskoriste zbog manjka co2,pa sam instalirao diy co2 reaktor i pustam priblizno jedan mehuric u sek na oko 90 l vode.Da li je to dovoljno, i sta bih jos trebao da uradim da bi se stanje popravilo?

Offline Pampa1

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 65
  • wywh
« Odgovori #3 u: Lipanj 25, 2009, 21:33:29 poslijepodne »
Da li je to dovoljno, i sta bih jos trebao da uradim da bi se stanje popravilo?

prva je svjetlost, ako ima malo svjetla biljke ne mogu iskoristiti jako gnojenje (makro i mikro _ malo proguglati) i puno CO2 i nastaju alge, kako pojačavaš svjetlo tako treba pojačavati gnojenje i CO2

nije poželjno pojačavati samo jednu komponentu, važan je sklad: svjetlo-CO2-makroelem.-mikroelem.

tebi je to prije možda bilo uravnoteženo pa nije bilo algi, dodatkom biljnog gnojiva koje bilje nije moglo iskoristiti pojavile su se alge

to je sve pojednostavljeno, ovisi kakvo je bilje, kakva je filtracija i protok vode u akvariju, koliko riba ima i sl.

..:: Zagreb, Dubrava ::..
Do not argue with an idiot. He will drag you down to his level and beat you with experience.

Offline Tibor

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Lipanj 26, 2009, 21:36:26 poslijepodne »
Svetlo u AQ mi cine dve neonske cevi ukupne snage od oko cetrdesetak vati.Jedna cev je neka kineska Gro Lux(bar su prodavnici tvrdili da je Gro Lux) i jedna obicna.Mislim da je to dovoljno svetla za mesoviti AQ od 90-ak litara.Ako se odbije kolicina podloge i dekoracija(panj ikamenje)to je oko 80-ak litara .S obzirom na to odnos kolicine svetla i vode je 0,5w/lit.Filtracija je mislim dobra i dobar protok vode kroz filter.Iz filtera sam izbacio aktivni ugalj i iskljucio sam pumpu za vazduh.
Na povsini vode mise javlja masna skrama koju ne uspevam da upijem novinskim papirom.Ribe su mi nekako staticne,ne jurcaju za hranom,to jest slabo jedu.Boje su im normalne ,normalno disu,peraja im nisu skupljena uz telo.Sta je to sa njima,da li je to stes zbog pustanja co2,ili je to reakcija na ovo vreme?Sta da radim?Molio bih vas za savete i predloge.
Izvinite na opsirnosti.

Offline mega

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • ZADAR
« Odgovori #5 u: Lipanj 27, 2009, 00:09:32 prijepodne »
možda griješim, ali ja tu masnu skramu sa površine ne bi skupljao novinskim papirom već bi za to koristio obične papirnate kuhinjske ručnike ili salvete............tko zna čega sve ima u novinskom papiru i u tinti....sjeti se samo kao ti ruke smrde kad kupiš tek tiskane novine!!!!!
ta "masnoća" ti je od hrane.............toga i ja imam ..... probaj okrenuti izlaz iz filtera tako da ti malo mreška površinu ...... to će pomoći da se ta masnoća malo smanji (možda je više i ne bude) ali će pomoći i u izmjeni plinova.... to znaći da će ti se co2 manje zadržavati u vodi...........
možda da malo smanjiš i količinu hrane za ribice, i to može malo pomoći za tu masnoću.............
probaj i sa nekom drugom hranom.......možda im se ta ne sviđa...........promjenio sam i ja par vrsta dok nisam našao neke koje mi ribice obožavaju..... a neke kvalitetne hrane sam dao prijateljima i zetu jer mi ih ribice nisu baš voljele......a njima lude za tom hranom............
koji put se probudim samo da bi mogao opet leći!!!

Offline Ace

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb Grad
« Odgovori #6 u: Lipanj 27, 2009, 14:31:07 poslijepodne »
Nije to od hrane..ja u svom biljnom to imam a ne hranim ništa..