Srpanj 18, 2025, 09:46:54 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Gugy-gušter iz kamenjara  (Posjeta: 6153 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ferenna007

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 28
Gugy-gušter iz kamenjara
« u: Svibanj 02, 2009, 22:50:15 poslijepodne »
Evo imam pitanje,imamo guštera (2) koji su pitomi i žive u kamenjaru u našem vrtu,da se dotaknuti,pije vodu iz čepa ,iz ruke jede i sve... Obožavam ih i sve to,al jel mogu ja onda njima dvoje donjeti još nekog guštera,jel da ga prvo držim u terariju? Imam jedan slobodan sada trenutno, i sada su tamo u kamejaru 2 mlada guštera,a stari Gugy je zbriso,jel da donesem još da uživaju,lovim im i klopu i stavljam u zdjelice od školjke iz mora,znaju točno gdje je,svaki dan odu tmao,traže vodu i hranu, ko peseki sa ulice :) samo to pitam,i ako nađem novoga dal da ga prvo pripitomim u terarju,ili odmah u kamenjar??  -?

Offline grga54

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
Odg: Gugy-gušter iz kamenjara
« Odgovori #1 u: Svibanj 02, 2009, 23:48:04 poslijepodne »
Bolje ti njih pusti da uživaju kad im je tak dobro.  :)
Ovak neznaš dal bi se slagali sa novim gušterom ili bi se mlatili.
Kakvi su ti to gušteri?
Daj pukni koju sličku.

Offline amauro13

• Punopravni član
  • I lost myself.
« Odgovori #2 u: Svibanj 04, 2009, 10:43:32 prijepodne »
Zidne gušterice znaju biti prilično teritorijalne i manji primjerci nastradaju, odnosno odu tražiti drugi dom. Šteta bi bilo izdvojiti guštera iz njegovog doma i prebaciti ga u novi gdje ga domaćini mogu ugostiti ili otjerati. Ja smatram da je najbolje da uživaš u tima koje imaš.
Dubrovnik / Hrvacka
His melancholy comes from his lonelines and isolation.
He wants to do something more than scare people with his blood-curdling scream.

Offline ferenna007

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Svibanj 04, 2009, 19:42:36 poslijepodne »
Ma znam,zaboravila sam napisati da je iz mačkinih usta,tamo ima hrpa mačaka,tamo ljudi hrane sve mačke našeg grada,konzerve itd. a uostalom često se nađe rep ili čak noga guštera,mrtav gušter na podu,zato ja ranjnike spašavam,a kad se oporave puštam ih u svoj "hotel za guštere" evo sada ih je 4 ranjena,svi bez repa (nije moja krivica) 2 su već ok i pušteni u kamenjar,sada se odmaraju i slikala sam ih,a 2 su sada kod mene u terariju,neznam čime da ih hranim,ima gotova hrana za kupiti? Evo par fotki

Eto to je to,ta dva se sada oporavljaju kad naraste rep idu van,ali nikako ih ne vračam u sada zvano groblje guštera,to ne,sve sami mrtvi leže po podu...  :(

Offline grga54

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #4 u: Svibanj 04, 2009, 20:34:39 poslijepodne »
Nisam stručnjak, al dok ti neko pametniji ne odgovori, probaj im ulovit skakavca ili kakvog drugog manjeg kukca.
Možda čak da ubiješ muhu pa ju baci u terarij.
Gušteri vole živu hranu, i vjerojatno su na tom "hranilištu mačaka" lovili muhe i mušice.

Ako vidiš da ne jedu, pusti ih čim prije negdje u neki kamenjar.Budu se oni snašli i bez repa. :)

Offline ferenna007

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Svibanj 04, 2009, 21:07:09 poslijepodne »
Ma znam da budu ali žao mi ih je a i malo bi imala životinjice takve,uhvatila sam 2 pauka i glistu pa ju narezuckala, nisam mogla naći sada skakavca,imaju ovo i do sutra će biti ok,a sutra lovim muhe skakavce leptire... Može leptire? Bez krila? Ili da radije neš drugo,žao mi ih je  -?

Offline ferenna007

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Svibanj 04, 2009, 21:08:04 poslijepodne »
A ova mala luda Ra je skoro zaglavio u kamenu,u rupi,čačkalicom sam ga izvadila...Sada je kamen popunjen papirom...  :)

Offline Tinny

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 32
« Odgovori #7 u: Svibanj 04, 2009, 21:21:39 poslijepodne »
najbolje bi bilo da ih pustis..ali ak bas oces onda ih hrani s leptirima.ja dok sam bio mali bio sam tak mucitelj gugija stalno bi ih lovio i drzo pa pustio..i zderali su leptire ko ludi. ;) mislim nisi ti mucitelj znam da imas dobre namjere ali guster koji je tak u zatocenistvu pa da ga opet pustis nije bas pametno.uglavnom nemozes im puno pomoc jel im treba dugo da se rep oporavi.
=)

Offline BoO

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Osijek
« Odgovori #8 u: Svibanj 04, 2009, 21:31:27 poslijepodne »
najbolje ti njih odnesi negdje na sigurno,u prirodu....njima je normalno da otkinu rep i da im opet naraste(autotomija)...sami će si naći hranu u prirodi. A koliki je taj terarij u kojima ih držiš? jesi razmišljala da si nabaviš nekog gugija?

e da..i ak su tako pitomi kako kažeš možeš im ograditi možda taj kamenjar vani nekom mrežicom il nećim pa si sigurna da su tamo svi i da ih neće mačka dohvatiti..  :D

Offline ferenna007

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Svibanj 04, 2009, 21:33:44 poslijepodne »
Jesam htjela sam gekona ali neznam baš,vidjet ću,ove sada ne držim samo zbog repa nego jednostavno volim takve životinje, znači leptire obožavaju? A skakavce,budem ulovila ja svašta...Evo maloprije su bili jedan na drugome, veći na manjemu,neznam jel su to 2 mužjaka,2 ženke ili šta već...?  -?

Offline ferenna007

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Svibanj 04, 2009, 21:36:22 poslijepodne »
guster koji je tak u zatocenistvu pa da ga opet pustis nije bas pametno.uglavnom nemozes im puno pomoc jel im treba dugo da se rep oporavi.

Već sam tako napravila sa 2 i ta 2 su sada pitomi ko bubice,i jedu i piju iz ruke kao stari Gugy,legenda,najvažniji lik u ovoj priči ,ova 2 ću isto staviti tamo,ali bojim se da se ne pokolju,ova 2 se sada vole,ali može li netko reći,jel to ženka i mužjak? 2 mužjaka,2 ženke? Neznam zbilja

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #11 u: Svibanj 05, 2009, 07:50:23 prijepodne »
Ferenna, gušteri sa slike su zidne gušterice Podarcis muralis, koje vrlo loše uspjevaju u terariju, pa ih čak i iskusni teraristi izbjegavaju. Ti, s druge strane, imaš odličnu priliku da ih svakodnevno promatraš u prirodnom okolišu, pa iskoristi to rijetko zadovoljstvo. Bez straha ih pusti u stanište svog starog mužjaka, a oni će već uspostaviti hijerarhijsku strukturu unutar skupine. Također, ne brini za to što nemaju repove - oni će narasti brže i biti ljepši budu li gušteri na slobodi.

Usput, životinja na prvoj slici je mužjak (onaj s tamnim točkicama na leđnoj prugi), a druga je ženka.

Offline ferenna007

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Svibanj 05, 2009, 14:39:40 poslijepodne »
E super to me zanimalo zato i jesam tu da ako načinim pogrešku ali neznam za to da ih vratim tamo,a da ih stavim negdje drugdje? Evo baš je danas bilo veselo kad sam ubacila 10 malih mušica i 1 veliku muhu,ostale su 2 male,skakali su na jih kao zmajevi, a ovu veliku su nosali okolo kao pesek kost,ovo imam smao da ih malo čuvam i gledam jer čini mi se da su mladi, kasnije bi ih pustila naravno,razmišljam o kupnji gekona,što mislite o ovom terariju jel ok?

Offline ferenna007

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Svibanj 05, 2009, 14:41:09 poslijepodne »
Ferenna, gušteri sa slike su zidne gušterice Podarcis muralis

Znam  :) a to da loše uspijevaju nisam ih mislila imati duže od tjedan dana da ih poslikam i vratim u prirodu,tako sam već znala napraviti na moru,kada nađem nekoga bez noge ili slično... Ja samo želim dobro njima,a trebam i neku zanimaciju jer sam za gmazovima i svim tim luda doslovno  :D

Offline ferenna007

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Svibanj 09, 2009, 13:18:35 poslijepodne »
Eto danas idu u predivan okoliš sa puno sunca i kamenja ,idu u jedne dvore,tj. ruševina lai nakon toga ima jedno predivno mjesto sa hrpom sunca i kamenja,slikam sve to pa stavim gdje su otišli,previše me strah odnjeti ih tamo kod mačaka,osobito sad kad su dobili novu mačku,tj neka nova je došla koju prvi put vidim...Eto sada uskoro krećemo za par minuta poz :) držite fige nadam se da će sve biti okej