Kolovoz 13, 2025, 21:02:57 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Fotoperiod  (Posjeta: 4057 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline amchudin

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Fotoperiod
« u: Travanj 28, 2009, 09:40:05 prijepodne »
Za vrijeme cikliranja akvariuma osvjetljenje se palilo u 15 sati i gasilo u 24,nakn toga hoćul povećati period na 10 sati ,šta kažete? :question:

Offline sarita

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
Odg: Fotoperiod
« Odgovori #1 u: Travanj 28, 2009, 10:08:35 prijepodne »
Možeš naravno,ali ovisi i o rasvjeti koju imaš.Ako imaš više rasvjete,svijetlo je manje vremena upaljeno i obrnuto.

Offline amchudin

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Travanj 28, 2009, 10:39:01 prijepodne »
hvala Sarita,samo imam jednu na cayman 60 neonku nisam nista nadogradjivao,hocul n a 10 sati povećati?

Offline sarita

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Travanj 28, 2009, 10:48:36 prijepodne »
Mislim da možeš bez pol frke.

Offline moke

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #4 u: Travanj 28, 2009, 17:03:19 poslijepodne »
Idi slobodno 12dan 12 noc tako je kod mene sto se ciklida tice :up:
spasavaj se ko moze  :aaa:

Offline El Enki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #5 u: Travanj 28, 2009, 17:06:13 poslijepodne »
hvala Sarita,samo imam jednu na cayman 60 neonku nisam nista nadogradjivao,hocul n a 10 sati povećati?

slobodno okines i 14h na dan, tak je kod mene vec godinu dana u mom caymanu 60 i sve stima

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #6 u: Travanj 28, 2009, 19:38:47 poslijepodne »
sve je to stvar kak hočeš

svatko od nas je drugačije, ja sam npr ko i area mi se čini 10 sati plus pauza od jednog sata nakon prvih 5 sati.

sad imam 3x15 na 54 litre i svjetli svih 45 w 10 sati,a 15w ostaje do 12 sati dnevno, zbog algi i čini mi se ok. :D

Offline moke

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #7 u: Travanj 28, 2009, 20:37:18 poslijepodne »
A sta ako je akvarij u dnevnom boravku pa se svijetlo pali u osam u jutro a gasi u osam navece a u dnevnom boravku gori svjelo
10 do 11 sati naravno ulazi svjetlost u akavarij, dali to remeti ritam sto znaci da je svjetla ukupno u 24 sata nekih 15 do 16 sati. sta raditi u tom slucaju. :question:
spasavaj se ko moze  :aaa:

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
    • Akvarij NET
« Odgovori #8 u: Travanj 28, 2009, 20:44:10 poslijepodne »
kod mene ribe odu corit bez obzira kaj je svjetlo u boravku upaljeno, glavno da ti njima ugasis na vrijeme

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #9 u: Travanj 28, 2009, 20:46:45 poslijepodne »
A sta ako je akvarij u dnevnom boravku pa se svijetlo pali u osam u jutro a gasi u osam navece a u dnevnom boravku gori svjelo
10 do 11 sati naravno ulazi svjetlost u akavarij, dali to remeti ritam sto znaci da je svjetla ukupno u 24 sata nekih 15 do 16 sati. sta raditi u tom slucaju. :question:

pa svijetlo od aq, odnosno lampe su upaljene manje više zbog bilja odnosno fotosinteze,a dnevno bilje vrši fotosintezu oko 12 sati, mi se čini, a dnevna svjetlost nije neka frka za bilje, ak nije onak direkt, a svoje lampe palim tek u 10 sati i rade do 22

Offline Faber

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #10 u: Travanj 28, 2009, 20:48:09 poslijepodne »
bez problema....i u mome isto tako,čak im omah pored gori manji akvarij za školjkaše(njima ostavljam dugo nebi li algi nekih dobio al klinac  :'( )

e sad da ja vas nešto pitam,imate programirano točno sa timerom kad gasite svjetlo ili gasite kad vidite da su se biljke "zatvorile"? mislim...ako se zatvaraju (kao vijet) mislim da nema potrebe da gori duže nego što treba..dakle možćda bi i to trebali pratit pa otprilike znat koliko da ostavite upaljeno..jel?
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline aquabot

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
  • codename franjo
« Odgovori #11 u: Travanj 28, 2009, 21:15:58 poslijepodne »
 :up: dobro si se sjetio pitat. baš si ja o tome mislim zadnjih dana. svjetlo inače radi od 11-23, ili 1130-2330, jer uglavnom radim.

danas sam skinuo dodatne lampe i akvarij sam ostavio na 80w (bilo je 160). kad su sve 4 lampe radile, bilje se zatvaralo već nakon 8 sati svjetla. sa 3 lampe se počelo zatvarati na 10 sati osvjetljenja.  sad me kopa da vidim nakon kolko bu se sad počelo zatvarati??  :up:

Offline sarita

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Travanj 28, 2009, 21:21:58 poslijepodne »
Zato i ima logike kod onog što sam pisala:više svijetla-manje sati i obrnuto.Bilje ti samo govori. :up:

Offline aquabot

• Punopravni član
  • codename franjo
« Odgovori #13 u: Travanj 28, 2009, 21:32:20 poslijepodne »
a kolko onda bilju dati mraka? vremenski. isto 8 sati ili 16. složiti timer da pali-gasi svakih 8 sati s jačim svjetlom?

jel to znači da ako se pod jakim svjetlom bilje nakon 8 sati zatvara, da nema dovoljno hrane da bi dulje radilo ili mu je jednostavno dosta za danas?  ;)

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
« Odgovori #14 u: Travanj 29, 2009, 00:11:05 prijepodne »
Biljkama je potrebna određena količina svjetlosti dnevno da bi vršile fotosintezu i stvorile si dovoljno "hrane" za rast i razvoj. Ako je svijetlo jako, onda će im trebati manje vremena do toga "dovoljno". Ako se osvjetljenje nastavi preko tog vremena,  fotosinteza će se vršiti još malo, ali nakon nekog vremena će prestati. Tada će svijetlo koristiti samo alge za svoj rast, što nama akvaristima nikak ne paše... :)

Evo kaj o fotoperiodu vele na Aqua-artu:

Low light osvjetljenje (ispod 0.5 watt/litra) 10 do 12 sati dnevno
Srednje osvjetljenje (0.5 - 0.75 watt/litra) 8-10 sati dnevno
High light osvjetljenje (0.75-1.00 watt/litra) 7-8 sati dnevno
Vrlo jako osvjetljenje (preko 1 watt/litra) 6 sati dnevno

Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline aquabot

• Punopravni član
  • codename franjo
« Odgovori #15 u: Travanj 29, 2009, 07:48:35 prijepodne »
znači, trebalo bi proaktati kad se bilje počinje zatvarati, ide gašenje svjetla, jer ako se svjetlo ostavi upaljeno samo šteti akvariju.

- kod srednjeg osvjetljenja bi svjetlo "trebalo raditi" cca 8 sati, a potom 16 sati mraka? po nekoj neprirodno-prirodnoj logici svjetlosni intervali u akvariju bi trebali biti isti, jer ako se ima vrlo jako osvjetljenje, praktički je akvarij 18 sati u mraku?

- po svemu, na kraju zaključujem da je za prirodan i normalan uzgoj bilja i riba u akvariju bolje imat poštenih 0,5 w/litra. iznad toga je neprirodno prisiljavanje bilja na rast...

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #16 u: Travanj 29, 2009, 08:29:30 prijepodne »
90% algi u biljnom akvariju nastaje, kad pri jakom svjetlu nema dosta co2 u akvariju, i povezano sa tim kad nema dovoljne cirkulacije da taj co2 i ostale hranjive tvari dostavi svim biljkama.

Znaci svjetlo je na vrhu svega i odreduje koliko ce se gnojit sa co2 i gnojivima...pa onda naravno da je lakse imat, taman dosta svjetla, jer je puno lakse postici taj dostatni nivo co2. Nekakav dobar primjer bi bio 2 t5 lampe duz cijelog akvarija, sa dobrim reflektorima da gore 8-9 sati dnevno. Posto neke biljke zbilja traze hrpetinu svjetla, to se rijesi sa jos dvije T5 lampe koje gore samo 3-4 sata da i te "high light" biljke dobiju svoj dio.

To bi predstavljalo nekakv maximum svjetla koji bi ja koristio ikada...jer sve preko toga zahtijeva veliko iskustvo, i vjerojatno svakodnevno namakanje ruku od sisanja biljaka i vadenja algi van.  ;)
« Zadnja izmjena: Travanj 29, 2009, 08:42:13 prijepodne od lp »

Offline amchudin

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Travanj 29, 2009, 09:05:00 prijepodne »
Super narode,

odlične definicije ,stvarno super.Ja barem za sad ne želim da postavljam glomat niti da dogradjujem svjetlo.S obzirom da imam 1x 15 w onda će fotoperiod biti dnevno  za sada 10 sati i to od 14 -24 sata.Još jeidno moram uganjat kada se bilje zatvaraju -))))),al se nadam dea će biti ok sve. :klap:

hvala ekipaaa :up: