vidim da konstantno dolazi do nesporazuma pri traženju i nabavkama opreme i boca za co2 (to je bio i kod mene slučaj),a za potrebe akvaristike.
obzirom da ja nisam stručnjak za co2 i slično, al sam u zadnje vrijeme dosta upio od stručnjaka, pa da prenesem informaciju u tome kaj bi otprilike trebala sadržat aparatura za tjeranje co2 u akvarij:
- boca
- glavni ventil (prvi stupanj)
- redukcijski ventil, s jednim manometrom ili dva manometra,, nebitno jedan ili dva (to je drugi stupanj). jedan manometar služi viđenju pritiska u boci, a drugi viđenju pritiska na izlazu iz redukcijskog ventila, prema akvariju. taj drugi je za potrebe akvaristike praktički nepotreban, jer je pritisak na izlazu koji je potreaban za dovod u akvarij minimalan, i kod većine manometara nepokaziv (možda 0,3 bara).
- solenoid ,, iliti elektromagnetski ventil koji se spaja na struju i po potrebi timerom uključuje i isključuje dovod co2
- fini ventil,, iliti fino podešavanje (set za infuziju ili kaj drugo, a da se da fino podešavat...) ,, (to je treći stupanj). neću koristit izraz "igličasti ventil", jer ga kod nas nisam našao.
- ljestvice, reaktor, raspršivač, ili kakav dugi stroj za otapanje co2 u vodi.
to je otprilike to, i otprilike tim redom.
ja sam poslije ventila za fino podešavanje priključio solenoid, jer su mi tak pasali priključci, a može i obrnuto. to je također nebitno.
možete se , za konkretnije stvari javit članu pole.
nadam se da se neće čovjek naljutit kaj sam ga tu naveo.