Srpanj 27, 2025, 19:25:19 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Mliječna zmija  (Posjeta: 9457 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline duna1

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 40
Mliječna zmija
« u: Travanj 19, 2009, 10:18:53 prijepodne »
Pozz, zanima me u svezi mliječne zmije, koja je podloga u terariju najbolja za nju?! Zmija je stara oko 8 mjeseci, stavio sam ju u terarij dimenzije 80 x 50 x 60. 

Offline agama

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 31
  • terarist
Odg: Mliječna zmija
« Odgovori #1 u: Travanj 19, 2009, 10:26:02 prijepodne »
Bok,ne znam bas puno o toj zmiji ali za sve zmije je treset preporučljiv (zadrzava vlaznost i ima neke prednosti...)
Ajde reci malo kako je drzis koju opremu koristis (koje lampe..),kako je hranis i moze koja slikica.?
sta je tu je!

Offline duna1

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Travanj 19, 2009, 16:35:39 poslijepodne »
Kao što sam rekao držim svoju Izy u terariju 80 x 50 x 60, od grijača koristim Terra Temp 15W podni grijač do pola terarija i ima ugrađena u terariju halogen lampa Reptil Day 50W iznad podnog grijača. Na dno sam stavio oko 2,5 cm treseta, ima umijetni kamen i drvo, i dvije biljke umjetne...znam da je bolje staviti pravo bilje, ali pošto sam podstanar i ovo mi je prvi terarij odlucio sam se za umijetno   :-[   ...stavio sam bio pinkija u subotu, ali jednostavno prolazi pored njega... vidjet ćemo danas što će biti...  :devil:

Offline duna1

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Travanj 19, 2009, 16:54:40 poslijepodne »

By idunkovi, shot with FE300,X830 at 2009-04-19

Offline agama

• Punopravni član
  • terarist
« Odgovori #4 u: Travanj 19, 2009, 17:13:54 poslijepodne »
Terarij mi izgleda odlicno,uredenje i rasvjeta... :up:
Za zelenilo (biljke),pa bolje je umjetno jer bi pravo polomila i tesko ga je odrzavat.
Pinkija joj mozes ponudit svakih 7-10 dana,ako nece jest izvadis i ponudis za par dana ponovo.
Ajde napisi kolke je duzine zmija,mislim da moze prec na veci pljen na misa sa dlakom i jel hranis sa zivim ili mrtvim pljenom,sad kad bude prelazila na veci pljen mislim da je bolje da je ucis na mrtvi ako joj vec nedajes mrtve.
Eto to je od mene,ako hoces mogu napisat ovako opcenito sve za nju: temperaturu u terariju koju treba itd.
Pozdrav Luka!
sta je tu je!

Offline duna1

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Travanj 19, 2009, 18:26:41 poslijepodne »
Zmija je dužine oko 30-35cm, za sada sam joj davao živi plijen, hvala Luka puno si mi vec i ovako pomogao, dosta sam citao na forumima vezano za tu vrstu zmije...nije mi jasno valjda zato što je još mala i kad ju pokusam uzeti jako je živahna...jednostavno ju ne možeš uzeti u ruku, prebrza je....hehe   :D  strah me da ju ne bih ozlijedio rukom, pa pokusavam sto blaži biti...temperaturu sam postigao kako je pisalo na jednom forumu 24*C na hladnom dijelu, dok je na toplijem dijelu oko 29 - 30*C... daj mi samo reci što se tiče vlage, dal je dovoljno da dnevno sa raspršivačem dva puta špricnem kad oblak vode....kužiš na što misim!!   :D 
i stalno se skriva u tresetu dal je to normalno za nju?!

Offline duna1

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Travanj 19, 2009, 18:29:30 poslijepodne »
svaki koristan savijet je dobro došao...   ;)  zato se nemojte stidjeti... hehe

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #7 u: Travanj 19, 2009, 19:58:43 poslijepodne »
Ne zahtijevaju sve vrste mliječnih zmija istu njegu. Nisam baš neki stručnjak za zmije, ali čini mi se da je tvoj primjerak Lampropeltis triangulum campbelli (Pueblan milk snake). Progooglaj malo, ima dosta informacija na netu.

Offline duna1

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Travanj 19, 2009, 20:18:32 poslijepodne »
Je riječ je o Lampropeltis triangulum campbelli (Pueblan milk snake)znam našao sam dosta informacija na netu...ali sam mislio ako netko ima iskustva iz vlastite ruke....da podijeli sa mnom....

Offline Jaz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #9 u: Travanj 19, 2009, 20:32:52 poslijepodne »
jako ljepa zmija i ljepo uređen terarij.

postavi svojoj zmiji koje sklonište za skrivanje, najbolje dva skloništa, jedno na toplom i jedno na hladnom djelu terarija. Tako se neče zakopavati u treset. Pinkiji su malo slaba hrana za 8 mjeseci staru zmiju, ali ako ima 36 cm, možda češ je još neko vrijeme morati tako hraniti, no hrani je mrtvim plijenom i ne ostavlja ga u terariju. Kakav je to kamen u terariju?
David Icke: britanska kraljica je reptil !!!

Offline duna1

• Novi član
  • *
« Odgovori #10 u: Travanj 19, 2009, 21:25:02 poslijepodne »
Ima dva skrovišta baš kako si i rekao ovaj "kamen" to je imitacija kamena napravita od smole...malo je povišen na rubovima tako da se može zavuči ispod njega, a i ispod drveta ima mjesta tj.baš je napravito za skrovište...sad cu baciti dvije fotke pa ces tocno vidjeti...

By idunkovi, shot with K800i at 2009-04-19

By idunkovi, shot with K800i at 2009-04-19

Offline duna1

• Novi član
  • *
« Odgovori #11 u: Travanj 19, 2009, 21:26:34 poslijepodne »
Hvala na pohvalama za terarij...  :-[

Offline Jaz

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Travanj 19, 2009, 21:40:15 poslijepodne »
ljepo izgledaju skloništa... jako prirodno.
no, ne znam kako mlječne zmije percipiraju skloništa, ali moja kukuruzna voli sklonište koje je iznutra potpuno mračno. sječam se da kada sam je prvi put stavio u terarij, odmah se zakopala u podlogu. većinu dana provede u skloništu, a izađe samo kad je žedna preko dana. nekih sat vremena prije gašenja svijetla izlazi van. pretpostavljam da i tvoja zmija ima slične potrebe. Kod hranjenja, čim osjeti miša odmah je vani iz skloništa i to mi je najljepši način hranjenja... jer traje duže.. a kad je već vani ne stignem ništa ni vidjeti... osim da se omotala oko plijena...

Offline duna1

• Novi član
  • *
« Odgovori #13 u: Travanj 19, 2009, 21:47:55 poslijepodne »
Ma izgleda da su slicne....primjetio sam da je tokom cijelog dana zakopana negdje...a onda predvecer poludi...penje se po tip plastičnim biljkama...hehe...lijepo ju je za vidjeti...ovo skrovište ispod drveta je jako mracno i zatvoreno...malo cu prepraviti i taj kamen..napravit ću ga kao spilju...možda joj se svidi...

moja živog miša uopće ne doživljava...iduce hranjenje ću probati sa mrtvim plijenom... tj.sada je bila smazala ovog pinkija što sam joj dao...  :D

Offline Jaz

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Travanj 19, 2009, 22:10:59 poslijepodne »
najbolji način za razumijeti zmiju je nabaviti lieraturu koja je specijalizirana za vrstu koju imaš jer te knjige pišu ljudi koji imaju puno iskustva. možeš ih naručiti preko amazona ili algoritma (što ti ne preporučujem, jer su spori i skuplji... ali bolje i to nego ništa... i dok ti knjige koje si naručio dođu, već preko amazona nabaviš druge...  :) )

na netu se uvijek može nači svašta, ali ne moraju informacije biti toćne. Ja se držim knjige, u kojoj uzgajivač preporučuje hranjenje svakih 6 dana dok ne postigne veličinu kad se smatraju gotovo odraslim, a onda tablica hranjenja ide drugačije ovisno je li zmija mužjak ili ženka... ritam prehrane poremeti mi se samo vrijeme kad mijenja kožu. Najsretniji sam bio kad sam se riješio prehrane pinkijima, koji osim što se teško nabavljaju nisu ni dobra hrana za zmiju... rast zmije jako ovisi o frekvenciji hranjenja i onome što jede. Na podlogu stavim papirnati ubrus kad hranim zmiju kako ne bi progutala komadiće podloge... prije sam je izvačio van i hranio je u plastičnom terariju, ali to je nepotrebno. sad je stavim u plastićni terarij samo kad mijenjam podlogu.

kod podloge, koristim kokosova vlakna i kockice... takva se podloga dosta rijetko koristi za zmije, ali karakteristike podloge su dobre, jeftina je i dobro izgleda. e da, morao sam editirati post, ta podloga je dobra za kukuruzne, ali nisam siguran da bi bila dobra i za mliječne, jer one više vole sušu klimu.
« Zadnja izmjena: Travanj 19, 2009, 22:17:17 poslijepodne od Jaz »

Offline duna1

• Novi član
  • *
« Odgovori #15 u: Travanj 19, 2009, 22:24:31 poslijepodne »
Prošetat ću sutra do knjižnice pa ću malo posuditi koju knjigu, a ovu sa Amazona King & Milk Snakes by Adam Black ću naručiti....nije skupo..  :)

Offline Jaz

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Travanj 19, 2009, 22:37:01 poslijepodne »
Prošetat ću sutra do knjižnice pa ću malo posuditi koju knjigu, a ovu sa Amazona King & Milk Snakes by Adam Black ću naručiti....nije skupo..  :)

pa i nisu skupe, osim ako ih naručuješ preko algoritma, tada dođu skuplje (ali cijena im je prihvatljiva), te knjižici su malog formata sa oko stotinjak stranica i jako su informativne, ali probaj si pronači osim te i neku još uže specijaliziranu za tvoju zmiju.

Offline duna1

• Novi član
  • *
« Odgovori #17 u: Travanj 19, 2009, 22:49:55 poslijepodne »
Ima našao sam na Ebayu pa ću naručiti par primjera za 20 eura može se uzeti 4 knjige....hehe...

Offline agama

• Punopravni član
  • terarist
« Odgovori #18 u: Travanj 19, 2009, 23:27:55 poslijepodne »
Evo ja cu napisat nesto malo sto sam iskopo sa interneta i iz knjiga... (nemogu tvrdit da je sve tocno jer nemam osobnog iskustva sa tom zmijom)
                         MLIJECNA ZMIJA

Opcenito:
Odrasle narastu do 125 cm.
Jedna od popularnijih zmija u zatocenistvu jer je predivnih boja.Ima 10 do 16 crvenih "traka" koje su razdvojne
crno-bjelim-crnim trakama.Ima grebenaste trbusne ljuske.Nazivaju je i Lazna koraljna  zbog boja i male glave...

Terarij:
Za odraslu jedinku dovoljan je terarij 60x40x60 cm (dxšxv).S obzirom da je zmija koja se voli penjat treba
joj omoguciti to postavljanjem grana.Kao podlogu treba koristit treset  jer dobro zadrzava vlagu.

Temperatura:
Grijanje se postize kabelskim grijacem ili grijacom podlogom.Kolko ja znam treba stavit kabelski grijac ispod kucice za skrivanje, radi boljeg probavljenja hrane i brzeg.Na hladnijem djelu terarija treba biti od 22-24 stupnjeva ,a u toplijel djelu od 28-32 stupnjeva.

Vlaga:
Oko 50-60%,kad mijenja kozu treba povisitina 70-80%.

Prehrana:
U prirodi hrane se drugim zmijama,guserima i glodavcima.
U zatocenistvu se hrane misevima ili manjim stakorima.Mlade zmije jedu tek rodene miseve (pinky) i to svakih 5-7 dana,a odrasle jedinke miševima ili stakorima ne deblji od najdebljeg djela zmijinog tjela svakih 10-12 dana.

Zmijski san:
U zatocenistvu nije potreban osim ako je na proljece nemislis razmnozavati,a detaljnije kako se to radi (stavlja u hibernaciju)to neznam.

Ponasalje:
Iako je u prosjeku jako preplasena i "trzana" zmija,sto je starija se smiruje.

ja ti preporucam da je sad dok je mla sto vise vadis van i ucis na ruke poslje ce bit kasno.
Eto to je od mene ovako sto malo znam i tako.
Ako sam sta krivo napiso volio bi da me ispravite.
Pozdrav! :D
sta je tu je!