Srpanj 18, 2025, 21:54:39 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Co2 difuzor  (Posjeta: 6930 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
Co2 difuzor
« u: Travanj 15, 2009, 23:52:10 poslijepodne »
Složio bi jednu DIY verziju eksternog difuzora i to linijskog. Ima opis na Barrovoj stranici.
http://www.barrreport.com/articles/3444-dual-venturi-diy-external-co2-reactor.html
Izgleda mi jako dobro ova stvar jer je topljenje co2 od 80-100% što se nemože postići nikakvim drugim difuzorom. E sad, dal netko ima iskustva s ovime? Naime brine me protok vode kroz njega tj. dal se on smanjuje budući da su bioballs unutra i štopaju protok mjehurića, a i vode ili je to sve zanemarivo?

Offline aquabot

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
  • codename franjo
Odg: Co2 difuzor
« Odgovori #1 u: Travanj 16, 2009, 00:04:12 prijepodne »
da, i ja sam to gledao.  ;)  obzirom da se stavlja na izlaz iz filtera, ja vjerujem da se protok dosta smanji.

Offline tkalcho

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • The Truth is Out There.
    • Akvarij.net
« Odgovori #2 u: Travanj 16, 2009, 00:05:40 prijepodne »
Tebi je trenutno CO2 spojen direktno u filter, i šta ne bi trebao imati blizu 100% topljivost CO2? Jer mjehurići prolaze kroz komore, to se sve vrti i rastapa.
Mladen, 095 81 24 244
[email protected]

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Travanj 16, 2009, 00:15:53 prijepodne »
trenutno mi je spojen tako co2 prek filtera, al nije to dobro radi aerobnih bakterija koje se nalaze u njemu, htio bi drugačije riješit otapanje co2. ideja mi je možda napraviti ovaj sistem preko pumpe u akvariju, a izlaz iz njega namontirat na izlaznu cijev iz filtera...

Offline tkalcho

• Punopravni član
    • Akvarij.net
« Odgovori #4 u: Travanj 16, 2009, 00:21:51 prijepodne »
Nisam to nigdje pročitao da utječe na anaerobne bakterije, trebalo bi malo pogledat po net-u jer tko napravio baš testiranje. I kolika je ta količina CO2 koju biljke potroše u jedinici vremena, tj. da li onaj višak odlazi nazad u filter ( a sigurno odlazi). Imao sam jednu knjigu o biljkama, baš znanstveno pisanu pa ću ju probat pronać da vidim šta znanstvenici o tome kažu.

Mladen, 095 81 24 244
[email protected]

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Travanj 16, 2009, 00:27:53 prijepodne »
Nije problem sa anaerobnim bakterijama, već sa aerobnim.  :D
Što se tiće rastopljenog co2, ja pokušavam držat DC na zelenom, ali mi je to dosta teško tak da sad snizujem Kh vode. Furam i do 3-4 balončića u sekundi, a apsorbiranje co2 je veliko zbog jačine svijetla koje je i preko 1W/L. Trenutno mislim da i nije dovoljno co2 jer još uvijek ima algi u akvariju, što znači da nije još postignuta ravnoteža. Moram pojačati co2 u svakom slučaju. Otopljeni co2 ti teži odlasku u atmosferu prema pravilima fizike tak da brzo nestaje iz akvarija.

Offline tkalcho

• Punopravni član
    • Akvarij.net
« Odgovori #6 u: Travanj 16, 2009, 00:35:02 prijepodne »
Prolistao sam malo knjigu. Kaže da sve dok držiš CO2 u granicama od 1-30 mg/L nema problema sa bakterijama. Većina jezera ima 5.8 mg/L ali i manje osvjetljenje. Dat ću ti knjigu na CD-u, zove se :

Ecology_of_the_Planted_Aquarium_A_Practical_Manual_and_Scientific_Treatise_for_the_Home_Aquarist__Se ED

Ako ju već nemaš, imaš sve objašnjeno.

Zanimljiv podatak da se CO2 topi 10.000 puta sporije od O2 u vodi  :D
Mladen, 095 81 24 244
[email protected]

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Travanj 16, 2009, 00:44:33 prijepodne »
Optimalna koncentracija bi trebala biti od 20-30 mg/l al je problem u velikim akvarijima i pogotovo kad je visoki Kh. No mene više zanima dal netko ima iskustva sa ovakvim difuzorom

Offline Karlo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #8 u: Travanj 16, 2009, 07:42:47 prijepodne »
ja nabavio aquamedic 1000, citao na netu da je odlican i da su ljudi prezadovoljni.
spojit cu ga za 2 tjedna pa cemo vidjet

Offline cimbi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: sveta nedelja
« Odgovori #9 u: Travanj 16, 2009, 07:52:26 prijepodne »
a da se u cjeloj prići izbaci filter za protok vode,napravi se nekaj slićno kalcireaktoru kaj se koristi u morskoj.pleksi tuba koja u sebi ima pumpicu i ona mješa co2 sa akvariskom vodom i ujedno ga i topi a mi si malim ventilom riktamo protok kroz reaktor.kolko nam treba ph,kolko otopljenog co2

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Travanj 16, 2009, 11:44:38 prijepodne »
Ma gledao sam i ja aquamedic i to je biti isti princip. I kod njega me muči isti problem dal bitno smanjuje protok filtera.

Cimbi nemam pojma kak radi kalcireaktor, jer sam za morsku akvaristiku tabula rasa... No ako izbaciš filter iz kombinacije opet ti treba pumpa u akvarij koja će gurat vodu do reaktora...

Offline Karlo

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Travanj 16, 2009, 12:31:28 poslijepodne »
Svaki otpor u liniji smanjuje protok

Offline cimbi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: sveta nedelja
« Odgovori #12 u: Travanj 16, 2009, 12:37:51 poslijepodne »
uzme se pleksi tuba promjera 10cm u nju se stavi pumpica 500 l/h stave se biobolsi za razbijanje mjhurića,slobodnim padom voda ulazi u tubu di se otapa co2,izlaz iz tube se spoji na izlazno crijevo iz filtera koje ubacuje vodu zajedno iz filtera i iz tube.ulaz i izlaz iz pleksi tube je crijevo promjera 5-6mm.
ovu zamisao treba naravno još doradit.

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Travanj 16, 2009, 13:11:02 poslijepodne »
Svaki otpor u liniji smanjuje protok

Pitanje je koliko ga smanjuje....

Uglavnom budem preko vikenda probao složiti ovaj sistem linijskog reaktora sa barove stranice, pa ću ga isprobat. Probat ću izmjeriti protok u minuti prije nego ga namontiram i nakon.

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Travanj 17, 2009, 16:24:47 poslijepodne »
iz ovoga što sam isčitao ne isplati se spajati linijski reaktor na filter jer smanjuje drastično protok otprilike na 1/16. Ideja je dakle napraviti takav reaktor koji će uzimati vodu iz akvarija pomoću pumpe, a vraćat ju ili kroz dadatno crijevo ili ću ga spojiti na izlaznu cijev filtera pa će ići kroz lily pipe. U drugoj opciji ne bi trebalo bitno pojačati dosadašnji protok. Za sada nisam siguran ni dali će pumpa od 350 l/h biti dovoljna. mislim da je to premali protok, ali opet...

Može samo zamolba ako netko ima doma viška bioballsa, trebam samo nekoliko komada, pa da ne kupujem cijelo pakovanje.

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Travanj 20, 2009, 23:16:07 poslijepodne »
Složio sam reaktor i stavit ću ubrzo slike. Sad sam ga probao i skužio nekoliko stvari koje sam fulao. Prvo: premali sloj silikona sam stavio pa mi je popustio spoj na cijevi, drugo: pumpa od 350 l/h mi je puno preslaba, trebam barem duplo jaču.
Pitanje je dal netko ima doma pumpu koja ima dva ulaza za vodu, a jedan izlaz? Ovako nešto kao na slici.

Ideja je ovog sistema da sav dodatni co2 koji se nije otopio pomoću cijevi pumpa ponovno povuće i gurne u protok da se rastopi. Znači poverhead bi trebao imati "venturi ulaz" Jel netko ima takvu pumpu i zna di bi ju mogao kupiti

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #16 u: Travanj 21, 2009, 00:21:12 prijepodne »
Interesantni su razni novi načini difuzije CO2 i podržavam da se proba više stvari.. no vjerujem da ste svi imali dobre stare nutrafin ljestve i ne mogu vjerovati da niste s njima bili zadovoljni. :o  Ja sam CO2 topio s velikom efikasnosti s ljestvama i denerle PVC "kapom" iznad ljestava. Stavljanjem duplih ljestava od mjehurića ne ostane ništa.

mislim ono, zašto si komplicirati stvari ako imamo rješenje pred nosom.. :)
« Zadnja izmjena: Travanj 21, 2009, 00:53:09 prijepodne od Renta »

Offline aquabot

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
  • codename franjo
« Odgovori #17 u: Travanj 21, 2009, 00:26:59 prijepodne »
tu si u pravu  ;) , ali,, besposleni pop i jariće krsti  :D  :up:

Offline Renta

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #18 u: Travanj 21, 2009, 00:51:30 prijepodne »
ma ne, nisam nikako protiv malo eksperimentiranja ekipe da se krivo ne shvati, to su sve mladi genijalci koji drže trenutno biljnu akvaristiku na forumu živom :up:..ali kad se proba više sistema skuži se puno toga i vrati na ono što je najjednostavnije (i najjeftinije) a izvrsno obavlja posao.

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #19 u: Travanj 21, 2009, 08:01:54 prijepodne »
Zar nisi i ti Renta prosao tu fazu isprobavanja svega i svacega...u tome i je gust da sve sam isprobas.

A da si u pravu da se poslije uvijek sve vrati na ono jednostavnije ziva istina...tisucu puta isprobano i onda shvatis da si nepotrebno kompliciras zivot..  :happy:

Cigo najefikasniji nacin rastvaranja co2 u akvariju je popularni myst, da puknes co2 u powehread i okrenes prema biljkama...ja se ne bi uopce mislio dalje na tvom mjestu. Co2 ti se tako direktno zalijepi na biljke, ribama ne moze biti bas nista, a jedino sto se cuje malo to sjeckanje mjehurica...al i to se da rijesit da malo smanjis te mjehurice prije ulaska u powerhead, recimo zracnim kamenom ili filterom od cigare. ;)
« Zadnja izmjena: Travanj 21, 2009, 09:02:32 prijepodne od lp »

Offline Renta

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #20 u: Travanj 21, 2009, 10:53:29 prijepodne »
ma je eksperimentirao sam sa jedno 10 difuzora i potrošio dosta para oko svega.. da bi se na kraju vratio na sistem kojem vjerujem..

samo dečkima pokušavam uštedit vrijeme i lovu :).. al istina čar je u tom eksperimentiranju..

Offline Area5189

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Dubrovnik/Zagreb
« Odgovori #21 u: Travanj 21, 2009, 10:58:08 prijepodne »
ma cigo sam o ti experimentiraj u tome i je gust akvaristike,ali ova lp nije luda,ja tako rasprsivam co2,a ako ne moze u filter kupis malu pumpu tipa 700l/h,kazu da ih ima povljno u spanskom i ubacis u nju dovod co2.ali samo nastavi s ovim projektom,meni je jako zanimljivo
... Šaka suza, vrića smija, ča je život vengo fantažija? ...

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Travanj 21, 2009, 11:09:40 prijepodne »
danas ću ići uzet novu pump, jel netko zna koju da uzmem tj. morala bi imati dva usisa, jedan za vodu i jedan na koji bi išao co2? možda glupo pitanje al nisam prije koristio powerhead

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #23 u: Travanj 21, 2009, 12:12:31 poslijepodne »
Prolistao sam malo knjigu. Kaže da sve dok držiš CO2 u granicama od 1-30 mg/L nema problema sa bakterijama. Većina jezera ima 5.8 mg/L ali i manje osvjetljenje. Dat ću ti knjigu na CD-u, zove se :

Ecology_of_the_Planted_Aquarium_A_Practical_Manual_and_Scientific_Treatise_for_the_Home_Aquarist__Se ED

Jebemu zar niko više ne čita teme i ne skače na krive podatke  >:( >:( >:( >:( >:(
CO2 se topi 10.000 puta BRŽE nego O2
ZAGREB-SESV. KRALJEVEC/HRVATSKA

Offline Karlo

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Travanj 22, 2009, 11:39:21 prijepodne »

Jebemu zar niko više ne čita teme i ne skače na krive podatke  >:( >:( >:( >:( >:(
CO2 se topi 10.000 puta BRŽE nego O2
Da, nisam ni vidio ovu glupost