Prije 12-ak dana sam na poklon (iako toplovodni akvarista) dobio japanku. Naravno, odlucio sam da joj omogucim koliko toliko normalno staniste te sam pribavio i pustio u cikliranje akvarijum samo za nju.
U medjuvremenu sam je jedno vrijeme drzao u karantenskom akvarijumu (nema filtera) zajedno sa dvije ribice (toplovodne, eh ti prodavaci) koje sam isto dobio na poklon. Kada je isteklo 7 dana karantina, njih sam prebacio u glavni akvarijum, gdje su dobro. Japanka je ostala u karantinskom i dan-dva nakon toga pocela pokazivati prve simptome bolesti.
Dakle, prvo sto sam primijetio jeste da joj peraja nisu u polozaju u kojem su bila prije tj. ledjno je povijeno odnosno skupljeno, a cini mi se da repna nisu skroz rasirena. Osim toga, ribica je ili visila ispod povrsine ili bila pri dnu (ali ne na dnu). Generalno, slabo se kretala tj. dolazila je samo po hranu. Pomislio sam da nije trovanje, jer je karantinski 10-ak litara i jako mali (mada mijenjam vodu svakih 2 dana - izbacim 50%, pa dodam 25% odstajala i 25% iz aq sa toplovodnim) pa je moguce da se nakupe stetne tvari, pa sam je prebacio u malo veci pomocni od 20-ak litara (takodje bez filtera) gdje sam napravio slicnu smjesu vode.
U sljedeca dva dana nije bilo napretka u ponasanju ribe, ali ni nezadovanja - i dalje je dolazila po hranu i jela. Cak je pri parcijalnim izmjenama voda bila dosta aktivna. Juce sam primijetio da po poklopcima skrga ima neke crvene mrljice (na jednom poklopcu je ta mrlja gotovo linija oblika poklopca - onako kao polukrug, dok su na drugom poklopcu to vise mrljice). te mrlje me najvise podsjecaju na neke ranice (kao kada se covjek ogrebe na neki prut i sl...). Takodje nigdje ne mogu pronaci takav simptom u opisima bolesti. Nagnan time da joj nije bolje, ubacim i filter u aq (znam da to onda vodi ka cikliranju i drzanju ribe u aq. koji se ciklira, ali mislio sam da ce joj to vise pomoci nego odmoci).
Jutros je stvar jos gora, jer ribica po prvi puta nije dosla po hranu, sto je definitivno znak za jos vecu uzbunu. I cini mi se da malo teze pliva.
E sada: ima li ko ideju sta joj je? I kako da je lijecim?
Meni na pamet pada da malo zasolim vodu (1 kuh. kasika na 10 litara), mislim da time ne mogu uraditi nista lose ali ne znam hoce li joj pomoci. Svaki savjet je dobrodosao. Primam i kritike, narocito na racun neadekvatne litraze i slicno, ali napominjem da se radi o prelaznom periodu, gotovo produzenom karantinu.