Hrvoje:
I ja sam dugo hobista, i zadnjih 15 godina sam imao samo biotope, i to striktne. Ne u stilu Mbuna ciklidarijum, vec akvarijum posebno namesten za region. Medjutim, ovoga puta sam reshio da malo mesham, da vidim kako ide i ide dobro.
Problem je u tome sto svi misle da ribici treba prilagoditi uslove kao u prirodnom stanistu odakle su nastale. Pogresno.. zato sto je prirodno stanishte 99.99% riba prazan akvarijum od 40 litara. To je sve sto su nashe ribe znale generacijama i generacijama unazad.
Kada bih ja moje M'bune stavio u PH 8.5, krepale bi momentalno, jer su i njihovi pradedovi ziveli na ph 6.4.
Sto se tice diskusa i bilja u prirodnom stanishtu, moram da te razocharam. Diskusi se u prirodi nalaze u extremno gustom rastinju na pola metra od obale. U amazonu, direktno ih nema (uglavnom), vec samo pritokama. Najvise ih ima u Rio Tabapuã, donji tok Rio Negro itd.
Posto sam iz brazila, imao sam prilike da zagazim i zaronim u njihovo prirodno stanishte.
Svaka kritika je naravno dobrodoshla. Smeta mi samo sto ljudi, kad pogledaju meshani akvarijum, bez ikakve analize kako je meshan, odmah predpostave da se radi o pocetniku. Sto ovde nije slucaj.