Srpanj 21, 2025, 01:19:47 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Evo novih slika  (Posjeta: 3021 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Beli

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
    • http://www.greenhousemm.com
Evo novih slika
« Odgovori #25 u: Prosinac 27, 2004, 23:40:00 poslijepodne »
Pazi, moze staklar da te ubedjuje u sta hoce. Ona moja precka, pre nego sto sam kupio akv se odlepila od sile, pa ti sad vidi. Izvijanja stakla uvek ima, poprecna je tu da osigura da se staklo ne izvije i ne popusti kad je najkriticnije... naravno, ne mora ako ces da stavis ogradu ispred akvarijuma da niko ne moze ni da pridje staklu, ali cemu onda to?
S postovanjem
Emil Beli

Offline HRVOJE

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
Evo novih slika
« Odgovori #26 u: Prosinac 28, 2004, 10:33:00 prijepodne »
...osnova dobrog akvarija i poznavanje akvaristike kao hobija je da se ne miješaju vrste koje nikako ne idu zajedno.Akvarij i bilje je bez primjedbi,ali kombinacija riba je našto što nisam još nikada ni euo niti vidio(a vidio sam svašta),a bavim se ovim hobijem jaaako dugo.To što se ribe me?usobno toleriraju,ne znaei da su sretne i zadovoljne,a razlog što to sve koliko-toliko funkcionira je veliki kapacitet akvarija.Discusi u svojoj postojbini(Amazoni) imaju vrlo malo bilja,dok afrieki ciklidi nemaju uopae,samo pjeskovito dno i vapneneaeko kamenje,a da ne govorim o razlieiti parametrima vode koji idu od krajnje niskih pH vrijednosti(4,5-5,5 za divlje Discuse)do prilieno visokih(7,5-8,5 za afrikanere).Tako je i sa zahtjevima prema temperaturi.Tko god kaže da mu se ova "kombinacija" riba svi?a,još mora dosta ueiti o akvaristci.Sorry Beli ako sam previše kritiean na tvoj trud,ali jednostavno nisam to mogao prešutjeti.

Offline Beli

• Punopravni član
Evo novih slika
« Odgovori #27 u: Prosinac 28, 2004, 11:49:00 prijepodne »
Hrvoje:
I ja sam dugo hobista, i zadnjih 15 godina sam imao samo biotope, i to striktne. Ne u stilu Mbuna ciklidarijum, vec  akvarijum posebno namesten za region. Medjutim, ovoga puta sam reshio da malo mesham, da vidim kako ide i ide dobro.

Problem je u tome sto svi misle da ribici treba prilagoditi uslove kao u prirodnom stanistu odakle su nastale. Pogresno.. zato sto je prirodno stanishte 99.99% riba prazan akvarijum od 40 litara. To je sve sto su nashe ribe znale generacijama i generacijama unazad.
Kada bih ja moje M'bune stavio u PH 8.5, krepale bi momentalno, jer su i njihovi pradedovi ziveli na ph 6.4.

Sto se tice diskusa i bilja u prirodnom stanishtu, moram da te razocharam. Diskusi se u prirodi nalaze u extremno gustom rastinju na pola metra od obale. U amazonu, direktno ih nema (uglavnom), vec samo pritokama. Najvise ih ima u Rio Tabapuã, donji tok Rio Negro itd.
Posto sam iz brazila, imao sam prilike da zagazim i zaronim u njihovo prirodno stanishte.

Svaka kritika je naravno dobrodoshla. Smeta mi samo sto ljudi, kad pogledaju meshani akvarijum, bez ikakve analize kako je meshan, odmah predpostave da se radi o pocetniku. Sto ovde nije slucaj.

S postovanjem
Emil Beli

Offline HRVOJE

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
Evo novih slika
« Odgovori #28 u: Prosinac 28, 2004, 12:09:00 poslijepodne »
..što se tiee prirodnog staništa Discusa,ja naravno sve znam iz literature,ali ako literatura(a eitao sam o tome jako mnogo) kod više autora kaže da u njihovom prirodnom staništu nema bilja,ili ga ima vrlo malo,nemam razloga u to ne vjerovati...ali to nije bit moje kritike...ona se iskljueivo odnosi na tvoju kombinaciju riba.Ne slažem se sa tobom u vezi uvjeta koje pojedine ribe zahtjevaju.Naravno,sa vremenom se one prilagode(vidio sam zlatnu ribu kako pliva sa Dicsusima na 28 C i dobro to podnosi),ali to su za njih uvijek ekstremni uvjeti gdje neae pokazati svu svoju raskoš boja(što je bit ukrasnog akvarija),i nikakve generacije riba mriještene i držane  u takvim uvjetima neae u potpunosti preobratiti ribe u pogledu zahtjeva prema vodi.To je ipak nasljedna osobina..
  Ako si to sve napravio radi nekog eksperimenta,da dokažeš sebi i drugima da se krajnje toeke mogu spojiti i funkcionirati,onda u redu,i sam sam sklon nekakvim eksperimentima u akvaristici.Ali,ako se želiš pokazati kao vrsni poznavaoc akvaristike,ne možeš mješati kruške i jabuke,zar ne?Meni je to ravno onome kada ljudi u akvarij stavljaju plastieno bilje i ronioce,keramieke dvorce i slieno..

Offline moki

• Novi član
  • *
Evo novih slika
« Odgovori #29 u: Prosinac 28, 2004, 12:30:00 poslijepodne »

Citat: Vedran
neeemreeš vjerooovaaat!!  Beli- zakon! Ovakva kombinacija riba je ja mislim nevi?ena u svjetskim okvirima!! "

PA NARAVNO DA JE OVAKVA KOMBINACIJA NEVI?ENA!!!! pa ko to još u svijetu radi, osim ....      

Offline Beli

• Punopravni član
Evo novih slika
« Odgovori #30 u: Prosinac 28, 2004, 14:19:00 poslijepodne »
...osim Belog.  

Inace, nije bio experiment u pitanju, tj sto se slaganja ribica tice. Bio sam ubedjen da ce se sloziti.
Zanimalo me je kako se M'buna snalaze u Rio Negro biotopu, tj u gomili bilja. Labeo bicolor i triogasteri su tamo zbog insistiranja moje zene koja mi je pretila zabranom onoga ako ne kupim itd.  da ne ulazimo dalje u prichu.

Takodje, M'buna je tu jer je bila namera napraviti M'buna akvarijum, ali sam imao tehnickih i porodicnih problema oko tog novog akvarijuma, tako da sam morao da odustanem, pa su ciklidi tamo gde jesu... i sad to je sto je, ali mogu ti reci da lepo deluje.

S postovanjem
Emil Beli

Offline Irusnjak

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Evo novih slika
« Odgovori #31 u: Prosinac 28, 2004, 15:47:00 poslijepodne »
Beli, da li sam vea rekao/napisao da je akvarij fenomenalan kao i mix vrsta u njemu, a fascinantno je kako skladno djeluju i funkcioniraju

Offline bubica78

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 47
Evo novih slika
« Odgovori #32 u: Prosinac 28, 2004, 19:46:00 poslijepodne »

eee ni ribe nisu više sto su nekad bile.

a koliko te ribe imaju životni vijek?
Začin  mora teći.

Rijeka/Kozala

Offline amici

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
    • http://www.akvarij.net
Evo novih slika
« Odgovori #33 u: Siječanj 04, 2005, 20:14:00 poslijepodne »
BRAVOOOOO BEEEELLLIIII
SPLIT (ŠINE)-HRVATSKA