Lipanj 29, 2025, 13:54:30 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: HELP - paličnjak je jako loše!  (Posjeta: 4331 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ferenna007

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 28
HELP - paličnjak je jako loše!
« u: Ožujak 27, 2009, 16:51:17 poslijepodne »
Moja ženka vijetnamskog paličnjaka je loše,ne diže se,samo stoji,ja ju uzmem i stavim na neko drugo mjesto a onda jedva na nogama stoji,ljulja se i ne hoda,inače kad ih taknem ili poškakljem kistom skoče ili se pomaknu brzo,a sada ne reagira,pošpricala sam ju i sve,donjela novi list kupine,neznam što se događa!!  :'( :'( :'(

Offline ozi

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
Odg: HELP - paličnjak je jako loše!
« Odgovori #1 u: Travanj 02, 2009, 17:24:54 poslijepodne »
koliko je stara?
u kakvim je uvjetima drzis?
ima li neku podlogu na dnu terarija (pinus)?
prskas li i kako cesto?
cime hranis i di beres hranu?

inace ako umiru prirodnom smrcu, zivci im odumiru i do 4 dana pa nije pozeljno prepariranje dok potpuno ne ugine (ja to ubrzavam toksicnim parama ili zaledjivanjem)

Offline ferenna007

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Travanj 27, 2009, 20:20:45 poslijepodne »
stara 5 mjeseci,sada se presvukla ima 18 cm, malo je bolje ali još opada,mislim da će biti ok,uvijeti nisu ok pa sada dižemo novi terarij (80x60x50)  da uživjau i oporave se,onda ću nabaviti još njih da uživaju,sada joj se jaaako proširio zadak tj. ono na kraju gdje sam vidjela na nekoj stranici da se tako priprema za izbacivanje jaja -? neznam... Međutim to se jako širi i jaako puno prljaju terarij,tj. kakaju okolo...Nadam se da je sve ok  :(

Offline ferenna007

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Travanj 27, 2009, 20:23:32 poslijepodne »
ima li neku podlogu na dnu terarija (pinus)?
prskas li i kako cesto?
cime hranis i di beres hranu?

inace ako umiru prirodnom smrcu, zivci im odumiru i do 4 dana pa nije pozeljno prepariranje dok potpuno ne ugine (ja to ubrzavam toksicnim parama ili zaledjivanjem)

inace ako umiru prirodnom smrcu, zivci im odumiru i do 4 dana pa nije pozeljno PREPARIRANJE dok potpuno ne ugine (ja to ubrzavam toksicnim parama ili zaledjivanjem)

Prepariranje? Da ih prepariram? Ma i kada odu to mi ne pada na pamet.... Hranu ne berem nego uzgajam u tegli,kupina i kopriva,imam i divlju ružu, na podu su imali prije toksično drvo,to sam saznala,sada imaju samo A4 papir,i bolje je onda,lijepše...  ;) Prskam ju sada kada je loše samo nju gotovo svaki dan, ili svaki drugi,neznam da joj ne naškodi previše toga....  -?

Offline ozi

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Travanj 29, 2009, 14:36:18 poslijepodne »
totalno krivo radis..gle..prije nabavke zivotinje malo saznas o njoj. koprivu odmah baci iz terarija.
nemoj nju prskati, voda ce joj zacepiti traheje kroz koje dise. daj slikaj i stavi sliku ne kuzim to sa zadkom. kad pocnu lec jaja malo se odebljaju ali nista nenormalno oku!

digni temp nekom zaruljom van terarija!
prskaj svakja 2 dana cijeli terarij ne iskljucivo nju!
i slikaj terarij da vidimo na sta to lici!

Offline ferenna007

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Svibanj 01, 2009, 10:39:44 prijepodne »
okej,ali sad radim veći,već su napravljena staklena vrata,informirala sam se o njima i sve,ali žena koja mi ih je dala,ima još manji terarij od mene,i držala ih je na papirnatoj maramici,a prskala svaki tjedan dana,znač iprskam sve osim nje? Ženke?

Offline ozi

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Svibanj 03, 2009, 16:16:57 poslijepodne »
ma mozes i nju al ne direktiva u glavu. oni dišu kroz otvore na tijelu (zatku) i llose im se pise ako ih natopis vodom (kima kukaca koji traheje imaju i na thoraxu i svjesno ih mogu otvarati ili zatvarati npr trčci)

Offline ferenna007

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Svibanj 04, 2009, 19:44:28 poslijepodne »
Pa bolje je,sada imaju ogroman terarij i totalno su se opustile,bolje je skroz terarij je 70x60x40 znači velik  :D

Offline ozi

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Svibanj 10, 2009, 09:27:40 prijepodne »
ajme stavi sliku da vidimo!¨

Offline ferenna007

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Svibanj 10, 2009, 12:10:39 poslijepodne »
evo čim stignem kući,slikam sve  :P

Offline ferenna007

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Svibanj 12, 2009, 11:38:28 prijepodne »
Eto to je ovako mali terarij ali sada su premješteni u jedan od 122 litre ,to još nisam stigla fotkati,u gužvi sam

Offline ferenna007

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Svibanj 12, 2009, 11:40:23 prijepodne »
eto to je to, vidi se na ruci kako su veliki,a da napomene to je mala ruka,tj. od mog bratića koji ima 10 god,pa sad malo probajte dobiti dojam prave veličine  ;)

Offline ozi

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Svibanj 12, 2009, 11:59:10 prijepodne »
ej nemoj me zamrzit al nije dobro. okreni aq tako da dobiju VISINU koja im je jako bitna.
evo sto se meni dogodilo kad je nimfa prerasla u imaga a bila je u terariju za nimfe (dakle mali terarij)

evo moj terarij visine 80cm

Offline ferenna007

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Svibanj 13, 2009, 14:38:26 poslijepodne »
 -? Znači ja moram okrenuti ovaj akvarij od 122 litre tako da je viši nego širi? Al sad joj je okej,i čak je počela izbacivati nešto,pretpostavljam jaja kroz ono iza,i debela je ko mali prst :roll:

Offline ozi

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Svibanj 14, 2009, 00:49:28 prijepodne »
to iza je abdomen=zadak. kukci se sastoje iz 3 dijela: glava, prsa i zadak.
glava je skup sraslih clanaka koji se ne raspoznaju.
prsa se sastoje iz 3 dijela, svaki nosi 1 par nogu (pogledaj vidit ces ih jasno rasclanjenje). to su: prothorax, mesothorax i metathorax. i napokon zadnji abdomen u kojem se nalaze spolni organi, dio probave itd.

palicnjacima je jako bitna visina pa okreni aq za njihovo dobro.
egzoticne ljubimce treba poznavat, lako ih je imat i mislit da im je dobro..
nazalost svi smo imali takve ljubimce uslijed neznanja ali uslijed spoznaje to treba mijenjati!

Offline ozi

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Svibanj 14, 2009, 00:59:11 prijepodne »
p.s. njima ti svijetlo ne treba nocne su bestije. mozes samo pregrijat terarij ili ga brze isusiti.

Offline ferenna007

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Svibanj 14, 2009, 10:47:55 prijepodne »
to iza je abdomen=zadak.

Ma znam ja zadak,ali nisam bila sigurna jel to izbacuje iz zadka ili od negdje drugdje ,zato jer,dignula je tu neku kapicu i unutra je (kako vidim sa baterijom) nešto okruglo sitno blistavo,svjetlucajuće,znači ima efekta,kao sluzava kuglica,kako izgledaju jaja i koliko su velika? Može ako netko ima staviti sliku u omjeru na prst npr. ?

palicnjacima je jako bitna visina pa okreni aq za njihovo dobro.
egzoticne ljubimce treba poznavat, lako ih je imat i mislit da im je dobro..
nazalost svi smo imali takve ljubimce uslijed neznanja ali uslijed spoznaje to treba mijenjati!

Ma to je nekako stari terarij i neznam da nebi puko,jer dizajniran je baš za ovako da stoji kao ovaj maleni, a sad,uskoro mi stižu vrata za jedan ormarić koji će postati terarij (v 80,š 34,d 57) svakome dodajte jedan cm,jer sam to ja mjerila 1 manje da nebi ispalo krivo,ja kao šta piše mislim da im je okej,jer ćim sam očistila ova se oporavila, a sada kad su u ovome velikome od 122 litre jure kao ludi :D

p.s. njima ti svijetlo ne treba nocne su bestije. mozes samo pregrijat terarij ili ga brze isusiti.

Ja to čisto ponekad uključim da bude toplije,kolika njima treba biti temperatura? Imam unutra onaj običan termometar za van,pa tako mjerim...  :)

Offline ozi

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Svibanj 14, 2009, 13:33:31 poslijepodne »
bavim se entomologijom jako dugo i to je JAKO tezak hobi za nekog amatera. sto vise ucim vise pitanja si postavljam i vidim da jos 10x vise ne znam! i tako u krug.

zadak je 3. dio kukceva tijela. i on se sastoji iz clanaka, 10, 12 neznam tocno. na njemu se nalaze traheje, otvori kroz koje kukac dise. tu se nalaze spolni privjesci cerci, probava, spolni organi, krv, ....

da stvar bude zamrsenija, palicnjaci se razmnozavaju partenogenezom sto znaci da se iz neoplođenih jaja razvijaju nimfe (tako knjige kazu). uzgajam ih valjda 10god i nikad nisma vidio muzjaka!
jaja su crne kuglice, malo spljostene duzine oko1,5mm. za razliku od izmeta koji je dugacak. na vrhu imaju jednu kapicu koju nimfa odlomi kad izlazi. i za uspjesan izlazak iz jajeta potrebna je određena vlaga ali ne da jaja plutaju u kapljici vode.

temp ovisi o vrsti, nasoj domacoj podvrsti bacillus rossius redtenbacheri ne treba grijanje a nekim tropskim da..... 26 je neka optimalna stupanj više manje

Offline ferenna007

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Svibanj 14, 2009, 17:47:48 poslijepodne »
da stvar bude zamrsenija, palicnjaci se razmnozavaju partenogenezom sto znaci da se iz neoplođenih jaja razvijaju nimfe (tako knjige kazu). uzgajam ih valjda 10god i nikad nisma vidio muzjaka!

Znam  :D mada ove dvije su se izlegle isti dan od iste "mame" paličnjak, a kako je tolika razlika u razvoju,boji i veličini???? Neznam kako izgleda mužjak,ali kakve su to razlike,kako,zašto??  :nerd:

Offline ferenna007

• Punopravni član
Odg: Paličnjak family :)
« Odgovori #19 u: Svibanj 15, 2009, 21:17:25 poslijepodne »
eto stigla su nam jaja,a sada fotke čim uploadam :D to su ona mala sitna spljoštena sa kapicom  :D presretna sam,i sad pitanjca...kako da ih pokupim,kako da ih sve nađem? Hoće li uspjeti sva ili večina ili manjina,jel ih trebam sve naći? Hoće li uspjeti bez vlažne vatice i ostalog potrebnog (ona koja ne uočim?) mogu li se razviti bez naše pomoći? I kolika temperatura mora biti za njih stvorena? Koliko treba da izađu,postoji li kakav rizik,ma zapravo napišite mi najbitnije jer ja imam milijon pitanja...  :P

Offline ferenna007

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Svibanj 15, 2009, 21:22:49 poslijepodne »
Oh ne....upljesnjivila su se!! SKORO SVA!!! Ali Easy (mama) je još uvijek debela što znači da još ima spasa,možda izvučem neke,jer onako su dlakava i puna točkica plijesni koja se jedva hvata za njih,neznam od čega ali sve je sterilno,mislim ultra-čisto  :dead:

Offline ferenna007

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Svibanj 15, 2009, 21:55:47 poslijepodne »
Ali ipak sam još iskopala 25 zdravih  :klap: bravo ja,evo ova zdrava su totalno normalna kao sa slika,i imaju kapice male staklaste,očistili smo terarij i opet čekamo nova jaja :D otkrili smo da je kupina nešto ispustila kroz njezinu plastičnu posudicu pa je tako sve promočilo,i vidjela sma da je večina jaja na vodi  :roll: jel to tako treba biti,treba li vatica za jaja biti vlažna ili...  -?

Offline ozi

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Svibanj 15, 2009, 23:42:46 poslijepodne »
zato sam ti rekao da stavis bijeli papir na pod da ih mozes pobirati i  izdvajati (moja praksa)
uzmem pravodkutnik papira i na jednom dijelu ga spojim tako da dobijem kao lopaticu i kisticem ih izdvajam iz izmeta.

upljesnila su se jer je podloga bila mokra ili si prskala po njima + losa ventilacija.
inkubacija traje ovisno o temp i vrsti. za 3-6 mjeseci ces imat male zelene prinove!

dobro zabrtvi terarij da ti ne pobjegnu.

Offline ferenna007

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Svibanj 17, 2009, 21:07:54 poslijepodne »
Okej  ;) da bilo je mokro,pustila je kupina vodu van,neznam kako,nismo je polijevali...  -?