ja mislim da je trenutni trenutak hrvatske akvaristike usko vezan sa gospodarskim kretanjima u svijetu i smijehu od naše nam države, a tiče se troškova pokretanja i -ne zanemarimo i to- održavanja velikog sistema... koliko god bi svi rado htjeli vidjeti ogroman morski akvarij u stanu, ostaje činjenica da za hardware treba izdvojiti preko nekolio tisuća kuna ( prestao sam brojati poslije 20 000 za običnu "kadicu" od 450 litara) , a ako se želi propisno to i napuniti - jao i pomagaj... I onda na to uračunati mjesečne troškove održavanja- struja oko 200 kuna ( o da, svaki mjesec) , sol ( jer daleko je more nama kontinentalcima) oko 100 kn za ne baš poštenu promjenu oko 10 % svaka 2 tjedna , pa aditivi, mikromakro i ini elementi i svašta nešto i dobije se i fina mjesečna cifra..
E sad, u svjetlu ovoga, ja zastupam ( i to prilično gorljivo) tezu da je nano morska akvaristika prihvatljiva ukoliko čovjek želi imati mali komad mora s malim financijskim mogućnostima ili jednostavno , trenutno prečim životnim financijskim potrebama.. a da li će preći na veći ( i financijski se sjb) ili će ostati na maleckome, to je na svakome ponaosob..Osuđivati ili s visoka gledati male akvarije nema po meni smisla ,kao ni podcjenjivati vozačke sposobnosti vlasnika hyundai atosa naspram BMW-a z3....