Lipanj 22, 2025, 15:13:51 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: CubeMax  (Posjeta: 38413 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline tkalcho

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • The Truth is Out There.
    • Akvarij.net
Odg: CubeMax
« Odgovori #25 u: Ožujak 31, 2009, 12:09:01 poslijepodne »
Ovo je lijepo razlozio Tkalcho iako možda malo previše stručno!
Ja sa uopće nisam sjetio toga iako sam vidio prekidače i sve, svaka čast.

Malo je nezgodno ponekad podesiti krivulje prekidača jer okidanje ovisi o samom tipu prekidača (B,C,D) i o presjeku i dužini položenog kabela od glavne razvodne kutije do utičnice. Nezgodno je ako nisu selektivni jer ti se moze desiti da zbog kvara na jednoj od linija u ormariću, ispadane prekidač u glavnoj razvodnoj kutiji, čime sva trošila u ormariću ostaju bez napona.
Ne vidim sa slike da li je to jedan dvopolni prekidač ili su dva jednopolna za svaki red utičnica po jedan. Vjerujem da je dvopolni jer zelis prekinuti i nulu i fazu, pogotovo ako postoji zaštita diferencijalnom sklopkom.

U slučaju da je prekidač dvopolni, nema veze, jer selektivnost nije ni potrebna jer prilikom kratkog spoja trošila tako i tako bi prekinuo glavni prekidač od utičnice koji se nalazi u glavnoj razvodnoj kutiji.

Inače za npr. 16 A prekidač B karakteristike u razvodnoj kutiji, selektivnost niže rezine biti će zadovoljena s prekidačem 2 A ili manje, što je mala struja a time i mala opteretivost prekidača. Tak da su te kombinacije dosta nezgodne jer na prekidač od 1 A nemreš zakačiti ni jedan pošteni grijač, a uvjetovan ti je radi zadovoljenja selektivnosti.

Ukratko mislim da ako je dvopolni prekidač  u pitanju u tvojem ormariću od 10A ili tak nekak, selektivnost nije zadovoljena ali ti i ne treba jer tak i tak ti služi samo za paljenje i gašenje, dok će u slučaju kratkog spoja najvjerojatnije ispasti oba prekidača tj. i onaj u razvodnoj kutiji i onaj u ormariću, ali to je sve OK jer ti tak i tak nemaš podrazvod s više linija na toj utičnici, ovako ti je samo dio strujnog kruga od tvojih utičnica u ormariću do trošila dvostruko štičen.

Možda je sad malo jasnije!

:klap: :up:

Hvala željkoc!

Mladen, 095 81 24 244
[email protected]

Offline morino

• Punopravni član
« Odgovori #26 u: Ožujak 31, 2009, 12:24:47 poslijepodne »
Ovo je lijepo razlozio Tkalcho iako možda malo previše stručno!
Ja sa uopće nisam sjetio toga iako sam vidio prekidače i sve, svaka čast.

Malo je nezgodno ponekad podesiti krivulje prekidača jer okidanje ovisi o samom tipu prekidača (B,C,D) i o presjeku i dužini položenog kabela od glavne razvodne kutije do utičnice. Nezgodno je ako nisu selektivni jer ti se moze desiti da zbog kvara na jednoj od linija u ormariću, ispadane prekidač u glavnoj razvodnoj kutiji, čime sva trošila u ormariću ostaju bez napona.
Ne vidim sa slike da li je to jedan dvopolni prekidač ili su dva jednopolna za svaki red utičnica po jedan. Vjerujem da je dvopolni jer zelis prekinuti i nulu i fazu, pogotovo ako postoji zaštita diferencijalnom sklopkom.

U slučaju da je prekidač dvopolni, nema veze, jer selektivnost nije ni potrebna jer prilikom kratkog spoja trošila tako i tako bi prekinuo glavni prekidač od utičnice koji se nalazi u glavnoj razvodnoj kutiji.

Inače za npr. 16 A prekidač B karakteristike u razvodnoj kutiji, selektivnost niže rezine biti će zadovoljena s prekidačem 2 A ili manje, što je mala struja a time i mala opteretivost prekidača. Tak da su te kombinacije dosta nezgodne jer na prekidač od 1 A nemreš zakačiti ni jedan pošteni grijač, a uvjetovan ti je radi zadovoljenja selektivnosti.

Ukratko mislim da ako je dvopolni prekidač  u pitanju u tvojem ormariću od 10A ili tak nekak, selektivnost nije zadovoljena ali ti i ne treba jer tak i tak ti služi samo za paljenje i gašenje, dok će u slučaju kratkog spoja najvjerojatnije ispasti oba prekidača tj. i onaj u razvodnoj kutiji i onaj u ormariću, ali to je sve OK jer ti tak i tak nemaš podrazvod s više linija na toj utičnici, ovako ti je samo dio strujnog kruga od tvojih utičnica u ormariću do trošila dvostruko štičen.

Možda je sad malo jasnije!

:klap: :up:

Hvala željkoc!

toliko para i truda umjesto da samo dignete osigurac u kuci?

Offline zeljkoc

• Punopravni član
« Odgovori #27 u: Ožujak 31, 2009, 12:34:18 poslijepodne »
Ja imam svakakvih pumpica u svojem akvariju i to već starih i nista vise ne iskljucujem.
Blesavo mi za svako uranjanje ruke u akvarij isključivati cijeli pogon, a trebalo bi. Nije da te bas moze ubiti struja, još ako imas neke šlape a ne držiš se rukama po zidovima kad prčkaš po akvariju i slično onda pogotovo nema bojazni, ali te može struja prilikom prolaska zgrčiti i prepasti, pa u tom strahu i iznenađenju lako možeš nekaj povući, razbiti i sl.

Offline morino

• Punopravni član
« Odgovori #28 u: Ožujak 31, 2009, 12:59:50 poslijepodne »
Ja imam svakakvih pumpica u svojem akvariju i to već starih i nista vise ne iskljucujem.
Blesavo mi za svako uranjanje ruke u akvarij isključivati cijeli pogon, a trebalo bi. Nije da te bas moze ubiti struja, još ako imas neke šlape a ne držiš se rukama po zidovima kad prčkaš po akvariju i slično onda pogotovo nema bojazni, ali te može struja prilikom prolaska zgrčiti i prepasti, pa u tom strahu i iznenađenju lako možeš nekaj povući, razbiti i sl.

pa znam ali zato složiš 3-4 produžna na jedan rasvjetu,na jedan povrat i cirkulaciju i na zadnji grijače skimer i ostalo.
i kad ides čeprkat sam prekidać klikneš.
što se tiče iskljućivanja struje ja ju nikad ne isključim,skuzio sam sta oce pecnut naboj od
t5 cjevi jer je metalno kuište.

Offline zeljkoc

• Punopravni član
« Odgovori #29 u: Ožujak 31, 2009, 13:07:24 poslijepodne »
Da i mene pecka kad se naslonim na alu-reflektore od fluo cijevi!

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #30 u: Ožujak 31, 2009, 14:18:13 poslijepodne »
Jako dobro si to složio!

Sad samo polako i smireno..... prvo nagruvaj kamenje.... pa onda koralje.... i nemoj stavljati jadransko molim te!
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti

Offline Maxim

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #31 u: Travanj 01, 2009, 13:27:22 poslijepodne »
i nemoj stavljati jadransko molim te!

:up:

Kako sam čitao po forumima dobro je ubaciti organskog otpada da se ubrza cikliranje tako da sam jučer ujutro ubacio hobotnicu od pet i po kila. Brzo se raspada i voda lagano zaudara, a skimer puno otpada izbacuje van što mi se čini ok. No ono što mi smeta je dosta pjene koja se počela raditi na površini i ne odlazi u overflow... Da se probam poigrati s stream pumpama? ili da to poberem s površine s nečime?   -?
« Zadnja izmjena: Travanj 01, 2009, 13:30:07 poslijepodne od Maxim »
"Ne lupaj po staklu... i ne packaj prstima... Ej! ...aj, molim te, odi tamo gledati televiziju"

Offline Jurupari

• Hrvatska udruga ciklidofila
  • Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • Marko Lenac
« Odgovori #32 u: Travanj 01, 2009, 13:31:20 poslijepodne »
trebao si staviti sipu, ona je za cikliranje majka!

Offline GROF

• Urednik morske redakcije
  • Administrator
  • Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Dob: 49 Lokacija: Split
    • Grof - akvarij
« Odgovori #33 u: Travanj 01, 2009, 13:33:12 poslijepodne »
... Da se probam poigrati s stream pumpama?

Da, to je puno bolja ideja...

Offline zeljkoc

• Punopravni član
« Odgovori #34 u: Travanj 01, 2009, 13:34:24 poslijepodne »
Ovaj film na površini ukloni jednom stream pumpom koju usmjeri prema površini, onda te čestice završe u vodi i kad tad odu u overflow. Ovak s filmom ti se kroz površinu ne vrši izmjena plinova, tak da ti more ostaje bez kisika. Naravno obogaćuje se kroz druge izvore (skimmer, preljev, preljevi u sumpu) ali i površinu valja iskoristiti.

Pozz!

Offline Roni

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #35 u: Travanj 01, 2009, 13:36:07 poslijepodne »
Ovaj film na površini ukloni jednom stream pumpom koju usmjeri prema površini, onda te čestice završe u vodi i kad tad odu u overflow. Ovak s filmom ti se kroz površinu ne vrši izmjena plinova, tak da ti more ostaje bez kisika. Naravno obogaćuje se kroz druge izvore (skimmer, preljev, preljevi u sumpu) ali i površinu valja iskoristiti.

Pozz!

Pošto nije to velika površina, možda je bolje streamere iskoristiti za strujanje vode unutar akvarija a za ovo usmjeriti povrat koji je u pravilu slabiji!?
http://www.roni-reef.com (nema više, recesija je)

Offline delbi

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
  • vecio mona
    • http://www.posronja.eu
« Odgovori #36 u: Travanj 01, 2009, 13:38:57 poslijepodne »
Mislm da je bolja solucija(sto se povrsine tice)poigrati se sa pumpama...da sto vise razbijaju povrsinu(hahaha, a da istovremeno ne izgube cirkulaciju i po akvariju)....
pula
Too Old to Rock 'n' Roll: Too Young to Die

Offline zeljkoc

• Punopravni član
« Odgovori #37 u: Travanj 01, 2009, 13:50:08 poslijepodne »
Sve je to igra, ja se svojima pumpama jos uvijek igram. Dođe neki novi koralj ili malo nešto razmjestim, i odmah se stvori potreba da se malo izmjeni protok.

Offline Roni

• Punopravni član
« Odgovori #38 u: Travanj 01, 2009, 14:13:53 poslijepodne »

Kako sam čitao po forumima dobro je ubaciti organskog otpada da se ubrza cikliranje tako da sam jučer ujutro ubacio hobotnicu od pet i po kila. Brzo se raspada i voda lagano zaudara, a skimer puno otpada izbacuje van što mi se čini ok.

Mogao si i pol krave rasecirati i pobacati u akvarij, možda deci dva vode ostaviti, da vidiš onda kak će se brzo zaciklirati  :up:

Offline Maxim

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #39 u: Travanj 01, 2009, 14:49:51 poslijepodne »
Roni :up: ostalima želim sretan Prvi april :P

Ma nisam stvarno toliku crkotinu uvalio u akvarij  :D Ali drago mi je da ekipa prati i pomaže savjetima.  :heart:
"Ne lupaj po staklu... i ne packaj prstima... Ej! ...aj, molim te, odi tamo gledati televiziju"

Offline Jurupari

• Hrvatska udruga ciklidofila
  • Počasni član
  • Punopravni član
  • Marko Lenac
« Odgovori #40 u: Travanj 01, 2009, 14:52:37 poslijepodne »

Kako sam čitao po forumima dobro je ubaciti organskog otpada da se ubrza cikliranje tako da sam jučer ujutro ubacio hobotnicu od pet i po kila. Brzo se raspada i voda lagano zaudara, a skimer puno otpada izbacuje van što mi se čini ok.

Mogao si i pol krave rasecirati i pobacati u akvarij, možda deci dva vode ostaviti, da vidiš onda kak će se brzo zaciklirati  :up:

ali krava je toplokrvna životinja tako da bokje da ne, iako bi vimena mogla ličiti na invalidnu hobotnicu...

Offline delbi

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
  • vecio mona
    • http://www.posronja.eu
« Odgovori #41 u: Travanj 01, 2009, 15:00:45 poslijepodne »
sada sam isa citati detaljnije....a stvarno sam naivcina... :-[ ali, istina, nisam bas pazljivo ni citao, vidio sam samo problem sa povrsinom....
danas mi je malo previse tih zezanja..... :D
pula
Too Old to Rock 'n' Roll: Too Young to Die

Offline Roni

• Punopravni član
« Odgovori #42 u: Travanj 01, 2009, 15:04:41 poslijepodne »
Pa nevezano sa hobotnicom, kravom ili istrunulim vimenom... površina se mora nečim "tretirati", povratom, pumpom, nečim  :up:

Offline jajo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
« Odgovori #43 u: Travanj 01, 2009, 15:08:09 poslijepodne »
hehehe .. daj smajlica   MAXIM JE CAR!! 

:respekt-ss:
- nije ovca sve što bleji -

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #44 u: Travanj 01, 2009, 15:10:24 poslijepodne »
e jbg max, tko će sad povjerovat da Oproštaljka nije namještaljka ?  :d050:

:diablolol:

dobra je montažica...OVAJ OBLAČIĆ OKO CRKOTINE JE ZAKON!  :a024:

Offline Vorka

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
    • www.23whiskeystreet.com
« Odgovori #45 u: Travanj 01, 2009, 15:26:42 poslijepodne »
meni je mačak jači od cijelog akvarija  :D

sad bez zaje..., prva liga, poznavajući tvoje gay navike bude to vrhunski  :up: :jura:
"I find television very educating. Every time somebody turns on the set, I go into the other room and read a book. "

Offline zeljkoc

• Punopravni član
« Odgovori #46 u: Travanj 01, 2009, 17:41:32 poslijepodne »
Jao, nisam pogledao sliku već samo text, ja mislio stvarno da si stavio komadić hobotnice.

A jesi šaljivđija!

:klap:

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • Sesvete/Zg
« Odgovori #47 u: Travanj 01, 2009, 18:22:12 poslijepodne »
Aaaaa....dobar!!! :D :D :D
DIY35  More120  Juwel54  LowLight112
Get out and fly!

Offline Crni

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #48 u: Travanj 02, 2009, 01:03:40 prijepodne »
   A jeba te, jesi ju dobro prilipio za taj kamen! Svaka cast!!!!
Max! Pa ti si mega-foto-gay!

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
    • Akvarij NET
« Odgovori #49 u: Svibanj 11, 2009, 13:54:39 poslijepodne »
Kakvo je stanje? Ima kaj novog?