Srpanj 17, 2025, 00:43:05 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Depresivni Skalar ?  (Posjeta: 5933 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ChichazZ

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Long Live Rock n Roll
Depresivni Skalar ?
« u: Ožujak 26, 2009, 15:30:50 poslijepodne »
Danas sam primjetio da zenka skalara cudno ponasa, odvojila se od drustva i sama je u uglu izgleda jako depresivno...inace dok bi ubacivao hranu bila bi medju prvima koji jurnu prema vrhu i grabe ali danas je jedva dosla i bezvoljno jela cak je i ono sto je pojela cini mi se izbacila...fizicki nema nikakvih promijena pa sam jako zabrinut...jedina promijena je sto sam pored redovne hrane ubacio i neke tabletice za ancistruse i korije ostalo je sve isto...AQ 80 L, unutrasnji filter cistim svakih 15 do 20 dana, sedmicno 10 L promijenim...inace su skalari poprilicno veliki i prije 7 dana su se izmrijestili ali su pojeli jajasca prije nego sto sam stigao skloniti ali nema nikakve veze sa tim...HELP!
Svakim danom što više upoznajem ljude to svakim danom sve više volim svoje akvarijume...

Offline ChichazZ

• Punopravni član
  • Long Live Rock n Roll
Odg: Depresivni Skalar ?
« Odgovori #1 u: Ožujak 26, 2009, 15:33:52 poslijepodne »
Danas sam primjetio da zenka skalara cudno ponasa, odvojila se od drustva i sama je u uglu izgleda jako depresivno...inace dok bi ubacivao hranu bila bi medju prvima koji jurnu prema vrhu i grabe ali danas je jedva dosla i bezvoljno jela cak je i ono sto je pojela cini mi se izbacila...fizicki nema nikakvih promijena pa sam jako zabrinut...jedina promijena je sto sam pored redovne hrane ubacio i neke tabletice za ancistruse i korije ostalo je sve isto...AQ 80 L, unutrasnji filter cistim svakih 15 do 20 dana, sedmicno 10 L promijenim...inace su skalari poprilicno veliki i prije 7 dana su se izmrijestili ali su pojeli jajasca prije nego sto sam stigao skloniti ali nema nikakve veze sa tim...HELP!
P.S. Samo da dodam da ne znam parametre vode ali pogledacu ovih dana da nabavim neke zezalice da i to izmjerim...
Svakim danom što više upoznajem ljude to svakim danom sve više volim svoje akvarijume...

Offline dudry

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
  • TOXIC WORLD................
« Odgovori #2 u: Ožujak 26, 2009, 16:29:38 poslijepodne »
P.S. Samo da dodam da ne znam parametre vode ali pogledacu ovih dana da nabavim neke zezalice da i to izmjerim...

Možda ti je riba bolesna ili je na dijeti (neke ribe drže do svoje debljine) , ako primjećuješ da ima bijele toćkice i da joj se trbuh uvlaći znaći da ima parazite pa odmah moraš naći neki lijek protiv parazita.
DONT POLUTE THE NATURE OR WE WILL HAVE THE SAME WORLD LIKE THIS.......F****D UP

Offline alleszusammen

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
« Odgovori #3 u: Ožujak 26, 2009, 17:54:15 poslijepodne »
a kakav je izmet? i kako pliva?
zg centar

Offline ChichazZ

• Punopravni član
  • Long Live Rock n Roll
« Odgovori #4 u: Ožujak 26, 2009, 18:23:46 poslijepodne »
Tek sam primjetio da se malo drugacije ponasa pa sad moram malo da pratim ima li nekih promjena...izmet je sad za sad normalan i nema nikakvih fizickih promjena samo sto je po strani i pljuje ono sto pojede...kad sam hranio ribice ona je bila prva i najdominantnija a sada je totalno pasivna...ostale ribice su OK...

Offline alleszusammen

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
« Odgovori #5 u: Ožujak 26, 2009, 18:39:43 poslijepodne »
hm, teško je ovako reći ako je sve normalno osim što je u depresiji i ak je bar pokazala neku volju za jelom.
to pljuvanje, jel izgleda možda kao da joj je nešto zapelo pa ne može jesti? to se jednom mom ciklidu desilo. ne znam što bi drugo moglo biti, možda da pričekaš do sutra pa vidiš kakvo je stanje? -?
zg centar

Offline ChichazZ

• Punopravni član
  • Long Live Rock n Roll
« Odgovori #6 u: Ožujak 26, 2009, 19:38:18 poslijepodne »
Sad sam sa lampom malo bolje pregledao ribice i primjetio da kod par njih pocijepano peraje...znam da bih to trebao lijeciti bactopurom ili nesto slicno jer mi je prije 7 dana uginuo jedan molly sa takvim perajima...hoce li biti stetno ako budem lijecio cijeli AQ i kako se to radi?

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #7 u: Ožujak 26, 2009, 19:50:19 poslijepodne »
čuj, daj nam probaj nekako uslikati ribicu...
naime, skalari nisu tako jako osjetljivi baš i nešto se sigurno dešava u akvariju ili s vodom ili sa stanovnicima (ne slažu se jer su neki preživahni, neki premirni)...ne vjerujem da bi skalar samo tako pao u bed ili pazio na liniju (ipak nije on manekenka!)...
i, nije baš preporučljivo liječiti cijeli akvarij, osim ako su ti sve ribice zahvaćene bolešću

ali, prvo sredi vodu! jer što će ti liječenje, ako je voda loša, ili akvarij prenapučen, ili se ekipa ne slaže...tada liječenje samo truje i ubija....

dakle, provjeri vodu, onda promijeni (zrelom, odstajalom vodom sa aqua safeom i dobrim bakterijama za cijeli akvarij) najmanje 30 % vode, pri tome jako jako jako pažljivo i temeljito usisaj dno akvarija...
tada pojačaj zračenje na maksimum maksimuma (ako nemaš pumpu, stavi filter da ti jako bućka vodu)...
doziraj lijek točno po uputi, dakle 1 kap na 1 l vode...svaki drugi dan dok ne nestanu simptomi (dakle, minimalno 7 - 10 dana) a svaki drugi dan kad nema lijeka, mijenjaj po 30 % vode (naglašavam, pripremljenom vodom!)....
za vrijeme liječenja poduplaj davanje vitamina!

još jednom - provjeri vodu! i, naravno, filter (ako imaš aktivni ugljen unutra, vadi ga pod hitno!)

Offline ChichazZ

• Punopravni član
  • Long Live Rock n Roll
« Odgovori #8 u: Ožujak 26, 2009, 20:12:29 poslijepodne »
Ma nije mi problem samo sa skalarom imam i jos jednog skroz malog kojemu je pocijepano peraje, jednog manjeg ancistrusa sa istim simptomom ostale su sad za sad OK s tim vec sam rekao da mi je uginuo Molly prije 7 dana zbog raspadanja peraja...Kod ovog velikog skalara izmet je bezbojan i izgleda kao da i nema izmeta samo neka ovojnica i sad je skroz na dnu skoro da je legao...Ovo se sve desava od kako sam kupio 3 kuli kuli i ubaciio ih u AQ iako nisam ubacio vodu zajedno sa njima samo ribice (bar mislim da je od tad jer prije nisam imao nikakvih simptoma niti bolesti u AQ za 6 mjeseci) Da li postoji neki lijek koji se moze kupiti u apoteci jer mi je sad sve zatvoreno a ne bih nekih smrtnih slucajeva...HITNO POMOC!!!!!

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #9 u: Ožujak 26, 2009, 20:19:50 poslijepodne »
uf....dakle, postoje dva lijeka, ali je jako sad bitno da razlučimo što je u pitanju!
naime, raspadanje peraja je u pravilu sekundarna bolest (ne mora biti) i nastaje uslijed pojačanja nitrata i nitrita u vodi (kao primarna infekcija), ili smanjenog imuniteta riba nakon liječenja (kao sekundarna infekcija) u pravilu, parazitskih infekcija

daj mi još malo pojasni taj izmet od skalara - je li cjevast i proziran ili je končast i bijeli i povlači se jako dugo za njime bez da pukne...i, češe li se možda maleni...ili pokazuje nekakve trzaje ili druge simptome povremene nervoze...jeli mu tibica natečena?

ajde, onda ću ti reći što dalje!

Offline ChichazZ

• Punopravni član
  • Long Live Rock n Roll
« Odgovori #10 u: Ožujak 26, 2009, 20:27:16 poslijepodne »
uf....dakle, postoje dva lijeka, ali je jako sad bitno da razlučimo što je u pitanju!
naime, raspadanje peraja je u pravilu sekundarna bolest (ne mora biti) i nastaje uslijed pojačanja nitrata i nitrita u vodi (kao primarna infekcija), ili smanjenog imuniteta riba nakon liječenja (kao sekundarna infekcija) u pravilu, parazitskih infekcija

daj mi još malo pojasni taj izmet od skalara - je li cjevast i proziran ili je končast i bijeli i povlači se jako dugo za njime bez da pukne...i, češe li se možda maleni...ili pokazuje nekakve trzaje ili druge simptome povremene nervoze...jeli mu tibica natečena?

ajde, onda ću ti reći što dalje!

Nikad nisam lijecio ribe nikakvom hemijom...niti bilo kad ubacivao aktivni ugljen, izmet mi vise lici na paucinu(proziran)ali nije nesto dug i cese se od biljke koliko sam mogao primjetiti...za tibicu ne mogu reci je li natecena izgleda mi normalno nema nekih zadebljanja...

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #11 u: Ožujak 26, 2009, 20:36:51 poslijepodne »
znači da bi mogli biti paraziti!
no, nabavi u redovnoj apoteci, medazol (ili nekako slično)...to je lijek protiv unutarnjih parazita za ljude, ali je jako efikasan i kod riba...
doziraš tabletu od 250 mg na 40 - 50 l netto vode - tako da je dobro usitniš batom, pomiješaš u čaši vode i sipaš kod ispusta filtera...
daješ u pravilu svaki 3. dan (ali ako ne bude vidljivih poboljšanja, možeš i svaki drugi) - meni se pokazao najboljim ritam: 1. dan lijek...2. dan mijenjanje dijela vode...3. dan lijek...4. dan mijenjanje dijela vode... 5. dan mirovanje...6. dan lijek..7. dan mijenjanje dijela vode...8. dan mirovanje i pažljivo promatranje...9. dan, ako još ima simptoma daje se lijek, ali ako su ribice bolje, stavlja se aktivni ugljen u filter radi "čišćenja" vode od kemije i lijeka, 3 - 5 dana i nakon toga opet mijenja voda, ali sada s vodom u koju su dodane dobre bakterije radi ponovnog uspostavljanja ravnoteže u akvariju...

dakle, odjuri u prvu apoteku, traži medazol (metrodinazol) i reci da je to za ribice jer inače ide na recept...
i kreni...
si me skužio? malo sam opširnija, no javi mi odmah imaš li još kakvih pitanja jer ću morati skoro otići!
sretno... :up:
tvoj će post biti prvi kojeg ču ujutro pogledati!

Offline ChichazZ

• Punopravni član
  • Long Live Rock n Roll
« Odgovori #12 u: Ožujak 26, 2009, 20:49:46 poslijepodne »
Hvala Ti na brizi i savjetima...odmah idem do apoteke i pocinjem...

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #13 u: Ožujak 26, 2009, 20:51:50 poslijepodne »
Ok, sutra čekam tvoj izvještaj!  :up:

Offline ChichazZ

• Punopravni član
  • Long Live Rock n Roll
« Odgovori #14 u: Ožujak 26, 2009, 23:08:23 poslijepodne »
U apoteci sam nasao lijek METROZOL i pise da je za anaerobne mikroorganizme pa pretpostavljam da je to ali cu sacekati do jutra da procitas ovo i da das prijeki sud...veceras sam promijenio vodu 30 % kako si rekla i cini mi se da su se ribice malo pokrenule...posto nisam stigao dobro da ih pregledam (u frci sam sa vremenom kao u najgorem marfijevom zakonu) pa tek sad primecujem neke simptome...cini mi se da su sve ribice bile malo manje aktivne dok nisam promijeno vodu ali to mi se samo cini i nisam 100 % siguran...veceras cu pokusati da ih malo duze posmatram i nadam se da cu im biti dobar doktor...zbog tezine situacije ne stavljam smajlije dok se ribe ne izlijece...pozdrav svima koji pomognu i HVALA...

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #15 u: Ožujak 27, 2009, 02:41:18 prijepodne »
To je isti lijek...
Tuzlanka u Sarajevu

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #16 u: Ožujak 27, 2009, 11:09:54 prijepodne »
kako veli Ninina mama, to je isti lijek - samo se zbog proizvođača različito zove!
samo im daj...onako kako sam ti napisala!

sretno ljepotici i ostalima!

Offline ChichazZ

• Punopravni član
  • Long Live Rock n Roll
« Odgovori #17 u: Ožujak 27, 2009, 14:15:13 poslijepodne »
Samo jos jednom da pitam da li smijem staviti u cijeli AQ, i kako doziram na 80 L izvinite mozda malo previse pitam ali sta cu...do sada vodu koju mijenjam je bez AquaSafe da li je problem ako ga sad stavim(voda odstoji cca 10 dana), i da li mogu staviti neke vitamine u vodu...nadam se da ne pretjerujem

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #18 u: Ožujak 27, 2009, 14:43:52 poslijepodne »
malo ti predugo stoji voda - nemoj je ostavljati dulje od 3 - 4 dana ...
no, sad ako imaš takvu vodu spremnu, možeš slobodno staviti lijek - stavi danas dvije cijele tablete od 250 mg, a slijedeća doziranja stavljaj 1,5 (bilo bi glupo da sad reckaš na 3/4 tabletu  :-[)...moralo bi dostajati!

i da, vitamine svakako stavi! kod takvog jakog lijeka svakako treba pojačati davanje vitamina (uglavnom se podupla uobičajena doza, ali samo tijekom liječenja!!!!)

Offline moke

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #19 u: Ožujak 27, 2009, 16:59:17 poslijepodne »
Sve nove stanare u karantin nakon kupnje par dana na promatranje ZLATNO PRAVILO...pa onda u akvarij.
spasavaj se ko moze  :aaa:

Offline ChichazZ

• Punopravni član
  • Long Live Rock n Roll
« Odgovori #20 u: Ožujak 27, 2009, 17:16:11 poslijepodne »
Vjeruj da ni to ne pije bas puno vode...jeste donekle ucinkovito ali nije ni 100 % sigurno...nemam karantin to je najveci problem...

Offline ChichazZ

• Punopravni član
  • Long Live Rock n Roll
« Odgovori #21 u: Ožujak 27, 2009, 17:23:01 poslijepodne »
Sad sam ubacio lijek 500 mg za prvi put (metrozol) i vitamin (vitamin B prodac) dupla doza...samo mi se cini da su se ribice malo vise uznemirene nego inace (razumijem ih njima se radi o glavi dok ja eksperimentisem sa lijekovima) povecao temperaturu na 29 pa sad mi ostaje samo da se nadam...napravio sam nesto slicno dnevniku koji cu pisati svaki dan zajedno sa zapazanjima tako da je disciplina podignuta na maximum...svi savjeti su dobrodosli...pozz

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #22 u: Ožujak 27, 2009, 18:52:56 poslijepodne »
ako su ribice i dalje uznemirene, onda smanji temperaturu na normalnu...
a sutra nemoj zaboraviti mijenjanje vode!

držim palce!

Offline ChichazZ

• Punopravni član
  • Long Live Rock n Roll
« Odgovori #23 u: Ožujak 29, 2009, 23:00:58 poslijepodne »
Mislim da Depresivini mogu zamijeniti Sretnim jer je danas ponovo poceo da napada druge ribe i pliva po cijelom AQ...sto se tice ostalih sa iskrzanim perajima i to je nestalo i to gotovo preko noci...mislim da je prevencija urodila plodom i da je sreca sto sam na vrijeme sve primjetio...samo jos ne znam sta dalje da radim, da nastavim sa lijecenjem ili nesto drugo? Do sada sam ubacio za prvi put duplu dozu metrozola (500 mg) sutra mijenjao vodu (bez Aquasafea) danas ubacio 250 mg metrozola i sutra nastavljam dalje...sve to podebljao sa malo vise vitamina i za sada sve napreduje za 10... :)  hocu li vratiti temperaturu na normalu ili da je ostavim na 28?

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #24 u: Ožujak 30, 2009, 08:21:07 prijepodne »
spusti danas na 27 stupnjeva, a sutra na 26 (pretpostavljam da je to normalna?, ako ne, onda slijedeći dan stupanj...)
a ako si danas dao medazol, ostavi još da djeluje jedan dan, onda promijeni 30% vode i stavi 4. dan opet 250 mg...i ne više nikako!
naravno, vitamine drži pojačano još neko vrijeme...recimo 10ak dana...a onda polako u normalu!

pusa skalaru od mojih divova!  :heart: