Aktivni kupi sastojke iz vode. Ako dodaješ co2 putem easy carba mislim da je logično da ga aktivni pokupi. Ako dodaješ u plinovitom stanju, onda ga ne pokupi. Trebalo bi malo pogledati kako točno EC radi, da bi povezali smeta li aktivni ugljen kod CO2 ili ne.
Što se neonki tiče: Jaspar garant imaš prigušnicu i starter skupa sa neonkom. To što ne znaš gdje je prigušnica nema veze

Sve neonke iste wattaže su iste duljine. Znači, ako bi htio smanjiti svijetlo trebao bi imati slabiju neonku. ILI neonku druge boje u kelvinima. Ali za to bi trebalo prvo vidjeti koje neonke uopće imaš. Kako to vidjeti, pa pogledaj malo one kodove na neonki: piše ti nešto kao 865, 965, 840 ili slično. Važne su ti zadnje dvije brojke, 65 označava 6500K, 40 4000K itd.
U svakom slučaju mislim da ćeš se morati naviknuti na to svijetlo u akvariju, mene ljudi svako toliko pa ukore jer ne otvaram vrata kad sam doma, a oni zvone. Objašnjenja da tri akvarija svijetle kao luda ne pomažu...

Naravno, možeš staviti i slabiju rasvjetu, anubiasi i ciklidi vole manje svjetla. Koliko uopće litara imaš u tom akvariju?