Iz estetskih razloga postoje pravila tj. neke "bitne" ideje o nekakvim omjerima visina : sirina. Ja se ipak vodim drugim stvarima...
1. nikad dovoljno dubine. Pod tim podrazumjevam da sirina bude sto je moguce veca. Dakle koliko ti prostor dopusta. Naime, svaki aq gledan s prednje strane izgleda upola plici. Pametniji od mene ce ti objasniti sto to staklo uradi nasem oku, pa mi to tako dozivljavamo. Sjecam se sebe kad sam napunila moj C110 i bila prilicno razocaran kako je zapravo uzak. Jos je gledljiv s dvije strane pa ne mogu napraviti ni opticku zackoljicu sa pozadinom.

2. Visina nikako preko 50. I to iz vise razloga. Kako je meni bilje najbitnija komponenta aq, onda je logicno i da prvo razmisljam o njemu. Naime, svjetlo se drasticno smanjuje sa dubinom tanka. Ako te uhvati zelja da imas kakav lijepi tepih na 60cm mos se pozdravit s tim. Doduse i za to ima rjesenje. Metal halid lampe, ali to je vec prilican trosak, pa si to ne moze svatko priustiti.
Drugi bitan razlog zasto ne vise od 50cm, je sto ti odmah trebaju veca osiguranja aq. Mislim na bocni pritisak. Pa cim visina predje 50cm, majstori preporucuju deblja stakla, ojacana i sl, a deblje staklo svakako znaci i vecu cijenu...
I treca (za mene bitna) komponenta je prckanje po aq...

Doduse ne znam koliko si visok (tj. kolika ti je duzina ruke), ali meni je prckanje po mom caymanu posebice dnu pored zadnjeg stakla, prilicna muka. Visina mu je 52cm, imam sigurno 7-9cm podloge, a duzinu ruke oko 60cm... I tako, mucim se...

Sreca pa sam se smirila i vise ne cupkam toliko...

Glede trgovaca: mnogo ih ne zna sto je akvaristika, a to im je posao. Ne kazem da ovaj nije u pravu. Cula sam i ja za ta nekakva poboljsanja filtera, ali kad se sjetim svoje srece kad sam izbacila tu kutijetinu iz aq... Oh radosti...

A tek kad su se doselile nove 4 lampe... Ih...
Istini za volju caymanov poklopac jeste predvidjen za sve nase DIY intervencije na njemu, lijepo izgleda, pametno se podize, ima mjesto za hranilicu, ima tajmer u sebi i marka je

, ali eto ja sam se uvjerila da takvi aq nisu toliko bolji od pravljenih, pa iz tih razloga pisem sve ovo. A i zato sto upravo jednog drugog kolegu savjetujem sve ovo isto...