Kolovoz 18, 2025, 12:15:15 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Prvi akvarij need help  (Posjeta: 2880 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Xlich

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Prvi akvarij need help
« u: Ožujak 19, 2009, 20:03:18 poslijepodne »
Odlučio sam u sobu staviti akvarij ali pošto mi je to tek prvi i nemam baš puno iskustva sa tim čitaj: noob sam.
Molio bih pomoč.

Znači krečem od početka. Koji akvarij i ostala oprema...

Za akvarij i opremu sam spreman potrošiti od 800-1000 kn ne uključujuči ribice i bilje

Veličina bi trebala biti oko 50-75 l  samo da je dimenzija max 70šx50dx40v

Hvala unaprijed

Offline val82

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 43
Odg: Prvi akvarij need help
« Odgovori #1 u: Ožujak 19, 2009, 20:09:30 poslijepodne »
 bok i dobro dosao!!!  :) :) :) prvo od svega sta ce ti dati mnoge odgovore na tvoja pitanja je eda si skines sa pocetne stranice "prirucnik za pocetnike"  :) :) :)
i dobro ga procitas :):):):)

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #2 u: Ožujak 19, 2009, 20:12:05 poslijepodne »
vezano za aq,to ti je dovoljno novaca za kupit novi od 54l, npr.juwel, al ne znam ja bih sad uzeo rabljeni da mogu kupovat, barem tu na forumu pod malim oglasima za te pare se da kupit i 120l.

To je što se tiče aq, a ribice kao što je rečeno skini vodič za početnike i dobro pročitaj i ak nekaj nebu jasno pitaj, ekipa je zakon :D :D :up: :up:

Offline Mele

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
« Odgovori #3 u: Ožujak 19, 2009, 20:16:39 poslijepodne »
kao sto je netko iznad rekao, za te novce je najbolje kupiti juwel record 60 (54L), ili cayman 60 (60L) ili 80 (100L)... unutra imas vec grijac, filter i pumpu tako da si rjesio problem sto se tice nabavke opreme... cini mi se da je juwelov record dosao nekih 750kn (ili jos i manje) prosle godine kad sam ga ja kupovao... za sve ostalo procitaj upute za pocetnike na pocetnoj stranici i sretno u ovom predivnom hobiju  :up:

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #4 u: Ožujak 19, 2009, 20:46:04 poslijepodne »
Misliš u sobu u kojoj spavaš? Nadam se da si svjestan da se to po noči prokleto čuje, pogotovo ako je miran i tih kvart!

Offline Xlich

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Ožujak 19, 2009, 21:05:16 poslijepodne »
hvala na odgovorima, pročitao sam onaj vodič za početnike THX.

ovako sada sam gledao malo po netu i odlučio za Cayman 60 Professional. Sada me zanima di ga je najbolje kupiti (najjeftinije  :)) inače sam iz VŽ a pošto vidim da ima dosta ljudi iz VŽ na forumu pa bih odma zamolio da mi preparučaju di da kupujem stvari, ribice i ostalo, ali mi nije niti problem sjesti u auto i skoknuti do ZG

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #6 u: Ožujak 19, 2009, 21:41:55 poslijepodne »
definitivno zoo centar u vž, imaš ih gotovo pa po cijelom gradu, a meni najbolji jest onaj ko kauflanda, tam desno nutra, ne znam kak se zove ulica

Offline Xlich

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Ožujak 20, 2009, 00:25:08 prijepodne »
mislim da znam na kojega misliš. to je onaj od semafora u optujskoj prema dravi pa tamo desno u ulicu (sljepa je) bum išao pogledati thx

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #8 u: Ožujak 20, 2009, 09:04:18 prijepodne »
mislim da znam na kojega misliš. to je onaj od semafora u optujskoj prema dravi pa tamo desno u ulicu (sljepa je) bum išao pogledati thx

jep

Offline bura2

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • 092 10000 36
« Odgovori #9 u: Ožujak 20, 2009, 10:16:33 prijepodne »
ako si pročitao priručnik onda si vidio da ti je u večem akvariju lakše održat parametre vode stabilnima pa bi na tvom mjestu gledao AQ od stotinjak litara,naravno ako imaš mjesta,i pogledaj si u malim oglasima tam ima stvarno jeftinih akvarija

Offline val82

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 43
« Odgovori #10 u: Ožujak 20, 2009, 10:18:34 prijepodne »
 slazem se sa burom u potpunosti  :klap: :klap: :klap: :klap:

Offline bura2

• Punopravni član
  • 092 10000 36
« Odgovori #11 u: Ožujak 20, 2009, 10:20:51 prijepodne »
e da sam tako u školi učio :roll:

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #12 u: Ožujak 20, 2009, 10:55:01 prijepodne »
ako si pročitao priručnik onda si vidio da ti je u večem akvariju lakše održat parametre vode stabilnima pa bi na tvom mjestu gledao AQ od stotinjak litara,naravno ako imaš mjesta,i pogledaj si u malim oglasima tam ima stvarno jeftinih akvarija

u prvom postu se spominje da mu ulogu igraju dimenzije zbog prostora, pa nek čovjek odluči.

imam aq od 54l i čisto bez ikakvog problema držim parametre u redu, ne vidim razlog za većim, jedino što bi možda imao manje čeprkanja po njemu

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #13 u: Ožujak 20, 2009, 11:12:55 prijepodne »
Ja bih ti isto odmah preporučio veći akvarij zato što si početnik. Prvi razlog je to što je lakše održavat parametre vode. Drugi, za tisuću kuna možeš dobiti akvarij od 120 litara ako ne kupuješ brendirane marke kojima plačaš 50% cijene zato što su marke, već naručiš u nekoj firmi koja se bavi izradom akvarija da ti ga naprave. Treće iako to još neznaš jako će ti brzo narasti apetiti i shvatit ćeš da  ti je akvarij malen i da želiš veći čim malo kreneš prčkat po njemu. Ako je ikako moguće uzmi akvarij od 100L.

@dante: ne kužim zašto ne bi bio u spavačoj sobi. Meni je tako doma i po noći radi samo filter koji apsolutno ništa ne čujem i grijač koji još manje čujem. Naravno druga je stvar ako imaš heng on filter, pa ti mreška vodu. To vjerujem da ide na živce...

Offline Sirena mala

• Novi član
  • *
« Odgovori #14 u: Ožujak 20, 2009, 11:18:51 prijepodne »
dobro nam došao... :)
ja imam taj akvarij što je tebi zapeo za oko, i ja sam početnica, 75 litara je mislim sasvim dovoljno za početak, održavanje parametara nije problem u toliko vode....samo njegova cijena ti je u dućanu oko 1.500 kuna. Pogledaj pod malim oglasima možda netko prodaje polovno za manju cijenu.
sretno sa ovim hobijem...

Offline bura2

• Punopravni član
  • 092 10000 36
« Odgovori #15 u: Ožujak 20, 2009, 11:25:02 prijepodne »

u prvom postu se spominje da mu ulogu igraju dimenzije zbog prostora, pa nek čovjek odluči.

imam aq od 54l i čisto bez ikakvog problema držim parametre u redu, ne vidim razlog za većim, jedino što bi možda imao manje čeprkanja po njemu
kad pomnožiš dimenzije iz prvog posta dobiješ 140lit,a čovjek je tražio samo savjete pa će se na kraju normalno sam odlučiti šta mu više odgovara

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #16 u: Ožujak 20, 2009, 11:27:42 prijepodne »

kad pomnožiš dimenzije iz prvog posta dobiješ 140lit,a čovjek je tražio samo savjete pa će se na kraju normalno sam odlučiti šta mu više odgovara

naravno da dobijemo tu litražu, al mi se čini da nisu standardne dimenzije, već dolaze kao 80x40x40, zato samo reko, il će uzet onaj kockasti juwelov od 120 litri kojem su dimenzije još manje po pitanju širine

Offline Xlich

• Novi član
  • *
« Odgovori #17 u: Ožujak 20, 2009, 13:59:41 poslijepodne »
Vaš razgovor me potaknuo na razmišljanje o večem akvariju (100+ l) ali nažalost trenutno mi samo paše ovaj od 75l jer ga mislim smjestiti u sredinu ormara pa mi po dimenzijama ništa drugo ne paše  :(

ako mi se svidi to sve i odlučim nešto veče onda ču početi razmišljati o kakvih 200+l sa vlastitim postoljem ali za sada mislim da mi bude to dosta

akvari ide u sobu di spavam neće mi smetati jer mi komp radi skoro svaki dan po noči i več sam se priviknuo na buku :-)