Ciao Pletko...
Ma nemas frke, ni mene nije dugo bilo... a reci, di zivis? Pice, naravno

Sto se ostalog tice... kao sto su ti decki rekli, samo hrabro i ne daj se obeshrabriti... cinjenica je da je s morskim akvarijem stvar kompliciranija i skuplja no ljudi se snalaze...
Prije svega budi siguran da mozes sloziti cijelu infrastrukturu, a tek onda kreni dalje...
Dakle, provo slozi dobar tank... 180 lit. mi se cini o.k... sto je tank veci to bolje. Ako sam dobro shvatila mislis ga sam slagati? Pazi da ga dobro zaljepis da ti ne procuri... Kada ti je staklo spremno prije nego gapocnes puniti kamenjem i zivinicama napuni ga za pocetak praznog da vidis da ti negdje ne curi... lakse ti ga je popraviti dok je prazan!
Ako ne curi, prvo slozi podlogu (sljunak ti je lakse odrzavati nego pijesak, ali pijesak je atraktivniji i s njim mozes ubaciti koju ribu list ili malu razu ili ribu pauka koji su mrak u akvariju). Dakle prvo pijesak ili sljunak ... i onda dolij vodu, lagano da ne zamutis previse i pusti da ti se sve lagano smiri...i onda dodaj "zivo" kamenje (kamenje probaj nabaviti sto "zivlje" kao sto si vec spominjao jer u njemu imas hrpu korisnih organizama koji ce ti brze uspostaviti normalan sustav)... Nakon sto to sve slozisukljuci filter i prozracivac ako ga imas.... po mogucnosti i refugium... No ako i nemas refugium mogao bi sloziti nesto malo manje komplicirano, dodatni akvarij koji ce ti sluziti kao jos jedan filter u kojem ces imati samo biljke koje ce bitiosvjetljene onda kada ti je akvarij u mraku (dakle, po noci)... tako ces i po noci imativodu punu kisika...
E sad.... kad si sve slozio cijeli sustav bi trebao pustiti 2-3 tjedna da stoji prazan i da sve procirkulira i da se uspostavi stabilan ekosustav... u tom periodu ces vjerojatno imati par cvjetanja algi i zamucivanja vode sto je normalno.
Kada vidis da se prica smirila mozes poceti dodavati organizme... ja bi na tvom mjestu dodala sto vise algi, ima ih predivnih sarenih koje ce biti super atraktivne u akvariju a osim toga su i jako korisne (npr. lako dostupne a jako zgodnesu ti - po redu kako su slozene i slike: od zelenih algi koje vole puno svjetla
Valonia, Halimeda, Udotea, Acetabularia, od smedih koje isto vole dosta svjetla ali obicno su malo dublje od zelenih
Dictyota, i od crvenih alga koje dolaze najdublje i obicno gdje je prilicno malo svjetla (mozes ih staviti u neku spiljicu ili na zasjenjenom dijelu)
Porphyra, Peyssonnelia, Lithophyllum). Njih ti je najjednostavnije izvaditi zajedno s kamenom.

Ako imas pijesak ja bi u svakom slucaju ubacila par busenova Posidonie koja je odlicna ne samo za kisik i uklanjanje metabolita vec je odlicno skroviste za manje organizme i mrijestiliste. Ona ti ovako izgleda:

A onda lagano mozes ubacivati i zivinice... pazi da ne stavljes prevelike da imaju dosta mjesta... po meni su ti najbolji filtratori kao npr. spuzve, zarnjaci (moruzgve i koraljici), skoljke, mjescicnice, mahovnjaci... Ako hoces mogu ti postati i njihove slike. Uostalom, imas pod forumom Jadran - organizmi post "Mala skola sistematike beskraljesnjaka" i tamo imas hrpu slika po skupinama, sve Jadranski... Mozes ubaciti i kojeg racica (samo pazi da ne budu preveliki da ti ne prerazmjeste akvarij), puzeve, ribice i sl.
Eto, toliko... neka me koji iskusniji a