Srpanj 15, 2025, 15:57:08 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: temperatura  (Posjeta: 2683 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline galaxy

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 54
  • moj akvarij
temperatura
« u: Ožujak 18, 2009, 15:52:43 poslijepodne »
evo imam jednu dilemu koja je uvijek prisutna kada mi se dogodi neko zlo sa ribicom na ovaj forum sam se i registrirao iz tog razloga.imam 4 discusa vec 4 godine neki od njih su dolazili i odlazili zbog mojih gresaka a i znao sam kupiti bolesnog pa ga lijeciti i na kraju biti u banani kada ugine i onda sve ispocetka dam dvije pa i tri baustelske dnevnice za novoga nedam upaliti radio u autu da nedozivi stres koji ja do zivim zbog njega i potrosim silne pare nebili mu stvorio uvjete za zivot.obicno se u proljece pojavljuju kojekakve bolesti bar se meni tako potrefilo do sada.situacija u akvariju mi nije sjajna super red se ponasao pijano otprilike jedan tjedan.nisam zbog toga ubacivao lijekove jer je on normalno jeo normalno se ponasao druzio se itd.jutros iznad oka mu se pojavila bjela tockica koja kao da izlazi iz njega a ne da je na njemu,mozda je hexamita?znam da je dijagnoza jako bitna! neznam dali da odmah ubacim lijek ili ipak da samo dignem temperaturu na maximalno koliko oni podnose a opet ako je hexamita znam da treba pravovremeno reagirati a ako nije hexamita neznam koliko je za njih opasno jer ipak je spirohexol ili koji vec jak antibiotik.sta napraviti? 

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
    • Facebook profil
Odg: temperatura
« Odgovori #1 u: Ožujak 18, 2009, 16:07:59 poslijepodne »
Ako uz ovo što si naveo ima i bijeli izmet definitivno je bolest diskusa: "rupe u glavi" a koja je povazana sa hexamitom i nedostatkom vitamina u akvarijskoj vodi. Imaš na forumu sličan post sa fotografijama bolesnih diskusa kojima je početak bolesti upravo bila pojava ispupčenih bijelih kvržica na glavi koje su se kasnije pretvorile u rupe...

Dakle, dodati vitamine (može i diskus eliksir) a ako se pojavi bijeli izmet odmah na liječenje, sretno

Offline galaxy

• Punopravni član
  • **
  • moj akvarij
« Odgovori #2 u: Ožujak 18, 2009, 16:38:58 poslijepodne »
plavi hvala na savjetu ,zena je vec otisla po lijek a ja cu cekati kenjanje.ako je nedostatak vitamina a je sigurno onda je nedostatak svima mislim na ostalu trojicu. dali onda da ovog pijanca premjestim u karantenu ili svi na terapiju,pa sve izpocetka.

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #3 u: Ožujak 19, 2009, 09:01:47 prijepodne »
Ja bih na tvom mjestu u vodu dodao malo jaču dozu vitamina i krenuo liječiti cijeli akvarij sa metronidazolom i to 250mg/25l vode kroz 4 dana s temperaturom od 33C a onda petog dana 40% izmjena vode, aktivni ugljen u filter ali zadržati temperaturu barem do sedmog dana. Kada izvadiš aktivni ugljen promjeniti 15 do 20% vode i ponovo u akvarij jaču dozu vitamina i ako imaš easy life FFM.

Liječio bih cijeli akvarij jer nije zgorega barem jednom godišnje napraviti dezinfekciju akvarija od protozoa i ostalih nametnika koji su se nakotili tijekom godine. Sretno i javljaj promjene.

Offline galaxy

• Punopravni član
  • **
  • moj akvarij
« Odgovori #4 u: Ožujak 19, 2009, 18:50:02 poslijepodne »
hvala plavi evo danas krece terapija ubacio sam spirohexol jer sam kasnije shvatio da metrodinazolon ima u apoteci a ne u petshopu.nadam se da nisam pogrijesio.dozirao sam po uputama.dali da ubacim i easylife ili da pricekam 7 dana pa kod izmjene vode da ubacim vitamine i easylife.imam cikliranu vodu sa pozitivnim bakterijama u posebnom akvariju vec tri tjedna nju sam mislio ubaciti kada zavrsi lijecenje.hvala jos jednom

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #5 u: Ožujak 19, 2009, 19:45:25 poslijepodne »
dok liječiš nemoj još dodavati ostalu kemiju...neka ribe prvo ozdrave i onda možeš...

nadam se da će biti dobro, ali bih ti preporučila da ako ne reagiraju 2 - 3 dana na lijek, svakako nabavi medazol!

sretno!  :up:

Offline galaxy

• Punopravni član
  • **
  • moj akvarij
« Odgovori #6 u: Ožujak 19, 2009, 21:03:06 poslijepodne »
babyboom hvala na savjetu

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #7 u: Ožujak 20, 2009, 09:23:51 prijepodne »
hvala plavi evo danas krece terapija ubacio sam spirohexol jer sam kasnije shvatio da metrodinazolon ima u apoteci a ne u petshopu.nadam se da nisam pogrijesio.dozirao sam po uputama.dali da ubacim i easylife ili da pricekam 7 dana pa kod izmjene vode da ubacim vitamine i easylife.imam cikliranu vodu sa pozitivnim bakterijama u posebnom akvariju vec tri tjedna nju sam mislio ubaciti kada zavrsi lijecenje.hvala jos jednom

1) U tvom slučaju vjerojatno će pomoći spirohexol jer si reagirao odmah po pojavi simptoma predlažem liječiti striktno prema
   uputstvu (7 dana). Ukoliko par dana nakon terapije još uvijek ima simptome bolesti treba priječi na liječenje metronidazolom.

2) Easylife FFM smiješ ubaciti tek po završetku liječenja i nakon što si pročistio vodu zamjenom i filtracijom s aktivnim ugljenom.
   Naime, Easylife FFM na sebe skuplja večinu loših tvari a tako i ostatke lijekova, teške metale i dr., međutim, puno je bolje da
   Easylife FFM ubacimo nakon što je voda već pročišćena jer tada do izražaja dolaze njegove ostale pozitivne osobine od poboljšanja
   kvalitete vode, blagotvorno djelovanje na zdravlje riba i dr.

3) Bez obzira što imaš cikliranu vodu trebao bi ubaciti novu kulturu dobrih bakterija i to najbolje tabletice izravno u filter materijal.

Pozdrav.

Offline galaxy

• Punopravni član
  • **
  • moj akvarij
« Odgovori #8 u: Ožujak 20, 2009, 14:38:15 poslijepodne »
ekipa puno vam hvala!! nespasavate samo  ribicu nego i mog supruga.vec 5,6 dana slusam o rupama u glavi,bojim se da ja nedobijem kakve rupe....pozdrav od supruge!

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #9 u: Ožujak 20, 2009, 14:45:05 poslijepodne »
ekipa puno vam hvala!! nespasavate samo  ribicu nego i mog supruga.vec 5,6 dana slusam o rupama u glavi,bojim se da ja nedobijem kakve rupe....pozdrav od supruge!

imaš onda moju punu podršku :up:....iako, u zadnje vrijeme ja mome vrtim rupe u glavi!  ;) - babymum

Offline 985plavi

• Moderator
  • Punopravni član
    • Facebook profil
« Odgovori #10 u: Ožujak 20, 2009, 15:00:33 poslijepodne »

:'(Oooo kako je to lijepo kada oba supružnika skrbe o ljubimcima, baš vam zavidim iželim sve najbolje.
Moja žena neće da čuje ni za slovo R a kamo li za ribice i akvarij  :'( :'( :'( ne smijem to  :'( ni spomenuti jer odmah dobijem jezikovu juhu o tome kako previše vremena provodim uz akvarij, ne družim se sa ljudima i dr...

Eto, što da vam kažem, sretno u ljubavi, braku, sa djecom i ljubimcima, pozdrav

Offline galaxy

• Punopravni član
  • **
  • moj akvarij
« Odgovori #11 u: Ožujak 22, 2009, 15:53:48 poslijepodne »
pozdrav.vidim da je moja jagoda štipala tipkovnicu :klap:luda je za discusima kao i ja.evo danas je treci dan kako su mi ljubimci pod terapijom,iskreno ja nevidim nikakve promjene super red i dalje ima iznad oka tog nekakvog eliena(bijela tockica)izmet mu nije kako treba neznam kako bi ga opisao ali nije kao kod drugih on se bez obzira na to ponasa normalno,jede i nesakriva se.temperaturu sam digao prvi dan na 33c i jos uvijek je tako.nadam se da sam bezveze zabrinut mozda sam ipak trebao kupiti metrodizanolom.evo i jedna slika ako se na njoj uopce moze vidjeti ...iznad oka ima tu nekakvu ?????!!!!

Offline galaxy

• Punopravni član
  • **
  • moj akvarij
« Odgovori #12 u: Ožujak 22, 2009, 15:57:17 poslijepodne »
METRONIDAZOLOM evo da sam sebe ispravim i nisam napisao da on jede normalno ali ipak je vidno oslabio.

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #13 u: Ožujak 22, 2009, 16:27:33 poslijepodne »
pod hitno u apoteku, nabavi metrodinazol iliti medazol i kreni njime liječiti!
prije toga im promijeni (dakle, danas spremi) dio vode...
pojačaj im zračenje čim više! i lagano zasoli vodu!

javljaj kako su!

P.S. kod nas je ženski dio familije lud za ribama, srednji (sin) šašav za ribama, a tata je glas razuma!  :D

Offline galaxy

• Punopravni član
  • **
  • moj akvarij
« Odgovori #14 u: Ožujak 22, 2009, 16:46:50 poslijepodne »
znaci 250mg na 25l. vode kako mi je Plavi gore napisao?!nadam se da nisam dosadan?P.S Babyboom sretni ste sto imate "glas razuma"

Offline galaxy

• Punopravni član
  • **
  • moj akvarij
« Odgovori #15 u: Ožujak 22, 2009, 16:50:59 poslijepodne »
i evo nisam pitao akvarij je od 170l.koliko soli u toliki akvarij i predpostavljam da nesmijem stavljati ovu nasu sol iz kuhinje.

Offline galaxy

• Punopravni član
  • **
  • moj akvarij
« Odgovori #16 u: Ožujak 22, 2009, 16:55:55 poslijepodne »
i evo nisam pitao....akvarij je od 170l.koliko soli na toliki akvarij i koja sol? pozdrav i jos jednom hvala na pomoci.

Offline Tisch

• Punopravni član
    • Nove igre sa Amazona, download ili dostava u Hrvatsku
« Odgovori #17 u: Travanj 06, 2009, 15:57:47 poslijepodne »
Čuj evo jedan savjet iz iskustva:

Meni se Medazol pokazao nis koristi, treba bit uporan terpaije traju sa razmacima mjesec dana i na kraju  :dead:

JBL Spirohexol isto tak nis.

Probaj nabavit SERIN FLAGELLOL
http://www.sera.de/index.php?id=698&L=1

s tim sam jedino uspio spasit diskusa

SRETNO !

Offline ChichazZ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Long Live Rock n Roll
« Odgovori #18 u: Travanj 06, 2009, 19:07:52 poslijepodne »
Mislim da ti je previse 250 mg na 25 L vode sem ako nije neka extra pojacana terapija (ipak ces lijeciti cijeli AQ) sacekaj jos misljenja ali ja sam stavljao METROZOL ( BiH naziv za taj lijek) 250 na 80 L vode pa sacekaj na jos misljenja...
Svakim danom što više upoznajem ljude to svakim danom sve više volim svoje akvarijume...

Offline Tisch

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Travanj 06, 2009, 19:25:55 poslijepodne »
Nije previše ak je riba u bedu, pogledaj steta samo kaj je na slovenskom:

http://www.diskus.slohost.net/cgi-bin/stran.pl?id=13&izris=pisiHTML&st_strani=3&templ=6&jezik=slo

slažem možeš probati prvo sa manjom dozom, ali ne vjerujem da ce pomoci....

Offline ChichazZ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Long Live Rock n Roll
« Odgovori #20 u: Travanj 07, 2009, 00:02:09 prijepodne »
Ok...samo sam rekao da saceka jos odgovora i vise misljenja velikih umova ja sam samo rekao koliko sam ja dozirao skoro 4 puta manje pa mi je zato izgledalo puno...
Svakim danom što više upoznajem ljude to svakim danom sve više volim svoje akvarijume...

Offline Tisch

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Travanj 07, 2009, 09:18:02 prijepodne »
Jel pomoglo ?

Ako je, znači da je tvoja doza bila dovoljna...
Meni nikako nije uspjelo, mislim da ima više vrsta te riblje kuge sa istim i sličnim simptomima.

Evo ajmo probat svi navest simptome i terapiju koja je bila uspješna, pa da pomognemo sebi, drugima i našim ribama ! 

1. Riba tamni, miruje i ne jede.
Pomaže Tetra HexaEx, JBL Spirohexol nije pomogao makar je to po sastavu ista stvar ?!?

2. Prozirni izmet (slika), riba pljuje hranu, a kasnije više ne jede. Ponekad trese perajama.
Pomaže SERA FLAGELLOL, 2 tretmana po 3 dana