Evo mali izvjestaj o stanju:
Organizmi su vecinom ok. Nista ozbiljno jos nisam primetio. Malo se bojim onih spuzvi koje sam donio sa parazoanthusima, ali jos ne vidim nikakve probleme (zute spuzve Axinella polipoides ce biti ok, barem po mom misljenju, istu vrstu sam vec imao i prosle godine sa parazoanthusima bez problema). Sive spuzve ne znam… pazit cu ih (nisu velike).
Tripterygioni mi zasad ne primaju komadice lignje L trzam im pod nosom, ali bolje odu malo dalje…
Zutoobrazna (Lipophrys canevae) se dobro osjeca, prima lignje vec od drugog dana i pase koncaste alge po kamenima (sa onom starom P. Zvonimiri). Ne znam dali je sve to ova pojela, ili su joj rakovi samci pomogli, ali lijepo postepeno nestaju one „sume algi”.
Bispire lijepo otvorene cijeli dan (a one dvije lijepo razvijaju peruske). Zlatna moruzgva isto lovi cijeli dan, malo se seta po podlozi ali nista ozbiljno (samo par cm lijevo-desno). Konjske moruzgve su se vecinom sakrile u slabije osvjetljene kutove, ali se otvaraju tokom hranjenja.
Tethya aurantium zasad isto dobro izgleda. Sa dlacicama se hvata za mrvice podloge i za kamen pored kojeg sam stavio. Preokrenula se u poziciju, da joj je otvor prema dole.
Petrovo uho nonstop u skimmeru medu mjehuricima, gdje pase nitaste alge. Kao da je u jakuzziju

Na busenastom koralju uvijek otvoreni polipi, samo se nazalost to ne moze reci o parazoanthusima. Osim jednog izuzetka uvijek su zatvoreni

I na kraju alge:
Codium burse izgledaju OK, ali iskreno receno nemam pojma kako bi izglede kad nesto ne bi bilo u redu.
Codium coralloidesi izgledaju lose. Neki su sve mekaniji, kao da se raspadaju na komade i imaju na sebi nesto bijelo sluzivo. Probao sam ih staviti na vrhove kamena da dobiju vise svjetla, ali ne vidim da bi se ista mjenjalo.
Halimede tune su bile skoro bijele kad sam ih stavio u akvarij a sada imaju sve tamniju boju (zelenu J).
Imam jos jednu vrstu, ali moram napraviti sliku.
Klobucici su se skroz razbili. Njih nema vise.
Nadam se da nisam nista izostavio…
Eto to je to zasad stanje nakon 10 dana sa 1x20% izmjene mora. Sutra cu opet ~20%.