Svibanj 05, 2025, 00:12:53 prijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: mali Jadran daleko od mora...  (Posjeta: 97728 vremena)

0 Članova i 8 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline ZorK

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Condylactis aurantiaca
Pilumnus hirtellus
« Odgovori #125 u: Veljača 07, 2010, 19:00:55 poslijepodne »
Sa srećom svima! Nisam još pisao na Forumu u ovoj godini.

Zsabi i Grofe, učinili ste dobar posao vraćanjem svih onih fotografija u temu. Bez njih ne bi bila prava. A i slike mi sada izgledaju nekako još bolje, ili mi se samo čini?

Što se kamenja tiče: njegovu optimalnu količinu i najbolji raspored treba pronaći u svakom konkretnom slučaju – tu treba malo eksperimentisati. Kvalitetnog kamenja treba da bude dovoljno, ali ne i mnogo teško pristupačnih “džepova” - zamki u kojima se značajno talože čestice otpada.

Ovaj rak je “čuveni” čupavac (Pilumnus hirtellus), sitniji rođak poznatijeg i mnogo krupnijeg jadranskog kosmača, Eriphia verrucosa (spinifrons). Ovo “čuvenje” koje sam pomenuo se odnosi na akvaristiku i možete pretpostaviti da nije po dobrom! Čupavac ne spada u krupne krabe (širina trupa kod kapitalaca oko 30mm), ali je snažan i proždrljv mesojed. Jak stisak njegovih klješta ćete dobro zapamtiti, ako vas kojim slučajem nezgodno poduhvati za kožu na prstima. U akvariju u kojem se nalaze sitniji beskičmenjaci, Pilumnus će praviti značajnu štetu, posebno ukoliko je primerak krupniji. Može da otkida od podloge i komada polipe (i male anemone!), kao i da “bere” perjaste crve sa mekim cevima. Krckanje krečnjačkih ljuštura sitnijih mekušaca i drugih organizama mu ne predstavlja nikakav problem, a poješće i svaku sitniju kozicu koju uspe da klještima zaskoči u nekom uglu…

Jarko crveni varijetet P. hirtellusa je atraktivan, ali ovog raka treba držati u akvariju namenjenom u prvom redu ribama. U prirodi je čest, pronalaženje ne predstavlja problem. Iz tog razloga se neplanirano i nađe u akvariju. Dok je sasvim mlad, njegovo prisustvo se neko vreme ne mora primećivati. Nešto kasnije itekako hoće! Postoje i tropske vrste koje su slične po izgledu i naravi. Sa njima nemam ličnog iskustva, a nisam se nešto ni trudio da ih izučavam!

Zsabi, mislim da je vrlo dobra stvar što ste tog raka locirali i izbacili iz akvarija. Samo napred. Srdačan pozdrav!    
« Zadnja izmjena: Veljača 07, 2010, 19:19:27 poslijepodne od ZorK »

Offline zsabi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
Odg: mali Jadran daleko od mora...
« Odgovori #126 u: Veljača 08, 2010, 08:41:34 prijepodne »
Zork,
drago mi je sto ste se javili!
Ma slike jesu malo bolje ;) kad sam vec imao prilike...

Sto se kamenja tice, ne znam kako bi trebao sagraditi. Mislim da je taj tip "zida" dobar izbor, posto su kameni dosta okruglastog oblika a nisu ni veliki. Ako bi sagradio hrpu, bilo bi vise "mrtvih" prostora. Mislio sam jos ubaciti stream pumpu, to bi jos pomoglo protiv talozenja otpada.
Globalno zatopljenje - zsabi sa jadranskog na tropski... - http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=101073.0
mali Jadran daleko od mora - http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=29111.0

Offline Bkaradza

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Split - Hrvatska
    • Moja Osobna stranica
« Odgovori #127 u: Veljača 08, 2010, 09:48:40 prijepodne »
Zork,
drago mi je sto ste se javili!
Ma slike jesu malo bolje ;) kad sam vec imao prilike...

Sto se kamenja tice, ne znam kako bi trebao sagraditi. Mislim da je taj tip "zida" dobar izbor, posto su kameni dosta okruglastog oblika a nisu ni veliki. Ako bi sagradio hrpu, bilo bi vise "mrtvih" prostora. Mislio sam jos ubaciti stream pumpu, to bi jos pomoglo protiv talozenja otpada.

Izbušit rupe i stavit PVC udarnu tiplu od fasadne tiple i popunit sa epoxi ljepilom za morski akvarij i onda možeš raditi šta hoćeš...

Offline zsabi

• Punopravni član
« Odgovori #128 u: Ožujak 07, 2010, 15:41:15 poslijepodne »
Opet pitanje...

U akvariju mi divljaju alge. Mislio sam: OK, novo kamenje jos nije krenulo, a vjerovatno je i bilo nesto ostataka na njima...
Jucer sam napravio izmjenu vode ~20-25%, ali sam prije izmjerio parametre:
Temp: 21°C
Slanitet: 1,025
pH: 8,1
KH: 9°dKH
Ca: 360mg (nikad nisam imao iznad 400)
NH3: 0
NO2: 0
NO3: 0
PO4: 0

Rasvjeta: sera deep sea special (plava) i sera blue sky royal (bijela) od 11:00 do 21:00 sati dnevno

A sad mi kazite zbog cega alge rastu??? (i naravno kako ih spijeciti)
Globalno zatopljenje - zsabi sa jadranskog na tropski... - http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=101073.0
mali Jadran daleko od mora - http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=29111.0

Offline delbi

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
  • vecio mona
    • http://www.posronja.eu
« Odgovori #129 u: Ožujak 07, 2010, 16:05:50 poslijepodne »
moje je jako skromno misljenje da je posljedica ubacivanja novog kamena to prouzrocila, njime je u akvarij dospijelo puno hranjivih(za alge) tvari....to je..ponavljam moje skromno misljenje...i, vjerujem sa ce se vremenom same od sebe povuci....
pula
Too Old to Rock 'n' Roll: Too Young to Die

Offline GROF

• Urednik morske redakcije
  • Administrator
  • Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Dob: 49 Lokacija: Split
    • Grof - akvarij
« Odgovori #130 u: Ožujak 07, 2010, 16:15:45 poslijepodne »
Kojim testerima si mjerio parametre mora?

Offline Crni

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #131 u: Ožujak 07, 2010, 16:38:50 poslijepodne »
   Da, trebalo bi samo proć!
U kamenju ima sigurno nutrieneta koji pogoduju rast.
Moguće da nema No3 i PO4 jer alge sve potroše!

Offline Bkaradza

• Punopravni član
    • Moja Osobna stranica
« Odgovori #132 u: Ožujak 07, 2010, 21:40:11 poslijepodne »
Vjerojatno je u kamenu nešto ostalo pa alge divljaju, iako i ako je nešto ostalo to je vrlo malo pošto se kamen čistio ako me pamčenje dobro služi više od 4 mjeseca uz sedmične promjene vode..

Offline zsabi

• Punopravni član
« Odgovori #133 u: Ožujak 08, 2010, 09:41:35 prijepodne »
Kamenje sam stavio prije 1,5 mjeseci. Izgledali su cisti, a mislim da bi se vec prije trebalo sve to odvijati, da se radi o tome.
Ako pogledate odgovor #102 vidi se na slikama, da na starim kamenima ima iste vrste alge, sto se vjerovatno pojavilo nakon "velikog pogibanja" organizama u prosincu prosle godine. Od tada je vec proslo 3 mjeseca a alge su sad pocele divljati kad se nista lose ne desava, a i parametri su mi dobri. Hranim tjedno 1-2 puta sa komadicima lignje, a i to direktno u usta...

Kazete da ce se sve to samo tako proci?

Testovi su Prodac-ovi  -? (nisam imao toliko novaca da kupim sve te testove odjednom u kvalitetnijem)
Inace se kod nas mogu kupiti testovi Sera-e i Prodac-a.
« Zadnja izmjena: Ožujak 08, 2010, 09:43:04 prijepodne od zsabi »

Offline zeljkoc

• Punopravni član
« Odgovori #134 u: Ožujak 08, 2010, 09:45:18 prijepodne »
I lampe ako su loše i stare, znaju pogodovati rastu tih zelenihg alga, iako je najvjerojatnije razlog koji su spomenuli kolege, znači taj kamen i sl.

Offline Crni

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #135 u: Ožujak 08, 2010, 21:05:14 poslijepodne »
   Tako je, kamen se liječio i puno je organizama u kamenu preživilo, a kad je došao kod tebe nešto je pak krepalo...što zbog transporta, promjene temperature, parametara itd! Proć će.

Offline zsabi

• Punopravni član
« Odgovori #136 u: Ožujak 09, 2010, 08:33:35 prijepodne »
To zvuci logicno...
Kamenje je bilo tjednima na suhom u kutiji.
Vidjet cemo za par tijedna, dali ce stvarno nestati.

Offline GROF

• Administrator
  • Punopravni član
    • Grof - akvarij
« Odgovori #137 u: Ožujak 09, 2010, 15:21:25 poslijepodne »
Ako si u mogućnosti...vadi kamen po kamen iz akvarija pa ga iščetkaj sa četkicom za zube u kanti morske vode.
I normalno, češće promjene mora bi trebale pomoći.

Offline srdjan kolar

• Novi član
  • *
« Odgovori #138 u: Ožujak 10, 2010, 22:37:49 poslijepodne »
Neka bude...

Nisam bas ponosan na sadasnji izgled kompletnog tanka, zato nisam ni htio staviti sliku u vecem formatu. Jos cekam 10-20kg poroznog kamena, da bi mogao izvaditi onaj privremeni hand-made filter sa siporax-om i mehanicki unutrasnji filter. Sad mi se kako-tako sve stabilizirao, pa necu dirati dok ne nabavim sve sto jos nedostaje.

Slika nije najbolje kvalitete, jer sam napravio sa dosta starim aparatom (3.2MP) a sve to uz ISO200 (ovaj aparat zna samo 100, 200, 400 pa ISO200 nije bas kao na danasnjim digitalnim aparatima koji znaju do ISO1600 pa cak i vise).

Znaci cijeli tank u vecem:

odgovor98,sta je to crveno na kamenu jer bi mogao nekako da dodjem do1kom toga i dal bi smeo to da drzim u reef akvarijumu,ja sam iz srbije,kako bi to stiglo do mene

Offline GROF

• Administrator
  • Punopravni član
    • Grof - akvarij
« Odgovori #139 u: Ožujak 10, 2010, 22:42:52 poslijepodne »

...odgovor98 ...sta je to crveno na kamenu jer bi mogao nekako da dodjem do1kom toga i dal bi smeo to da drzim u reef akvarijumu

http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&view=article&id=288:actinia-equina&catid=102:jadranski-beskraljenjaci&Itemid=547

...morski akvaristi su je već držali u reef akvariju bez problema.

Offline zsabi

• Punopravni član
« Odgovori #140 u: Ožujak 19, 2010, 10:55:08 prijepodne »
Nazalost alge nece da se povuku...
Sve su veci i pokrivaju vec skoro sve  :o
Morat cu sa cetkicom sve lijepo ocistiti.  -?

Offline N@utilus

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 61
    • http://www.vihor.hr/nautilus
« Odgovori #141 u: Ožujak 19, 2010, 12:33:43 poslijepodne »

Kod izmjene vode sa crijevom (ca 12mm) usišeš alge zajedno sa vodom. Koristi palac i crijevo da ih pokupiš. Kada su kratke jedu ih rakovi samci koje možeš nabavit u našem moru, ili ti ih netko donese.
Man is the dream of the dolphin

Offline Bkaradza

• Punopravni član
    • Moja Osobna stranica
« Odgovori #142 u: Ožujak 19, 2010, 13:28:17 poslijepodne »

Ja da nemam par riba koje jedu alge i hrpu puževa bilo bi svega ovako oni + ja koji skidam alge kod promjene mora držimo sve pod kontrolom. Jednostavno kad minjaš more usisaj i alge i to je to za sada..

Offline zsabi

• Punopravni član
« Odgovori #143 u: Ožujak 19, 2010, 13:55:28 poslijepodne »
Ma probao sam ja sa usisavanjem, ali ta vrsta pokriva kamen kao neka dlaka. Ni sa prstom nisam mogao normalno skinuti, samo sad kad je vec dugacka oko5cm, pa mogu cupati.

Necu sve kamenje izvaditi samo koje mogu lako (da ih ocistim cetkicom), sve ostalo cu samo cupati prstom.
Izbacit cu i ono sitno kamenje koja sad cini podlogu.
Bas se raspitujem gdje mogu nabaviti neki mljeveni vapnenac, pa cu to staviti umjesto ovih.

Sta kazete?

Offline zsabi

• Punopravni član
« Odgovori #144 u: Travanj 21, 2010, 10:36:06 prijepodne »
Nisam se javio već mjesec dana...
Iskreno rečeno ne osjećam se uspješnim u vezi jadranskog akvarija. Uvjek financija i kompromisi… Htio sam sve to sagraditi što prirodnije i to jeftino, koliko se to može. Činilo mi se da će berlinski tip biti pravo rješenje za mene i tako ne moram napraviti ni dodatne tankove. Ni sad nisam protiv berlinskog, samo vidim koliko bi mi pomogao sump i reflugium. Sad već nemam ni snage, ni volju, ni pare da sve to sagradim drugačije. Bušiti staklo, izgradnja cijevi, sve napraviti da mi akvarij ni slučajno ne poplavi stan… neću.

Ok, toliko o osjećajima, a sada stanje:

Prije 3 tjedna sam se odlučio očistiti sve kamenje. Izvadio sam, koje sam mogao, pa sam sa četkicom sve očistio koliko sam mogao. Došlo je vrijeme da se oprostim od starih sitnih kamenja pa sam sve izvadio što mi je dosad činilo podlogu. Male puževe sam skinuo, ali sve ostalo zbogom…

One kamene koje nisam mogao lako izvaditi one sam samo u akvariju ocistio cetkicom. Naravno voda pomutila, ali za par dana skimmer mi je sve izvadio.

Živine ima sve manje, ali šta mogu, bitno je da mi filtracija bude sve bolja dok stigne vrijeme za lov (veći organizmi su inače dobro, mislim na ribe, samce i moruzgve). Ako bolje razmislim jedino mi Parazoanthus axinellae (žuta korasta moruzgva) polako pogiba i ostatak bušenastog koralja (ali to možda zbog četkice, kako sam mrtve djelove čistio).

Znači sad nema podloge, i sve je bilo opet lijepo, čisto.

Prošlo je neko vrijeme i opet se pojavljuju alge. Iste končaste… Mislio sam da mi onaj „home made” filter sa keramikom proizvodi nitrate pa sam prije par dana izvadio zajedno sa mehanickim filterom.

Sad imam samo skimmer i stream pumpe. Dosad ništa grozno, ali kao da sam jucer na jednom dijelu primjetio neki crvenkasti ciano. Izmjenio sam 20% vode, nadam se da će se stanje poboljšati.

Novo kamenje sam ubacio prije 3 mjeseci, vjerovatno već dovoljno funkcionira.

Podloga:

Puno sam čitao o krečnjačkim stijenama ali nisam došao do potrebnog zaključka. Nazvao sam Geografsku Instituciju na fakultetu pa su mi rekli da su sve povšinske stijene u okolici Pečuha krečnjaci iz doba Triasa. I da je sve to čisto i vjerovatno odgovara za podlogu. Uzeo sam par komada što mi stoji već skoro 2 tjedna, jer bi to nekako morao mljeviti na poželjenu granulaciju. Zatim testirati i mjeriti parametre... Možda ću ipak birati tanak sloj podloge i za to kupiti koraljni.

Zaista ne znam šta bi još mogao napraviti da sve to bude povoljno i stabilno za organizme koje planiram donijeti. Mislio sam napraviti još jedan skimmer od pleksija sa istim dimenzijama kao sadašnji, pa staviti neku jaču zračnu pumpu. To bi možda još pomoglo.

Položaj kamenja:
Nažalost dimenzije akvarija mi nisu idealni pošto imam mjesta 140x40cm za sagradnju kamena. Mnogi sagrađuju neku hrpu sa dvije stane, ali ja to ne mogu na desnoj strani zbog skimmera, tako sam izmislio taj tip zida sa spiljom da ipak ne bude sve jednostavno okomito.

Ako imate neku ideju, ja bi sve probao. Još imam 2 mjeseca za pokuse.

Offline maslachak

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
« Odgovori #145 u: Travanj 21, 2010, 13:18:02 poslijepodne »
pozdrav, szabi  :)
budući da je meni more još uvijek znanstvena fantastika, jedino što ti mogu reći je:  :up: :zagrljaj:
obožavam ovu temu, divim ti se i držim fige da ti konačno sve krene točno kako želiš!
(usput, znam da im tu nije mjesto i da ih vjerojatno mrziš iz dna duše, ali meni su one zelene alge na prošloj stranici baš nekako lijepe  :-[ jer su zbilja krasne boje  :-[)

Offline Bkaradza

• Punopravni član
    • Moja Osobna stranica
« Odgovori #146 u: Travanj 21, 2010, 13:40:19 poslijepodne »
Možda da probaš sa phosphate removerom tipa ROWAPHOS? fosfati bi uz nitrate trebali biti glavni koji pogoduju rastu algi. Recimo ja imam alge ali se uopće ne uzbuđujem. Možda da nabaviš neku ribu koja se hrani takvim algama (Salpa?) pa da ti ih ona drži pod kontrolom?

Offline zsabi

• Punopravni član
« Odgovori #147 u: Travanj 21, 2010, 14:59:18 poslijepodne »
Mislio sam vec i ja na rowaphos, ali jos nikad nisam imao koncentraciju koja bi se mogla izmjeriti. U stvari i nitrati su mi ispod 10mg/l a alge rastu. Nisu debele a ni ne rastu brzo, ali ipak nakon nekog vremena prekriju sve, pa se mali filtrasi muce u njima. Vjerovatno bi tu kolicinu neki algojedi drzali pod kontrolom, ali su Salpe ipak prevelike u taj akvarij. Sad mi samo puzevi ciste, ali i oni bolje staklo, nego kamenje. Znaci ostaju rakovi samci i Kolumbatoviceva koji trose zelenilo :)
"Plivajuce" ribe planiram samo par komada malih crneja, a inace bi birao male ribice tipa babice i slingure. Vec je i kukmasica dosta zivaha, bolje bi neke manje koje sigurno nece grickati male cijevase i koralje.

Offline zsabi

• Punopravni član
« Odgovori #148 u: Travanj 25, 2010, 14:31:59 poslijepodne »
Imam novu ideju!
Napravio bi sump u akvariju a ne izvan nje.
Ulijepio bi staklo, kao u privitku i u taj manji dio bi stavio povratnu pumpu. Tako bi se voda prelijevala iz vece u manji dio i nestao bi taj povrsinski film koju nikako ne mogu rijesiti, samo oprezno rucno sa plasticnom posudom.
Tako bi imao stalan nivo vode u akvariju i dobio bi jos jedan kut gdje mogu staviti kamenje (sad ne mogu zbog skimmera). Mozda bi se taj "sump" mogao dijeliti na 2-3 dijela. Jedan za skimmer (tu bi voda prvo stigla), pa srednji dio za aktivni ugalj ili mehanicku filtraciju a u zadnju bacio povratnu pumpu...

Misljenje??

Offline dare

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • 091/5892288
« Odgovori #149 u: Travanj 25, 2010, 19:07:43 poslijepodne »
Mislio sam vec i ja na rowaphos, ali jos nikad nisam imao koncentraciju koja bi se mogla izmjeriti. U stvari i nitrati su mi ispod 10mg/l a alge rastu.
Kad su se meni skinuli nitrati na 0,2 prestale se divljati alge. To je još uvijek puno.

Ni ja nemam sump ali imam pregradni filter u razini akvarija za skimer i povratnu pumpu. Meni pumpa koja je u akvariju (za skimer) skuplja površinsku nečistoću i radi to sasvim pristojno.Ta površinska voda ide u skimer i zatim nazad u akvarij.  Ima takvih slatkovodnih skimera i za kupiti od Ehaima.
Ja sam si skucano tako da je usis okrenut prema gore i na njega je nataknuta plastična cijev (prozirna) koju sam okomito-uzduž izrezao fleksericom na nekoliko proreza koji usisavaju vodu. Ta se cijev može podizati i spuštati tako da se može regulirati količina vode s površine.