Srpanj 19, 2025, 01:54:19 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Pomoć oko prioriteta nabavke objektiva  (Posjeta: 6157 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Ignus

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Pomoć oko prioriteta nabavke objektiva
« u: Ožujak 08, 2009, 23:45:03 poslijepodne »
Molim pomoć oko prioriteta nabavke objektiva.
Imam Canon EOS 1000d  i objektive 18-55 mm i 55-200mm
Namjera mi je skupiti nekoliko dobrih objektiva i naučiti se fotkati sa ovim entry level aparatom, pa preći na neki ozbiljni Canon za nekih godinu dana.
Koje mi objektive predlažete da kupim uzimajući u obzir value for money ( mogu i sam pogledati koji su  najskuplji objektivi iz Canon L selekcije ) i listu mojih interesa:
1.   najvažnije mi je slikati ribe u akvariju , pogotovo ribe Betta Splendens – znači upotreba zrcala da bi se riba šepurila na svoj odraz, lom svijetla kroz staklo pa kroz vodu, target je vrlo aktivan i brz a boje su intenzivne.
2.   slike ptica u prirodnom okružju, na visokim granama, poljima ili bilo gdje drugdje a da budu u gro planu a da sam ja dovoljno daleko da ih ne uznemirim a one velike na slici
3.   macro fotografija insekata i drugih malih stvorenja ( uključujući i akvarijska stvorenja ) i detalje iz akvarija/terarija

4.   slike akvarija  u  'sobnim' uvjetima  - znači problem zrak-staklo-voda , uglavnom slaba rasvijeta izvana a jaka iznutra
5.   sve ostalo ( uključjući i portrete homo sapiensa  )
Potpredsjednik udruge ljubitelja i uzgajivača Betta 'Betta Svijet'

Offline tbusljet

• Punopravni član
Odg: Pomoć oko prioriteta nabavke objektiva
« Odgovori #1 u: Ožujak 09, 2009, 10:40:12 prijepodne »
Molim pomoć oko prioriteta nabavke objektiva.
Imam Canon EOS 1000d  i objektive 18-55 mm i 55-200mm
Namjera mi je skupiti nekoliko dobrih objektiva i naučiti se fotkati sa ovim entry level aparatom, pa preći na neki ozbiljni Canon za nekih godinu dana.
Koje mi objektive predlažete da kupim uzimajući u obzir value for money ( mogu i sam pogledati koji su  najskuplji objektivi iz Canon L selekcije ) i listu mojih interesa:
1.   najvažnije mi je slikati ribe u akvariju , pogotovo ribe Betta Splendens – znači upotreba zrcala da bi se riba šepurila na svoj odraz, lom svijetla kroz staklo pa kroz vodu, target je vrlo aktivan i brz a boje su intenzivne.
2.   slike ptica u prirodnom okružju, na visokim granama, poljima ili bilo gdje drugdje a da budu u gro planu a da sam ja dovoljno daleko da ih ne uznemirim a one velike na slici
3.   macro fotografija insekata i drugih malih stvorenja ( uključujući i akvarijska stvorenja ) i detalje iz akvarija/terarija

4.   slike akvarija  u  'sobnim' uvjetima  - znači problem zrak-staklo-voda , uglavnom slaba rasvijeta izvana a jaka iznutra
5.   sve ostalo ( uključjući i portrete homo sapiensa  )

ovako, za slikanje riba bi po meni trebao uzeti canon 100mm macro, istim mozes slikat i kukce, za slikanje prica na daljinu ti treba neka mrcina od 300mm, i to sto manjeg f broja (svjetlosno jaci), ali takvi objektivi su bezobrazno skupi... takodjer za portrete ljudi i slikanje akvarija mozes koristiti 50mm f1.8 koji kosta 700-800 kuna... ja cu u buducnosti uzimat 100mm f2.8 macro, 50mm f1.8 uz 2 navedena sto imas! nadam se da sam ti barem malo pomogao...

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
« Odgovori #2 u: Ožujak 09, 2009, 13:33:06 poslijepodne »
Objektivi koje imaš dobri su ti za početak. Ako hoćeš neki bolji za akvarij treba ti prije svega brži (otvoreniji). 50 mm 1.4 bi bio izvrstan prime objektiv za akvarij (ne radi iskrivljenja kao širokokutni, a dovoljno je brz i oštar ako ga pritvoriš na 1.8 ). Taj je oko 3000 kn, malo više, ak se ne varam. Ta pedesetka je i inače dobra za učenje fotografije jer zatvara kut ljudskog oka. Malo je prekratak za portrete, ali posluži. Jeftinija je varijanta plastični 50mm 1.8 koji je isto fajn objektiv.
Koliko će ti trebati makro za akvarij - to je pitanje. Preporučam ti da nabaviš za početak ili macro prstenove ili makro leće (filtre) pa da isprobaš na ova dva (fi)58 mm objektiva, a tek onda da ideš u nabavu makro objektiva (čisto da znaš koja fokusna duljina ti odgovara za macro).
Za ptice, ako hoćeš fotkati kak spada mislim da ti je 300 mm minimum, ali to je već skup sport jer su dobri teleobjektivi skupi. 70-200mm f4 je ok objektiv i nije tolko užasno skup (5 soma kuna - ne znam koliko para hoćeš dati). Taj je jako hvaljen. Za portrete će biti super, ali za ptice vjerojatno prekratak. Fiksni 300 ili 400 ili čak 600 mm su već jako skupi.
Ti bi u biti htio jako puno toga fotkati - tvoja dva objektiva po duljini to pokrivaju, ali po kvaliteti baš i ne. To ne znači da neće poslužiti - tako dugo dok god ti nisu ozbiljno ograničenje i dok god učiš, drugi objektivi (osim možda fiksne pedesetke) ti ne trebaju.

Offline Ignus

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Ožujak 09, 2009, 22:22:44 poslijepodne »
Hvala na savjetima.
E&D predlaže 50mm 1.4 ili 1.8 sa macro prstenjem a tbusljet 100mm macro , jedan od ovih objektiva će mi biti prvi za nabavku samo moram odlučiti koji.
Mislio sam kao drugu investiciju uzeti  EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM objektiv koji je razumno skup a pročitao sam iznimno dobru recenziju ovog objektiva.

Offline Ignus

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Ožujak 13, 2009, 11:01:41 prijepodne »
Što mislite o ovom planu
EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM  + CLOSE UP LENS 500D
kako bi to dvoje funkcioniralo? imao bi solidan tele objektiv koji može raditi solidni macro? ili se varam?

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Davor Žerjav
« Odgovori #5 u: Ožujak 13, 2009, 14:17:18 poslijepodne »
Koliko bi te to koštalo? Planiraš kupiti novo? Ja sam isprobao jednom prilikom taj objektiv, imam slabiju vreziju 75-300 bez USM motora i stabilizacije slike. Moram priznati da su mi objektivi djelovali vrlo slično, ali velim, isprobao samo jednom pa ne mogu govoriti sa sigurnošću. Uvjeren sam da je USM IS objektiv bolji od običnog, tim više što za teleobjektiv stabilizacija uvijek dobro dođe.
Makro leća od canona je valjda dobra - znam da ima antirefleksne premaze koji su potrebni za ovakva stakla - ja imam najjeftinije obične macro filtere i vidi se da su gore kod većih dioptrija (pogotovo kod +10) i veće fokusne duljine (iznad 100 mm) - slika je jednostavno magličasta, bjelkasta, mliječna... Pretpostavljam da je canonov macro filter bolji.   
Ja mislim da se može ovom kombinacijom raditi solidni macro, ako hoćeš pravu stvar, naravno moraš investirati puno love u makroobjektive

Offline Ignus

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Ožujak 14, 2009, 22:08:29 poslijepodne »
Gledao sam cijene na optimumu ali sam zaboravio točnu cifru a zadnjih dana ta stranica je mrtva. Mislim da je cifra nešto preko 4k

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
« Odgovori #7 u: Ožujak 16, 2009, 19:01:11 poslijepodne »
Prema onom sto ja citao, taj objektiv je dosta bolje prosao od 75-300. Je, tako je, nesto iznad 4 tisuce. Sto se tice 50mm i pokrivanja kutu ljudskog oka... jel to sigurno tako? Meni se cini da to vise vrijedi za tijela punog formata... ovako je to 80mm ako se pomnozi. Mozda kiklopovo oko  :) ;) No stize meni moja pedesetica uskoro uskoro pa iz prve ruke javim kakva je za akvarije. :)
Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Davor Žerjav
« Odgovori #8 u: Ožujak 17, 2009, 17:32:40 poslijepodne »
kut koji zatvara objektiv određene fokusne dužine i crop faktor su različite stvari. kut ostaje isti. naravno, dojam jest da se duljina objektiva povećava na ne-full frame tijelima. i dalje je pedesetka objektiv s najmanje distorzija (koje su vidljive kod širokokutnih objektiva na rubovima fotografija)

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #9 u: Ožujak 17, 2009, 21:18:07 poslijepodne »
Dakle rijec je o distorziji, a ne vidnom kutu? Ako se razmisli, i ima smisla, vidni kut je puno veci od onog sto 50mm pokriva!  :) Ali sto nije da na full frame tijelu zahvaca puno veci kut nego nego na ne-full frame?  :o
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Davor Žerjav
« Odgovori #10 u: Ožujak 18, 2009, 09:15:37 prijepodne »
Istina je da oko ima veći vidni kut (imamo mi i periferni vid), krivo sam se izrazio. A i oko nema kvadratni format okvira, nego neki nedefinirani ovalni s blagim rubom. Fokusna dužina oka (tj. kut koji zatvaraju zrake svjetla) i 50 mm objektiva je tu negdje, reklo bi se da je optika oka i objektiva od 50 mm tu negdje. To sam htio reći. Veličina senzora oka i veličina senzora aparata, naravno nisu iste. Oko ima puno manji "senzor". (tu sam se opet vjerojatno nešto krivo izrazio, ali mislim da ćeš me razumjeti)  :D
Lomovi na 50 mm leći ostaju isti bez obzira na crop faktor. Na full frame senzorima dobit ćemo veću sliku, tj. obuhvatit će se veći okvir kadra jer je i senzor veći. Tada se može dobiti dojam da je fotka zumirana bliže (na canonovim aparatima je crop faktor 1.6x pa imamo dojam da fotkamo s 80 mm objektivom na full frame aparatu). Ali crop faktor nije zumiranje, to je jednostavno faktor izrezivanja.

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #11 u: Ožujak 19, 2009, 18:28:07 poslijepodne »
Pa da. I nije li onda mozda bolje uzeti 35mm za crop tijelo?

Offline TiTech

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
  • North & Central America
    • Akvarij.NET
« Odgovori #12 u: Ožujak 19, 2009, 18:32:50 poslijepodne »
Ako mislis slikati portrete to ce ti definitivno biti prekratko...

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #13 u: Ožujak 19, 2009, 18:56:28 poslijepodne »
Zbog distorzije?

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Davor Žerjav
« Odgovori #14 u: Ožujak 19, 2009, 19:24:08 poslijepodne »
Ne samo zbog toga. Za portrete je najbolje imati objektive od 80 mm do nekih 125 mm. S duljim objektivom imaš veću mogućnost ostvarivanja pliće dubinske oštrine što ti daje mogućnost da izdvojiš lice od pozadine (da zamutiš pozadinu). Isto tako s tim objektivima neće biti iskrivljenja po rubovima (što kod portreta smeta jer izobliči lice ako njime popuniš kadar). Dulji objektiv daje ti i mogućnost da se čovjeku kojeg portretiraš ne "unosiš u facu", a to ljudima zna smetati kad ih se snima. Može se raditi portret i širokokutnim objektivima, čak i fish-eye objektivima, ali to već spada u kreativnu fotografiju (meni se osobno jako sviđaju neki portreti sa super-širokopojasnim od 10 mm ili čak i manje).
Za makro fotografiju zgodni su objektivi od 60 do 100 mm, pogotovo ako se snimaju manji objekti.
Ruki, koju pedeseticu si uzeo?

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #15 u: Ožujak 19, 2009, 19:28:16 poslijepodne »
1.4

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Davor Žerjav
« Odgovori #16 u: Ožujak 19, 2009, 19:38:52 poslijepodne »
izvrsno. baš me zanima kako ćeš biti zadovoljan s njime. meni je taj objektiv u planu, ali ak nam sad smanje plaće ili nedajbože ukinu... valjda ne budu :)

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #17 u: Ožujak 19, 2009, 19:45:55 poslijepodne »
A moram zadovoljan biti... do f/2 je dosta mekan, ali presudilo je u odnosu na f/1.8 sto je pri velikom otvoru ipak ostriji, sto ima bolji bokeh i sto je kvalitetnije napravljen. A ovi ako se ne budu drzali kolektivnog ugovora su pussies! ;)

Offline Ignus

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Ožujak 23, 2009, 21:45:13 poslijepodne »
Gledam malo sigminu gamu i 2 objektiva su mi privukla pažnju kao jeftinija zamjena za canon 70 - 300mm IS USM

Sigma 70-300mm f/4-5.6 DG Macro APO  vani je ovaj objektiv bagatelnih 200 dolara novi! a ima i macro funkciju

drugi je

Sigma 28-300mm  f/3.5 - 6.3DG Macro  2.843kn što je za 2000kn jeftinije od canonova objektiva a ima veći raspon i macro funkciju

Što kažete? Što mislite o Sigmi opčenito?

Offline tbusljet

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Ožujak 24, 2009, 09:03:05 prijepodne »
Gledam malo sigminu gamu i 2 objektiva su mi privukla pažnju kao jeftinija zamjena za canon 70 - 300mm IS USM

Sigma 70-300mm f/4-5.6 DG Macro APO  vani je ovaj objektiv bagatelnih 200 dolara novi! a ima i macro funkciju

drugi je

Sigma 28-300mm  f/3.5 - 6.3DG Macro  2.843kn što je za 2000kn jeftinije od canonova objektiva a ima veći raspon i macro funkciju

Što kažete? Što mislite o Sigmi opčenito?

taj macro na tele zoom-u nije macro u doslovnom smislu...

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #20 u: Ožujak 24, 2009, 09:08:35 prijepodne »
Koliko citao, ima sigma objektiva koji su bolji od canonovih kao i obrnuto. Mozda bi bilo najbolje ubosti polovni canon 70-300mm, oko 2500kn je cijena... nesto malo skuplji i ono sto bih mozda prije uzeo je 70-200 f/4.

Offline TiTech

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
  • North & Central America
    • Akvarij.NET
« Odgovori #21 u: Ožujak 24, 2009, 14:06:34 poslijepodne »
Dobro zboris Ruki taj je i meni u planu kroz neko vrijeme. Mislim da je to najbolji objektiv sa tim rasponom za neku normalnu cijenu.

Offline Ignus

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Ožujak 25, 2009, 00:18:38 prijepodne »
i ono sto bih mozda prije uzeo je 70-200 f/4.

Čitao sam i ja o tom objektivu da je dobar generalno a da je odnos lova-kvaliteta odličan no imam 55-200mm objektiv i treba mi nešto duže...bar 300mm kad nemam para za 100-400mm.

P.S. a netko mi se nedavno žalio da je pecanje skup hobi  >:(

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #23 u: Ožujak 25, 2009, 20:34:18 poslijepodne »
ako si zadovoljan sa 55-200, bit ces zadovoljan i sa sigmom.  :)

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #24 u: Ožujak 25, 2009, 21:38:39 poslijepodne »
Ruki u ovome se ne bi složio sa tobom..... Ja nisam zadovoljan sigmom osim sa 10-20mm i to ne na FF jer je 10 mm za njega previše .... Sigma je spora, loše izoštrava, pretežno krivo.... sa Canonom nisam imal problema... čak niti sa kitom, pardon kit objektivom :)
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti