Srpanj 19, 2025, 16:10:10 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: mahovina  (Posjeta: 3551 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Grale

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Odg: mahovina
« Odgovori #25 u: Travanj 03, 2009, 15:37:43 poslijepodne »
kolko joj treba da počne rast, naime u aq je kojih 2 tjedna i ne mrda
stavil sam ju na panj sa koncem pričvršćena, gnojidba easy carbo dnevno i profito tjedno, svjetlo 10 sati
Ostalo bilje raste normalno
Hvala :up:

Mahovina ne voli Easy carbo!

Jel to istina?

Offline emilioti

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #26 u: Travanj 03, 2009, 16:18:53 poslijepodne »
koja glupost
Cuj, ovakve komentare ostavi za sebe. Vidim da na forumu dajes olako savjete o povecavanju doze EC-a bez da pitas nekakve osnovne stvari tipa rasvjeta itd. O EC smo puno raspravljali prije 2 godine kad se je i pojavio u HR, a od tada niti se promjenio EC niti mahovina. Prije toga tu kemiju smo kupovali u Austriji, a skriva se i pod nazivom Flourish Excel. Osobno ga koristim vec 3 godine svaki dan. Moje iskustvo s njim je: najvise ga vole Echinodorusi, najmanje riccia i mahovina. Kod puno akvarista doslo je do propadanja ricce odnosno stagniranja mahovine, a desavao se i pomor riba i kozica (kod overdoze). Ec se koristi i kod efikasnog suzbijanja crne cupave alge overdozom, gdje je mahovina znala pozutjeti.
EC nije tekuci co2. Tocnije bi bilo tekuci C. ;)
Imam mahovinu u aq, a EC stavljam 4-5 ml na 200 l, + diy co2 + rasvjeta 0,75 W/l. Nije da buja, od ove doze ne propada.
EC nikada ne moze dati rezultate kao co2, iskustva akvartista su 30-40% slabiji rezultati ako se daje bez dobrog starog co2.

Offline Area5189

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Dubrovnik/Zagreb
« Odgovori #27 u: Travanj 03, 2009, 16:43:36 poslijepodne »
je slazem se da nista ne moze zamijenit co2
... Šaka suza, vrića smija, ča je život vengo fantažija? ...

Offline emilioti

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #28 u: Travanj 03, 2009, 16:53:28 poslijepodne »
Zaboravih reci, mahovina ima jos jednog unutarnjeg neprijatelja, sijamce. :D

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #29 u: Travanj 03, 2009, 18:17:51 poslijepodne »
Zaboravih reci, mahovina ima jos jednog unutarnjeg neprijatelja, sijamce. :D

moj sijamac ne dira mahovinu, a ec stavljam 1,5ml na 50 litara vode, rasvjeta je 45w i diy co2.

problem je bio u krivom "sađenju" jer sam stavil onak hrpicu i zato je stajala na mjestu, evo sad je ok :up:

Offline El Enki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #30 u: Travanj 03, 2009, 19:27:44 poslijepodne »
koja glupost
Cuj, ovakve komentare ostavi za sebe. Vidim da na forumu dajes olako savjete o povecavanju doze EC-a bez da pitas nekakve osnovne stvari tipa rasvjeta itd. O EC smo puno raspravljali prije 2 godine kad se je i pojavio u HR, a od tada niti se promjenio EC niti mahovina. Prije toga tu kemiju smo kupovali u Austriji, a skriva se i pod nazivom Flourish Excel. Osobno ga koristim vec 3 godine svaki dan. Moje iskustvo s njim je: najvise ga vole Echinodorusi, najmanje riccia i mahovina. Kod puno akvarista doslo je do propadanja ricce odnosno stagniranja mahovine, a desavao se i pomor riba i kozica (kod overdoze). Ec se koristi i kod efikasnog suzbijanja crne cupave alge overdozom, gdje je mahovina znala pozutjeti.
EC nije tekuci co2. Tocnije bi bilo tekuci C. ;)
Imam mahovinu u aq, a EC stavljam 4-5 ml na 200 l, + diy co2 + rasvjeta 0,75 W/l. Nije da buja, od ove doze ne propada.
EC nikada ne moze dati rezultate kao co2, iskustva akvartista su 30-40% slabiji rezultati ako se daje bez dobrog starog co2.

co2 je naravno znatno bolji ali nemozes tvrdit da je EC los za mahovinu, ja imam 4 aq. i u svima je mahovina u jednom cak i riccia i u sve ubacujem EC svaki dan i nikad mi se nije desilo da je ikoja biljka propala ili stagnirala , pogotovo ne mahovina, dovoljno je sto ju moram sisat svakih 7 dana jer raste ko blesava u SVIM akvarijima od kad sam poceo koristit EC.

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #31 u: Travanj 03, 2009, 20:09:30 poslijepodne »
Istina je da neke biljke ne vole EC i da dolazi do stagniranja i propadanja određenih vrsta. To su rijetke vrste, ali postoje. Stvar je da se kod njih ne treba nikako vršiti overdose i nanositi EC direktno na listove prilikom dodavanja. Po meni je istina da EC ne djeluje na mahovinu, barem ne na ovu moju u akvariju jer ga dodajem od formiranja na dnevnoj bazi i jako mi dobro mahovina uspijeva. Ali kao što rekoh neke vrste bilja ga ne preferiraju i tu je potreban oprez.