Srpanj 20, 2025, 20:40:43 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: CO2 VS O2  (Posjeta: 1919 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline sajonara

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
CO2 VS O2
« u: Prosinac 07, 2004, 23:10:00 poslijepodne »

Dal mi neko može objasniti sljedeee?

Ako šibam CO2 u akvarij, time smanjujem kolieinu O2 i obrnuto?

Ako je tako, kako naei zlatnu sredinu da zadovoljim i ribe i biljke???

Za sada, smanjujem vrijme rada pumpe za zraktako da tokom dana malo radi malo ne (kroz noa naravno radi bez prekida). Kaj da velim, strah za ribe je prisutan ali i biljke trebaju kroz dan CO2!!!!
Varaždin

Offline Force

• Punopravni član
  • Dob: 42
CO2 VS O2
« Odgovori #1 u: Prosinac 07, 2004, 23:27:00 poslijepodne »
Pa nema recepta, ide sve po vlastitoj procjeni u zavisnosti od kolicine i vrste riba te kolicine bilja.

Offline Stina

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zg
    • ZGreef
CO2 VS O2
« Odgovori #2 u: Prosinac 07, 2004, 23:30:00 poslijepodne »
Krivo si shvatio, al to je normalno...mislim da svi tak shvate na poeetku

Autor jedne knjige je super jednostavno objasnio princip:

Akvarij je jedan "kanister" u koji stane odre?ena kolieina O2, CO2 i drugih plinova...

Svaki je novisan o drugom, ali bitno utjeeu na parametre u
akvariju...naime ukoliko ti šibaš CO2 i šibaš ga maximalno kolko on
stane u akvarij i pri tome tvoje ribe "hvataju zrak" tj.
hiperventiliraju, to ne znaei da si ti stavio previše CO2 , nego da
imaš unutra premalo otopljenog O2...

kužiš?

Stvar je u tome da ti trebaš svoju kanister napunit fino sa CO2 i tako?er fino sa O2 da bi postigao neku sredinu...

Takoe?r pitanje pumpe za zrak...ona je u balansiranom akvariju potpuno
nepotrebna - eisti primjer je BOžin akvarij kojji ima 70l i uopae mu
filter ne "buaka" površinu, a konstanto ima CO2... zašto? zato što mu
je bilje balansiralo akvarij sa konstantnom proizvodnjom kiskia..

eto, tolko od mene...

nadam se da sam pomogao

Offline Force

• Punopravni član
  • Dob: 42
CO2 VS O2
« Odgovori #3 u: Prosinac 07, 2004, 23:56:00 poslijepodne »
Slazem se sa Stinom

Ja uopce ne koristim pumpu za zrak u akvariju u koji dodajem C02 a filter je namjesten da tok vode ide prema dolje, tako da nema velikih gibanja povrsine.

Offline Profa

• Punopravni član
CO2 VS O2
« Odgovori #4 u: Prosinac 08, 2004, 12:31:00 poslijepodne »

Citat: Stina
Krivo si shvatio, al to je normalno...mislim da svi tak shvate na poeetku
Autor jedne knjige je super jednostavno objasnio princip:
Akvarij je jedan "kanister" u koji stane odre?ena kolieina O2, CO2 i drugih plinova...
Svaki je novisan o drugom, ali bitno utjeeu na parametre u akvariju...naime ukoliko ti šibaš CO2 i šibaš ga maximalno kolko on stane u akvarij i pri tome tvoje ribe "hvataju zrak" tj. hiperventiliraju, to ne znaei da si ti stavio previše CO2 , nego da imaš unutra premalo otopljenog O2...
kužiš?
Stvar je u tome da ti trebaš svoju kanister napunit fino sa CO2 i tako?er fino sa O2 da bi postigao neku sredinu...
Takoe?r pitanje pumpe za zrak...ona je u balansiranom akvariju potpuno nepotrebna - eisti primjer je BOžin akvarij kojji ima 70l i uopae mu filter ne "buaka" površinu, a konstanto ima CO2... zašto? zato što mu je bilje balansiralo akvarij sa konstantnom proizvodnjom kiskia..
eto, tolko od mene...
nadam se da sam pomogao

Lijepo objašnjeno
Novi Zagreb

Offline Fauna

• Punopravni član
    • http://www.beke.co.nz/index.php
CO2 VS O2
« Odgovori #5 u: Prosinac 08, 2004, 12:56:00 poslijepodne »

Citat: Stina
...Takoe?r pitanje pumpe za zrak...ona je u balansiranom akvariju potpuno nepotrebna - eisti primjer je BOžin akvarij kojji ima 70l i uopae mu filter ne "buaka" površinu, a konstanto ima CO2... zašto? zato što mu je bilje balansiralo akvarij sa konstantnom proizvodnjom kiskia..

E,ja se samo ne bihslozio sa frazom"balansiran akvarijum". To nije izbalansiran akvarijum. Izbalansiran akvarijum je akvarijum bez vestackog dodavanja CO2 i O2 (bez CO2boce i Air pumpe)i to je vrlo tesko postici kod malih akvarijuma. Izbalansiran akvarijum smatra se ako je uspostavljena prirodna bioloska ravnoteza, sto znaciproporcionalno odredjen broj biljnog i zivotnjskog sveta u akvaijumu . Zna se da su biljke pre svegaproizvodjaci O2 a ribe CO2 , to mora biti izbalansirano i kada to ucinimo, tada kazemo da nam je akvarijmizbalansiran.

Nadam se da mi ne zameras na sugestiji .

Offline Profa

• Punopravni član
CO2 VS O2
« Odgovori #6 u: Prosinac 08, 2004, 18:30:00 poslijepodne »

Glavna ideja akvaristike je da se u neprirodnim uvijetima uspostaviumjetni ekosustav koji ae po svojim biološkim, kemijskim i fizikalnim karakteristikama biti što je moguae slieniji pripadajuaem prirodnom ekosustavu. Kada u tom naumu akvarist uspije, znaei da je ovladao ''zanatom''. No me?utim, treba imati na umu da se NIKADA ne može postiai potpuna imitacija prirode, niti približno. Ajmo za primjer uzeti CO2 koji se ovdje spominje. Daleko najvažniji izvor CO2 u vodenim ekosustavima niti slueajno nisu ribe vea razni mikroorganizmi (u najveaoj mjeri bakterije, odre?eni jednostanieni eukarioti te lieinke nekih beskralježnjaka) koje razgra?uju organsku tvar (odumrle ostatke biljnih i životinjskih organizama). Prilikom te razgadnje, spomenuti organizmi troše kisik (oni suujedno i najveai potrošaai kisika), te dolazi do osloba?anja CO2 i vode - dakle u osnovi imaju isti metabolizam kao i mi ljudi i sve ostale životinje. A gdje oni žive? -u rijeenom tj.jezerskom dnu, bilo da je ono ilovasto, muljevito, humusno ili vea kakvo... Gdje žive u akvariju? - prvenstveno u podlozi i u filteru. E sad dolazimo do bitnog dijela: mislim da su rijetki oni koji si mogu i približno zamisliti koliko mulja sa sobom nosi npr. Amazona, tj. kolika je biomasa svih tih sitnih organizama koji u toj podlozi žive (za asocijaciju au samo reai da je protok vode oko 120 000 metara kubnih U SEKUNDI). Ili drugim rijeeima, ne možemo si niti zamisliti koliko stotina i tisuaa tona CO2 se tu svakodnevno proizvede. Tko taj CO2 troši? - pa biljke i alge, naravno. No te biljke žive samo uz obalu, tj. do dubine od nekoliko metara (auglavnom i pliae) do koje prodire svjetlost, što znaei davodenih biljaka baši nema tako puno (barem ne u odnosu na tu silnu kolieinu CO2 koja se neprestano proizvodi). I kad se sve to zbroji i oduzme dobimo da relativno ''malo'' biljaka ima na raspolaganjuvrlo velikukolieinu CO2 i to zahvaljujuai specifienom i iznimno bogatom prehrambenom lancu koji je u tropskim krajevima prisutan. Kad kažem malo biljaka, nadam se da to neae netko doslovno shvatiti; malo ih je u odnosu na veliku kolieinu CO2 kojom raspolažu. Upravo zbog toga, jedino u takvim uvjetima i mogu egzistirati biljke koje su vrlo zahtjevne s obzirom na CO2. Jasna stvar, ista priea vrijedi za sve tropske (uglavnom u sutropske)krajeve Svijeta. Netko upuaeniji ae reai da to nije moguae zato što sav CO2 potjeae od samih biljaka s obzirom da su one primarni proizvo?aei, pa ako ima malo biljaka, mora biti i malo CO2. Taj netko je djelomieno i u pravu, no zaboravio je da dobar dio organske tvari u vodama (opaenito) potjeae s kopna. Eto, ovo je bio uvod , a sad da kažem ono zbog eega sam sve to i pisao. Mislim da je više upravu Stina kadagovori o ''balansiranom'' akvariju, nego Fauna kada to opovrgava. Po mom shvaaanju, izbalansirani akvarij je onaj kojipredstavlja uravnotežen (iako umjetan)ekosustav, tj. ekosustav u kojem nieeg nema previše ni premalo. Einjenica je (koju nitko na tom svijetu ne može osporiti) da je to nemoguae postiai bez upotrebe raznih ''pomagala'' kao što su CO2 sustavi,tekuaa ili kruta gnojiva,žarulje s ovim ili onim spektrom i tome slieno. Tako?er ne zaboravimo da u akvarijima praktieno ne postoji hranidbeni lanac(i) koji predstavlja osnovu svih osnova prirodnih ekosustava.

I za kraj jedna mala digresija, tek tolko za info; najveai proizvo?aei kisika na Zemlji nisu biljke nego jednostaniene alge. O tome u koje carstvo spadaju alge neaemo ponovno, pa tko želi vjerovati da alge spadaju u biljke neka vjeruje

Hebiga, totalno sam zastranio sa ovim pisarijama, nadam se da ne zamjerate...

Eto, tolko od mene, ovo me iscrpilo, idem spavati
Novi Zagreb

Offline Fauna

• Punopravni član
CO2 VS O2
« Odgovori #7 u: Prosinac 08, 2004, 19:25:00 poslijepodne »

Uh.. uuuh.. profesore ala ti ides iz krajnostio krajnost.Pa ako tako budemo gledali ne postoji na ovoj planeti apsolutna prirodna bioloska ravnoteza (izvinjavam se na ovome izrazu ali morao sam tako). Ne bih da teoretisem puno (nemam toliko vremena) ali cu samo reci sta se podrazumeva kod akvarista pod biloska ravnoteza u kavarijumu.

Biljke, ribe i mikroorganizmisu glavni cinioci uspostavljanja te ravnoteze i BALANSA u akvarijumu, to je neki osnov od koga polazimo. Sve ostalo sto mi potpomazemo radi boljeg funkcionisanja tog malog sistema, smatra se vestacki i neprirodno .Zato sam na pocetku i rekao da je to kod malih akvarijuma veoma tesko uspostaviti.

Primer cu dati kod filtriranja vode ,gde ako uzmemo da koristimomehanicko - hemijski filter , on ce vremonom da postane samobioloski . Hemijska filtracija se gubi i tek tada se u akvaristici koristi termin IZBALANSIRAN akvarijum.(podrazumeva se proporcionalan odnos biljke - ribe)

Zao mi je sto imamo razlicita shvatanja ali svakome na volju da shvata i koristi neke termine kako hoce. Holandski akvarijumi se smatraju neizbalansiranim i zato se pribegava koriscenju CO2 aparata, zbog cega su i nastali ti aparati da se proizvode.

Toliko od mene. Zurim...

Offline Profa

• Punopravni član
CO2 VS O2
« Odgovori #8 u: Prosinac 08, 2004, 20:17:00 poslijepodne »

Vjerujem da kad bi sjeli uz piae i o tome prodiskutirali, da bi se na kraju složili, ovako malo teže. A s obzirom da od piaa nema ništa, onda ostanimo na ovome.

Pozdrav
Novi Zagreb

Offline Fauna

• Punopravni član
CO2 VS O2
« Odgovori #9 u: Prosinac 08, 2004, 20:27:00 poslijepodne »

Mamozda cemo jednom sesti i popiti pice ...nikad se nezna..

Kako jedan moj prijatelj kaze :" Ziv ti meni bio" profesore

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
CO2 VS O2
« Odgovori #10 u: Prosinac 08, 2004, 22:00:00 poslijepodne »

ma vi ste meni zakon

Offline sajonara

• Punopravni član
CO2 VS O2
« Odgovori #11 u: Prosinac 10, 2004, 21:57:00 poslijepodne »

Evo i mene konaeno! Nisam se mogao logirat ovih dana pa nikako da vam zahvalim na odgovorima!! HVALA!!

Hvala Stina, tak sam si nekak ja mislil al nisam baš bil previše uvjeren. Sve u svemu CO2 šibam kojih 2 dana pa budemo vidli kaj bu ispalo.

Sigurno budem imal još koje pitance u vezi CO2 ali za sad mi još ne pada na pamet niš(t). Thanks ljudi i sajonara od Sajonare!
Varaždin

Offline Zoran

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
CO2 VS O2
« Odgovori #12 u: Prosinac 13, 2004, 12:11:00 poslijepodne »
Pa samo si nadgledaj koliko je zasicenos co2 u vodi preko tablica koje idu ovisno o tvrdoci i ph-u. jer nije isto dodavat co2 u tvrdoj ili mekoj vodi. Jedino je dobro, po meni iskopcavat co2 po noci, npr jednostavno se radi preko el.timer valve - ventila

Rijeka/Hrvatska