Lipanj 24, 2025, 21:49:25 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Orinoco Flow  (Posjeta: 85886 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Karlo

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Odg: Orinoco Flow
« Odgovori #50 u: Veljača 26, 2009, 13:25:30 poslijepodne »
Puno je to svjetla, komotno bi mogao imat samo 4x54. Tih dodatnih 300w hqi  bi jos i islo u dutch akvariju prebogatom biljem, ali u nature gdje je biljna masa umjerenija mislim da ces imati problema.

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #51 u: Veljača 26, 2009, 15:44:00 poslijepodne »
Ovo je Haqos rasvjeta?

Cigo moj dragi, sviđa mi se akvarij... ambiciozno i korektno odrađeno, s tendencijom da postane odlično

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #52 u: Veljača 26, 2009, 15:57:39 poslijepodne »
ventilatori zuje minimalno, više se čuje zujanje reflektora, ali sve je to u podnošljivim granicama. Za sada imam problema sa zelenom algom jer je akvarij u cikliranju, ali kao što sam napisao HQI radi samo 3 sata. Mislim da neće biti problema sa rasvjetom jer je na sajlama iznad akvarija, tako da lagano dignem i smanjim intenzitet.

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #53 u: Veljača 26, 2009, 16:00:50 poslijepodne »
Budući da je filter već bio zacikliran i prebacio sam dio vode iz starog akvarija, odlučio sam nakon deset dana što je akvarij u pogonu ubaciti i prve ribice. Unutra su dodana 3 otocinclus affinis-a da malo naprave reda sa viškom algi. Mislim da je to premalo za ovu litražu, ali nisam htio riskirati sa više komada, ako slučajno nešto ne štima sa vodom.

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #54 u: Veljača 26, 2009, 18:19:02 poslijepodne »
Polako, znaš i sam da bilju treba neko vrijeme da se ulovi. Kad krene rast, stat će alge pa bi možda bilo bolje tek onda ubacivati algare...
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #55 u: Veljača 26, 2009, 18:41:46 poslijepodne »
biljke već sad izbacuju nove listove. Ubiti sve koje sam posadio bile su u katastrofalnom stanju i sad ih pokušavam spasit. Alge su već sada počele, al ovih tri otića se neće baš moć nosit s time, al svejedno nek se goste. 

Offline vedranVŽ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • 0 bodova
« Odgovori #56 u: Veljača 27, 2009, 11:32:21 prijepodne »
milina za oči :klap: :klap:
Varaždin...

Offline amstafica

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 45
« Odgovori #57 u: Veljača 27, 2009, 13:59:59 poslijepodne »
Predobro

:klap: :klap: :klap:
I'm in love with Malawi cichlids :heart: and Tanganyika cichlids :heart:

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #58 u: Veljača 28, 2009, 20:10:26 poslijepodne »
Update 11. dan

Muke i problemi

Nije teško za pogodit o čemu se radi. Počele alge... Evo da stavim sliku jer će svima biti lakše. Plavije su boje, jer je slikano dok nisu radili reflektori, a gro-lux-ice mi još nisu stigle tak da imam plave neonke...

Offline sarita

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
« Odgovori #59 u: Veljača 28, 2009, 20:14:05 poslijepodne »
Uh,uh,uh...Šteta.
Svejedno,ti si moj idol  :D

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #60 u: Veljača 28, 2009, 20:18:23 poslijepodne »
Na prvoj slici se jasno vidi na pijesku zelena alga (fuzz alga) i ona je normalna pojava za akvarije koji su u cikliranju. Nju sam uspio za sada kontrolirat dodatnim smanjenjem trajanja HQI rasvjete. Za sada će fotoperiod tog tijela biti samo 3 sata dnevno dok se akvarij ne isciklira, računam nekih mjesec dana. Na drugoj i trećoj slici se vidi zelena točkasta alga na staklu. Nije bi baš jasno jer bi voda trebala biti puna fosfata budući da je akvarij friški, pa sam počeo sa dodavanjem fosfata na dnevnoj bazi i ona se smirila. Ubiti niti ona mi nije neki problem jer ju lako skinem magnetom. Na slikama je na bočnom staklu uz zid s kojeg mi se još nije dala skinut. Jedino što me brine je ova na zadnjoj slici. Nije končasta sigurno jer ne dodajem željezo,niti ga ima viška,  a nisam baš siguran dali je staghorn u začetku..

Offline Karlo

• Punopravni član
« Odgovori #61 u: Veljača 28, 2009, 20:41:23 poslijepodne »
Ja bi hqi potpuno iskljucio prvih par mjeseci i poceo bi s njom tek kad  biljna masa dosegne maksimum, a fotoperiod sa t5 lampama bi namjestio u pocetku na nekih 6 sati i postepeno bi ga podizao. Sta kaze drop checker?
Koncasta nije povezana iskljucivo sa zeljezom.

Offline sarita

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
« Odgovori #62 u: Veljača 28, 2009, 20:42:02 poslijepodne »
Sad ću ti se ja malo uplesti sa svojim biserima.Točkasta se najčešće samo na staklu pojavljuje?

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #63 u: Veljača 28, 2009, 20:47:08 poslijepodne »
@ Karlo: To sam i ja mislio napraviti s rasvjetom, al kaj ne misliš da će alge opet biti problem zbog nedostatka svjetla, pogotovo jer sam rasvjetu dignuo na nekih 30-40 cm od površine vode? Jel tebi to izgleda kao končasta? o čemu još ona ovisi osim naravno o količini svjetlosti? Co2 na zelenom, samo to još nije niti približan razultat kojem vjerujem, jer mi vaga tek dolazi pa slijedeći tjedan radim 4 Kh otopinu.

@ Sarita: zelena točkasta ti se u 90% slučajeva javlja na staklu i eventualno spororastućem bilju ako ga imaš u akvariju.

Offline ribic

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #64 u: Veljača 28, 2009, 20:57:54 poslijepodne »
jedno moje osobno zapažanje u vidu končaste alge, imam 0.5 w/l rasvijetu dakle ni približno ka u tebe. Ugalvnom kad su se biljke malo razrasle gorile su sve 4 lampe i unutra nije bilo nešto puno željeza šta bi moglo opravdat nastanak končaste. Koristija sam co2 smiksan od kvasca i šečera i sve je bilo super niti jedne jedine alge na niti jednoj biljki dok mi se jednom nije dogodilo da sam bija odsutan par dana, i u tih 4-5 dana nije bilo nikakve prihrane co2 jer je smjesa stala a lampe su gorile po ustaljenom ritmu kao i kad je co2 iša. Kad sam se vratija za 4-5 dana končaste su poćele i borba s njima još uvik traje. Znači iz mog osobnog iskustva mislim da je bio problem svjetlosti.

Offline Karlo

• Punopravni član
« Odgovori #65 u: Veljača 28, 2009, 21:02:32 poslijepodne »
220W nije premalo svjetla na 300 l, jos je t5 rasvjeta i pretpostavljam imas reflektore. Moj 300l biljni je imao rasvjetu t8 170W na 30cm visine i sve biljke su rasle fantasticno, a imao sam stvarno zahtjevnih.
Co2 tjeraj na granicu zutog, po noci ga gasi i mreskaj povrsinu radi kisika, prilagodi gnojenje pocetnoj fazi znaci da imas konstantno izmedju 0.5 i 1ppm fosfata i 10ppm nitrata. Kako ces dizat rasvjetu tako pojacavaj gnojenje. Odstranjuj alge, rezi listove i igraj se :D
Meni je isto koma kad mi novi akvarij napadne 4-5 vrsta algi, borba traje oko 2 mjeseca i onda nestanu.

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #66 u: Veljača 28, 2009, 21:02:52 poslijepodne »
ribic jel si dodavao kakvo gnojivo s mikroelementima?

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #67 u: Veljača 28, 2009, 21:06:49 poslijepodne »
220W nije premalo svjetla na 300 l, jos je t5 rasvjeta i pretpostavljam imas reflektore. Moj 300l biljni je imao rasvjetu t8 170W na 30cm visine i sve biljke su rasle fantasticno, a imao sam stvarno zahtjevnih.
Co2 tjeraj na granicu zutog, po noci ga gasi i mreskaj povrsinu radi kisika, prilagodi gnojenje pocetnoj fazi znaci da imas konstantno izmedju 0.5 i 1ppm fosfata i 10ppm nitrata. Kako ces dizat rasvjetu tako pojacavaj gnojenje. Odstranjuj alge, rezi listove i igraj se :D
Meni je isto koma kad mi novi akvarij napadne 4-5 vrsta algi, borba traje oko 2 mjeseca i onda nestanu.

Počeo sam s fosfatima i mislio sam od ponedjeljka s nitratima. Jučer sam napravio izmjenu vode, pa sam počistio i dno. Frka me je jedino s Co2 pretjerivat jer je nepouzdan drop checker, pa kad napravim Kh 4 ću i s co2 pojačat.

Offline Karlo

• Punopravni član
« Odgovori #68 u: Veljača 28, 2009, 21:19:45 poslijepodne »
nemoj dodavat djelomicno ako mislis da ti neceg fali, dodaj sve elemente u pravilnom omjeru i za vikend izmjena vode.
jedini pravi recept!

Offline ribic

• Punopravni član
« Odgovori #69 u: Veljača 28, 2009, 21:22:44 poslijepodne »
dodava san mikroelemente s profitom od easy life i s njima pomalo željeza i naravno markoelemente npk, ali kažem problem je nasta kad co2 nije iša a rasvjeta je gorila intezitetom kao i prije. Jeli točno to uzrok pojave končaste neznan točno ali sve je bilo ok do tog trenutka

Offline Karlo

• Punopravni član
« Odgovori #70 u: Veljača 28, 2009, 21:25:01 poslijepodne »
90% problema sa algama lezi u co2, naravno da je okidac u tvom slucaju bio nestanak co2

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #71 u: Veljača 28, 2009, 21:32:31 poslijepodne »
Hvala na savjetu Renta, sutra izmjena vode, pa od ponedjeljka na PPS pro režim.

evo upravo stigla tri nova praščića (siamensis) i još dva otocinclusa od beke kod koje su mi ribe iz starog akvarija...
budem stavio i bolje slike, ali evo ovih za početak

Offline aquatic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Opatija
    • Terra Vulcanica
« Odgovori #72 u: Ožujak 01, 2009, 13:02:34 poslijepodne »
Muke začetka akvarije  :roll: nadam se da ćeš ih brzo riješiti, i onda nam daj tajnu formulu...ja već tri mjeseca muku mučim s tom končnastom, staghorn ili što je već, jučer sam pobacao dva grma hm zbog nje i zasadio nekoliko zdravih preostalih stabljika...ja sumnjam da je to do količine CO2.

Napravio sam si prošli tjedan kh4 otopinu, doduše nije vjerojatno u miligram točno, imao sam neku mjericu od 6 grama pa sam ju iskoristio. No, začudio sam se pokazanim...otopina mi je do tada bila svijetlo zelena, graničila sa žutim, što je svakako previše, ali ribice su i dalje bile živahne i plivale svukuda. Kad sam stavio kh4 otopinu, pogađate, boja je bila tirkizna, dakle količina co2 je bila niska. Sada sam stavio još jedan nutrafin co2 kojeg sam upogonio kad prvi počne slabiti, tako da imam uvijek približno konstantnu razinu co2 budući da nema bocu. Vidjet ću rezultat, nadam se dobrom.

U svakom slučaju, kao što znaš i sam, strpljenja...i pridružio bih se ostalima u savjetu polagano s rasvjetom.

:up:

Offline ribic

• Punopravni član
« Odgovori #73 u: Ožujak 01, 2009, 13:16:23 poslijepodne »
koliko sam čita po internetu ili drugih iskustava končasta nastane zbog viška željeza ili količine svitla, u mome slućaju dok je co2 bilo dosta nije se javljala kad nije iša više a lampe gorile ustaljenim ritmom ona je nastala. U mom slućaju je problem bio u nedostatku co2 jer željeeza nije bilo previše ali kad se ona pojavila ni velika kolićina co2 joj bar u mom slućaju ne smeta previše, treba sve dovest u balans i to je to. Ponavljam nastala je u nedostatku co2 i veće kolićine svjetla

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #74 u: Ožujak 02, 2009, 10:35:01 prijepodne »
Dva dana sijamci unutra i napravili dar mar.  :D
Jako zadovoljan njihovim učinkom. Otišlo je 90% algi. Još jučer sam počeo sa PPS-om, a svjetlo je ostavljeno po starom. Ako će biti problema s algama (makar sumnjam pored ovih prasaca) onda ću refletkore skorz izbacit na neko vrijeme iz uporabe.

HC se već na nekim dijelovima akvarija primio i počeo sa širenjem. Stargrass se oporavio, a HM isto pušta nove izdake, a mislio sam da će propast kolko je trul bio. Limnophila se bori  i baca nove listove, jedino što me malo zeza je microsorum koji je počeo propadat od kada sam ga stavio u ovaj akvarij, a ima puno bolje uvijete nego u starome. Ne kužim, ali to mi se uvijek događa s njime. Nadam se da je to samo zato što se još nije aklimatizirao, pa će onda počet izbacivat nove listiće.