Hm...., o dakle da počnem, pa evo jedno tipično jutro kad odlučim napraviti veliko spremanje.
Kako sam reko kad odlučim, do sad sam ih u njemu radio tek 3-4 velika spremanja koja su uključivala i šišanje.
Moram priznati da HC nisam ni šišao do sad već samo mahovinu jer ona stvarno dosta brzo naraste.
Taj dan kad pošišam mahovinu poslje mjenjam 50% vode prilikom čega probam usisati sve nepoželjne ostatke. Dok usisavam
s rukom prošuškam kroz HC te na taj način primoram prljavštinu da izađe van te je potom također pokupim.
Još jedna bitna stvar koja mi je pomogla u očuvanju ove flore je mali broj riba, pa samim time su i
nečistoće svedene na minimum. Većina nas zna kako mahovina može biti neugodan magnet za skupljanje svega i svačega
a kod mene nije mogla na sebe navući ništa jer ništa nije ni plivalo zbog svega 5-6 ribica.
Mislim da sam i pretjerivao kad bi mjenjao skoro svaki drugi treći dan 50% vode, nije bilo potrebno toliko
mjenjati ali ja jesam jer na taj način ostvarim dublji kontakt sa samim akvarijem. Ostalo mi ništa nije stvaralo probleme,
sve se odvijalo samo od sebe a ja sam samo pratio i kontrolirao.
Evo neke slike u brojkama, 2-3 puta tjedna promjena 50% vode + osnovno čišćenje + dodavanje 1ml easycarba i 1ml profita,
sve zajedno oko 20 min posla što znači tjedno tek nekih sat vremena zanimacije oko ovog akvarija i jednom mjesečno bi odvojio
2h za generalku u kojoj bi sve počistio detaljnije i pošišo ili pak čupao pa sadio.
Mislim da ljudi imaju fobiju od biljnih akvarija jer misle kako treba puno truda i pametovanja, ja mislim da samo treba neki
stupanj informiranosti i kreativnosti kako bi svako napravio nešto više od 50 litara svega i svačega.