Srpanj 18, 2025, 14:22:09 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Tražim poduku  (Posjeta: 4829 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline tkalcho

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • The Truth is Out There.
    • Akvarij.net
Tražim poduku
« u: Veljača 16, 2009, 23:32:52 poslijepodne »
Tražim poduku od nekog spretnog s fotoaparatima da me malo pouči baratati fotićem jer se uvijek razočaram kad probam nešto uslikati. Ako ima tko u Zagrebu voljan to učiniti molim da se javi. Hvala

Mladen, 095 81 24 244
[email protected]

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Mean bastard
    • Insta
Odg: Tražim poduku
« Odgovori #1 u: Veljača 17, 2009, 18:41:15 poslijepodne »
Sa kakvim fotićem?
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti

Offline tkalcho

• Punopravni član
    • Akvarij.net
« Odgovori #2 u: Veljača 18, 2009, 12:29:27 poslijepodne »
Olympus SP 570
Mladen, 095 81 24 244
[email protected]

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #3 u: Veljača 18, 2009, 13:48:47 poslijepodne »
Sa time se ne može napraviti dobra fotka... samo ponekad zadovoljavajuća ....
Tu mi se možete javiti

Offline Faber

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #4 u: Veljača 19, 2009, 23:00:50 poslijepodne »
otprilike sa čim se može? preporuke? :) a da nije sad sad ono,hrpa love,iako sam skontao,leća je skoro pa najbitnija?
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #5 u: Veljača 19, 2009, 23:21:45 poslijepodne »

Nisi u pravu.
Pogledajmo svi doljnji link na slike napravljene sa Olympusom SP-570 UZ.. slike govore same za sebe..

http://www.thewarmland.com/p723752988/h36c2a087#h24ca3969

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #6 u: Veljača 20, 2009, 07:32:12 prijepodne »
Renta, ali nema akvarija nigdje... koji je specifican jer ima malo svjetla, a malo tko zeli da su mu ribe mutne tako da ekspozicija mora biti kratka i moras dici iso. Fora je u tome sto ako na tom aparatu dizes iso dobijes puno suma zbog malog senzora. Zadovoljavajucu fotku akovarija mozes dobiti, to se slazem sa Skorpacem... + ne gine rada u photoshopu. A ako se ne misli na fotkanje akvarija, onda se slazem s tobom, one fotke to pokazuju!  :)
Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #7 u: Veljača 20, 2009, 07:55:43 prijepodne »

Nisi u pravu.
Pogledajmo svi doljnji link na slike napravljene sa Olympusom SP-570 UZ.. slike govore same za sebe..

Jok ti si fotograf koji je radio sa njime pa znaš ..... ne vjeruj svemu što piše.. praksa puno više govori.... veco ima pravi profi komad olypusove opreme, kojeg običan canon 350 pojede...

Znam što je oly a što su canon i nikon.... oly je loš i gotovo, jedino što imaju predobru optiku, ali to ne znaći da je ostatk opreme dobar!

A što se tiće fotki... pa neće valjda staviti loše fotke! Nema nigdje prikazana fotografija u ful rezoluciji! ne može se pogledati exif fotke!... kad mi to pokažeš na onako kristalnoj fotki kao što su tamo, ja ću promjeniti svoje mišljenje i javno se ispričati na svojim izjavama.
« Zadnja izmjena: Veljača 20, 2009, 08:04:43 prijepodne od skorpac »
Tu mi se možete javiti

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #8 u: Veljača 20, 2009, 08:02:05 prijepodne »
otprilike sa čim se može? preporuke? :) a da nije sad sad ono,hrpa love,iako sam skontao,leća je skoro pa najbitnija?

Od canona 350 pa na jače modele, te sa nikonima i sonyima u istim rangovaima.... Sony ima dosta skupu optiku, Nikon nešto jeftiniju, a canon najpristupačniju te najveću lepezu profi i amateraskih objektiva. Canon ima jako dobre čipove koji na visokim ISO vrijednostima daje čiste fotografije, što se za Olya ne može reći... ukoliko se sa olyem fotka na povečanim ISO vrijednostima, na fotografijama se pojavljuje dosta zrnatosti po cijeloj fotografiji, a najviše u tamnijim djelovima i sjenama. ... a da ne spominjem tople ljketne dane! Šumovi rastu kako se i sama temperatura čipa diže...

No sad to sve ovisi o tome tko šta voli... ja volim kristalno čista fotke...
Tu mi se možete javiti

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #9 u: Veljača 20, 2009, 12:00:25 poslijepodne »
Meni vise nije jasno kako je uspio dobiti tako mutnu pozadinu buduci da je aparat s fiksnim objektivom. Pa ne mislis valjda da je tip takav da je isao s necim drugim fotkati i to prodavati pod 570uz? Ako je tako onda je pakshoo.

Evo jedne s 550uz, fotkao frend, ja smanjio i izostrio malo.

Cini mi se da je 570uz ok aparat za ljude koji nikad nece kupiti slr. I imam canon 100mm macro tako da nisam pristran. :D
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline Pancho_Villa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #10 u: Veljača 20, 2009, 12:17:19 poslijepodne »
Kakva je situacija sa Olympus c8080?

Offline Renta

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #11 u: Veljača 20, 2009, 21:04:32 poslijepodne »
Renta, ali nema akvarija nigdje... koji je specifican jer ima malo svjetla, a malo tko zeli da su mu ribe mutne tako da ekspozicija mora biti kratka i moras dici iso. Fora je u tome sto ako na tom aparatu dizes iso dobijes puno suma zbog malog senzora. Zadovoljavajucu fotku akovarija mozes dobiti, to se slazem sa Skorpacem... + ne gine rada u photoshopu. A ako se ne misli na fotkanje akvarija, onda se slazem s tobom, one fotke to pokazuju!  :)

Nisam vidio da je tkalcho napisao da traži fotoaparat za slikanje akvarija. ;)

Nisi u pravu.

Jok ti si fotograf koji je radio sa njime pa znaš ..... ne vjeruj svemu što piše.. praksa puno više govori....

pa ono, najviše vjerujem dobroj fotki i svojim očima.

a i još da dodam.. ako se ne varam Crni je svoje prve fantastične fotografije morskog akvarija radio sa Panasonicom TZ1, znači običan kompaktni fotić i koji je zaključak? Po meni logičan..nije do fotoaparata nego do onog koji slika.

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #12 u: Veljača 20, 2009, 21:13:29 poslijepodne »
Kako sve vise ulazim u slr vode mogu ti reci da je samo fotografiranje prilicno banalno, zanat, i da je vise-manje do fotoaparata i opreme. Ne pricam o kompoziciji i umjetnickoj vrijednosti, naravno, to nema veze sa zanatom.

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #13 u: Veljača 21, 2009, 08:10:43 prijepodne »
Renta stvarno si ne dokazan :) i stvarno se uopće ne kužiš  fotografiju.:) Nemoj ići sam kupovati foto opremu jer će ti svašta uvaliti....

Ja jednostavno nisam zadovoljan kvalitetom fotografija koje si naveo. Fotografije su jako zanimljivih boja i sadržaja, ali kvaliteta im nije baš najbolja. To je možda malo teže za shvatiti.Vidim da je i ruki počeo kužiti o čemu pričam.. :) ... ja sam moram priznati isto bio tvrdoglav i dok nisam malo dublje posegao u džep nisam bio zadovoljan. Ima tu još fotografa , a njihova mišljenja isto znaš, uglavnom o ukusima se ne raspravlja, ja sam savjete dao pa tkalcho neka odluči.

Moram još ovo napisati. Ja sam do nedavno iizrađivao fotografije formata 15x10, no u zadnje vrijeme rijetko printam fotku ispod 30x20 ... e pa tu se doista vidi kvaliteta opreme sa kojom radiš.
Ja mogu dati neke smjernice, ali njih sam već odaavno napisao i treba ih samo pročitati sa našeg weba. http://www.akvarij.net/index.php?option=com_content&task=view&id=473&Itemid=114

Ukoliko se na fotografiji primjeni to što u članku piše, vjerujte mi da će vam fotografija biti bolja.
Tu mi se možete javiti

Offline Renta

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #14 u: Veljača 21, 2009, 19:15:45 poslijepodne »
može biti, ja samo pišem ono što sada mislim.. da sam prošao 150 fotoaparata vjerojatno bih imao drugačije mišljenje.. no, mošda ja imam samo malo niže kriterije što je to dobra fotografija! Pa nisam ja profić i ne treba mi mrcina od jedne kile a bogme niti fotografija za prvo mjesto na Akteru..

Ja bih ipak rekao da niti fotić ne može puno ako se čovjek ne trudi.. a mislim da Vedran kad ga već spominješ Saša ima jako dobar fotić, imao sam ga u rukama i dojmio me se, ali izgleda da se Veki nije potrudio izvući iz njega ono što on može.. a i prešli ste preko Crnog i njegovog kompakta samo tako! Tak da i dalje sam kod mišljenja da uopće nije sve samo do aparata, dapače. Opet ostaje fakat da ono što je meni sasvim dobro nekom profiću bi bilo prosječno..

Za mene je prema tome i oly 570 UZ odličan fotić..odnosno dobra zamjena ako nećeš dslr.

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #15 u: Veljača 21, 2009, 19:42:49 poslijepodne »
A ja ni ne znam ni Crnog ni njegove fotke ni njegov kompakt, ali imam kompakt i znam sto kompakt (ne) moze.  :)

Tkalco, evo mi otisli debelo u offtopic... izgleda da nitko nema vremena uciti te sto nije ni cudno u danasnje vrijeme. Ostaju ti dvije opcije:

a) tecaj neki, ima toga, malo se raspitaj
b) sam uciti, surfanjem i citanjem knjiga... mozda da probas od ove: http://www.amazon.com/gp/reader/0817463003/ref=sib_dp_pt#reader-link

Offline tkalcho

• Punopravni član
    • Akvarij.net
« Odgovori #16 u: Veljača 21, 2009, 22:32:31 poslijepodne »
Uh,uh...zaoštrilo se  :D

Ma ja sam mislio na ukupno fotografiranje i akvarija i prirode i portreta... ne znam baratati pa eto...

Meni je čist ok fotić i većinom na gradilištu slikam radove, tj faze izgradnje i za to je perfektan. Međutim, kada odem u prirodu onda se razočaram jer ga ne znam podesiti.

Pozdrav
Mladen, 095 81 24 244
[email protected]

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #17 u: Veljača 21, 2009, 22:52:14 poslijepodne »
Ajmo onda korak po korak kad vec ne ide drukcije.  :) Sto ne valja kad odes u prirodu? Sto fotkas? Mutne su ti fotke, krive su boje, pretamne, presvijetle? Koju postavku koristis (ono tipa auto, manual, predefinirane poput 'nature', 'kids', 'landscapes' i sl.?

Offline tkalcho

• Punopravni član
    • Akvarij.net
« Odgovori #18 u: Veljača 22, 2009, 14:36:35 poslijepodne »
Ovako, slikam na auto i na predefiniranim tipovima. Boje me muče, sve je nekako svijetlo ili pretamno. Htio bih naučiti raditi s manual postavkama. Slikam pejzaže, cvijeće, drveće, i općenito sve što mi se svidi.

Postat ću jednu sliku kasnije.

Meni treba nekakav priručnik za početnike.
Mladen, 095 81 24 244
[email protected]

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #19 u: Veljača 22, 2009, 14:52:40 poslijepodne »
Ja sam fotkao s 510uz i na auto oce fotke ispasti puno presvijetle. Stavi na manualno i tu imas dva parametra za rihatiti, jedan je otvor zatvaraca, drugi je trajanje ekspozicije koji se mjeri u sekundama. Otvor zatvaraca (F vrijednost), s njom odredjujes koliko toga ce ti biti u focusu odn. dubinu polja. Ako stavis malu vrijednost, recimo 2.8, otvor blende ce biti velik i dubina polja mala. Npr. ako fotkas cvijet onda ce ti on biti ostar (naravno, ako si na njega fokusirao), a pozadina mutna. Ako stavis vecu F vrijednost onda ce ti biti veca dubina polja i vise toga izostreno. Trajanje ekspozicije ako stavis kratko onda time "zamrzavas" pokret, ako je duza ekspozicija onda dobivas efekt kretanja... sve je stvar u tome sto zelis postici. Treci parametar je iso vrijednost i nju drzi na minimumu. Ako ne mozes dobiti dobru ekspoziciju onda digni za korak. Ako ne mozes opet, digni za jos jedan korak. Losa strana tog dizanja iso-a je sto ces imati vise suma. Ovo ti je ukratko i osnovno i ne najpreciznije, ali bitno je da skuzis sto sta radi. Sto je ekspozicija? Na prehodnoj strani ove teme je Skorpac stavio link na svoj clanak i procitaj ga, tamo mislim se sve objasni.
I da, stavi fotku koju si slikao na manualno i lako ti ljudi kazu gdje si fulao. Mozes i koju nisi na manualno pa ti kazemo gdje ste fotic i ti fulali!  ;)

Offline tkalcho

• Punopravni član
    • Akvarij.net
« Odgovori #20 u: Veljača 22, 2009, 17:09:26 poslijepodne »
eEvo jedne fotke po meni nema dobre boje.
Mladen, 095 81 24 244
[email protected]

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
« Odgovori #21 u: Veljača 22, 2009, 21:50:28 poslijepodne »
Za ovakve fotke (općenito za krajolik) za sunčana vremena, pogotovo kad je snijeg trebaš polarizacijski filter. Ne znam imaš li ti mogućnosti našarafljivanja filtera na svoj fotić, ali jako dobro bi ti došao. Isto tak, ako hoćeš pejzaže fotkati treba ti stativ. Trebaš fotkati u RAW-u, ne u JPEG-u (mislim da tvoj fotić to ima) i onda slagati boje, kontraste, korigirati ekspoziciju, svjetlo... Normalno, sve u manual modu, da dobiješ dojam kako funkcionira blenda i zatvarač. 

Offline Rossonero

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • Malawi & Tanganyika
    • Hrvoje Jukica Photography
« Odgovori #22 u: Veljača 23, 2009, 13:30:45 poslijepodne »
Ako se smijem umiješati, bit ću zahvalan a i kratak :)

Slažem se sa Sašom, po dobrim uvjetima će se naći zadovoljavajuća slika za sve amatere. No, i oni bi se mogli naći razočaranim kad im ta fotografija bude trebala za nešto treće, osim ono da je stave na net sa 600 pixela širine... print većih dimenzija 0 bodova, loši uvjeti 0 bodova, tamniji uvjeti 0 bodova a da ne kažem da se iz te fotografije treba izvući krop detalja... Nije dobro za bilo koji aparat govoriti da je izvrstan samo zato što ima pun k.... megapixela. Tu je mnogo bitnih stvari, koje se uopće ne gledaju kad se aparat kupuje.

Dobro je rečeno, 350D bi ga pojeo, i to za predjelo :)
Hrvoje - Split