Kolovoz 09, 2025, 21:29:10 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Živi panj  (Posjeta: 3830 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Duras

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 47
  • Simplicity is the ultimate sophistication
    • Moj duitjorself
Živi panj
« u: Veljača 16, 2009, 08:59:56 prijepodne »
Nije mi jasna ta stvar oko panjeva. :blink:
Da li se može upotrijebiti "živi panj" ili izričito suhi i/ili truli. Jučer sam kopao po jednom bivšem vinogradu koji je sasječen prije 3 godine. Iskopao sam jedan zgodan razgranati panj. Svijetle je boje i još živ. Na mjestu koji je virio iz zemlje su pocele nicati mladice.
Na slikama većinom vidim da ljudi imaju tamne panjeve. Nasao sam i takvih. To su oni koji su odumrli i počeli lagano trunuti, ali su mali i nisu tako atraktivni kao ovaj.
Dakle, pitanje je da li mogu upotrijebiti takav panj? Naravno, proces višestrukog prokuhavanje u slanoj vodi se podrazumjeva.

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Odg: Živi panj
« Odgovori #1 u: Veljača 16, 2009, 09:16:47 prijepodne »
možeš ga upotrijebiti, ali ga prvo moraš osušiti (koliko god blesavo zvučalo) jer će ti u protivnom godinama sliniti...
probaj ga sušiti,ako imaš viška "energije" u pećnici na 100 - 150 stupnjeva danima...ili strpljvo, pored nekog izvora topline ...
kad se skroz osuši, onda ga moči u vodi dok ne potone (loza relativno brzo tone), i onda prokuhaj, nije nužna slana voda, već obična, i to tako da kuhaš sat-dva, i pukneš u hladnu vodu na pol sata, pa opet kuhaš i tako dok ne prestane puštati boju ili sliniti...
i, bit će super! :)

Offline Duras

• Punopravni član
  • **
    • Moj duitjorself
« Odgovori #2 u: Veljača 16, 2009, 09:49:38 prijepodne »
SLINITI??? :blink:
Kako to izgleda? Jel pogubno za stanovnike akvarija?

OK, recimo da stavimo taj panj na stranu. Da li je onda dobar onaj polutruli iz zemlje ili u obzir dolaze isključivo suhi panjevi?

Offline ribica tina

• Punopravni član
  • Spol: Ženski  
  • big mama
« Odgovori #3 u: Veljača 16, 2009, 10:10:12 prijepodne »
mogu se ja nadovezat na temu sa još jednim(dva) pitanjem???
ako nađem u šumi drvo-panj-granje-nije bitno....
i znam da je izvan zemlje sigurno godinu-dvije....
po čem mogu ocijeniti da je ok za akvarij??
ili čekam kako bude izgledalo nakon sušenje,kuhanja.... -?
i dal slinjenje znači ona sluz koja se pojavi po korijenu(a javila mi se na kupljenom korijenu i bilo je posvuda dva prsta debelo),a ribe su to potamanile u jednom danu :D
3 pekmeze,5 akvarija, 1 vrtna fontana...i....MM-SKM

:heart:

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #4 u: Veljača 16, 2009, 10:48:46 prijepodne »
loza jako voli sliniti - puštati sluz -nije pogubno za ribe, samo odvratno izgleda - neke ribe to utamane, neke ne...pa je zato dobro strpljivo namakati i skidati to čim više, da period slinjenja bude čim kraći u akvariju...
stari polutruli panjevi - hah - nekak ne bi ja - osim ako imaš beeeeeeeeskrajno puno strpljenja da ih dobro očistiš od kore (to treba i kod svježeg panja) i sve te truleži - drotanom četkom + kojekakvim priručnim alatom - i nešto dulje kuhaš.....ma, moralo bi biti OK

a generalno - panjeve se ne smije koristiti od crnogorice jer puštaju smolu, pa recimo, od hrasta ili oraha jer imaju strašno puno tanina i bojali bi vodu u akvariju do sudnjeg dana, pa recimo od kemijom tretiranih voćaka jer dosta te kemije ostane dugo u samoj strukturi drveta (navodno)...
uglavnom, koliko znam - preporuča se kao najinertnije drvo - loza, jabuka ili kruška, maslina...i naravno, kupovni koje isto treba prirediti kao i one koje smo našli sami (kuhanjem i namakanjem)

Offline lonicera

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Veljača 16, 2009, 11:01:51 prijepodne »
evo, ovako slini moja loza :)

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #6 u: Veljača 16, 2009, 13:05:14 poslijepodne »
Svi pričate o toj sluzi, ja još nisam imal probleme oko tog, sad dal kod mene ne štima ili je panj dobro pripremljen!

Offline Area5189

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Dubrovnik/Zagreb
« Odgovori #7 u: Veljača 16, 2009, 13:16:00 poslijepodne »
ma ne pojavljuje se to u svim slucajevima,nekom se dogodi nekom ne.ne znam je li se tko igrao s maslinom,ona ima prleijepe komade ali tone tesko za pop :-X
... Šaka suza, vrića smija, ča je život vengo fantažija? ...

Offline Ikota

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Zagreb, Sv. Duh 0959152157
« Odgovori #8 u: Veljača 16, 2009, 13:23:42 poslijepodne »
Oprostite kaj vam se miješam ,dosta čitam o tim panjevima kao sranje je kaj teško tonu. Pa zar se nemože zavezati za njega nekakav kamen sa one strane koja se ne vidi ili to nije ipak moguće?
Amerikanci su bijelci koji su natjerali crnce da se bore sa žutima za zemlju koju su uzeli crvenima ;-)

Offline Area5189

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Dubrovnik/Zagreb
« Odgovori #9 u: Veljača 16, 2009, 13:43:40 poslijepodne »
ma ne,ne tonu oni bas tesko,sad kako koji,nego ja komentirao kako mi je za maslinu trebalo dosta vremena
... Šaka suza, vrića smija, ča je život vengo fantažija? ...

Offline pex

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški  
« Odgovori #10 u: Veljača 16, 2009, 13:45:49 poslijepodne »
Panj koji odaberete dobro ocistite cetkom, nozicem, prstima ma i zubima ako treba  :dead: ,zatim ga stavite na kuhanje ako je moguce da je cijeli potopljen i ako ste u mogucnosti negdje vani lagano zapalite vatricu i onda satima prokuhavati kad mislite da je dosta ostavite jos sat dva, nakon toga u hladnu vodu, izvadite ga ocistite ponovo i nazad na kuhanje  :roll:
I nikako ne trulo! Drvo pocrni od kuhanja a ne zato jer je trulo.
Naravno kao sto je spomenuto neke vrste izbjegavati kao sto je orah.
Ako mozete naci lozu koja je jos uz to i suha bilo bi idealno  :up:
I ne brinite radi sluzi, izvadite panj iscetkajte ga operite i tako ponavljajte dok se ne prestane pojavljivati.
Sretno
Split

Offline Duras

• Punopravni član
  • **
    • Moj duitjorself
« Odgovori #11 u: Veljača 16, 2009, 13:52:04 poslijepodne »

Uh...sad se sjecam toga...desilo mi se to davno na jednom panju...mislio sam da su to gljivice, pa sam ga izvadio van i kuhao. Poslije se to desilo jednom, ali je bilo kratko.
Uglavnom ne bi to htio imati stalno u akvariju. Izgleda odvratno.

Nego, Kanibale, ako nisi imao tih problema, napiši koje je drvo tvoj panj, gdje si ga našao, kako si ga tretirao.

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #12 u: Veljača 16, 2009, 17:49:57 poslijepodne »

Uh...sad se sjecam toga...desilo mi se to davno na jednom panju...mislio sam da su to gljivice, pa sam ga izvadio van i kuhao. Poslije se to desilo jednom, ali je bilo kratko.
Uglavnom ne bi to htio imati stalno u akvariju. Izgleda odvratno.

Nego, Kanibale, ako nisi imao tih problema, napiši koje je drvo tvoj panj, gdje si ga našao, kako si ga tretirao.

Kupil sam ga u nekom full ali full jeftinom zoo shopu u vž možda prije 3 godine. Donesel sam ga doma i potopil na kojih tjedan dana u kantu vode, nakon čega sam ga ispiral pod tušem i vreloj vodi i oribal nožićem kolko je išlo. Sad da me ubiješ ne znam kak se zove panj, al tamno je smeđe boje.
Izvadil sam ga van prije godinu dana jer je bil pun algi i tak je sad ponovo u uporabi, malo sam ga potopil na dva dana i oribal drot kefom i sve ok ;)
Panj izgleda ko nov i ne slini nimalo!!!!

Offline ribica tina

• Punopravni član
  • Spol: Ženski  
  • big mama
« Odgovori #13 u: Veljača 16, 2009, 18:03:48 poslijepodne »

da baš to,samo je bilo debelo ko 2 prsta :dead:
iako je panj kupljan u zoo trgovini i kuhan par(4-5) sati
vadila pa opet ribala,kuhala...vratila i opet sluz...nakon mj dana sam ubacila korije i ancija koji su se trgali za to i potamanili u trenu :up:
prasci moji dragi :D
više se nije javljalo
3 pekmeze,5 akvarija, 1 vrtna fontana...i....MM-SKM

:heart:

Offline ChichazZ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Long Live Rock n Roll
« Odgovori #14 u: Veljača 16, 2009, 18:23:49 poslijepodne »
Ima jos jedna peglativna metoda a ne izgleda lose...Ako je drvo manje moze se malo isprati pijeskom (ja sam to uradio sa kvarcnim) ali iz čiste dosade i ispalo je super,u shopu sam kupio komad drveta za koji nisu znali da mi kazu koje je???Ovako sam malo ubio dosadu a drvo mnogo ljepse izgleda onako kao malo izbruseno...sretno
Svakim danom što više upoznajem ljude to svakim danom sve više volim svoje akvarijume...

Offline g.mizerak

• Trade Count: (+8)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
  • ko pod drugim jamu kopa-najmni je radnik!
« Odgovori #15 u: Veljača 16, 2009, 22:00:25 poslijepodne »
Savjet; najednostavnije da znaš što u vodu a što ne je da u akvarij stavljaš ono što se i u prirodi nalazi u vodi, naravno paziš na vrstu biotopa i nečeš fulat, ono što leti nije za vodu u pravilu mada ima iznimaka ;)
život nije što zamišljaš,već momentalna nepobitna činjenica

Offline Duras

• Punopravni član
  • **
    • Moj duitjorself
« Odgovori #16 u: Veljača 18, 2009, 22:47:03 poslijepodne »
Evo kako to sada izgleda.
Ovom "živom" panju sam ogulio svu kožu. Trenutno je bijel i to mi se ne sviđa. Nadam se da će potamniti kuhanjem kako je to pex rekao. Ako neće pala mi je na um ideja da ga malo potpalim brenerom. Ne znam da li je to pametno?
Ova dva tamna panjića sam našao na zemlji. Oprao sam ih, očetkao žičanom četkom na bušilici, dobro isprao miniwashem i sad slijedi kuhanje. Duboko u zarezima još ima crnih dijelova koje nemogu očistiti. Da li je to bitno ili može ostati?

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #17 u: Veljača 19, 2009, 14:34:49 poslijepodne »
krasni panjevi/grane!
ne brini, ovaj svijetli će potamniti kad neko vrijeme bude u vodi, a ono u udubinama što je ostalo, pokušaj još isčačkati nekom čačkalicom ili nečim, što više, a ostalo će "kepati" kuhanjem!
bit će super!