ja sam u prvoj temi Juwel vs. Cayman bio stvarno neutralan, al sad moram dati svoj komentar(makar i dalje mislim da akvarij ne eini akvaristu akvaristom)....
trenutno imam tri Juwelova akvarija i jedan Cayman pa cu onim što me smeta na jednom i drugom valjda olakšati u odabiru buduaim kupcima
Juwel serija "rekord" je katastrofa... staklo akvarija i je super kao na svim Juwelovim akvarijima,ali poklopac koji moraš skinuti u cijelosti je neprihvatljiva einjenica jer prilikom te radnje stvarno zaliješ sve oko sebe.... taj akvarij osobno razmišljam pretvoriti u otvoreni akvarij, tj. skinuti njegov poklopac i kao takvog ga koristiti (to se može jer nema zasilokonirani gornji okvir)... inaee njegovi poklopci imaju samo jednu lampu koja nije dosta za zahtjevniji set-up u akvariju...

Juwel serija "rio", ja osobno preferiram..... ukratko po meni imaju nabolje napravljene poklopce koji ne zaljevaju prilikom prekanja po akvariju, a može se micati naprejed-nazad, svjetlo je sasvim ok, a dodavanjem dodatnih reflektora je više nego ok... da napomenem... filteri u Juwelu rade bezprijekorno i lagani su za korištenje, a pumpa za vodu je odmah pri ruci za razliku od Caymanove koja je malo nekak negdje "stavljena".... vizualno i tehnieki mi je rio nekako najviše akvarij.. velika prednost što se može kupiti posebno i staviti na "home made" akvarij

Caymanovi akvariji su super, ali po meni imaju jednu veliku manu... špricanje vode iz pretjerano puno otvora na poklopcu i sa stražnje strane poklopca kad ga se otvori... stalno stavljam ruenik iza akvarija kad radim na njemu... no i tome se da stati na kraj pa ti mnogostruki otvori na poklopcu kada se otvore malo luftaju pa nema tolko kondenzacije.... filter mu radi bezprijekorno i kome ne smeta kako je smješten u akvariju___SUPER(velika prednost šta se mogu seliti u akvariju) .... iskreno,Cayman koncepcija mi nije sjela ni vizualno ni praktieki, al to je moje mišljenje pa se nemojte povoditi za njim... Caymani su kvalitetni akvariji i nema zajeba prilikom kupnje
eto da ne bi ispalo da da sam ja za nešto a protiv neeega imam sva tri toliko "opjevana" sistema koji svaki funcionira i ima svoju namjenu (ili ae je naei) kao i svoje mane i prednosti....... a kapanje vode u akvaristici je normalna stvar jer da smo htjeli da nema vode oko akvarija prilikom slaganja akvarija onda ih ne bi imali

... Ribe se ne bune ni na jednoga