Kolovoz 16, 2025, 11:52:37 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Bolesni Guppy  (Posjeta: 1691 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Heidi

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Bolesni Guppy
« u: Veljača 13, 2009, 13:31:47 poslijepodne »
Poz!
Nova sam u akvaristici, imam AQ od 230L. Napunila sam ga vodom, zasadila bilje i ostavila tjedan dana. Nakon toga sam dodala 4 guppy-a, 3 platty, 4 Corydorasa i 1 Otocinclus affinis. Buduči da su mi buknule alge kupila sam još 3 algojeda Flying fox i svidjeli mi se guppy i uzela sam ih još 6...i tu počinju moje muke  :( Novi guppy su počeli ugibat svaki dan po jedan...ostala su mi još 3. Samo se smire, plivaju na površini, repna peraja im je kao izgrickana...jedu normalno...Šta da radim? Kakva je to bolest? Da li lijek ako se ubaci u akvarij može naštetiti zdravim ribama?
Molim brzu pomoć!

Offline alleszusammen

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
Odg: Bolesni Guppy
« Odgovori #1 u: Veljača 13, 2009, 14:32:50 poslijepodne »
jesi li stavila dobre bakterije untra kad si počela cikliranje?

to zvuči kao fin rot što se liječi npr. medimorom, ali trebala bi ih odvojiti u karantenu.
zg centar

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #2 u: Veljača 13, 2009, 14:48:10 poslijepodne »
bojim se da si ribice prerano naselila u nezreli akvarij!
da središ stvar, kako veli alles, svakako stavi dobre bakterije u vodu i u filter (imaš na tržištu raznih proizvoda i svi su OK), a bolesne ribice izdvoji i liječi, za početak, bactopurom (malo je blaži od medimora), svaki drugi dan doziraš, svaki drugi dan bez ljieka mijenjaš 30 % vode ...naravno, liječiš u karanenici (liječenje zdravih riba se nikad ne radi!) ....i liječenje će ti trajati minimalno 10-ak dana - moraš biti strpljiva!
ribicama tijekom liječenja dodavaj i vitamine (kao i ovima u matičnom akvariju)!

nadam se da nećeš imati više bolesnika - ali ovo kako opisuješ je tipičan problem nezrele vode...
da, možda ako imaš koga poznatog ili nekog s foruma da ti dade barem 50-ak l ciklirane vode, bilo bi sjajno - otkuda si?

Offline Heidi

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Veljača 13, 2009, 16:06:36 poslijepodne »
Bakterije su ubačene na početku (dvije bijelo-plave kapsule) i akvarij je stajao 8 dana prije nego smo ubacili ribice.

Znači, da ubacimo još dobrih bakterija (i koje) dok su ostale ribice unutra ili?
Jel pametno sada mijenjati vodu u akvariju (20-30%)?
Koje vitamine preporučate?

Iz Osijeka sam.

Offline alleszusammen

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
« Odgovori #4 u: Veljača 15, 2009, 20:48:59 poslijepodne »
ja koristim nutrafin cycle (dobre bakterije), ne znam kako se zovu od  drugih proizvođača. slobodno ubaci dok su ribice unutra.
od vitamina imaš fishtamin i atvitol od jbl-a.
ako si ribice izdvojila u karantenu, vodu mijenjaj u karanteni onako kako piše na lijeku, odnosno, ak koristiš baktopur ovako kako je babyboom napisala.
ne znam koliko ti je točno star akvarij tak da ti ne mogu reći dal da mijenjaš vodu, ali ak budeš mijenjala, pazi da je voda odstajala i pripremljena.
javi kak napreduje ;)
zg centar

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #5 u: Veljača 15, 2009, 21:46:48 poslijepodne »
ajmo, Osječani - javite se da pomognete kolegici! ;)

nemoj zasad mijenjati vodu barem tjedan dana, a onda idi ritmom jednom tjedno 10 % ili jednom u  dva tjedna 20 %...vidjet ćeš koji će ti ritam bolje odgovarati...
svakako, uvijek pripremi vodu - osječka voda je jako tvrda, i dosta klorirana, pa bi morala odstajati najmanje 24 sata prije stavljanja u akvarij - s time da nikad ne sipaš sve - na dnu neka ostane talog...jer dio klora ishlapi, a dio ostane kao talog na dnu posude...

javljaj kako ide!

Offline Heidi

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Veljača 16, 2009, 08:57:47 prijepodne »
Poz svima, i hvala na pomoći!
Nažalost guppy (ovi novi koje sam kupila, koji su bili bolesni)i koje sam odvojila su uginuli (2), ostao je samo još 1 mužjak i 1 ženka koji se čine ok. Ostale ribice u AQ su isto ok. Veselo plivaju i jedu normalno. Stavila sam im vitamine u vodu!
Jučer sam dobila male ribice   :) Ima ih 8
Još jedno pitanjce u vezi toga...imam neku plutajuću biljku za koju su mi rekli da se tu male ribice zavleče da ih ove velike ne smažu, ali moje male su se grupirale u uglu akvarija potpuno nasuprot te biljke i jutros sam ih uspjela nabrojat samo 5...Kako da im pomognem da prežive?
Alge mi i dalje rast iako imam i čistače i neke tabletice protiv algi... -?

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #7 u: Veljača 16, 2009, 09:13:11 prijepodne »
nabavi kotilicu (onu plastičnu, ne mrežastu), ili im premjesti plutajuću biljku u taj ugao u kojem se vole skupljati...
postoji varijanta i da im staviš košaricu od biljaka (onu crnu) naopako na dno akvarija, pa se unutra znaju zavući a veliki ne mogu do njih...

Offline Heidi

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Veljača 18, 2009, 18:13:10 poslijepodne »
I...ipak nije kraj mojim problemima...danas sam primjetila da iz jednog Plattya viri končasta bijel nit duga oko 3 cm. Ta ribica već 2 dana "dudi" na dnu, ali reagira na podražaje i jede normalno. Leđna peraja joj je skupljena...ima li pomoći za moj akvarij? Koje da ribice izvadim i liječim buduči da mi se čini da se razboljevaju jedna po jedna? Mogu li nešto dodati izravno u AQ da reagira na bolesne ribice i kao prevencija na zdrave?... :(

Offline JohnnyV

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Sisak
« Odgovori #9 u: Veljača 18, 2009, 18:33:23 poslijepodne »
Čuj već ti je gore rečeno da si prerano ubacila ribice u akvarij jer se nije ciklirao do kraja, ali i ovu izvadi u karantenu pa ćeš vidjet kako će dalje bit. U toliku litražu ti se ne isplati stavljat ikakav lijek pogotovo ako imaš aktivni ugljen u filteru. Bolesne ili sumnjive ribe je bolje izdvojit u manji karantenski akvarij ukoliko ga imaš pa ih liječi u manjoj litraži. Zdravim ribama nikako ne davat lijek nego im samo možeš davat vitamine za povećanje imuniteta.
Sisak; N45°27.472692, E016°23.090616

Offline Leon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #10 u: Veljača 18, 2009, 20:29:43 poslijepodne »
Mislim da se radi o unutarnjim bakterijama
Imao sličan slučaj
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=19209.0
« Zadnja izmjena: Veljača 18, 2009, 20:43:16 poslijepodne od Leon »
Šibenik/HR