U filteru bio samo ugljen-spužva (Juwelova), a vodu sam pripremao odvojeno na naein da je prokapam kroz mutacal smolu. No ph raste prolaskom kroz mutacal (pretpostavljam da se natrijevi ioni privremeno vezani uz smolu mijenjaju s kalcijevim u sastavu smole, i nastaje natrijev hidroksid koji je navodno jako lužnat ?- naga?am, kemiju sam slušao prije 15tak godina). Tako pripremljena voda je dosta mekana (GH oko 5, ovisno o tome koliko je smola regenerirana). U poeetku mjerio samo GH a ne i ph prije sipanja u akvarij, pa sam se zaeudio kad sam vidio da mi je ph u akvariju vrlo velik (kod Serinih testera je jako teško razlikovati stupnjeve iznad 7,5 ph).
Ph- samo privremeno uspjevao spustiti ph (pri eemutrebale velike kolieine!), pa sam prije tjedan dana stavio treset koji je ph spustio na oko 7,5 te se još smanjio i gh. Odlueio sam odustati od mutacala i sad razmišljam o alternativama. Najjednostavnije je sipati vodovodnu vodu koja je u Zg vrlo tvrda ali ima bolji ph od one koju sam do sada pripremao. To bi mi olakšalo izmjenu vode i omoguailo sipanje uvjek jednake vode (što nije bio slueaj kad sam kemijao s mutacalom). Naravno, bilo bi bolje kad bih mogao jednostavno nabavljati destiliranu vodu (na forumima se spominjala kemijska škola (?) i mješati je s vodovodnom. No to je opet gnjavaža s nošenjem, spremanjem i slieno. A o RO aparatu još ne razmišljam...