Srpanj 18, 2025, 23:43:35 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: DIY overtank rasvjeta  (Posjeta: 2303 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Shogi

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
    • http://www.wodilica.tk
DIY overtank rasvjeta
« u: Veljača 09, 2009, 18:11:34 poslijepodne »
Već neko vrijeme planiram staviti u pogon dva akvarija od 250 l. Nikako da završim sa renoviranjem kuće pa da krenem u postavljanje akvarija. Planiram na jedan staviti DIY poklopac sa rasvjetom i to mi ne prestavlja problem  a za drugi napraviti overtank rasvjetu. O neonkama sve znam ali halogene lampe mi predstavljaju problem, dali mogu ugraditi  halogene lampe recimo iz Peveca ili tako nešto. Ovi orginali za akvaristiku su užasno skupi pa bi pokušao samogradnju stoga bi mi dobro došli savjeti o samogradnji overtank rasvjete.
Nevolim, kad mi gaće uðu, gdje već uðu i da vodim brigu tuðu

Offline Area5189

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Dubrovnik/Zagreb
Odg: DIY overtank rasvjeta
« Odgovori #1 u: Veljača 09, 2009, 18:17:09 poslijepodne »
mislim da bi se moglo,jedan je clan na drugom forumu to radio.samo su te akvaristicke s razlogom skupe,a i kad zbrojis sve troskove dodje ti MH kao bolja opcija.ali mislim da ti je 250l previse za hang on rasvjetu,velika povrsina vode i puno isparavanja,jedino ako mislis stavis staklo ili sl
... Šaka suza, vrića smija, ča je život vengo fantažija? ...

Offline Zeleni

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #2 u: Veljača 09, 2009, 18:30:47 poslijepodne »
Konzultiraj se sa luciferom...on ti je majstor samogradnje :)

Offline morino

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Veljača 09, 2009, 21:59:50 poslijepodne »
mislim da bi se moglo,jedan je clan na drugom forumu to radio.samo su te akvaristicke s razlogom skupe,a i kad zbrojis sve troskove dodje ti MH kao bolja opcija.ali mislim da ti je 250l previse za hang on rasvjetu,velika povrsina vode i puno isparavanja,jedino ako mislis stavis staklo ili sl
ja imam 500 lit i bez stakla ne razmišljaj ali možeš napraviti kliznice.

Offline Area5189

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Veljača 09, 2009, 23:25:51 poslijepodne »
da,to se jako lijepo da napravit

Offline tkalcho

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • The Truth is Out There.
    • Akvarij.net
« Odgovori #5 u: Veljača 09, 2009, 23:43:04 poslijepodne »
Već neko vrijeme planiram staviti u pogon dva akvarija od 250 l. Nikako da završim sa renoviranjem kuće pa da krenem u postavljanje akvarija. Planiram na jedan staviti DIY poklopac sa rasvjetom i to mi ne prestavlja problem  a za drugi napraviti overtank rasvjetu. O neonkama sve znam ali halogene lampe mi predstavljaju problem, dali mogu ugraditi  halogene lampe recimo iz Peveca ili tako nešto. Ovi orginali za akvaristiku su užasno skupi pa bi pokušao samogradnju stoga bi mi dobro došli savjeti o samogradnji overtank rasvjete.

Halogene lampe nisu dobar izvor svjetlosti za akvaristiku, izbor halogenih žarulja nije velik i sumnjam da bi to mogao uklopiti.

Metal Halogene svjetiljke u sebi imaju propaljivač i predspojnu napravu i često se koriste u akvarističke svrhe jer iamju velik izbor rasvjetnih elemenata u raličitim bojama svjetlosti. Mana je što su skupe, i što se jako griju te ih nikako ne možeš uglaviti u poklopac a da lijepo izgleda, a za overtank, hm....
Gledam u katalog i najjeftinija svjetiljka je 600 kn + 78 kn rasvjetni element, koju ima moja firma u ponudi. 

Pretpostavljam da ideš na akvarije dimenzija 100x50x50, te ti preporučujem ugradnju T5 fluo cijevi od 39W, recimo 5 kom.

Eto i cijena,

1xprigušnica za 3 fluocijevi 270 kn
1xprigušnica za dvije fluocijevi 175 kn
10x grlo 30 kn
Termobužir za spoj između grla i lampe za nepropusnost 17 kn

Ako hoćeš dimmabilu verziju cijene se povećavaju. Ali dugoročno se ispalti jel štediš na struji.

Za overtank sa fluo ti još trema majstor koji će sti spigati eloksirani aluminij od 0,4 mm i složiti nožice za prihvat na staklo. Ako si složiš overtank za 250l akvarij za 1500 kn smatraj da si dobro prošao.

Aluminij možeš plastificirati u RAL koji tebi odgovara.

Eto, nadam se da sam ti pomogao, pitaj ako te još šta zanima.

Pozdrav
Mladen, 095 81 24 244
[email protected]

Offline Area5189

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Veljača 09, 2009, 23:49:14 poslijepodne »
jako strucan odgovor,istina MH je skupa ,ali zato i nedostiziva.mislim na kvlaitet svjetla i pogodnosti za biljke.e sad o montiranju pojma nemam jer nika nisam radio.ali kao sto je tklacho reko,svakako je najlakse u hang on to ubacit

Offline Shogi

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Veljača 10, 2009, 16:23:08 poslijepodne »
Mislio sam na kombinaciju MH i fluo rasvjete. Stvar je u tome što nake kmponente za fluo rasvjetu inmam, za kučište imam neke svoje zamisli a materijal bi mogao nabaviti badava. Zanima me dali se mogu MH grla posebno kupiti i gdje.

Offline Area5189

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Veljača 10, 2009, 17:14:04 poslijepodne »
nisam ti siguran,mozda znas vec,pogledaj u kalista tj zaruljoteka.com ili hr

Offline tkalcho

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • The Truth is Out There.
    • Akvarij.net
« Odgovori #9 u: Veljača 10, 2009, 22:57:19 poslijepodne »
Možeš kupiti grla za MH saamo odluči koja :

G12, G22, G8.5,GX8.5,GU 6.5, PLUG, RX7s, RX7s-24, Fc2, E40, E27... to ti je izbor grla.

Preporučio bi RX7s, najveći izbor rasvjetnih elemenata. Ili neka na navoj kao E27 ili E40.

Pitaj u Kalistu, ili odi do njih pa će ti čovjek lijepo pokazat mogućnosti izvedbe.

Pozdrav
Mladen, 095 81 24 244
[email protected]

Offline morino

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Veljača 11, 2009, 22:18:20 poslijepodne »

Halogene lampe nisu dobar izvor svjetlosti za akvaristiku, izbor halogenih žarulja nije velik i sumnjam da bi to mogao uklopiti.

Metal Halogene svjetiljke u sebi imaju propaljivač i predspojnu napravu i često se koriste u akvarističke svrhe jer iamju velik izbor rasvjetnih elemenata u raličitim bojama svjetlosti. Mana je što su skupe, i što se jako griju te ih nikako ne možeš uglaviti u poklopac a da lijepo izgleda, a za overtank, hm....
Gledam u katalog i najjeftinija svjetiljka je 600 kn + 78 kn rasvjetni element, koju ima moja firma u ponudi. 

Pretpostavljam da ideš na akvarije dimenzija 100x50x50, te ti preporučujem ugradnju T5 fluo cijevi od 39W, recimo 5 kom.

Eto i cijena,

1xprigušnica za 3 fluocijevi 270 kn
1xprigušnica za dvije fluocijevi 175 kn
10x grlo 30 kn
Termobužir za spoj između grla i lampe za nepropusnost 17 kn

Ako hoćeš dimmabilu verziju cijene se povećavaju. Ali dugoročno se ispalti jel štediš na struji.

Za overtank sa fluo ti još trema majstor koji će sti spigati eloksirani aluminij od 0,4 mm i složiti nožice za prihvat na staklo. Ako si složiš overtank za 250l akvarij za 1500 kn smatraj da si dobro prošao.

Aluminij možeš plastificirati u RAL koji tebi odgovara.

Eto, nadam se da sam ti pomogao, pitaj ako te još šta zanima.

Pozdrav
grla t5 13 kn u neon centru
prigušnice dvostruke  kojih 130kn :up:

Offline Shogi

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Veljača 12, 2009, 16:34:17 poslijepodne »
Dali bi mogao vidjeti katalog tvoje firme  još me neke stvari interesiraju