Srpanj 20, 2025, 23:50:51 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Početnićka pitanja u vezi ciklida  (Posjeta: 1782 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Goran_Vž

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 51
Početnićka pitanja u vezi ciklida
« u: Veljača 07, 2009, 21:14:04 poslijepodne »
pozdrav svima,
namjeravam kupiti komplet juwel rio 240 i unutra imati malawce. s akvarijem ide i unutarnji filter 1000/l na sat, te grijač.
koliko vidim obavezno mi treba i jedan vanjski filter, zanima me kojeg protoka bi mi trebao biti taj vanjski filter i koje marke filtera bi bilo dobro kupiti, zatim da li mi treba zračna pumpa, odnosno što bi još išlo u opremu pod OBAVEZNO.
zanima me i koji pijesak (granulacija i boja) bi bio adekvatan za malawi biotop.
koje bi mi ribe mogli preporučiti za stavljanje u akvarij (nembune), a da budu međusobno kompatibilne (volio bih ribice različitih i izrazitih boja)
naravno moram odlučiti kakva će biti pozadina, koje kamenje staviti unutra i slično.
trenutno sam u fazi prikupljanja informacija, a čim više toga saznam bit će mi lakše donijeti odluku.
unaprijed hvala svima na pomoći...  :o

« Zadnja izmjena: Veljača 08, 2009, 05:50:00 prijepodne od TiTech »
malawi mbuna 240 L

Offline 206turbo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • Hrvatska udruga ciklidofila
Odg: POČETNIČKA PITANJA U VEZI CIKLIDA
« Odgovori #1 u: Veljača 08, 2009, 01:00:11 prijepodne »
pozdrav i dobro dosao, uz unutarnji filter biti ce ti dosta i fluval 305,zracna pumpa ti je korisna i pozeljna,a za pijesak ne bacaj lovu po pet shopowima nego imas u pevecu kvarcni pjesak 0,3-0,6 mm i idealan ti je za malawce!!
a od riba buduci da ne zelis mbune mozes birati jedino izmedju aulonocara ili grupe haplochromis, mada mislim da ti je rio240 mali za njih ,radije ne idi na njih ispod 400 lit!!!
ali imas i jako zanimljivih mbuna (mada ja drzim haplochromise)
nadam se da sam ti bar malo pomogao!!!
nas četvorica, pojeli smo 2 cijela janjeta i popili 50 litara gemišteka, i mi da krenemo susjed, kad oni iz kafane za nama........

Offline dare

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • 091/5892288
Odg: POČETNIČKA PITANJA U VEZI CIKLIDA
« Odgovori #2 u: Veljača 08, 2009, 02:02:43 prijepodne »
ja nutarnji filter nebi u opće koristio ( izgled i vjerojatno češ ga morat stalno čistit) ali zato dobar vanjski ili dva. Protok je jako važan 2 x 1000 l/h ili jedna veča mrcina. Mislim da su ti mbune bolja varijanta samo moraš staviti one koje če tolerirati jadne druge.
Labidosromisi + demasoni + još nešto-nek me nadopune bolji znanci. Nemoj staviti od svake vrste jezera malavi po jedan par jer češ se totalno razočarati več stavi po desetak od svake vrste pa češ uživat u njima i njihovim mladima.
Da filter, Moj je filter od stakla iza akvarija ( 15 cm širok ,40 cm dug i visko ko akvarij-55)- ne vidi se a ima dosta mijesta za filter materijal. Ako uzmemo u obzir da češ imat 30tak riba i kad one porastu bit če tu dosta :pain30: s toga filter mora biti kao za akvarij duplo veče dimenzije. Nemoj koristit filter vatu jer se brzo umasti već spužvu večih mjehuriča i puno keramike ili vulkanskog kamena jer je bio filtracija važnija od mehaničke. Moja je pumpa 2700 l/h i kad se filter zaprlja vuče sasvim dosta što je prednost nad manjim pumpama jer su slabe.
Pazi na pijesak da nije oštar a boju odaberi sam- na tamnom pijesku su sretnije ribe a na bijelom su ljepše boje.
Pozadina crna i pono stijena po mogučnosti formirane u dva grebena.
Ako želiš i bilje stavi ga na samom početku jer će ti ga inače iskopat. Vole jesti mladice anubijasa ali kriptokorine, valisneriju i rogolist ne diraju.I mahovina je dobar izbor.
Nadam se da sam barem malo pomogao. Sretno s ribama :up:

Offline Goran_Vž

• Novi član
  • *
Odg: Početnićka pitanja u vezi ciklida
« Odgovori #3 u: Veljača 08, 2009, 13:06:11 poslijepodne »
od riba mislim imati mbune, gore sam krivo napisao.
i mislio sam kupiti one juwelove pozadine sa kamenjem, debljina pozadine je cca 3-4 cm, ili je ipak bolje crna tapeta.
malawi mbuna 240 L

Offline deus

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
  • bili smo i u goroj situaciji pa nismo nasli izlaz
« Odgovori #4 u: Veljača 08, 2009, 13:16:25 poslijepodne »
evo i od mene koji savjet...zasto kupovati originalni akvarij i platiti ga ko sveti petar kajganu? radije uzmes staklo...malo se potrudis oko rasvjete i poklopca i to je to...za filtraciju su ti manje-vise sve rekli. i da, mozda je bolja samo crna tapeta na tu sirinu akvarija...ostaje ti ipak vise mejsta za ribe..

Offline 206turbo

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Veljača 08, 2009, 13:29:31 poslijepodne »
evo i od mene koji savjet...zasto kupovati originalni akvarij i platiti ga ko sveti petar kajganu? radije uzmes staklo...malo se potrudis oko rasvjete i poklopca i to je to...za filtraciju su ti manje-vise sve rekli. i da, mozda je bolja samo crna tapeta na tu sirinu akvarija...ostaje ti ipak vise mejsta za ribe..
dobro zboris ;) :D
nas četvorica, pojeli smo 2 cijela janjeta i popili 50 litara gemišteka, i mi da krenemo susjed, kad oni iz kafane za nama........

Offline Goran_Vž

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Veljača 08, 2009, 15:54:28 poslijepodne »
e sad ste me doveli u dilemu što se tiće kupnje gotovog kompleta ili nabavke dijelova zasebno.
moram se raspitati koliko bi me koštalo da kupujem opremu svaku posebno.
juwel rio 240 sa postoljem bi me koštao 3900 kn za gotovinu.
malawi mbuna 240 L

Offline 206turbo

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Veljača 08, 2009, 17:58:31 poslijepodne »
vjerujem da bis za te novce mogao dobiti i 400 tinjak litara akvarij!!!
akvarij 150x50x50 ti dodje oko 1250-1300 kn, filter ako radis pregradni oko 200kn sa pumpom i filter materijalom, grijac jedan od najboljih je 185 kn (jager300w), poklopac original od juwela ti je 1700 kn sa rasvjetom!!!

znaci akvarij ti izadje sa svom opremom 3385 kn!!!! i ostane ti za stalak, a imas 400 lit!!! ;) ;) ;)

Offline dare

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • 091/5892288
« Odgovori #8 u: Veljača 08, 2009, 18:21:45 poslijepodne »
Kod gotove pozadine i mbuna ja problem u kontinitetu stijene pa onda jedan predominantni mužjak zauzme cijelu dužinu akvarij a ostali se skrivaju i ne pokazuju prave boje. Treba uzet u obzir i cijnu pozadine koja te dođe ko pol kvarija. Ako se odlućiš raditi sam sigurno če ti neki lokalni forumaš pomoč

Offline deus

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
  • bili smo i u goroj situaciji pa nismo nasli izlaz
« Odgovori #9 u: Veljača 08, 2009, 18:43:10 poslijepodne »
ufff...3900kn...ja sam svoj od 800l napravio za manje novaca...svakako se vise isplati raditi...

Offline Goran_Vž

• Novi član
  • *
« Odgovori #10 u: Veljača 08, 2009, 19:44:13 poslijepodne »
kakav je to pregradni filter, kako se on radi, ima negdje opis toga
malawi mbuna 240 L

Offline 206turbo

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Veljača 08, 2009, 20:01:01 poslijepodne »
kakav je to pregradni filter, kako se on radi, ima negdje opis toga

ukucaj si gore u trazilicu  "pregradni filter" i naci ces nesto