Kolovoz 08, 2025, 00:49:20 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Cirkulacija u biljnom akvariju  (Posjeta: 8429 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline lp

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
Odg: Cirkulacija u biljnom akvariju
« Odgovori #25 u: Veljača 08, 2009, 15:36:23 poslijepodne »
Prva stvar Ruki, takvim pristupom neces nikada dobit odgovor, jer jedino sta me moze odvratit od ovog foruma su ljudi koji imaju takav ton u porukama koji ti imas. I cudi me da se kao veteran foruma tako ponasas. :down:

Druga stvar radi ostalih forumasa, iako nisam mislio ipak cu ti odgovorit...brownovo gibanje ti nece raznjet plin co2 po akvariju, gnojivo mozda hoce, al plin nece. Zato je vazna cirkulacija u akvariju, a ako ne omogucis biljkama co2 dobijes algarij, a ne akvarij, jer bez njega ne mogu iskoristit svjetlost (pricam o biljnom akvariju sa jakim svjetlom).

Pogledaj ovaj link pri kraju dole http://www.aquajournal.net/na/basics/basics_04.html. Mozes i ostatak da naucis sto god jos.

Broj veci filter se uzima i zato sto onda nije potrebno cesto ciscenje filtera i oporavak istog, sto je izuzetno bitno kod nature akvarija, gdje prevladavaju spororastuce biljke kojima filter pomaze razgraditi nepozeljne tvari od kojih alge nastaju.

Sto se tice apsolutno mirnog akvarija stoji da ce biti vise co2, al bit ce bolje za biljke ukoliko imas lagano mreskanje povrsine, radi bolje izmjene plinova u akvariju. Proogoglaj malo o tome, odavno je vec dokazano, ne da mi se sad trazit.

Ovo nije samo demagogija sta pricam, vec govorim iz iskustva a ne zato sta sam negdje procitao...imao sam prije preporuceni filter na akvariju i sta se desi, prvo brzo se zastopa i padne protok, pa ciscenje svakih 15 dana...onda i taj protok bitno oslabe recimo grane u akvariju, pa grmovi biljaka itd. Algi je bilo, ne previse al je bilo, a otkad sam nabavio broj veci filter, alge zero, al bas nista...drugo nista nije mjenjano na akvariju. 

Znaci jaci filter pa sa njim i jaca cirkulacija nije zato sto Amano tako kaze, nego zato sta je to zbilja tako...Al akvaristi ne slusaju pa ce opet biti zasto imam alge?

E zato sta co2 nije po cijelom akvariju, ili zbog nedovoljnog dodavanja ili zbog neadekvatne cirkulacije. I istina je da je to uzrok skoro svih algi. Kraj price.
« Zadnja izmjena: Veljača 08, 2009, 16:01:44 poslijepodne od lp »

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
« Odgovori #26 u: Veljača 08, 2009, 16:11:14 poslijepodne »
Ton se odnosi na ono da ljudima koji za sebe kazu da trabunjaju da sam im rekao da samo trabunjaju i dalje i dodao svoje misljenje da to odbija ljude od foruma? Ok, sori onda!  :up: Nisam postavio pitanje zato sto znam, nego zato sto ne znam.  :-[

Koliko god difuzija slaba bila, kako mozes tvrditi da u tvom slucaju alge nisu nestale zbog bolje filtracije nego zbog bolje distribucije co2. Dokaz tome bi bio dodatak pumpi, ne veci filter, zar ne?
Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #27 u: Veljača 08, 2009, 16:23:11 poslijepodne »
Prije kupnje novog filtera pojacao sam bio cirkulaciju sa juwelovom pumpom od 300 l/h, pa se stanje znatno popravilo u odnosu bez te pumpe...tako da sam i to probao. Znam o cemu pricam.

A mogao bi biti i ovaj link sa sluzbenog amanovog online magazina takoder dostatan dokaz da bi to tako trebalo biti zar ne? Barem bi meni bio...Ili recimo da odes na neko poznato aquascaping natjecanje i vidis filtere koje koriste ljudi, ili da odes na creative aquascaping union i vidis kakve filtere oni koriste. Sve redom takvi kakve sam naveo i svi redom tvrde isto sto i ja u vezi co2.

Offline kjunno

• Punopravni član
« Odgovori #28 u: Veljača 08, 2009, 16:31:35 poslijepodne »
moje je skromno amatersko mišljenje da lijekovi koje unosimo u akvarij i zapravo se brzo i ravnomjerno raspoređuju po akvariju čine to zato što su TEŽI od vode (mislim na atomsku težinu)pa ih stoga svaka vrsta cirkulacije brzo i ravnomjerno tjeranpo akvariju,odnosno dolazi do otapanja koncentracije lijeka u vodi...

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #29 u: Veljača 08, 2009, 16:37:26 poslijepodne »
Svugdje na tom linku se spominje da protok mora biti adekvatan, a ne jak. Zasto opet spominjes velicinu filtera lp, nije upitno dal ce veci filter raditi bolju filtraciju i isto tako nije upitno da li ce veca koncentracija co2 negativno djelovati na alge, to niti u jednom trenu nije bilo upitno. Isto tako nije upitno to da ako sam ja imao ton da ti imas ton*10.  :klap:
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
« Odgovori #30 u: Veljača 08, 2009, 16:50:08 poslijepodne »
A ne možete raspravljati s manje emocija?  :D Pa nemamo problem s pograničnim odnosima hr i slo ili slučaj bračne nevjere.
Ic onli akverijum sirkjulejšn.  ;)

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #31 u: Veljača 08, 2009, 16:54:57 poslijepodne »
Pa nisam mislio na velicinu filtera nego na protok tih filtera...krivo smo se razumjeli.

A nisam izgleda dobro objasnio kad me ne shvacas...znaci moj filter je fluval 205. Ima protok kad je napunjen 450l/h, ja ga smanjim izmedu 4 i 5 crte od 6, jer ako ga odvrnem do kraja prejako je. Kad vise ne vidim co2 cestice da lebde okolo po akvariju jer se smanjio protok, pojacam ga, kad ga vise ne mogu pojacat vrijeme je za ciscenje. To je jednom u 3 mjeseca.

Znaci protok je cijelo vrijeme adekvatan...samo je fora sta taj adekvatan protok ne mozes dobiti sa preporucenim filterom, nego bas sa takvim 8-10 puta litraza akvarija da je protok i da ima zapremninu oko 8-10% litraze akvarija. Ne mora biti jak.

Ako logicno razmisljamo, nije li da ce se i ako uopce nema cirkulacije samom difuzijom, Brownovim gibanjem, co2 i gnojivo samo jednoliko rasporediti po akvariju?

Objasnio sam da to ne moze bas tako.

A za ton, nisam htio da tako zvuci, a sad vidim da je tako ispalo...sorry. Ja sam ti poprilicno normalan tip.  ;)

« Zadnja izmjena: Veljača 08, 2009, 16:59:58 poslijepodne od lp »

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #32 u: Veljača 08, 2009, 16:55:25 poslijepodne »
Lako vama reci, meni je akverijum sirkulejšn sve sto imam   :bye: :a015: