Kolovoz 07, 2025, 20:39:57 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Cirkulacija u biljnom akvariju  (Posjeta: 8404 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Ruki

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
Cirkulacija u biljnom akvariju
« u: Veljača 07, 2009, 20:58:16 poslijepodne »
Na vise mjesta sam tu na forumu procitao da je jako bitna kako bi co2 i gnojivo doslo do biljaka. Ako logicno razmisljamo, nije li da ce se i ako uopce nema cirkulacije samom difuzijom, Brownovim gibanjem, co2 i gnojivo samo jednoliko rasporediti po akvariju? Nije li bolje da cirkulacija bude taman tolika da se efektivno filtrira akvarij?
Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
Odg: Cirkulacija u biljnom akvariju
« Odgovori #1 u: Veljača 07, 2009, 21:05:27 poslijepodne »
nisam baš neki kemičar, al ću napisat ono što sam ja ćuo. Znači da bi se ubrzao protok hranjivih tvari (mako-mikro elemenata i co2) u akvariju potrebna je dobra cirkulacija. Na taj način će bilje prije doći do potrebnih sastojaka. Drugim riječima će i brže rasti i bolje izgledati. Amano navodno koristi protok deset puta veći od svojih akvarija upravo radi toga.

Slobodno ispravite ako sam u krivu.

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #2 u: Veljača 07, 2009, 21:13:45 poslijepodne »
Nije mi jasno kako se to ubrza protok hranjivih tvari ako je jaca cirkulacija... tvari ce se uz jacu cirkulaciju brze rasporediti jednoliko po akvariju, ali ne dodajemo co2 na mahove nego to ide konstantno... razlika vremena koje je potrebno da se gnojivo jednoliko rasporedi u akvariju, ovisno o jakoj ili umjerenoj cirkulaciji, je neznatna. Najbolje se to vidi kad se u akvarij stavi lijek, uz umjerenu cirkulaciju, ubrzo je sva voda jednoliko obojena, nije li?
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline Area5189

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Dubrovnik/Zagreb
« Odgovori #3 u: Veljača 07, 2009, 21:14:54 poslijepodne »
i jedan i drugi ste u pravu,ali i meni je to bilo zbunjujuce malo,mislim na brownovo gibanje i difuziju,mozda se radi o prevleikom sustavu i presporoj rakciji,svakako nije dostatno
... Šaka suza, vrića smija, ča je život vengo fantažija? ...

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #4 u: Veljača 07, 2009, 21:17:31 poslijepodne »
Ne slazem se. Jedino sto mi na pamet pada je mozda razlika u toplini slojeva vode?

Offline Area5189

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Veljača 07, 2009, 21:20:00 poslijepodne »
moze i to bit,vec je poznato raslojavanje vode u prirodi,ali ako imas i najslabiju cirkulaciju onda to uvelike otpada

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Veljača 07, 2009, 21:26:17 poslijepodne »
znam čovjeka koji uopće nemaju cirkulacije u svojem akvariju tj. ne koristi nikakve filtere. Ribe su mu žive (naravno radi se o manjim tetrama)a biljke izgleda solidno. Mislim da ovo može uspijvati samo zato jer je veći sistem- nekih 300 litara, ali da bi u manjem akvariju to odmah sve otišlo u  :-X bez veće količine biljne mase.

Mislim da bilje cijelo vrijeme uzima hranjive tvari iz vode i to ne u jednakoj količini sve sastojke, pa na taj naćin dolazi do disbalansa tvari na pojedim mjestima. Sustavu treba više vremena da se ponovno autoregulira i zato je tu protok da mu pomogne. Eto neko moje logično riješenje kak sam si protumačio u glavi...

Offline Area5189

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Veljača 07, 2009, 21:29:11 poslijepodne »
uglavnom dokazano je sto je bolja cirkulacija bilje bolje raste,samo se raspisite

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #8 u: Veljača 07, 2009, 21:30:15 poslijepodne »
moze i to bit,vec je poznato raslojavanje vode u prirodi,ali ako imas i najslabiju cirkulaciju onda to uvelike otpada

Mozemo mi tu do sutra raspravljati "sto bi bilo - kad bi bilo"  :e016: , ima li netko tko zna?  :a045:

Ne mora otpadati, s najslabijom cirkulacijom mozes dobiti cirkulaciju recimo samo u najhladnijem sloju.

Cigo, ovo tvoje nema ni kemijske ni fizikalne osnove da na odredjenom mjestu dodje do kronicnog nedostatka neke tvari. Zasto da nagadjamo, cekajmo da se javi netko tko zna! :)

Gdje je dokazano, ima kakav link?
« Zadnja izmjena: Veljača 07, 2009, 21:40:54 poslijepodne od Ruki »

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Veljača 07, 2009, 21:35:46 poslijepodne »
trabunjam.... :a038:

Offline Area5189

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Veljača 07, 2009, 21:37:44 poslijepodne »
ima amano i jos je nedavno jedan an drugom forumu spomenuo kako mu je za hc bila vazna jaka cirkulacija,a tepih je bio preheben.normlano da je trabunjanje,pa forum je

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #11 u: Veljača 07, 2009, 21:38:07 poslijepodne »
A trabunjaj ako te to veseli, ali sumnjam da to ljude zanima citati.   -? I mislim da to nije normalno, bez obzira sto je forum.

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Veljača 07, 2009, 23:45:51 poslijepodne »
A trabunjaj ako te to veseli, ali sumnjam da to ljude zanima citati.   -? I mislim da to nije normalno, bez obzira sto je forum.

O bože moj, pa nemoraš se odmah pijenit ako nisam dao konkretan i zadovoljavajuć odgovor na tvoje pitanje.  Mislim da kad bi svi pisali samo iz znanstvenog pogleda na ovom forumu, pisalo bi svega petnaestak ljudi i svi bi morali samo njih slušati jer bi bili jedino dovoljno kompetentni. Forum i je da ljudi pišu svoja mišljena, pa ako ti se ne sviđaju nečiji odgovori, uključujući i moji slobodno ih ignoriraj.

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #13 u: Veljača 07, 2009, 23:51:31 poslijepodne »
A radim to, sto cu drugo...

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #14 u: Veljača 07, 2009, 23:59:58 poslijepodne »
Ruki kaj pizdiš. :D

neću se upuštati u kemijske spike jer tu si Ruki jači ali ono što ja znam je da jačim protokom eliminaraš pojavu nekih algi. Moje osobno iskustvo je bilo kad mi je crkla Tetra filter protok nisam imao i alge su buknule u roku tjedan dana enormno.. da ne velim da se jačim protokom diže detritus i ulazi u filter..

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #15 u: Veljača 08, 2009, 10:11:42 prijepodne »
Razocaran sam i sve vise mi je jasno zasto ljudi koji znaju odgovor vise ne posjecuju forum, eto zato mi je zao. Akvaristika je znanost. Tko ne zna ZASTO se nesto dogadja u akvariju, taj ne moze ni reagirati u pravom smislu ni biti dobar akvarist. Ovo nisam stavio u podforum Novi u akvaristici jer nije da ne znam da li u biljnom akvariju treba biti cirkulacije ili ne, nego se stalno pojavljuje podatak da treba biti jaka i nije mi jasno zasto. Naravno da jaca cirkulacija dize detritus i tjera ga u filter, to mislim da skuzio u par godina bavljenja ovim sportom, ono sto pitam i ne znam je da li je istina da je JAKA cirkulacija potrebna za distribuciju CO2 po akvariju (jer je tako to argumentirano) i zasto je potrebna?

Offline veljo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Rab
« Odgovori #16 u: Veljača 08, 2009, 11:18:08 prijepodne »
Po nekoj mojoj logici jača cirkulacija čisti začepljene pore na lišču biljaka i tako pospješuje izmjenu tvari kod biljaka, nešto kao kod živog kamenja u morskom kad se začepe pore pa gubi svoju funkciju filtracije samo što ovdje nije u pitanju filtracija nego iskorištavanje hranjivih tvari.
Ovo je samo moja teorija nadam se da ima smisla.

Offline Karlo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #17 u: Veljača 08, 2009, 13:36:24 poslijepodne »
Siguran sam da u akvariju postoje "mrtve" zone koje dodavanjem stream pumpi tj. jacom cirkulacijom nestaju. Ovo sto je Renta napisao sam i sam dozivio.
A i tko smo mi da ne vjerujemo tati Amanu?

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #18 u: Veljača 08, 2009, 13:46:12 poslijepodne »
Karlo, jedno je detritus, drugo je plin!

Offline Karlo

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Veljača 08, 2009, 13:51:30 poslijepodne »
Pa ne mislim na detritus, plin tezi prema povrsini i kako ces ga natjerat u donje kuteve akvarija ako nemas cirkulaciju vode?
I nemoras mi donosit konstatacije s visoka da je jedno detritus a 2. plin.

Offline Force

• Punopravni član
  • Dob: 42
« Odgovori #20 u: Veljača 08, 2009, 13:55:57 poslijepodne »
Na vise mjesta sam tu na forumu procitao da je jako bitna kako bi co2 i gnojivo doslo do biljaka. Ako logicno razmisljamo, nije li da ce se i ako uopce nema cirkulacije samom difuzijom, Brownovim gibanjem, co2 i gnojivo samo jednoliko rasporediti po akvariju? Nije li bolje da cirkulacija bude taman tolika da se efektivno filtrira akvarij?

Osobno koristim filter koji ima 4-5 puta veci protok od velicine akvarija s tim da imam jos jednu protocnu pumpu od 400L/h koji stvara gibanja u smjerovima u kojima to ne radi sam izlaz vode iz filtera. Radi se o tome da s obzirom na dimenzije akvarija nije moguce postici da kroz sve dijelove ima gibanja ukoliko strujanje dolazi samo iz jednog smjera pa od tuda i potreba za jos jednim izvorom strujanja.

U biti ja to koristim da razbijem mrtve kuteve gdje se skuplja višak nitrata i ostalih tvari koje ne želimo na jednom mjestu.
Na duzem akvariju kakvom sam imao prije imao sam obavezno 2 filtera  jer sam smatrao da bez obzira na dosta jaki protok jedan izvor nemoze napraviti dovoljno kvalitetno strujanje u svim djelovima akvarija.

Takoder sam imao scenarij da su alge buknule nakon sto se akvarij zatrpao biljem a strujanje vode se drasticno smanjilo.

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #21 u: Veljača 08, 2009, 13:58:34 poslijepodne »
Nije s visoka nego otpocetka ja samo o plinu i gnojivu pricam i ne pricam o tome da nema cirkulacije, nego da je slabija. Kao sto rekao, kad stavis lijek onda vidis da nema mrtvih kutova. Renta je spomenuo detritus i mislio sam da na to i ti mislis. Bum algi, nije li to zbog amonijaka koji se nagomilava u akvariju u kojem ne radi filter?

Offline Karlo

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Veljača 08, 2009, 14:02:25 poslijepodne »
Moguce, a moguce je i zbog lose disperzije co2 u vodi sto vodi i promjeni koncentracije co2 u vodi.

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #23 u: Veljača 08, 2009, 14:04:37 poslijepodne »
Ali ako je co2 otopljen, meni se cini da bi koncentracija mogla samo veca biti ako je akvarij apsolutno miran.

Offline Karlo

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Veljača 08, 2009, 14:12:11 poslijepodne »
Evo samo primjer koji sam nedavno citao. Tip ima 2 drop checkera u malo vecem akvariju jel mu se dogadjalo da koncentracija co2 nije jednaka na desnom i lijevom kraju akvarija dok nije potrpao jos 2 pumpe u akvarij.
Mislim da objasnjenje sa malo znanstvenijeg aspekta imas na Barrovoj stranici, usto on tvrdi da 90% problema sa algama uzrokuje co2  odnosno njegov nedostatak ili promjene konc.