Kolovoz 13, 2025, 16:26:18 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: moj akvarij i pitanja vezana uz njega.  (Posjeta: 2434 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline papuk

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 48
moj akvarij i pitanja vezana uz njega.
« u: Veljača 04, 2009, 11:15:12 prijepodne »
 8)Dragi moji.
Več dosta dugo pratim ovaj forum i ocjena je odličan, ali nikako da se u njega uključim punom snagom.
Imam več neko određeno vrijeme akvari od 250l,održavam ga moram priznati onako dosta površno.
Situacija u akvariju je O.K. ali bi htio još to sve podiči na jednu višu razinu.
Pitanja je puno pa da nedužim sa ovi prvim postom da krenem.
Što se tiče prihrane bilja kupio sam nekakvo tekuče gnojivi mislim da se zove NPK.
Na njemu piše koliko se dozira ali nepiše koliko često.
Pročitao sam negdje da je vrhunac što se tiče biljaka kada one počnu ispuštati kisik na svoje pore.
Ja to moram priznati nisam doživio mada bilje "normalno" raste. CO2 pravim sam (šečer,voda,kvasac) i otapam ga preko ljestava koje sam kupio u trgovini sa opremom.
Pitanje koliko se često mora CO2 dodavati?
Također i lječenje riba.
Jedna mi je tetrica dobila kao nekakvu plijesan po sebi.
Kupio sam COSTAMED F (SERA) piše koliko se dozira ali ne koliko često.
Molim vas bit če pitanja još i unaprijed hvala. ;)
garavi

Offline Vele bit

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Tamo gore gdje...proljeće uvijek kasni
Odg: moj akvarij i pitanja vezana uz njega.
« Odgovori #1 u: Veljača 04, 2009, 16:36:33 poslijepodne »
Pozdrav! Ako si kupio NPK gnojivo,kupio si Makroelemente Nitrate,fosfate i kalij.Večina akvarista,oni koji ne teže 'High light'biljnom akvariju sa zahtjevnim biljkama uglavnom dodaje samo Mikroelemente.To ispuštanje kisika na pore(pearling)iziskuje Dobru rasvjetu,co2 mikro i makroelemente.Ono nije samo po sebi neki cilj nego pokazatelj da biljke imaju sve potrebne uvjete zadovoljene.
CO2 se može dodavat konstantno,ili se može preko noći uklanjat,ako postoji opasnost od predoziranja,ali buduči da imaš velik akvarij,a dodaješ co2 diy putem šečera i kvasca,mislim da nema potrebe za to.

Nisam siguran za Costamed,ali mislim da bi trebalo pisati nakon koliko i u kojem slučaju lječenje ponavlja,ako ne pričekaj da se javi neko tko zna.

Offline papuk

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Veljača 05, 2009, 08:41:38 prijepodne »
 :PO.K. a šta predlažeš sa kojom prihranom se dodaju mikroelementi.
Što se rasvejete tiče imam dvije lampe od 38W.
To sam dobi zajedno sa poklopcem.
Praktično nisam imao na njemu nikakvi dorada sve sam doboi montirao i to je to.
Uvjeren naravno da bi te lampe trebale zadovoljiti uvjete potrebne za rastbiljaka.
garavi

Offline Vele bit

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Veljača 05, 2009, 09:08:10 prijepodne »
Imaš raznih proizvođača,ja sam koristio od Sere Flora nešto..A sad koristim od easylifea Profito,imaš ga za naručit na stranici Elegacereef-a ili u Viliju.
A gle,za nezahtjevnije biljke rasvjeta koju imaš je o.k. Znaći Cripte,anubiasi,Microsorum..ima ih još... A ja vjerujem da ne bi ni mnoge zahtjevnije propale,ali ne bi nikad pokazale punu ljepotu,koa što bi pod jačom rasvjetom,neko grubo pravilo je barem 0,5 W po litri. Za akvarij sa zahtjevnijim biljkama poželjno i više...No kad dodaš više svijetla onda treba i pojačat prihranu biljaka,znaći micro i macro elementi i naravno co2.

Offline papuk

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Veljača 05, 2009, 12:59:07 poslijepodne »
Šta predlažeš koje bi lampe trebao staviti?
U principu sam zadovoljan sa akvarijem.
Bilo je nekakvih problemčića ali sve sam ih uspio riješiti.
Imao sam najezdu pužića u akvariju i ubacio sam tri botie koje su toa sve počistile i dale životu u njemu jednu novu dimenziju.
Problem sa taloženjem zelene alge na staklo riješavam čišćenjem stakla sa žiletom no međutim ona se pomalo hvata i po pijesku koji se nalaszi na dnu.
Neznam kojim bi ribama to mogao riješiti?
Doduše akvari mi je na recimo dosta svijetlom mjestu u dnevnom boravku, možda je i to problemčić.
Ma sve to pomalo šljaka ali nije baš ono ful kako bi trebalo biti.
Prije kada sam mijenjao vodu satavljao sam odstajalu vodu iz vodovada, sada ču probati sa kišnicom pa da vidim šta če se dešavati.
Neznam sa tim doziranjem prihrane dali bi to trebalo dodavati jedno u dva tjedna, jednom mjesečno ili .... :)
garavi

Offline vedranVŽ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • 0 bodova
« Odgovori #5 u: Veljača 05, 2009, 14:15:42 poslijepodne »
A glej za sad ti je sve ok, a znat ćeš po tome dali ti alge bujaju, pogotovo zelena i crna končasta. Ova zelena koja se lovi samo malo po dnu možeš tretirati eritociminom, a ovu po staklu brišeš samo krpicom viledom koju koristiš za pranje akvarija.
Varaždin...

Offline Vele bit

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Veljača 06, 2009, 17:42:44 poslijepodne »
1. Pa Silvanya Aquastar i Grolux ili Grolux i neka obična daylight sa što večom kelvinažom barem 4000k(poželjno i više) inače će ti bacat na žuto.
2.Ma ako si ti zadovoljan sa akvarijem i dobro ti raste bilje koje imaš,a ne bi htio dodavat neko novo prezahtjevno,moj savjet ti je da ostaviš kako jest.
3.Ja pri zamjeni vode,ako primjetim alge po pjesku(šljunku)usišem taj gornji dio,dobro ga rukama u kanti istrljam da se alge odvoje i isperem pod vodom,pa vratim u akvarij.No oprez,nemoj to radit sa odjednom na cjeloj površini podloge.
4.slobodno dodaj kišnicu,ali postepeno,ja bi ju mješao sa odstajalom vodovodnom u pola pola omjeru.I kišnicu bih možda tretirao sa nekim sredstvom za pripremu vode.Probaj kad pada kiša ne skupit baš onu prvu koja padne,nego malo pričekaj pa počni skupljat,ona prva koja padne pokupi najviše tvari iz atmosfere.

Offline svizac

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
« Odgovori #7 u: Veljača 06, 2009, 22:23:34 poslijepodne »
Pozdrav papuk mogu ti reci da ti akvarij izgleda sasvim solidno i valisnerija je zbilja u punom rastu.Za te biljke koje imaš ti je to dosta svijetla,ali ako želiš imalo crvenije ili zahtijevnije biljke obavezno još lampi.Kažeš da imaš problema sa zelenom algom i da ti je akvarij na svjetlu.Ako ti ide direktno svjetlo(sunce) u akvarij onda tu zelenu algu bas ne budes lako rijesio,ali ako nema direktnog svijetla onda ju cisti i to je to.Ako mozes nabavi mahovinu pa ju stavi na onaj panj posto je ko rođen za nju.Još jednom  :up:

Offline vedranVŽ

• Punopravni član
  • 0 bodova
« Odgovori #8 u: Veljača 07, 2009, 05:48:36 prijepodne »
za savršen rast biljaka trebaš puno čitati i dosta iskustva imati, jer pravilan omjer doziranja co2 i dodavanje svjetla po jačini i slaganje od jutra do večeri ti treba pravilan rad lampi, i najjači ti treba biti ko u pravoj prirodi od 11 do 15 i onda se smanjuje prema večeri. A sad uz takve uvjete moraš i prilagoditi ispuštanje co2 da ti pravilno rastopi co2 u vodi na najjačemu svjetlu i smanjivati se prema kraju dana, a koji će potaknuti rast biljaka. A sad tebi bi najbolje bilo da počneš stjecati to iskustvo i učiti..griješiti i raditi..
Varaždin...

Offline papuk

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Veljača 08, 2009, 22:49:55 poslijepodne »
Za taj moj akvari imam vanjski filter FLUVAL 204.
Zanima jeli on dovoljan za tu veličinu akvarija ili bi filtraciju trebao pojačati sa još nekakvim filterom.
Mislio sam napravito nekakav unutarnji filer ručne izrade.
 :nerd:

garavi

Offline vedranVŽ

• Punopravni član
  • 0 bodova
« Odgovori #10 u: Veljača 09, 2009, 13:37:49 poslijepodne »
ja mislim da ti je dovoljan za tvoj akvarij taj filter :up:
Varaždin...

Offline papuk

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #11 u: Veljača 09, 2009, 13:48:04 poslijepodne »
ajde da bar nešto valja.
pisao sam ja upite i prije pa su mi odgovarali da je mal filter.
malo sam razrijedio biljke pa ču staviti nove slike.
samo me nešto foto aparat zeza.
imam olimpusa o 8,0 mpx a slike su katastrofa.
garavi