Lipanj 27, 2025, 21:08:14 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Kolika pumpa za 2000 lit jezerca?  (Posjeta: 8350 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Pole

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
Kolika pumpa za 2000 lit jezerca?
« u: Veljača 01, 2009, 21:03:36 poslijepodne »
Na proljeće planiram iskopat jedno vrtno jezerce.Bit će jedno 2000 lit.
Pitanje glasi:koliki volumen filtera s kolikim protokom pumpe?
Vidio sam jednu pumpu 1700 l/h za 250 kn.Jel bi ta bila dovoljna i povoljna?
Krastavce treba narezati, te popapriti i dodati octa, pa baciti, jer ne valjaju ništa.

Offline Tuti

• Punopravni član
  • **
Odg: Kolika pumpa za 2000 lit jezerca?
« Odgovori #1 u: Veljača 01, 2009, 21:11:29 poslijepodne »
neznam jel povoljna ali dovoljna nije, neče čak ni jedanputa svu vodu provuči u sat vremena, takav tempo filtriranja nije dovoljan ni za aq a kamoli jezerce, moraš računati da jezerce neče prljati samo ribe već i hrpa vanjskih čimbenika

Offline Pole

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #2 u: Veljača 01, 2009, 21:23:37 poslijepodne »
Pa u akv mi je pumpa 5 puta volumen akv/h. Jel bi po tome onda trebao 10000 l/h? :o
Jel postoje takve?
Krastavce treba narezati, te popapriti i dodati octa, pa baciti, jer ne valjaju ništa.

Offline Tuti

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Veljača 01, 2009, 21:41:10 poslijepodne »
 :)  pa nemoj sad pretjerivati,osiguraći če ti poiskakati,
iskreno nemam pojma do koje veličine postoje, ali da ti ni cjeli krug ne napravi u sat vremena, mislim da bi ti voda brzo počela zaudarati
najbolje ti je pogledati po centrima kakve potopne nude, sigurno da ima jačih od 1700l/h 
što veća to bolja 

Offline elov

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Veljača 02, 2009, 08:56:29 prijepodne »
moje jezerce i 1500 + litri i pumpu od 970 l/h i nemam nikakvih problema,11 koi šarana,jedna zlatica,žabe ,pijavice i svega kaj u prirodi,niti se voda usmrdi nit ima algi :up:
volim hobi

Offline elov

• Punopravni član
volim hobi

Offline Tuti

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Veljača 02, 2009, 11:30:03 prijepodne »
eto "sto ljudi sto iskustava"
prijatelji su imali jezerce, nebi više znala reči kolika količina vode i koji omjer s pumpom je bio, no stalno su imali probleme, pumpa je svako malo bila zaštopana algama,voda mutna do bola,a zaudaralo po cjelom dvorištu
svako malo su sipali kemikalije (osobno mislim loš potez, to je eventualno držalo par dana pa onda opet sve iz početka) na kraju zatrpali jezerce, dobro moram reči radi se malo o nestrpljivim ljudima pa tko zna kakve su sve greške napravili u startu   
ipak nije na odmet napraviti što bolje moguču filtraciju,kad se već čovjek da u trošak izrade jezerca sto kuna gore-dolje za bolju pumpu ne znači ništ   

Offline elov

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Veljača 02, 2009, 14:38:08 poslijepodne »
slažem se s tobom,ali po iskustvima drugih,sa foruma i u okolici,naj bitnije je od svega bio-ravnoteža i da jezerce nije cjeli dan izloženo direk suncu,onda napadaju  alge,muti se voda,smrdi i  mislim da tu ne pomaže nikakva filtracija
volim hobi

Offline domi

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Veljača 02, 2009, 15:50:12 poslijepodne »
Filtracija pomaze i to jako. Govorim to iz iskustva jer imam jezero u dvoristu od nekih 3000l. One potopne pumpe su dobre sta se tice protoka vode ali problem je u tome sta trose puno previse struje...nisu namjenjene da rade cijeli dan. Mislim mozda i mogu raditi cijele dane ali onda bi racun za struju bio poveci. I tko kaze da mora biti samo jedna pumpa...kod mene u jezercu su 4...tj. 3 su za filtre, a jedna samo za vodopad. I taj deklarirani protok pumpe od 1700l/h treba uzeti sa velikom rezervom. Pumpa ce biti postavljena na dno jezerca...znaci min 1 metar...pumpat ce u filter koji je napunjen filter materijalom...sve to utjece na deklariran protok...tj. smanjuje ga. Sta se kemije tice bolje nemoj...efekt je samo privremen...stavi sto vise biljaka (vodena kuga i krocanj rastu ko ludi) a super su za kontrolu algi. Nemoj staviti u pocetku previse riba, a najvaznije je strpljenje. Nista nece biti super cim nalijes vodu...posadis biljke...stavis ribice.

Offline Tuti

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Veljača 02, 2009, 16:02:48 poslijepodne »
Filtracija pomaze i to jako. Govorim to iz iskustva jer imam jezero u dvoristu od nekih 3000l. One potopne pumpe su dobre sta se tice protoka vode ali problem je u tome sta trose puno previse struje...nisu namjenjene da rade cijeli dan. Mislim mozda i mogu raditi cijele dane ali onda bi racun za struju bio poveci. I tko kaze da mora biti samo jedna pumpa...kod mene u jezercu su 4...tj. 3 su za filtre, a jedna samo za vodopad. I taj deklarirani protok pumpe od 1700l/h treba uzeti sa velikom rezervom. Pumpa ce biti postavljena na dno jezerca...znaci min 1 metar...pumpat ce u filter koji je napunjen filter materijalom...sve to utjece na deklariran protok...tj. smanjuje ga. Sta se kemije tice bolje nemoj...efekt je samo privremen...stavi sto vise biljaka (vodena kuga i krocanj rastu ko ludi) a super su za kontrolu algi. Nemoj staviti u pocetku previse riba, a najvaznije je strpljenje. Nista nece biti super cim nalijes vodu...posadis biljke...stavis ribice.

potpuno se s time slažem, svi čimbenici su veoma važni da bi uopče i mogli doči do spomenute  biološke ravnoteže

Offline domi

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Veljača 02, 2009, 16:13:54 poslijepodne »
Bitno je samo sve dobro isplanirati...a kad se krene onda nema vise stajanja  :D Znaci lopatu u ruke i puno puno strpljenja...i uspijeh nece izostati. A ako dode do nekih problema ima tu puno ljudi koji mogu i hoce pomoci...to znam iz svog iskustva...

Offline Tuti

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #11 u: Veljača 02, 2009, 16:20:52 poslijepodne »
...  :) i šljem na glavu, gajbu pive pored rupe, pa pjevaš "..da nam živi,živi rad.."
 :d026:

Offline tkalcho

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • The Truth is Out There.
    • Akvarij.net
« Odgovori #12 u: Veljača 02, 2009, 21:55:42 poslijepodne »
Pa u akv mi je pumpa 5 puta volumen akv/h. Jel bi po tome onda trebao 10000 l/h? :o
Jel postoje takve?

Najveća pumpa koju sam ja vidio je 3kW, vrti 56 m3 vode na sat, iliti 900l u minuti  :D.

Po meni je najbolje rješenje uzeti dvije potopne pumpe protoka 5000 l/h koje kupiš u Pevcu, složiti filter od bačve 300 l i riješio si problem. S tim da te sve to košta manje od 2000 kn.

Snaga pumpe je 250W, tj dvije 500W.

Dnevno ; 6,91 kn
Mjesečno : 210 kn

Ili solucija s jednom pumpom uz uvjet da složiš podtlak u filteru pa ti je potrošnja duplo manja odnosno 100 kn. Toliko ljudi mjesečno izdvajaju za akavrije, pa i više.

Ima više kombinacija s kojima se da riješiti i potrošnja i protok, pa probaj malo iskombinirati ili razmisliti.
« Zadnja izmjena: Veljača 02, 2009, 22:13:18 poslijepodne od tkalcho »
Mladen, 095 81 24 244
[email protected]