Srpanj 22, 2025, 01:27:15 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: izmjena filter materijala?  (Posjeta: 1101 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline blizanka

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 47
izmjena filter materijala?
« u: Siječanj 27, 2009, 15:44:43 poslijepodne »
Nisam sigurna bila gdje da smjestim ovo pitanje iskreno se nadam da nisam fulala a ako jesam premjestite. No da ne duzim, naime radi se o tome da sam kupila polovan kanister filter Eheim 2213 sa kojim sam vrlo zadovoljna, ali vec nekih 15-tak dana mi se javlja masna povrsina vode. Akvarij je startan 23.12.2008 znaci nesto vise od mjesec dana i da znam da je ta masnoca normalna kod novih akvarija ali sam se sjetila da spuzve koje su bile u filteru i nisu u Bog zna kakvom stanju, pa sam sada htjela kupiti nove. Samo da napomenem da sam ove postojece spuzve dezinficirala u hipermanganu.
Dakle da li mogu zamjeniti spuzve i kako jer ne bih zeljela narusiti proces cikliranja.
Takoder tu je i moj veliki mopan koji nikako da prestane pustati boju iako redovno radim izmjene vode nekih 10-15% najvise, pa sam takoder u filter htjela ubaciti aktivni ugalj.
Unaprjed hvala na odgovorima i sugestijama :).

Offline Crazy-a3

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
  • Živim da uživam
Odg: izmjena filter materijala?
« Odgovori #1 u: Siječanj 27, 2009, 15:50:29 poslijepodne »
Mansa povrsina vode je cesta kod akvarija u fazi cikliranja ili novopostavljenih akvarija i nemora znacit da je filter materijal tome kriv ali naravno ako kazes da je u losem stanju mies ga zamjenit ali bilo bi pametno to ucinit recimo u 2 djela tj. prvo pola materijala pa za ca tjedan do dva i ostatak a ne sve odjednom ;)............ ovu masnocu ces razbit tako da podesis filter da ti mreska vodu jace ;)

- za mopan ti nece pomoc ugljen jer drvo pusta boju non stop samo kasnije je to u puno manjoj mjeri a ako i stavis ugljen onda ga moras stalno mjenjat a to ce imat posljedice na bilje........... sta da ti kazem, kuhala sam mangrv panj preko 12 sati i nakon 2 godine jospusta boju, ali to je opet pozitivno jer ribe vole takvu okolinu tj. za njih je ona prirodna
Bolje biti sam, nego sa budalama.
Zagreb/Dubrava

Offline blizanka

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Siječanj 27, 2009, 16:23:41 poslijepodne »
Ispust filtera je vec podesen da mreska vodu ali ne razbija masnocu, hajd valjda ce proci.
Mislila sam ozmjeniti samo spuzve keramika je ok nju sam zamjenila kada sam startala filter ali u svako slučaju ću to uraditi u dva navrata.
Što se toše mopana i meni je ok žućkasta vode i djeluje mnogo prirodnije od kristalno prozirne vode ali zna biti baš tamna više braon  :(.
A da li bi mi zračna pumpa pomogla da se riješim masnoće?? I da, da li iko od vas zna od čega da masnoća nastaje? -?

Offline vedranVŽ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • 0 bodova
« Odgovori #3 u: Siječanj 27, 2009, 17:12:46 poslijepodne »
Zračna pumpica neće razbiti masnoću, a ona nastaje i zbog pretjeranog hranjenja ribica..
a ako ribama voda odgovara, onda nemaš kaj mijenjati..
Varaždin...

Offline Ozoman988

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #4 u: Siječanj 27, 2009, 22:01:10 poslijepodne »
Masnoce ce uvijek biti, samo sto se mreskanjem vode taj tanak sloj razbija u sitne cestice koje ce opet kada se smiri isplivati gore - znaci to je vise vizualni trik nego rjesavanje problema. Ako se zelis rjesiti dovoljno je uzeti neku flasu cistu od 2 litre (ma moze i manje, nije bitno) i onda onako lagano ju prisloniti na povrsinu vode da ti samo onaj povrsinski sloj vode ulazi unutra, pa tako zajedno s njim i ta masnoca. Princip je kao kad u juhi imas previse masti pa uzmes šeflju i pokupis gornji sloj...  :P Ja to povremeno radim, bas kada me izivcira da vidim fleku na povrsini vode, ovo je provjeren nacin  :up:

Edit: kaj se tice mangrovog... haha, privikni se, to je jedino rjesenje. meni sada cak i odgovara kada pusti malo boje, izgleda mi akvarij prirodnije, neki tamniji "touch" daje :D
Zagreb/Jarun 098/9019849

Kozicnjak by Ozo

Offline blizanka

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Siječanj 28, 2009, 12:31:55 poslijepodne »
@VedranVZ da upravu si za zracnu pumpu evo malo sam procesljala forum i vidm da ona ne pomaze.
@Ozoman988 hvala na savjetu probam to s flasom svakako. Naime ja som se do sada masnoce "rjesava" tako sto sam istu kupila papirnatim ubrusima  :roll: nadam se da nisam pogrijesila...
A sto se tiče mopana, šta je tu je, sedmično ču mjenjati vodu po 10% i to je to.
Hvala vam na savjetima :).

Offline bojan666

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: zagreb-špansko
« Odgovori #6 u: Siječanj 28, 2009, 12:43:55 poslijepodne »
nisi pogrijesila sa papirnatim ubrusima,imao sam i ja problema sa masnocom na povrsini i isto sam ju kupio sa papirnatim ubrusima dva tri puta na dan i podesio filter da mreska vodu malo jace po povrsini i nestalo je kroz par dana.