pozdrav svima!
nedavno sam ponovo startao jedan mali akvarij od 30 lit. tip Mirabello M30, od Aquarium Systemsa. dimenzije su mu d 43 - v 35 - s 25 cm, znaci cca 30 lit. ima unutarnji filter sa pumpicom (ne znam protok), grijac od 50W i osvjetljenje 1x14W (sad je unutra Sylvania GroLux). e sad, problem koji se javljao i prije kod tog akvarija je jako grijanje vode. kad sam ga startao, cijelog sam ga rastavio da ga ocistim pa sam tako usput pregledao kaj sve ima ispod poklopca od struje. prigusnica mu je magnetska i jako se grije dok je svjetlo upaljeno. ali, to nije problem. problem je da u akvariju i nakon gasenja svjetla temperatura vode ne pada ispod 31'C!! i to sad kada je zima i centralno ne grije poslije 22h (barem ne kod mene jer sam na toplani)! akvarij nije pokraj radijatora niti nekog drugog izvora topline pa ne vidim razlog da se od toga grije.
malo sam kopao po forumu i dosao do zakljucka da bi mozda ta magnetska prigusnca bila problem ali opet kad se svjetlo ugasi poklopac se ohladi, a voda i dalje ostane na 31'C! onda mi je na pamet pala misao da se mozda nije grijac pokvario? isprobao sam ga i radi ok jer inace mi je namjesten na najnizu temperaturu. pa sad ja vas pitam jel moguce da se voda toliko zagrijava od pumpice u filteru koja je snage 4W? nisam primijetio da je pocela slabije bacati vodu ili da je postala glasnija pa di se zato jace grijala.
inace akvarij je u fazi cikliranja, ima par biljkica koje sam dobio na poklon od sarite (kojoj se ovim putem jos jednom zahvaljujem) i u njemu planiram naseliti malo endlera, galaxy rasbora, pokoju kozicu i 2-3 korija.
na slikama se vidi poklopac s gornje i donje strane (strana prema vodi). na gornjoj strani se vidi rupa za hranjenje (maknuo sam plastiku da se malo hladi voda), timer i prorezi za cirkuliranje zraka. s donje strane se u sredini vidi dio u kojem je smjestena prigusnica. ona je dosta blizu vode i od tuda kamenac.
ako mi mozete pomoci s rjesenjem i dati neka svoja razmisljanja bio bih vam zahvalan.