Kolovoz 11, 2025, 00:56:37 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Usisavanje dna...  (Posjeta: 7763 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline rdurdevic

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 51
Usisavanje dna...
« u: Siječanj 26, 2009, 13:19:08 poslijepodne »
Da se opravdam za ono što će se nekima činiti kao bedasto pitanje... totalno sam nov u akvaristici.
 :nerd:
Ništa u početku nisam radio po propisima službe no malo po malo akvarij se ustabilio(čini mi se)
Biljke sam sadio naknadno i pod šljunak sam onda morao podmetati kuglice za gnojenje.
Za neke od tih biljaka su mi u trgovini rekli da će se vremenom širiti po dnu.. kako tada ususavati dno? Da li je to tada potrebno?

Offline vedranVŽ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • 0 bodova
Odg: Usisavanje dna...
« Odgovori #1 u: Siječanj 26, 2009, 16:59:05 poslijepodne »
Pa onda će ti se bilje uhvatiti za podlogu i čisto lako budeš mogao usisavati smeće oko biljaka, a i nemoraš sve pokupiti, nek biljke nekaj iskoriste od tog gnojiva. :up:
Varaždin...

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #2 u: Siječanj 26, 2009, 17:16:36 poslijepodne »
Gle dok dođeš do toga da ti bilje prekriva cijeli akvarij, onda ćeš skužit puno caki o tome kak se održava akvarij. Do tada uopće ne brini. Najnormalnije povuci kroz šlauf jednom mjesečno i malo prođi kroz površinski pjesak.

Offline rdurdevic

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #3 u: Siječanj 26, 2009, 18:11:18 poslijepodne »
To je dosta napraviti jednom mjesečno? :o
Ja sam mislio svaki put kad mijenjam dio vode u akvariju odnosno svakih 7-10 dana.. -?

Offline njezni

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 62
  • Zagreb, Dubrava
« Odgovori #4 u: Siječanj 26, 2009, 18:56:23 poslijepodne »
To ti svatko radi po svom nahođenju. Ja usisavam dno svaka dva tjedna, kada mijenjam trećinu vode. Netko će reći - prečesto, a netko će reći prerijetko.  :roll:

Ti ćeš nakon nekog vremena otkriti svoj tempo, koji odgovara tebi i akvariju. A sve ti to ovisi o količini biljaka, riba i tvom načinu hranjenja ribeka, a nekad i o tvom slobodnom vremenu.

To je moje mišljenje.  :D Sretno!!!
I love ribeki

Offline algar

• Novi član
  • *
  • Zagreb - Dubrava
« Odgovori #5 u: Siječanj 26, 2009, 19:04:17 poslijepodne »
To je dosta napraviti jednom mjesečno? :o
Ja sam mislio svaki put kad mijenjam dio vode u akvariju odnosno svakih 7-10 dana.. -?
Mi smo dno usisavali pri promjeni vode u akvariju svakih 7 dana, mi imamo 30 lit akvarij i nismo imali nikakvih problema, mali akvarij malo usisavanje, super si postavio pitanje, da li je kod većih akvarija dovoljno jednom mjesečno usisati dno, pod većim akvarijem smatram od 120 lit. na dalje, znam da će  pono vas reći to ti nije nikakva litraža, ali za nas koji bi prešli sa 30 lit. na veću litražu to je dosta puno.

Offline njezni

• Punopravni član
  • Zagreb, Dubrava
« Odgovori #6 u: Siječanj 27, 2009, 15:49:57 poslijepodne »
Što je manji akvarij to češće ga moraš i čistiti. Po meni je to ok za tako mali akvirij. Naravno zavisi i o tome tko je sve u akvariju i koliko kaka.  :D
I love ribeki

Offline Crazy-a3

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
  • Živim da uživam
« Odgovori #7 u: Siječanj 27, 2009, 15:54:24 poslijepodne »
Što je manji akvarij to češće ga moraš i čistiti. Po meni je to ok za tako mali akvirij. Naravno zavisi i o tome tko je sve u akvariju i koliko kaka.  :D

:up:
mali akvarij, velika briga/ veliki akvarij, mala briga
Bolje biti sam, nego sa budalama.
Zagreb/Dubrava

Offline njezni

• Punopravni član
  • Zagreb, Dubrava
« Odgovori #8 u: Siječanj 27, 2009, 19:22:26 poslijepodne »
Yes, s manjim imam više posla nego s većim. Zato težim jednom veeeeeelikom.  :D
I love ribeki

Offline vedranVŽ

• Punopravni član
  • 0 bodova
« Odgovori #9 u: Siječanj 27, 2009, 19:28:10 poslijepodne »
Nebi se složio jer sam imao veliki i mali akvarij! Mali akvarij ima male površine stakla za čistiti, ima manje filtere, manje vode treba zamijeniti...A kod velikh akvarija su velike površine stakla za čistiti, veće filtere za čišćenje, puno više vode treba mijenjati..itd..
Varaždin...

Offline ivca

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 57
  • heja heja heja hoj
« Odgovori #10 u: Siječanj 27, 2009, 19:39:50 poslijepodne »
vedrane s čime je najbolje stakla čistiti videl sam neke magnete dali je to dobro ili ima kaj bolje za čičenje stakla i kako čistiš stakla kad isprazniš vodu ili je AQ pun vode može pojašnjenje
varaždin

Offline Area5189

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Dubrovnik/Zagreb
« Odgovori #11 u: Siječanj 27, 2009, 20:00:56 poslijepodne »
i ja bi se slozio da je manji lakse odrzavat nego veci,to vrijedi kad steknes malo iskustva vise pa ne radis neke kobne greske koje mogu pokvarit vodu,tu je prednost veceg akvarija jer je veci i promjene su sporije.naravno uvijek se moze nesto neocekivano dogodit.
sto se tice ciscenja ja cistim s magnetom,i tu moras pazit da ne pokupis kamen s podloge jer ce ti zagrebat staklo,meni se to cesto dogadjalo.staklo je po meni najbolje cistit svako 3-4 dana jer je lakse tako nego svakih tjedan dva kad se nakupe alge.vise nemam tih problema jer ancistrusi odlicno ciste(hvala njezni),a i akvarije je zreo i cikliran.
s vanjske strane kamenac cistim(koji nasraje kapanjem i kondezirane vode) onim za stakla,a mozes i mjesavinom octa i vode ,jer ocat otapa kamenac
... Šaka suza, vrića smija, ča je život vengo fantažija? ...

Offline njezni

• Punopravni član
  • Zagreb, Dubrava
« Odgovori #12 u: Siječanj 27, 2009, 21:09:36 poslijepodne »
Nema na čemu Area5189, nadam se da malci rade svoj posao.  :D Baš sam ti danas tri poslala u domaju.

A gle, nema toliko posla ni s manjim ni s većim kad stekneš neko iskustvo i akvarij dovedeš u normalu. Ja imam toliko ancića i puževa da stakla uopće ne čistim. :rotfl: 

Ma čistim ponekad, ali algi stvarno nemam. U jednom akvariju se pojavi par onih točkica na staklu tu i tamo. To spužvicom jednom u dva mjeseca pobrišem i malo mi se skupi kamenca kako voda hlapi, al samo na jednom akvariju jer nema neki poklopac.

Ali htjela sam reći, mali akvarij, malo mjesta, puno bilja, nezgodno za usisavanje i tak. Onda dođe jedan ancić i počne mi čistit ruku dok usisavam.  :D
I love ribeki

Offline vedranVŽ

• Punopravni član
  • 0 bodova
« Odgovori #13 u: Siječanj 27, 2009, 21:46:55 poslijepodne »
vedrane s čime je najbolje stakla čistiti videl sam neke magnete dali je to dobro ili ima kaj bolje za čičenje stakla i kako čistiš stakla kad isprazniš vodu ili je AQ pun vode može pojašnjenje
Najbolje ti je zasukati rukave i sa posebnom spužvicom koju koristiš samo za akvarij, očistiš staklo, jer niti jedan magnet nemože tako očistiti kao ruka! :up:
Varaždin...

Offline madmax333

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Siječanj 27, 2009, 21:53:30 poslijepodne »

najbolje je sa kreditnom karticom.
ribar

Offline avduka

• Novi član
  • *
« Odgovori #15 u: Siječanj 27, 2009, 22:06:56 poslijepodne »
Ja sam cistio i karticom i spuzvicom...oba rjesenja su dobra samo spuzva mora biti nova....nemojte krasti od mame...:)
ja dno usisam jednom u dva mjeseca.....tako i vodu mijenjam.....imam i biljke pa i ne sve to cikliraju a neke kao sto znamo i ciste vodu...:)
to je u aq od 55l
zavsi i koje su ribe u pitanju...npr. ksife kakaju ko lude....to su komadi po 10cm iza njih...:)
u aq od 25l u kojem je zlatni saran(zlatna ribica) manje cistim je je jedna riba a kako ona kaka.....to se mjeri decimetrima.......:)

Offline marojica

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #16 u: Siječanj 27, 2009, 22:25:16 poslijepodne »
Baš sam ti danas tri poslala u domaju.

Jep, sutra stizu malci. :a040: Biti ce pazeni i mazeni, hvala ti. :up: Sto se tice ciscenja, nemam jos bas puno iskustva ali posto se dosta algica skupi kroz tjedan, imam jednu malu prokuhanu spuzvicu koja za sada odraduje posao. U biti mi je lako za staklo nego mi se hvataju alge po pozadini koju je malo teze ocistiti pa s njom uglavnom vodim borbu. Dno sam poceo svaki tjedan usisavati pa cu vidjeti kakav ce biti daljnji razvoj situacije. Lako sada dok su ribe male... :D
FBI - Riboobavještajci :ninja:
Odjel interkontinetalno meduoceanskih poslova

Offline ivca

• Punopravni član
  • **
  • heja heja heja hoj
« Odgovori #17 u: Siječanj 27, 2009, 23:28:02 poslijepodne »
molim nauk, po dnu i po staklu i na drvu love se mliječno bijele končaste algice (moje mišljenje)uglavnom sve je mliječno onak ko da si zastave objesil pa sevijore a to isto je i u filteru dali su to dobre alge ili loše molim savjet ako su loše kaj delati i kak ih se riješiti
varaždin

Offline Area5189

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Dubrovnik/Zagreb
« Odgovori #18 u: Siječanj 28, 2009, 00:04:22 prijepodne »
mislim da bi ancistrusi to trebali sredit ako je to ono sto mislim.inace ja sam svoje nabavio u  Njeznog i mogu reci da su odlicni,zivi zdravi i vrijedni
ma i ja najvise cistim kamenac,stakla s unutarnje strane nisam pipnuo vec mjesec ipo
spuzva je odlicno rjesenje,samo se ne smije koristit ona gruba strana jer moze ostetit staklo ako je nova ili ako se upire,i narano dosta mucka vodu pa je to najbolje radit kad ja akvarij malo ispraznjen
... Šaka suza, vrića smija, ča je život vengo fantažija? ...

Offline njezni

• Punopravni član
  • Zagreb, Dubrava
« Odgovori #19 u: Siječanj 28, 2009, 19:20:13 poslijepodne »
Ima ih još.  :D
I love ribeki

Offline Ozoman988

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #20 u: Siječanj 28, 2009, 19:23:52 poslijepodne »
mislim da bi ancistrusi to trebali sredit ako je to ono sto mislim.inace ja sam svoje nabavio u  Njeznog i mogu reci da su odlicni,zivi zdravi i vrijedni

takodjer, luduju po akvariju, ma odlicni su mi, hehe, jos jednom puno hvala njezni  :up:
Zagreb/Jarun 098/9019849

Kozicnjak by Ozo

Offline njezni

• Punopravni član
  • Zagreb, Dubrava
« Odgovori #21 u: Siječanj 28, 2009, 19:28:04 poslijepodne »
Ponosna sam, cvatem.  :D Ivice, ako trebaš kojeg javi se.
I love ribeki

Offline ivca

• Punopravni član
  • **
  • heja heja heja hoj
« Odgovori #22 u: Siječanj 28, 2009, 19:47:00 poslijepodne »
reci mi koliko bi bilo dobro ih imati u 90l akvariju za sad imam jednog od nekih 7cm i mislim da je dosta stari jer kod mene je već nekih 5godina a recimo kak mi ih dostaviš ja sam iz vž a ti iz zg
varaždin

Offline Crazy-a3

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
  • Živim da uživam
« Odgovori #23 u: Siječanj 29, 2009, 09:37:15 prijepodne »
moram i ja onda pohvalit tvoje ancice :-[, ludi su i nemogu ih ulovit :D
Bolje biti sam, nego sa budalama.
Zagreb/Dubrava

Offline njezni

• Punopravni član
  • Zagreb, Dubrava
« Odgovori #24 u: Siječanj 29, 2009, 15:20:50 poslijepodne »
Hvala, hvala :hat3:

Gle, mene nije dobro pitati koliko u 90 litara. Slagat ću ti i uvaliti ih previše.  :D
Šalim se. Ne znam! Što još imaš od ribica? Ja bi sebi u takav akvarij stavila 2 cure i jednog dečka. Tak je kod mene bilo, samo u 75 litara i bilo je dobro. A bilo je još podosta riba unutra.  Možda može i više, jer su to stvarno miroljubive ribice. A onda je počeo tulum i sad  :caga: .

Što se tiče slanja, nikad ih ne šaljem, autobusom, nego kad netko dođe u Zagreb, mogu se naći s njim kod mene doma ili negdje drugdje gdje se dogovorimo.  :)
I love ribeki