pozdrav
kao valjda najmlađem početniku zanimalo me što točno skimer radi i na kojem principu radi...
pa sad budući da sam "terarist" imam posebnu percepciju za ovaj problem...
((naravno novac je uvijek i svima problem, na koncu jedino u nedostatku istoga ljudima padaju svakakve gluposti na pamet...
pa da ispričam svoju priču;
u želji da svojim novim "ljubimcima" osiguram najbolje uvijete za život prelistavao sam tisuće stranica
(što interneta što knjiga) o svim spoznajama u morskoj akvaristici..
sve u svemu SKIMMERI su opasno precjenjene stvari odn' to nebi smjelo biti tako skupo.
nedavno sam nabavio od Ribovlasnika (na probni rad) mali nano "kineski" skimer za do 80lit akvatije
koji se još' nastoji pokazati...
(negdje sam pročitao da mu treba 72 sata da se vidi kak' skima...)
trenutno radi cijeli dan i ako je suditi po ovome ...
voda u čašici je svijetlija i od naj svijetlije pišaline (da prostite na izrazu)
očito je da "bubrezi" ne rade kako je planirano i nadam se da neću trebati na dijalizu "vode"
po hitnom postupku...
no i to malo je bolje od ništa (mislim si)
da stvar bude gora čak sam i pokušavo napraviti nekakvu vrstu "up grade" na ovaj mali kineski skimer sa mučkalicom od nescafea... nekak' si mislim da bi i ona bila učinkovitija od ovoga što trenutno imam
sad tražim stare baxterove dializatore za isprobati... možda rade.

sa Bradom sam diskutirao o skimerima (na posljednjem sastanku)
za morski i sad sam u fazi traženja najeftinijeg i najučinkovitijeg rješenja....
pa makar to bila i okrenuta ugurana i prerezana boca od Coca-cole sa raspršivaćem ispod...
sve su to tako i tako polu trajna, privremena i improvizirana rješenja a za takve stvari sam alfa i romeo....
svašta ljudima padne na pamet...
kad se za nešto nema a hoće se to imati...
ništa;
bolest leti dalje
pozdrav icek