Srpanj 20, 2025, 14:29:54 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: update deusova tanganyika 800l  (Posjeta: 5159 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Zeleni

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
Odg: update deusova tanganyika 800l
« Odgovori #25 u: Siječanj 27, 2009, 16:43:32 poslijepodne »
..i crna tapeta je dala misticni stih....

još ja gledam kaj je...znam da je prije bilo nekak svjetlije, da nisi napisao nebi ni skužio, sve u svemu puno bolje sa tapetom  :up:

Offline Ja,Boro

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #26 u: Siječanj 27, 2009, 19:22:58 poslijepodne »
mrak aquarij :klap:...i lijepe srdelice..i štukice ;)
..imao sam puno riba...al samo je jedna-Ciklid riba!!:)

Offline deus

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
  • bili smo i u goroj situaciji pa nismo nasli izlaz
« Odgovori #27 u: Veljača 03, 2009, 16:33:52 poslijepodne »
evo, da malo predstavim stanovnike svoga tanka, a da su manje poznati, nekima mozda :)

cyathopharynx foai:

ova vrsta Tanganyika ciklida pripada grupi ciklida koja se naziva "Ectodini", te kao i svi ciklidi iz ove grupe vezani su uz pješčana dna gdje najradije obitavaju i gdje muzjaci kopaju velika okrugla gnijezda nalik krateru (konkretno u mome akvariju 2 muzjaka su iskopali svaki po jedno gnijezdo promjera i do 45cm). bas zbog tog njihovog obicaja da kopaju gnijezda za njih se ne preporucuju akvariji uzi od 50cm, podloga bi trebala biti sitni pijesak. muzjaci narastu do 20cm, pa akvarij takodjer nebi trebao biti manji od kojih 300l. uglavnom su herbivori, ali mogu se bez teskoca hraniti kao i ostali omnivori iz tanganyike. rado jedu dekapsuliranu artemiju i ostalu "planktonsku" hranu, spirulinu te vrlo marljivo struzu alge sa kamenja. ono sto je najzanimljivije kod ovih ciklida je definitivno njihova boja u kombinaciji sa raskosnim perajama. konkretno, kod "sibwesa" geografske varijante koja pliva kod mene, osnovna boja bi trebala biti plava, ali ta boja upravo nestvarno varira (ovisno o kutu upada svjetla) od plave pa sve do bakrene (moze se vidjeti na slikama u postu). takodjer, "svadbeni" obredi su jako raskosni. muzjak rasiri peraje, naginje se prema svjetlu da boje sto vise dolaze do izrazaja i mami zenke u gnijezdo gdje zapocinju kruzni ples. u jednom krugu zenka ispusti jaje, muzjak ga oplodi, pa ga zenka u slijedecem krugu kupi u usta...nisu narocito agresivni, posebno ako imaju dovoljno prostora...rijetko ce se muzjaci pograbiti, a na druge ribe gotovo da niti ne obracaju paznju. kod njih treba jako pripaziti na kvalitetu vode (tjedne izmjene od barem 40%) i na kvalitetu ishrane, naravno, ako zelimo postici potpuni koloritet ovih prekrasnih riba. takodjer, mozda ih ja najbolje drzati same, uz jos recimo cyprichromiseili paracyprichromise, ali ne vidim neke bitnije poteskoce niti kod sebe u zajednickom akvariju, osim sto su zenke mozda malo sramezljivije oko mrijesta zbog stalnog prisustva potencijalnih grabezljivaca (frontose, kendalli). u svakom slucaju, topla preporuka svakome tko voli Tanganyika biotop i ima adekvatne uvjete.

Offline deus

• Punopravni član
« Odgovori #28 u: Veljača 03, 2009, 16:35:46 poslijepodne »
Callochromis melanostigma „uvira“
Skupina Callochromis se sastoji od 4 vrste: Callochromis stapersii, Callochromis pleurospilus (njih mozemo smatrati manjim pripadnicima skupine, narastu do kojih 11cm), Callochromis macrops i Callochromis melanostigma (nesto veci pripadnici skupine, oko 16cm). Ova skupina ciklida obitava na plicim, pjescanim dijelovima jezera, gdje kopaju karakteristicna gnijezda. Za razliku od recimo Cyathopharynxa, ne ukopavaju gnijezdo toliko u dubinu, koliko podizu nasip oko baze gnijezda, stoga je nuzno kao podlogu staviti sitni pijesak. Drugi razlog zasto im je potrebna podloga sitne granulacije je njihov obicaj da cijelo vrijeme „filtriraju“ pijesak kroz usta i izbacuju ga na skrzne poklopce, te na taj nacin odvajaju hranjive tvari od pijeska i vrse higijenu skrga. Bas zbog tog karakteristicnog nacina ishrane dobro bi bilo davati im planktonsku hranu (npr. Dekapsulirana artemija) koja se skupi na pijesku te ju oni onda profiltriraju, no prihvatit ce i svaki drugi oblik hrane (granule, listice). Dobro treba paziti da se ne pretjera sa kolicinom hrane jer su poprilicno osjetljivi na to, kao i na higijenu pijeska i vode opcenito. Takodjer, sto mogu reci iz vlastitog zapazanja, vrlo su agresivni prema pripadnicima vlastite vrste, pa iako mali ne bih preporucio akvarij manji od 300l, kao i to da ih se drzi u skupinama od barem 10 jedinki (jer ako su u akvariju samo, recimo, 2 muzjaka, jedan ce gotovo sigurno podleci ozljedama. Tako se pokazalo i u mome akvariju od 800l. Jednostavno je sva paznja dominantnog muzjaka bila usmejrena na tog preostalog jadnika. A ako ih je vise, onda niti njegova paznja nije koncentrirana samo na jednu jedinku, dakle, smanjivanje stresa brojnoscu). Iako pomalo cudnog izgleda, ipak spadaju u ustonose. Boja muzjaka Callochromis Melanostigma „uira“ je ono sto mi je tu vrstu izdvojilo od ostalih pripadnika skupine. Mijesanje crvene i crne, sa metalnim odsjajem i to, na trbuhu prevladava crvena dok su ledja tamnija, pa ledjnoj peraji opet prevladava crvena sa crnim obrubom i nekoliko cnrih tocaka. No, najzanimljiviji mi je crveni obrub oko istaknutih (pomalo zabljih) ociju. Takodjer, muzjak ima jasnu crvenu tocku na analnoj peraji, dok su zenke blijede, srebrnkaste boje. Mogu se drzati u zajednickim akvarijima, ali u kojim ce ipak biti najzastupljenija pjescana podloga. (na zalost, moje ribe su jos dosta mlade pa ovaj primjerak na slici jos nije poprimio karakteristicne boje.)

Offline deus

• Punopravni član
« Odgovori #29 u: Veljača 03, 2009, 16:36:39 poslijepodne »
Paracyprichromis Nigripinis

Dvije vrste ciklida cine rod Paracyprichomis : P. nigripinis i P. brienni.
Nigripinisi obitavaju uz kamene dijelove jezera, uglavnom na dubinama ispod 25 metara, ali na nekim mjestima su nadjeni i primjerci na kojih 6 metara. vole sjene i najsigurnije se osjecaju ako imaju dovoljan broj skrovista. Izrazito miran ciklid crvenog tijela sa neonski plavim crtama prosaranim tijelom (i muzjaci zenke imaju plavu crtu duz tijela, jedino je kod muzjaka izrazenija i nastavlja se i na repnu peraju) odusevit ce svakog ljubitelja Tanganyika biotopa. Posebno ce oduseviti svojim „vertikalnim“ plivanjem uz kameni dio setupa, pa bi stoga vljalo „nazidati“ prilicno visoki reef od kamenja ili pak u akvarij staviti umjetnu stijenu sa pukotinama (u mom slucaju se pokazalo kao odlican izbor). Takodjer, i parenje se obavlja u vertikalnom polozaju, stoga bi pecine i skrovista i trebali biti dovoljno veliki da ribe mogu komotno u njih vertikalno stati. Kod parenja, zenka lebdi vertikalno , glavom prema dolje i ispusti jajasce, dok ga muzjak koji lebdi iznad nje oplodjuje, i kada jaje dodje u razinu usta, zenka ga kupi. Hrane se uglavnom planktonom, pa bi bilo dobro davati im takvu hranu (dekapsulirana artemija, smrznuta artemija, smrznuti cyclopsi), ali prihvatit ce i svaki drugi oblik akvarijske hrane. Muzjak naraste do kojih 10cm, zenka je nesto sitnija. Akvarij bi trebao biti od kojih 200l na vise, sustanari ne agresivni i niposto ne oni sa kojima bi se morali boriti za staniste jer bi to bilo stresno za ove mirne ribe. Takodjer, niposto P.brieni. akvarij nebi trebao biti niti previse osvijetljen (kod sebe sam uspio postici zanimljiv efekt tako sto sam spustio lampe gotovo skroz na staklo, tako da je nekih 15 cm pri vrhu akvarija u sjeni, i tamo najradije obitavaju).

Offline Vele bit

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Tamo gore gdje...proljeće uvijek kasni
« Odgovori #30 u: Veljača 04, 2009, 16:54:54 poslijepodne »
Hvala ti na ovom tekstu,jako zanimljivo i ZARAZNO..Kad tad...Tanganyika  :heart:

Offline deus

• Punopravni član
« Odgovori #31 u: Veljača 07, 2009, 16:39:06 poslijepodne »
opet mali update...stigli erethmodus cyanostictus kigoma...divlji primjerci! a danas stize i novi akvarij...kocka od 400l, u koju ce i useliti...uz jos neke sustanare, no vise o tome, kao i fotke, kada bude gotov posao :)

Offline staglin

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Non bene pro toto libertas venditur auro
« Odgovori #32 u: Veljača 08, 2009, 07:52:56 prijepodne »
joj erethmodusi su predivne ribe,zavidim ti ajde ajde kad budu slike stavljaj da slinimo :up:
"Bolje nešto od nečega nego ništa od ničega."

Offline deus

• Punopravni član
« Odgovori #33 u: Veljača 08, 2009, 15:17:03 poslijepodne »
evo par ocajnih fotki eretmodusa...iz karantenskog akvarija :) fotic je koma, a oni toliko sramezljivi da to jos nisam dozivio od ribe...cim podignem fotic, smugnu :)

Offline Bobomir

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Sisak
    • http://akvarij.net
« Odgovori #34 u: Veljača 09, 2009, 00:15:29 prijepodne »
krasna riba, ma gdje ćeš kocku stavit bome si umjetnik s prostorom!!!
Bobo Sisak

Offline staglin

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Non bene pro toto libertas venditur auro
« Odgovori #35 u: Veljača 09, 2009, 06:00:56 prijepodne »
riba je ludilo,sa ovom njuskom :up:
"Bolje nešto od nečega nego ništa od ničega."

Offline zeljkoc

• Punopravni član
« Odgovori #36 u: Veljača 09, 2009, 10:09:59 prijepodne »
Bio ja, vidio sve!
Veliki tank je nestvarno dobar!

Full smirujuće djeluje na promatrača, polumrak baš hipnotički djeluje, a iznenadni bljeskovi munjevitih pokreta čudesno flourescentnih riba iznenadjuju poput isprekidanih bljeskova munje u neko pretpovijesno doba. Totalno me slika akvarija i izgled riba podsjeća na neko prošlo vrijeme, kao da uživo gledam neku rekonstrukciju vremana prije nekih par milijuna godina na National Geographicu.

Uglavnom, vilica do poda!

Offline Ikota

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Zagreb, Sv. Duh 0959152157
« Odgovori #37 u: Veljača 09, 2009, 13:03:22 poslijepodne »
Bio sam i ja sa zeljkoc :-[
Slažem se sa svim što je napisao u gornjem postu. Ja kad sam to vidio osto sam bez riječi.
Uopče nemam riječi kako to opisati. Prekrasno i svaka čast deus :up:
Amerikanci su bijelci koji su natjerali crnce da se bore sa žutima za zemlju koju su uzeli crvenima ;-)

Offline deus

• Punopravni član
« Odgovori #38 u: Veljača 09, 2009, 15:47:51 poslijepodne »
ah, hvala momci...i hvala na pomoci oko oformljavanja kocke, nije da ste samo dokolicarili...danas ju punim, a za trud imate i vise od jedne pive od mene :)

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
« Odgovori #39 u: Veljača 09, 2009, 15:54:44 poslijepodne »
ma daj mi reci pa kud si zgural jos jednog od 400L???  na cemu spavas :question: :D

Offline deus

• Punopravni član
« Odgovori #40 u: Veljača 09, 2009, 21:26:09 poslijepodne »
na vodenom krevetu :) kocka od 400l je u boravku, malawi je preselio meni iznad glave u sobu :)

Offline Area5189

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Dubrovnik/Zagreb
« Odgovori #41 u: Veljača 11, 2009, 22:10:32 poslijepodne »
jos malo pa ce ti i skrge izrast
... Šaka suza, vrića smija, ča je život vengo fantažija? ...

Offline deus

• Punopravni član
« Odgovori #42 u: Ožujak 06, 2009, 18:02:38 poslijepodne »
evo kod mene opet noviteta...buduci da su krenule nevjerovatne tucnjave oko pecina, kojih u prijasnjem setupu ocito nije bilo dovoljno, ja sam se dao na Zumberak u potragu za kamenjem (buduci da su sada "sanddwellersi" ionako u drugom tanku)..i nasao, po meni, savrseno kamenje! oble gromade! bas kako ih i zamisljam u Tanganyiki...cupao sam ih sa padina, dosao sam blatnjav ko kopac rovova...fotke koje stavljam su ocajne, ali bas ocajne...k tome, voda je sva mutna od rostanja po pijesku...i ne stjece se pravi dojam, ali eto...ja opet dosao na svoje...jer svi znaju koliko sam ja ovisan o bogatom rockscapeu, pa i naustrb prakticnosti, jer...ne daj Bpze da moram neku ribu hvatati u dogledno vrijeme :) no, evo i fotki...vjerujem da ce se setup mijenjati, ali bitno je da sam nasao kamenje kakvo vec jako dugo trazim.

Offline deus

• Punopravni član
« Odgovori #43 u: Ožujak 06, 2009, 18:12:13 poslijepodne »
evo i par minuta nakon postavljanja...vec je krenula inspekcija :)

Offline indigo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #44 u: Ožujak 06, 2009, 20:39:06 poslijepodne »
Ha-ha-ha! :fingers:
Super!
Pa tebi stvarno vrag neda mira!
Sviđa mi se što ima bijelo išarano po sebi ako dobro vidim...
Kamenje je lijepo skoro ko' moje :-[
Jel ti se sad uklapa sa pozadinom koja mi djeluje više šiljastija?
Trebao si reći,ja imam viška svakakog kamenja na balkonu(cca 50 kila) sigurno bi ti se bar 4-5 svidila!
Nudio sam to ali nitko....tak kad dođem u Zg bacam s prvog kata dole
Daj sad jednu sliku cijelog ak možeš uhvatit

Offline DogmaX

• Novi član
  • *
« Odgovori #45 u: Ožujak 07, 2009, 00:11:58 prijepodne »
ovo je strasno!!! Svaka ti cast na ovom aq. Pozadina mi je vise nego fantasticna a ribice ZAKON! :up:

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #46 u: Ožujak 07, 2009, 11:30:11 prijepodne »
odlicno je kamenje deus, kako se uklopilo sa pozadinom ?

Offline deus

• Punopravni član
« Odgovori #47 u: Ožujak 07, 2009, 13:44:00 poslijepodne »
vrlo dobro...vrlo je slicne boje...jos kada ga uzmu alge, bit ce savrseno :)

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #48 u: Ožujak 07, 2009, 18:12:00 poslijepodne »
alge uvijek naprave onaj + štih  :up:

ajda nabaci sliku cijelog tanka  :-[