Kad je ree o dekoraciji,koliko ciklidaša toliko opcija,toliko savjeta
Generalno gledano,kad je malawi akvarij u pitanju mi možemo,da govorimo o dva tipa uredjenja,jedan je za M'bune i drugi za Haplochromise ili NeM'bune,kako ih neki znadu i imenovati.
Da bismo znali kakva dekoracija jeste dobra,treba pogledati u prirodu:
M'buna su ciklidi priobalnog regiona,i žive u uskom kontaktu sa skalama.I mi se nekako potrudiomo,te im akvarij obiljumo kamenjem,te napravimo peeinice,zaklone,prolaze.M'buna ciklidi to vole.Kako eemo slagati kamenje to sve zavisi od naših ideja,naše kreativnosti i inovativnosti.Uradimo li to dobro,duplo nam se vraea.u takvoj okolini m'bina ciklidi osjeeat ee se "kao kod kuee",pa ee i nama za taj trud vratiti lepim bojama te puno ustima mladj.
NeMbune ili Haplochromisi,su generalno gledano ciklidi koji se drže podalje od obale /ne svi,da ne bude zabune/ i ti ciklidi
su vrsni plivaei pa njim treba neki fini pesak te samo pokoje kamneje,koji služi kojoj vrsti za centar teritorije,nekima pak samo za granicu.Ti ciklidi vole velike akvarije i dosta mesta za plivanje a i za mrest.Ti ciklidi su poznati po tome,da prave lek,lek je internacionalna ree za gnijezdo,gdje se izvodi mrest.neki od tih ciklida prave prave kratere,ustvari rupe,u kojima se onda vrši svdbeni ples.
Obieajni se kamneje složi u sredini akvarija i tako imamo i centar tertorije a ujedno i lepu podelu teritorija.
Dakle ako pogledamo za dekoraciju akvarija potrebni su nam šljunak ili fini pesak te kamenje.
Bilje:Ti ciklidi ustvari nit ne mare puno zabilje,njim je svejedno ima li ga ili gas nema,no neke vrste same se znadu pobriniti i da ga ,na kraju nema,iako je i bio u akvariju.
U samome jezeru Malawi ima bilja :Valisneria i Potamogeton,toga ima puno,prave njive velika polja tih biljki,a tamo nadjemo samo dve vrsti:Cyatochromis obliquidens te Hemitilapia oxyrhynchus,koji se hrane sa algama,koji se nadju na tim biljkama.
Akvarista,kad pomisli /takav sam bio ja/na bilje,ja se odmah prisjetio na Valisneriju,i stavio sam je u akvarij.Nimbochromis venustus se pobrinuli,da sam imao bilje u akvariju samo mesec dana.
Stvarno oeu,da ukažem,kako neki cikliid bili biljojedi ili piscivori zbog nekih razloga prosto skrate ili unište bilje.I bilje zbog tvrde vode,te visokog pH i neadekvatnog osvetljenja nije na dugi rok u Malawi akvariju.
Anubias nana jeste bilje,koje po mom mišljenju nije za Malawi akvarij,jeste dobar za zapadnoafrieki.Anubija nam primarno dolazi iz reke Kongo te njenih pritoka,ustvari to je bilje ,osim u kišnom periodu stalno van vode,samo mu korjen je u vodi.Reka Kongo ima meku vodu,dakle gledamo iz toga aspekta Anubija neee dugo prosperirati u malawi akvariju,a da je to taeno,eto tako pišu i neki ciklidaši,dok je neki puno propagiraju.
Drveee,te korjeni jeste neki dobar dekorativni material,koji se nailazi i u samome jezeru Malawi.No odluaimo se za tu,poželjeno je da u takav akvarij ubacimoi jatu M'buna ciklida pseudotropheus sp.Acei,koji se eto hrani samo sa algama koji izrastu na potopljenih drveeih te granama i korjenima,dakle opet zanimlijvo pripremljen akvarij.
Epilog:Akvarista koji se odluei za Malawi akvarij,treba,da zna,da ee sa time imati akvarij u kome caruju ribe,za razliku od akvarija drugih biotopa,gdje je prisutno i bilje.I ribe lepih boja,aktiviteta te akcije jesu baš kao stvorene za tu harmoniju kamenja vode,peska i njih.
Ne verujete?,sastavite si malawi akvarij pa eete vidjeti.

Akvarij sa Haplochromisima: