Srpanj 04, 2025, 16:23:57 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: VItamini i UVB lampa...  (Posjeta: 2617 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline dedinski

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
VItamini i UVB lampa...
« u: Siječanj 21, 2009, 16:44:13 poslijepodne »
Bok, zamina me da li itko zna kakve su kvalitete beaphar (mineralno-vitaminski dodatak u prehrani kameleona)...u sebi sadrzi kalcij i brojne druge sastojke,meni se cinilo ok? I kako cu doci do D3???? A nisam jos stigao kupiti nosac za neonku (UVB) i zanima me koliko je hitno da je nabavim malcu??? Kad nadem vremena postat cu slike malca i terarija... :roll:

Offline gumi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • Gmazoljubac
    • http://www.facebook.com/profile.php?id=589874489
Odg: VItamini i UVB lampa...
« Odgovori #1 u: Siječanj 21, 2009, 17:19:09 poslijepodne »
Pa mislim bilo bi dobro nabavit neonku šta prije, neče mu ništa bit 2-3 dana. Pa nije takav problem nač nosače, ako ih nemožeš nač učvrsti ih onom plastičnom vezicom, one se ne zagrijavaju baš pa ti se neče vezica otopit. E da i uzmi neonke sa što večim postotkom UVB zračenja. Imaš sad kupit exoterrine sa 10.0, ako ne te onda one sa 8.0.
A šta se tiće vitamina i D3-a, najbolji ti je Nekton. Oni imaju i D3 (Nekton MSA) i sve ostale vitamine (Nekton REP). To je jako bitno da koristiš dok ti je gušter mali i u razvoju. Matija je prodavao taj MSA ako se nevaram. A za ovaj REP ćeš morat potegnut u Austriju jer ga nema kod nas. Al uglavnom Nekton je najkvalitetniji.
Grmi Facebook
SPLIT/SPINUT
Animal respect

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #2 u: Siječanj 21, 2009, 18:06:26 poslijepodne »
Nemam nikakvih iskustava s Beaphar preparatima. Ne budi lijen, pa prepiši s kutijice sastav - onda ćemo vidjeti što je to. Što se tiče čistog vitamina D3 možeš ga kupiti u formi kapi u svakoj apoteci u Hrvatskoj (Plivin proizvod).

Offline dedinski

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Siječanj 21, 2009, 18:15:36 poslijepodne »
Vec sam kupio exoterrinu neonku UVB 8.0,jer mi se i ovo cinilo previse...-pise za desert terrarium...razmisljao sam da je zalijepim silikonom-jel to ok??? Probat cu nekako e-kupovinom doc do tih nekton proizvoda...ako ne idem na eskurziju :nerv:...inace,Nessie jede ko velika,zakon je...

Nino,evo da ne budem lijen...hh..

proteini 0.8%,masti 0.5%,vlaga 20%,kalcij 14%,pepeo 37.4%,fosfor 4.3%,natrij 0.6%,magnezij 1.5%,kalij 2%...

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #4 u: Siječanj 21, 2009, 21:06:16 poslijepodne »
Nino,evo da ne budem lijen...hh..

Eh, bit će da je u pitanju generacijski jaz... Fraza "ne budi lijen" je trebala zazvučati kao nešto tipa "ne lezi vraže" ili "jadan ne bio" i sl. Nije da mislim da si lijen već sam se poslužio jezičnom figurom koja očigledno više "nije u igri"  -?.

Inače, ovaj preparat čiji si sastav marljivo ( :D) ali djelomično prepisao - ima li u njemu i kakvih vitamina (D3, A, B, itd)?. Ovo što sam do sada vidio baš ne obećava.

Offline Fily

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Split
« Odgovori #5 u: Siječanj 21, 2009, 21:24:19 poslijepodne »
Ja sam našao u apoteci i D3 i kalcij...a ovo ostalo imam...

Offline gumi

• Punopravni član
  • Gmazoljubac
« Odgovori #6 u: Siječanj 22, 2009, 01:12:06 prijepodne »
Vec sam kupio exoterrinu neonku UVB 8.0,jer mi se i ovo cinilo previse...-pise za desert terrarium...razmisljao sam da je zalijepim silikonom-jel to ok??? Probat cu nekako e-kupovinom doc do tih nekton proizvoda...ako ne idem na eskurziju :nerv:...inace,Nessie jede ko velika,zakon je...

Neboj se nije previše, dapače treba bit što veći udio, jer ni taj največi nemože zamjenit prirodno sunce.
A šta se tiće silikona nemoj ih ljepit jer kad budeš mjenjao neonku (a to trebaš svakih 8-12 mjeseci jer izgubi svoja svojstva), trebat ćeš micat taj silikon i tu ima zajebancije. Ali ako imaš ona plastična grla u koja se umetne neonka onda zaljepi grla, to je dovoljno.
Grmi Facebook
SPLIT/SPINUT
Animal respect

Offline dedinski

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Siječanj 22, 2009, 12:00:08 poslijepodne »
Nisam shvatio to kao "uvredu",ja sam Dalmatinac,moran bit malo lijen :roll: :roll: :roll:
-"Inače, ovaj preparat čiji si sastav marljivo ( :D) ali djelomično prepisao - ima li u njemu i kakvih vitamina (D3, A, B, itd)?. Ovo što sam do sada vidio baš ne obećava".

Evo pogledao sam malo detaljnije,ovo sam prepisao ono s hrvatskog prijevoda koji je ocito nedovoljan

Bakar 25 mg,Jod 10,željezo 750,Mangan 150,cink 150,Selenij 0.5, Kobalt 2,Vitamin A 1250000 IU(valjda ti kuzis sto je ovo IU),Vitamin C 3000mg,Vitamin D310000 IU, Vitamin E 2000mg,Vitamin K 1mg,B1 450mg,B2 200mg,B5 700mg,Nikotinamid 1400mg,B6 150 mg, B12 2.0,Biotin(B7) 10mg,Choline 3000mg,Vitamin M(folacin) 30mg...
Meni se ovo cini poprilicno kvalitetno????

IU je nekakva internacionalna jedinica za mjeru tvari...a razlicita je za razlicite vitamine,enzime itd.

-Ali ako imaš ona plastična grla u koja se umetne neonka onda zaljepi grla, to je dovoljno.
Da,namjeravao sam zaijepit to grlo(zapravo 2,za obicnu i UVB,mislim da ce to bit skroz dobro)

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #8 u: Siječanj 22, 2009, 13:03:40 poslijepodne »
Ima premalo kalcija. Optimalna količina za insektivorne guštere je oko 25-35%. Mislim da je ovaj preparat upotrebljiv, ali svakako ga obogati s još kalcija u obliku kalcij karbonata (CaCo3) - npr pulverizirana sipina kost.
« Zadnja izmjena: Siječanj 22, 2009, 13:11:54 poslijepodne od Nino G »

Offline dedinski

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Siječanj 22, 2009, 13:26:25 poslijepodne »
A pretpostavljan da je ovaj D3 u nedovoljnoj kolicini pa trebam kupit u kapima???

Offline gumi

• Punopravni član
  • Gmazoljubac
« Odgovori #10 u: Siječanj 22, 2009, 15:15:04 poslijepodne »
Evo imaš ovdje , na njemačkom ebay-u. Nisu ti nešto skupi , imaš nekton MSA i REP. Pošalji im mail da ti pošalju u hrvatsku, a platiš preko paypala.

http://shop.ebay.de/items/__nekton_W0QQQ5ftrkparmsZ72Q253A1229Q257C66Q253A2Q257C65Q253A12Q257C39Q253A1QQ_dmptZdeQ5fhausQ5fgartenQ5ftierbedarfQ5freptilienQQ_trksidZp3286Q2ec0Q2em14?_fpos=&_fcid=53&gbr=1
Grmi Facebook
SPLIT/SPINUT
Animal respect

Offline Crazy-a3

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
  • Živim da uživam
« Odgovori #11 u: Siječanj 22, 2009, 15:40:56 poslijepodne »
ljudi nemojte me popljuvat odmah :-[ ali sta je sa onim D3 vitaminima od Plive za djecu? .... ima ih u svakoj ljekarni i kostaju neku sicu :D..dal to smiju gmazeki koristiti (nemam gmaza ali dajem ideju)
Bolje biti sam, nego sa budalama.
Zagreb/Dubrava

Offline Fily

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Siječanj 22, 2009, 15:47:22 poslijepodne »
Pa...bio je Nino jedanput opisao kako da se snađeš kada nema vitamina... izmrviš sipinu kost i sa tim kapima pokapaš i sačekaš da se osuši to ti je to...ali to vrijedi samo za PRIVREMENO jer se u kupovnim vitaminima nalaze mnoge druge stvari koje su potrebne našim gugijima... ;)

Offline Crazy-a3

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
  • Živim da uživam
« Odgovori #13 u: Siječanj 22, 2009, 15:51:52 poslijepodne »
Pa...bio je Nino jedanput opisao kako da se snađeš kada nema vitamina... izmrviš sipinu kost i sa tim kapima pokapaš i sačekaš da se osuši to ti je to...ali to vrijedi samo za PRIVREMENO jer se u kupovnim vitaminima nalaze mnoge druge stvari koje su potrebne našim gugijima... ;)

to je istina, ovo je cisti D3 ;)
Bolje biti sam, nego sa budalama.
Zagreb/Dubrava

Offline Fily

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Siječanj 22, 2009, 16:34:22 poslijepodne »
I ja sam nesto naucio... :D

Offline gumi

• Punopravni član
  • Gmazoljubac
« Odgovori #15 u: Siječanj 22, 2009, 17:22:51 poslijepodne »

to je istina, ovo je cisti D3 ;)

Da, prije je bio u kombinaciji sa vitaminom A, al sad nema više vitamina A. Uglavnom može se to davat al je tio u kapima a ne u prahu, pa ovisi koliko često gušter pije. Ja sam kameleonu do neke godine ipo prašio svaki obrok sa D3, a 3 puta tjedno sa ostalim vitaminima.
Grmi Facebook
SPLIT/SPINUT
Animal respect