[/quote]
Prvo, to šta se sunča ima svoju svrhu. Naime ujutro kad se upale svijetla tijelo kameleona je hladno i treba se zagrijati na radnu temp da bi počeo jest i kretati se. Zato ga molimte nemoj prekidat u tome. Jer to šta se on ne opire kad ga ti uzmeš još onako nezagrijanog može biti baš zato što se nije zagrijao. Također mu ta toplina treba za probavljanje hrane.
Drugo, mislim da se kvalitetna fotka može napraviti i bez da se kameleon uzima u ruke. Bar sam ih ja napravio hrpu (nemam neki profi apart).
Treće, nije bitno koliko gušteri pamte, bitno je da nisu u stresnim situacijama (a to je otvaranje terarija, šetanje kraj terarija, glasna muzika blizu terarija, vađenje iz terarija).Te situacije treba smanjit na minimum. Mislim da smo več ovde na forumu vidili neke primjere nezadovoljstva mladih kameleona, u nekim drugim temama. U njima se raspravljalo kako kami ima super boje (crne točkice i sl.) E pa to je npr. pokazivatelj stresa i nezadovoljstva, samo su još kameleoni mali pa to izgleda simpa. Al kad naraste znat će te kad se počme bunit, kad počme siktat i puhat, pa ako ga ne ostavite na miro kad vas čopi.
Uglavnom, znam da je fora kad ti dođe gušter doma al probaj ga što manje dirat i vadit van terarija.
poz
[/quote]
1.ne vadim ga nikad nakon 3 min.suncanja jer znam iz kojeg razloga se penje do hot spota,al za one koji ne znaju dobro ce im doc vase upute..
2.ne znam iz kojeg djela mog posta ste zakljucili da kad ga prekinem na suncanju se ne opire??cim me vidi bjezi ko sumanut.
3.mislim da je vrlo bitno koliko guster pamti,upravo zbog toga.ali s obzirom da su vrlo malo istrazeni(ne samo oni nego vecina gmazova)mislim da na to pitanje nebum nasao odgovor.
4.crne tockice,siktanje,napuhavanje...i ta informacija ce koristit nekima koji ga nabave,a da neznaju niti od kud zivotinjica potice.
i nije mi simpa kad dobi pjegice jer znam da negoduje.
5. "Meni je krivo ove male životinjice,a posebno na zadnjoj slici gdje si,pretpostavljam,upalio svijetlo kad je spavao"
tvoj kameleon nikad ne zazmiri preko dana??
htio bi samo napomenut da nisam od onih koji nabave zivotinju a da predhodno nemaju uvijete za nju,ja znam cak i latinski naziv za njega!

gro sam citao,i raspitivao se prije nego li sam ga uzeo tako da nema potrebe pisat stvari koje sam gore naveo.
i nisam ga nabavio kako bi mogao pricat ekipa kako ima dug jezik,kak mi hoda po prstima i bit baja u drustvu,nego cisto iz
ljubavi!
ja sam neiskusan,i svaki savijet je dobrodosao al komentare tipa"Meni je krivo ove male životinjice,a posebno na zadnjoj slici gdje si,pretpostavljam,upalio svijetlo kad je spavao" pisite nekom drugom.
hvala sto se brinete o mom gusteru!
pusa!