Lipanj 29, 2025, 22:06:47 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: sofisticirani gušter  (Posjeta: 4292 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Parisopolis

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
sofisticirani gušter
« u: Siječanj 20, 2009, 21:05:21 poslijepodne »
definitivno jedna od bolje opremljenih zivotinja... :up:

Offline Fily

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Split
Odg: sofisticirani gušter
« Odgovori #1 u: Siječanj 20, 2009, 21:20:47 poslijepodne »
A bas je sladak :D Kako se napuhal na ovoj zadnjoj slici :P

Offline Parisopolis

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Siječanj 20, 2009, 21:41:17 poslijepodne »
kad sam ga dofurao bio je dobar ko kruh,a sad je vec polako prokuzio da je terarij njegov teritori i kad gurnes ruku unutra odmah se krene napuhavat :up:
sto je stariji to je vise  bezobrazniji :)

Offline icek

• Punopravni član
    • http://free-zg.htnet.hr/gusteri/
« Odgovori #3 u: Siječanj 20, 2009, 23:02:44 poslijepodne »
pozdrav

vjerujem da je "novopečenim teraristima" zabavno gledati kako gušter mijenja boje ili se "napuhava"
mislim znam za neke slučajeve kad su na zadnje staklo terarija stavili Coca-cola znak i čekali da se to "napiše" na gušteru... :-X
no morate shvatiti nije dobro...

da objasnim:
gušter ima jako složen "metabolizam" i impulsi za hranu putuju istim živčanim sustavom kao i impulsi stresa.
pa buduci da su "stres" impulsi puno intenzivniji potpuno zatamnjuju impulse zta "traženje hrane"
te gušter dolazi u stanje stresa (pogotovo ako to radite na dnevnoj bazi... :down:
pa se onda izlučuje adrenalin povečavaju se otkucaji srca sužavaju se krvne žili organizam prelazi u defence mod i ono najbitnije sve to sprečava izlučivanje enzima za probavu hrane...
pa takav gušter brzo slabi (ne jede dovoljno pogotovo kad je malen i raste) dolazi do slabljenja imuniteta jel' se hrana u crijevima ne razgračuje nego trune što uzrokuje infekcije crijeva...

koliko god ovo glupo zvučalo ovo sam na ovom forumu napisao barem 8x pa evo i 9x  :punch:
gušteri nisu za navlačenje po rukama nego se gledaju u terariju...
a s vremenom a siguran sam da će ga biti..
imati će te vremena upoznati se "bolje" sa njima i njihovim načinom života...
i po meni najbitnije dobit' će te "percepciju" guštera...
i uvidjeti da je potpuno različita od ljudske...

pozdrav icek
Teraristika nije hobi niti zanimanje, to je dijagnoza.

Offline icek

• Punopravni član
    • http://free-zg.htnet.hr/gusteri/
« Odgovori #4 u: Siječanj 20, 2009, 23:09:17 poslijepodne »
nastavak'

samo da napomenem ako će te se "kvalitetno" brinuti za svog guštera i imati dobre uvjete
gušter vas veseli čitavih (ovisno o vrsti) od 8-20 godina
a to je i više nego neki od vas imaju...
pa si računajte da ako ste ga uzeli u višem razredu osnovne škole"
imati cijelu srednju školu (a onda hoćete izlaziti van i svađati se starcima pa možda nakon škole se možete odseliti od'z doma ili otići na studij ili živjeti u studenskom domu...
imati djecu i ta djeca će krenuti u školu a vi će te još' uvijek imati guštera kojeg ste kupili u "osnovnoj školi"
tako da ima vremena da ga bolje upoznate...
zato vas MOLIM da ih ne navlačite po rukama i ne prisiljavate na "stresna stanja"

pozdrav icek
Teraristika nije hobi niti zanimanje, to je dijagnoza.

Offline Parisopolis

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Siječanj 21, 2009, 00:12:39 prijepodne »
jako si to lijepo opisao i argumentirao,i moram priznat da se u potpunosti slazem sa time :up:
uzeo sam ga nedavno,a da bi napravio koliko toliko dobru fotku moram ga uzet u ruke a s obzirom da mi je prvi cetveronozni gmaz slikanje je neizbjezno.
al da ga uzimam u ruke i guram prstom da se pomakne tamo di bi ja htio,to ne..

ima jedna zanimljiva stvar u tome oko hendlanja:on se ujutro kad upalim svjetlo popne na vrh i sunca sat,dva,tri...al ne silazi po klopu.
pa ga cesto znam prekinut na suncanju,uzet u ruke,opalit koju fotku i stavit ga na grancicu iznad zdjelice sa kukcima...
e sad reakcija gmaza pod stresom bi bila bjeg i skrivanje iza grane ili lista,a on napravi bas suprotno:zakoluta ocima,potamani sve kukce u zdjelici i ode na suncanje!
dal sam mu takvom dozom stresa skratio zivot,mozda oslabio imunitet ili ce me danas sutra zapamtit i kad vidi moju ruku rec:evo oped ovog lika sad ce me nahranit!
koliko uopce gmaz dugo pamti?pamti li uopce?
ako ne dugo,ili ako se oslanja iskljucivo na nagon-instinkt onda mi nece zapamtit da sam ga dan prije vadio i izlozio ga stresu..

Offline gumi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • Gmazoljubac
    • http://www.facebook.com/profile.php?id=589874489
« Odgovori #6 u: Siječanj 21, 2009, 01:56:58 prijepodne »
jako si to lijepo opisao i argumentirao,i moram priznat da se u potpunosti slazem sa time :up:
uzeo sam ga nedavno,a da bi napravio koliko toliko dobru fotku moram ga uzet u ruke a s obzirom da mi je prvi cetveronozni gmaz slikanje je neizbjezno.
al da ga uzimam u ruke i guram prstom da se pomakne tamo di bi ja htio,to ne..

ima jedna zanimljiva stvar u tome oko hendlanja:on se ujutro kad upalim svjetlo popne na vrh i sunca sat,dva,tri...al ne silazi po klopu.
pa ga cesto znam prekinut na suncanju,uzet u ruke,opalit koju fotku i stavit ga na grancicu iznad zdjelice sa kukcima...
e sad reakcija gmaza pod stresom bi bila bjeg i skrivanje iza grane ili lista,a on napravi bas suprotno:zakoluta ocima,potamani sve kukce u zdjelici i ode na suncanje!
dal sam mu takvom dozom stresa skratio zivot,mozda oslabio imunitet ili ce me danas sutra zapamtit i kad vidi moju ruku rec:evo oped ovog lika sad ce me nahranit!
koliko uopce gmaz dugo pamti?pamti li uopce?
ako ne dugo,ili ako se oslanja iskljucivo na nagon-instinkt onda mi nece zapamtit da sam ga dan prije vadio i izlozio ga stresu..

Prvo, to šta se sunča ima svoju svrhu. Naime ujutro kad se upale svijetla tijelo kameleona je hladno i treba se zagrijati na radnu temp da bi počeo jest i kretati se. Zato ga molimte nemoj prekidat u tome. Jer to šta se on ne opire kad ga ti uzmeš još onako nezagrijanog može biti baš zato što se nije zagrijao. Također mu ta toplina treba za probavljanje hrane.
Drugo, mislim da se kvalitetna fotka može napraviti i bez da se kameleon uzima u ruke. Bar sam ih ja napravio hrpu (nemam neki profi apart).
Treće, nije bitno koliko gušteri pamte, bitno je da nisu u stresnim situacijama (a to je otvaranje terarija, šetanje kraj terarija, glasna muzika blizu terarija, vađenje iz terarija).Te situacije treba smanjit na minimum. Mislim da smo več ovde na forumu vidili neke primjere nezadovoljstva mladih kameleona, u nekim drugim temama. U njima se raspravljalo kako kami ima  super boje (crne točkice i sl.) E pa to je npr. pokazivatelj stresa i nezadovoljstva, samo su još kameleoni mali pa to izgleda simpa. Al kad naraste znat će te kad se počme bunit, kad počme siktat i puhat, pa ako ga ne ostavite na miro kad vas čopi.
Uglavnom, znam da je fora kad ti dođe gušter doma al probaj ga što manje dirat i vadit van terarija.
poz
Grmi Facebook
SPLIT/SPINUT
Animal respect

Offline gumi

• Punopravni član
  • Gmazoljubac
« Odgovori #7 u: Siječanj 21, 2009, 02:01:13 prijepodne »
E da i ovo šta icek govori o životnom vijeku ne vrijedi za kameleone.
Icek nemoj se sad ljutit  ;)!
Al gledajte to sa druge strane, ako ih budete uznemiravali brzo će "otić" a i ovako kratko žive. Zato im pružite sve šta im treba, nek požive šta više.
 Evo moj je star 3 pune godine, zdrav je, debel, velik, baš ne tolerira neko diranje i neko veliko muvanje po terariju. Nisam ga uzeo u ruke več nekih godinu ipo. I još uvijek uživam ga gledajuči.
Eto o tome ja pričam!
Grmi Facebook
SPLIT/SPINUT
Animal respect

Offline Rossi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
    • Parking senzori, alarmi, daljinsko centralno!!
« Odgovori #8 u: Siječanj 21, 2009, 04:13:35 prijepodne »
samo da nekaj velim.... moj je star oko 4 godine.....( da icek to je tvoje "dubre" iz legla) nikad ga nisam imao na ruci jer ne zeli da ga se gleda a kamoli da se ide s rukama unutra, najrade bi mi ruku otkinuo kad nekaj cistim unutra..... tako da sam mu priustio sto divlji zivot, blizi prirodi.....
R-46

Offline Frida

• Punopravni član
  • Dob: 47
« Odgovori #9 u: Siječanj 21, 2009, 07:59:38 prijepodne »
Meni je krivo ove male životinjice,a posebno na zadnjoj slici gdje si,pretpostavljam,upalio svijetlo kad je spavao....Ja sam svojeg 2 puta imala na ruci.Prvi put kad je stigao i stavljala sam ga u terarij i drugi put kad sam ga selila u veći terarij...Iako je moj Jazz jako miran i kad mu dajem hranu i kad mu špricam terarij,trudim se da oko njegovog terarija nema previše kretanja.Svi smo njime oduševljeni,obožavamo ga gledati potajno izdaleka i kad bi mu se nešto dogodilo,tuga bi bila prevelika.
Za dug i sretan život  :up:

Offline Parisopolis

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Siječanj 21, 2009, 09:41:43 prijepodne »

[/quote]

Prvo, to šta se sunča ima svoju svrhu. Naime ujutro kad se upale svijetla tijelo kameleona je hladno i treba se zagrijati na radnu temp da bi počeo jest i kretati se. Zato ga molimte nemoj prekidat u tome. Jer to šta se on ne opire kad ga ti uzmeš još onako nezagrijanog može biti baš zato što se nije zagrijao. Također mu ta toplina treba za probavljanje hrane.
Drugo, mislim da se kvalitetna fotka može napraviti i bez da se kameleon uzima u ruke. Bar sam ih ja napravio hrpu (nemam neki profi apart).
Treće, nije bitno koliko gušteri pamte, bitno je da nisu u stresnim situacijama (a to je otvaranje terarija, šetanje kraj terarija, glasna muzika blizu terarija, vađenje iz terarija).Te situacije treba smanjit na minimum. Mislim da smo več ovde na forumu vidili neke primjere nezadovoljstva mladih kameleona, u nekim drugim temama. U njima se raspravljalo kako kami ima  super boje (crne točkice i sl.) E pa to je npr. pokazivatelj stresa i nezadovoljstva, samo su još kameleoni mali pa to izgleda simpa. Al kad naraste znat će te kad se počme bunit, kad počme siktat i puhat, pa ako ga ne ostavite na miro kad vas čopi.
Uglavnom, znam da je fora kad ti dođe gušter doma al probaj ga što manje dirat i vadit van terarija.
poz
[/quote]

1.ne vadim ga nikad nakon 3 min.suncanja jer znam iz kojeg razloga se penje do hot spota,al za one koji ne znaju dobro ce im doc vase upute..
2.ne znam iz kojeg djela mog posta ste zakljucili da kad ga prekinem na suncanju se ne opire??cim me vidi bjezi ko sumanut.
3.mislim da je vrlo bitno koliko guster pamti,upravo zbog toga.ali s obzirom da su vrlo malo istrazeni(ne samo oni nego vecina gmazova)mislim da na to pitanje nebum nasao odgovor.
4.crne tockice,siktanje,napuhavanje...i ta informacija ce koristit nekima koji ga nabave,a da neznaju niti od kud zivotinjica potice.
i nije mi simpa kad dobi pjegice jer znam da negoduje.
5. "Meni je krivo ove male životinjice,a posebno na zadnjoj slici gdje si,pretpostavljam,upalio svijetlo kad je spavao"
tvoj kameleon nikad ne zazmiri preko dana??

htio bi samo napomenut da nisam od onih koji nabave zivotinju a da predhodno nemaju uvijete za nju,ja znam cak i latinski naziv za njega! :)
gro sam citao,i raspitivao se prije nego li sam ga uzeo tako da nema potrebe pisat stvari koje sam gore naveo.
i nisam ga nabavio kako bi mogao pricat ekipa kako ima dug jezik,kak mi hoda po prstima i bit baja u drustvu,nego cisto iz
ljubavi!
ja sam neiskusan,i svaki savijet je dobrodosao al  komentare tipa"Meni je krivo ove male životinjice,a posebno na zadnjoj slici gdje si,pretpostavljam,upalio svijetlo kad je spavao" pisite nekom drugom.
hvala sto se brinete o mom gusteru!

pusa!

Offline Fily

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Siječanj 21, 2009, 14:47:19 poslijepodne »
Ja se sve vise i vise trudim da se puno ne krećem oko terarija(iako kami jos nije dosao)...i zanima me jedna stvar...ako nekad(jenom u 2 mjeseca)budu neki gosti kod mene,dali ja njega mogu da pokrijem sa nekim ručnikom da ne bude izložen prevelikom stresu?Naravno,kameleon  bi bio u drugoj prostoriji,ali eto tak pitam -?

Offline Striček Matija

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Siječanj 21, 2009, 14:51:05 poslijepodne »
 :D :D :D :D a mislim da svi pomalo pretjerujete u svezi "stresa"...

Offline Fily

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Siječanj 21, 2009, 14:54:16 poslijepodne »
Pa moramo...ipak ne bih volio da mi kami bude pod stresom...

Offline gumi

• Punopravni član
  • Gmazoljubac
« Odgovori #14 u: Siječanj 21, 2009, 15:06:58 poslijepodne »
Ja se sve vise i vise trudim da se puno ne krećem oko terarija(iako kami jos nije dosao)...i zanima me jedna stvar...ako nekad(jenom u 2 mjeseca)budu neki gosti kod mene,dali ja njega mogu da pokrijem sa nekim ručnikom da ne bude izložen prevelikom stresu?Naravno,kameleon  bi bio u drugoj prostoriji,ali eto tak pitam -?

Možeš naravno, ja svog pokrivam svaku večer sa crnom plahtom da ga u slučaju paljenja svijetla ne budim bezveze.
Grmi Facebook
SPLIT/SPINUT
Animal respect

Offline Fily

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Siječanj 21, 2009, 15:37:31 poslijepodne »
Hvala Gumi ;) I imam jos jedno...u mojoj je sobi temp. 17-20 stupnjeva...e,dali da ja sada stavim i noćnu lampu unutra?Jer ne bih htio da mu bude hladno...

Offline Parisopolis

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Siječanj 21, 2009, 16:53:43 poslijepodne »
iako su iguane poznate po tome da imaju visoku toleranciju na hendlanje ali  njihov metabolizam ne funkcionira puno drugacije od calyptratusa.
pa ako su gusteri toliko podlozni stresu mislim da bi ova iguana krepala nakon mjesec dana zivota...

http://www.todaysplanet.com/pg/beta/lizardlover/page21.htm
ipak mislim da je presudan karakter gmaza,a i odreden  pristup.. 

Offline dedinski

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #17 u: Siječanj 21, 2009, 16:56:30 poslijepodne »
Koja bolesna iguana...hahaha...  8)

Offline Parisopolis

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Siječanj 22, 2009, 11:06:37 prijepodne »
nesto slicno se desavalo tamo negdje 70-tih 80-tih u sad-u.
radilo se morelia viridisima tada su ih nazivali chondropython viridis.
nije ih bilo iz domaceg uzgoja  nego su ih svercali,i s obzirom da se relativno malo znalo o njihovom drzanju u zatocenistvu
zmije su krepavale a da ih nisu niti iz torbe izvadili.a one koje bi uspjeli prodat su takoder brzo krepavale...
uglavnom,tada ih je pratio glas da im je izuzetno tesko pruzit "idealne"uvijete i da su vrlo podlozne stresu,pa ih iz tih nisu preporucali pocetnicima,a ni iskusniji teraristi se nisu bas dobro snalazili...
kasnije su otkrili da su  glavni razlog tomu bili  paraziti koje su takoder prosvercali,i losi uvijeti drzanja a stres gotovo uopce nije spominjan kao razlog krepavanja wild caught chondra.
a danas bi i desetogodisnjak  uz malo uputa mogao odrasti uz chondra tj brinuti se o njemu,naravno ako je zmija zdrava.

mislim da i kameleone moraju jos puno proucavat da bi se dobio odgovor zasto neki zive godinu a neki deset!
mozda je kljucni razlo stres,ali mislim da ne u toj mjeri u kojoj ga se spominje....

Offline Fily

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Siječanj 22, 2009, 13:54:48 poslijepodne »
Zato ću da ja svog što manje izlažem stresu...pa će biti kao Dragutin Tadijanović  :biggrin:

Offline Ignus

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Siječanj 22, 2009, 14:39:55 poslijepodne »
Zato ću da ja svog što manje izlažem stresu...pa će biti kao Dragutin Tadijanović  :biggrin:

Pisat će pjesme? :D
Potpredsjednik udruge ljubitelja i uzgajivača Betta 'Betta Svijet'

Offline Fily

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Siječanj 22, 2009, 15:40:58 poslijepodne »
Ne ne...ali možda mu se u budućnosti posreći pa će biti poznat :P

Offline Rossi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
    • Parking senzori, alarmi, daljinsko centralno!!
« Odgovori #22 u: Siječanj 22, 2009, 16:06:10 poslijepodne »
iako su iguane poznate po tome da imaju visoku toleranciju na hendlanje ali  njihov metabolizam ne funkcionira puno drugacije od calyptratusa.
pa ako su gusteri toliko podlozni stresu mislim da bi ova iguana krepala nakon mjesec dana zivota...

http://www.todaysplanet.com/pg/beta/lizardlover/page21.htm
ipak mislim da je presudan karakter gmaza,a i odreden  pristup.. 

cisti primjer kako su ljudi seljaci.... katastrofa...
R-46

Offline Parisopolis

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Siječanj 22, 2009, 16:47:00 poslijepodne »
da,lik je debos.
ali sudeci prema tekstu(link koji sam stavio ispod filmica)mislim da ne postoji iguana u zatocenistvu kojoj je ljepse...
majstor ih drzi po cijelom stanu i garazi u kupaoni im pusta vodu da se vodene agame mogu tusirati...
cak im drzi  otvorena vrata od kuce da se mogu prosetat po dvoristu i tvrdi da mu ni jedna nije pobjegla i da se sve same vracaju u kucu..
ljudi su ga optuzivali da ih drogira i izlaze niskim temperaturama i da su pod stresom te da na taj nacin manipulira sa njima,a on ako ne njake kaze da je stvorio poseban odnos sa gusterima.
kaze da su toliko inteligentni i pitomi te mu zbog ljubavi koju im daje uzvracaju na nacin da poziraju kad ih fotografira..
majstor je cak promjenio prezime u   lizardlover :)
procijenite sami...   

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #24 u: Siječanj 22, 2009, 16:55:11 poslijepodne »
Tip kaze da su toliko inteligentni i pitomi te mu zbog ljubavi koju im daje uzvracaju na nacin da poziraju kad ih fotografira..

Šteta što nema neki smajlić s riganjem. Nevjerojatno kako uvjek ovakvi isprtci našeg hobija dobiju golem medijski prostor...