Kolovoz 16, 2025, 10:47:28 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Bolesni teleskop  (Posjeta: 2496 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Ramona

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Bolesni teleskop
« u: Siječanj 19, 2009, 11:40:43 prijepodne »
Imam problem koji mi se cini hitan pa molim pomoc iskusnijih...
U akvariju od 55lit imam 5 teleskopa i 3 zlatne ribice ( znam da ih je moza previse,ali na poklon sam dobila 4 teleskopa odjednom pa su eto useljeni svi, bilo mi ih zao, a nemam uvjeta za jos jedan kavarij), akvarij ima prikladan filter i do sada je sve funkcioniralo savrseno. Svi skupa su vec oko 3 mjeseca.
Prije 2 dana jedan teleskop se pritajio u ugao akvarija, ako pliva - pliva prilicno nespretno i cini se kao da mu je to jako tesko izvedivo, time slabo dolazi do hrane, izgleda bezvoljno i ima ozljedu na repnoj peraji (nekako je iscufana), a leđna mu je uspravljena i razdijeljena na 2 dijela. Drugih vidljivih promjena na tijelu nema. Od pocetka je bio malo trapav i ponekad plivao na stranu, ali rijetko. Nikada nisam primjetila da ga druge ribe maltretiraju, niti napadaju tako da ne vjerujem da su mu od toga preje u losem stanju.

Plairam ga izdvojiti u manji akvarij bez filtera, lijeciti sa GoldMed-om od tetre (to su mi preporucili u pet shopu) i nadati se boljem stanju.

Svaki savjet je dobrodosao, sto prije to bolje:)

Offline tbusljet

• Punopravni član
Odg: Bolesni teleskop
« Odgovori #1 u: Siječanj 19, 2009, 16:21:41 poslijepodne »
ne znam sto bi mu moglo bit, ali imas riba za napunit 500 litarski akvarij... joj, joj...

Offline Ramona

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Siječanj 19, 2009, 16:42:26 poslijepodne »
a znam da ih je previse, al sto da radim, da ih darujem?? uskoro bi se mogli neki preseliti u jedan drugi akvarij. problema ne bi bilo da ljudi znaju da se ribe ne poklanjaju na kile:(

s teleskopom sad cekam:(

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
« Odgovori #3 u: Siječanj 19, 2009, 21:48:28 poslijepodne »
Po opisu je tesko rec sto mu je, ono sto je SIGURNO je da definitivno imas previse riba na tu litrazu, zato udomi. Imat ces sve cesce i cesce mrtve ili bolesne ribe.

Za pocetak ovog teleskopa odvoji i uslikaj da vidimo. Ako je sam ostecena peraja nije nis strasno, al to cudno plivanje me brine...
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline Ramona

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Siječanj 19, 2009, 22:11:43 poslijepodne »
evo slika...

na slici se vidi leđna peraja kako je razdvojena, ista je stvar i s repom. drugih fizickih promjena nema, i dalje se mice slabo i nikako, samo trzajima repa, ne mogu reci da pliva, kad pokusa plivat brzo pada na dno. sad vise definitivno ne jede.uglavnom, samo lezi na dnu:(

e da, odvojih ga vec jutros, malo jest bio zivnuo dolaskom u osamu al opet izgleda jako lose i bezvoljno.
« Zadnja izmjena: Siječanj 19, 2009, 22:19:31 poslijepodne od Ramona »

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #5 u: Siječanj 19, 2009, 23:33:39 poslijepodne »
Mislim da malo mozes napraviti  :'( Poprilicno je opca slika losa i iskreno... mislim da se ceka da ugine. Ne znaci da ne trebas pokusati lijeciti, to je tvoja odluka...
...Pula...

Offline Ramona

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Siječanj 20, 2009, 00:13:43 prijepodne »
zasad mi se cini da ostale ribe s kojima se Đuro druzio (teleskopic je Đuro:) )nemaju nekih tegoba (osim premalog prostora:( ).
ali kako da znam od cega je Đuri lose i kako da to sprijecim kod ostalih, ako je zarazno?

naravno,s njim ne odustajem od lijecenja iako bas i nemam neke konkretne smjernice. iskreno,nadala sam se malo konkretnijoj pomoci od iskusnijih, al sta je tu je:(

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #7 u: Siječanj 20, 2009, 01:12:44 prijepodne »
Ima ostecene peraje, a to moze biti i upalno al i nemora - moze biti mehanicka povreda od akvarijskih kolega. To sto lezi na podu takodjer nije nikakav specifican simptom, govori samo da mu je lose. Zato je stvarno jako nezahvalno davati neke dijahnoze. Ja bih ti preporucila da probas sa Tetrinim General Tonicom jer je opcenit i dosta jak. Mislim da ne dovoljno, al opet neces nista izgubiti osim mozda 20 kn. GT je dobro imati doma pa nije bed. Probaj...
...Pula...

Offline Ramona

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Siječanj 20, 2009, 09:47:38 prijepodne »
Đuro zaspao definitivno, sto god da ga je mucilo - dokrajcilo ga je i nije docekao jutro:( Em sam tuzna zbog njega, em me ljuti sto mu nisam pomogla nit sam znala jel mu mogu pomoc kako i bolje... Sve u svemu, tugica:(

Al tjesi me sto su ostale ribice dobro. Sad se okrecem planu seobe iz prenapucenog akvarija...

Offline Crazy-a3

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
  • Živim da uživam
« Odgovori #9 u: Siječanj 20, 2009, 10:12:10 prijepodne »
Imam problem koji mi se cini hitan pa molim pomoc iskusnijih...
U akvariju od 55lit imam 5 teleskopa i 3 zlatne ribice ( znam da ih je moza previse,ali na poklon sam dobila 4 teleskopa odjednom pa su eto useljeni svi, bilo mi ih zao, a nemam uvjeta za jos jedan kavarij), akvarij ima prikladan filter i do sada je sve funkcioniralo savrseno. Svi skupa su vec oko 3 mjeseca.
Prije 2 dana jedan teleskop se pritajio u ugao akvarija, ako pliva - pliva prilicno nespretno i cini se kao da mu je to jako tesko izvedivo, time slabo dolazi do hrane, izgleda bezvoljno i ima ozljedu na repnoj peraji (nekako je iscufana), a leđna mu je uspravljena i razdijeljena na 2 dijela. Drugih vidljivih promjena na tijelu nema. Od pocetka je bio malo trapav i ponekad plivao na stranu, ali rijetko. Nikada nisam primjetila da ga druge ribe maltretiraju, niti napadaju tako da ne vjerujem da su mu od toga preje u losem stanju.

Plairam ga izdvojiti u manji akvarij bez filtera, lijeciti sa GoldMed-om od tetre (to su mi preporucili u pet shopu) i nadati se boljem stanju.

Svaki savjet je dobrodosao, sto prije to bolje:)

sta god da je problem tvojoj ribi uskoro ocekuj i na ostalima je je prenapucenost ogromna..imace ide jedna zlatna na 30 Litara vode, znaci kod tebe maximalno 2 zlatne ili 2 teleskopa  uz to treba znat da takvim ribama treba vrlo efikasna tj. jaka filtracija, ti imas 8 riba sto bi znacilo da ti treba bar 250 litara ali i to je malo.sta god bilo da bilo, pobogu hithno pokloni visak riba, daj oglas ovdje na forumu i sigurno ce se naci sretan udomitelj koji ce imat itekako adekvatnije uvijete
Bolje biti sam, nego sa budalama.
Zagreb/Dubrava

Offline Ramona

• Novi član
  • *
« Odgovori #10 u: Siječanj 20, 2009, 10:21:13 prijepodne »
moja glavna greska u cijeloj ovoj avanturi s ribicama i akvarijem je bila - povjerenje u savjete osoba iz pet shopa. sad znam da pojma nemaju i da im je samo u interesu prodati sto vise riba. i za zlatne i za teleskopa rekli su mi da je svakoj ribi dosta cca 4 litre vode. i po toj racunici 8 riba u 55 litara vode izgledalo je skroz prihvatljivo. a sad ispada da sam ih cijelo ovo vrijeme mucila:(
strasno:(

rjesavam problem, pokrenuta je aktivacija jos jednog akvarija od oko 60 litara, trazim udomitelje i za ostatak ribica...

Offline Crazy-a3

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
  • Živim da uživam
« Odgovori #11 u: Siječanj 20, 2009, 11:56:23 prijepodne »
moja glavna greska u cijeloj ovoj avanturi s ribicama i akvarijem je bila - povjerenje u savjete osoba iz pet shopa. sad znam da pojma nemaju i da im je samo u interesu prodati sto vise riba. i za zlatne i za teleskopa rekli su mi da je svakoj ribi dosta cca 4 litre vode. i po toj racunici 8 riba u 55 litara vode izgledalo je skroz prihvatljivo. a sad ispada da sam ih cijelo ovo vrijeme mucila:(
strasno:(

rjesavam problem, pokrenuta je aktivacija jos jednog akvarija od oko 60 litara, trazim udomitelje i za ostatak ribica...

najveca greska svih nas je da smo se kad tad povodili za trgovcima ali tko zivi taj i grijesi i tu smo da to ispravimo, zato i postoje forumi gdje se mogu razmjenjivat informacije ;)...malo po malo i sve ces polako ispraviti :up:
Bolje biti sam, nego sa budalama.
Zagreb/Dubrava

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #12 u: Siječanj 20, 2009, 19:27:38 poslijepodne »
Nije tvoja greska vec neiskustvo, bitno je da pokusavas rijesiti situaciju i da prihvacas savjete  :) RIP teleskopicu, a ostale sto prije prorijediti. Mjenjaj vodu cesto kako bi izbjegla skakanje amonijaka i nitrita (jednom svakih par dana oko 30-50%) dok ih ne udomis kako treba.
...Pula...

Offline Tuti

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #13 u: Siječanj 20, 2009, 21:39:43 poslijepodne »
Đuro zaspao definitivno, sto god da ga je mucilo - dokrajcilo ga je i nije docekao jutro:( Em sam tuzna zbog njega, em me ljuti sto mu nisam pomogla nit sam znala jel mu mogu pomoc kako i bolje... Sve u svemu, tugica:(

Al tjesi me sto su ostale ribice dobro. Sad se okrecem planu seobe iz prenapucenog akvarija...

ramona, čisto radi prevencije savjetovala bi ti da u akvać dodaš sol,zlatice su dosta izdržljive pa se nemora odmah pokazati dali su pokupile nešto od bolesnog pa čisto da uništiš eventualne nametnike doziraj odprilike 1 čajna žličica na 20-tak l vode otopi ju u jednoj čašici i otopljenu dodaj u ak. bilo bi bolje da je sol nejodirana
sol je dobro dodavati i svaki puta kad mjenjaš dio vode ali samo u taj dio koji mjenjaš,jel sol ostaje postoječa u staroj vodi tj.ne hlapi

inače iz osobnog iskustva goldmed je preslab lijek da bi nešto izlječio eventualno ga staviš radi preventive ali liječiti nemože, bolji ti je serin bactopur

Offline Maxim

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #14 u: Siječanj 26, 2009, 09:51:48 prijepodne »
"Ne lupaj po staklu... i ne packaj prstima... Ej! ...aj, molim te, odi tamo gledati televiziju"