Srpanj 06, 2025, 16:17:18 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Biljke i puževi  (Posjeta: 2928 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline alen051

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
Biljke i puževi
« u: Siječanj 17, 2009, 22:56:13 poslijepodne »
Trebam malu pomoć i par savjeta... U zadnje vrijeme su m ise malo previše namnožili puževi i biljke su počele patiti zbo toga, i to samo određene. Kako vi rješavate takve probleme? Nisam baš pobornik krcanja schneckopura i sličnih preparata za suzbijanje puševa, mogu oni 100 puta na bočicu napisati da nije štetno za biljke ali ipak... Imao sam nekad davno i botiu macracantu koje se donekle uspješno borila s tim. Ali onda je koštala 36 kn a sada je 95 a kakve sam ja sreće odapet će za par dana... Dakle... svaki savjet je dobrodošao!

Hvala

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Odg: Biljke i puževi
« Odgovori #1 u: Siječanj 17, 2009, 23:00:12 poslijepodne »
dobro nam došao!
botia ti je definitivno najbolji lijek za puževe, a kad je nabaviš, lijepo je drži prvo jedno vrijeme u karanteni i kad se prilagodi, onda je stavi da radi svoj posao...

postoji neki "recept" sa listom salate preko noći na kojeg se onda nakupe, pa kuhanom mrkvom..no, meni se nije pokazalo uspješnim...

ili, strpljenje, čišćenje, usisavanje...šizenje... ;)

Offline alen051

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #2 u: Siječanj 17, 2009, 23:06:20 poslijepodne »
A hvala, to sam si i mislio. Zašto jednostavno kad može komplicirano :) To za mrkvu i povrće sam i ja čuo pa... Nego, čuo sam da ima više vrsta botia, macracanta je najsuplja, gledao sam je neki dan po 95 kn, navodno da postoje i jeftinije vrste koje su isto jako dobro protiv puževa, znaš šta o tome?

Offline Force

• Punopravni član
  • Dob: 42
« Odgovori #3 u: Siječanj 17, 2009, 23:59:28 poslijepodne »
A hvala, to sam si i mislio. Zašto jednostavno kad može komplicirano :) To za mrkvu i povrće sam i ja čuo pa... Nego, čuo sam da ima više vrsta botia, macracanta je najsuplja, gledao sam je neki dan po 95 kn, navodno da postoje i jeftinije vrste koje su isto jako dobro protiv puževa, znaš šta o tome?

Macracanti imas po 45kn, mozes jos probati sa lohachatom koja ti bagatela ako je kupujes na pravom mjestu cca 25-30kn.

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #4 u: Siječanj 18, 2009, 09:01:24 prijepodne »
Mislim da su u Viliju botie bile do 50 kn. Samo botie se drže bar 3 komada u grupi.

Offline vedranVŽ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • 0 bodova
« Odgovori #5 u: Siječanj 18, 2009, 14:34:15 poslijepodne »
Inače ti nisu pužići štetni, ali ak ti smetaju radije ih kod izmjene vode posisaj van, odnosno prorijedi ih. Ja sam isto protiv tih kemija u akvarij! :up:
Varaždin...

Offline tbusljet

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Siječanj 18, 2009, 18:38:54 poslijepodne »
ja sam imao 4 botie striate, ne narastu prevelike, a pojele su puzeve i to do zadnjeg.. mjesecima opslije nisam imao niti jednog puza! sad kad ih nadjem odmah kuopujem!

Offline rolka

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #7 u: Siječanj 19, 2009, 21:22:45 poslijepodne »
Botia macracanthus je mrak, ja ih imam dvije i potamanile su puzeve jos prije 2 god. i nisam ih poslije vidao, ali kad rijese puzeve bacaju se na lisce od biljaka po kojem buse rupe pa listovi propadaju sto mene osobno ubija, ali su mi tak super kao ribe da nema sanse da ih vadim
johnny

Offline suabhiz

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 69
« Odgovori #8 u: Siječanj 20, 2009, 14:05:13 poslijepodne »
Pužiće svakako treba riješiti jer se jako brzo množe. Ispočetka su slatki, ali kada ih bude na stotine i gmižu svuda po akvariju?
Ja sam si uzela botiju makarnaku i ona ih je sredila u roku od jednog dana, ali nakon nekog vremena, valjda je i ona postala lijena i pužići su se opet namnožili. Mislim da sam previše hranila ribe i botia se ulijenila.
Na kraju sam sve povadila van, dobro isprala pijesak sa vrućom vodom, biljke dobro oprala pod mlazom vode(ustvari napravila sam generalku) i ponovno složila. Sada nemam pužića.
Sve ja to lako napravim jer imam mali akvarij, ali ako je akvarij veći, pa ako se lijepo uhodao, onda to nije jednostavno ni preporučljivo raditi.

Mislim da će botia sigurno riješiti problem za neko vrijeme.

Offline Crazy-a3

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
  • Živim da uživam
« Odgovori #9 u: Siječanj 20, 2009, 15:10:37 poslijepodne »
a da netko krene sa rent-a-botia? :D ...vidim da bi to bilo unosno jer se u zadnje vrijeme botie traze ko lude ;)
Bolje biti sam, nego sa budalama.
Zagreb/Dubrava

Offline suabhiz

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 69
« Odgovori #10 u: Siječanj 21, 2009, 08:19:37 prijepodne »
a da netko krene sa rent-a-botia? :D ...vidim da bi to bilo unosno jer se u zadnje vrijeme botie traze ko lude ;)
Evo ja mogu iznajmiti ove moje >:( jer su se kod mene ulijenile :D

Offline Force

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Siječanj 21, 2009, 11:14:07 prijepodne »
ja sam imao 4 botie striate, ne narastu prevelike, a pojele su puzeve i to do zadnjeg.. mjesecima opslije nisam imao niti jednog puza! sad kad ih nadjem odmah kuopujem!

Striata imas u pet centru na drvinju, nazovi pa vidi za cijenu ali mislim da su izmedu 30-40kn.

Offline Area5189

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Dubrovnik/Zagreb
« Odgovori #12 u: Siječanj 21, 2009, 11:35:55 prijepodne »
da bilo ih je prije par dana i nisu bas skupe,inace ja sam ih imao i mogu ih samo pohvalit
... Šaka suza, vrića smija, ča je život vengo fantažija? ...

Offline ribic

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #13 u: Siječanj 21, 2009, 12:57:10 poslijepodne »
evo jedan savijet iz mojeg iskustva zašto kupovat nekakve ribe koje tamane puževe kad lipo možeš imat akvarij bez njih. Ja sam kupija od prodaca-tekučinu protiv puževa (snail stop) i na njemu postoji recept da se sipa u akvarij al ja to nisam činija već sam svaku biljku koju bi kupija stavija u malu posudu 2-3 sata ubacija taj otrov i prije sađenja opra u slatkoj vodi i nema niti jednog puža. Tebi je za to kasno pa ti preostaju ribe, ali za one koji još nisu formirali akvarij ovo nebi bilo loše ako im puževi idu na živce. Prilikom kupovanja ovakvih sredstava treba pogledat dali ubije samo puže ili i njihova jaja budući da su na biljkama jaja puževa koja su nevidljiva a ovo sredstvo ubija i puže i njihova jaja.

Offline friski

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Koprivnica
« Odgovori #14 u: Siječanj 21, 2009, 13:03:22 poslijepodne »
Ja sam riješio problem sa stritama i kubotai botiama. Sada ima 2 godine kako nisam vidio niti jednog puža. Macracante su mi super no narastu prevelike.
Juwel Rio 180 biljni, 3x30 W Gro-Lux+Aquastar, Nutrafin CO2, Juwel Reflektori
DIY 72l - Multići: http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=43091.0
Kozinjak 38 l: http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=50506.0

Offline Crazy-a3

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
  • Živim da uživam
« Odgovori #15 u: Siječanj 21, 2009, 13:05:05 poslijepodne »
evo jedan savijet iz mojeg iskustva zašto kupovat nekakve ribe koje tamane puževe kad lipo možeš imat akvarij bez njih. Ja sam kupija od prodaca-tekučinu protiv puževa (snail stop) i na njemu postoji recept da se sipa u akvarij al ja to nisam činija već sam svaku biljku koju bi kupija stavija u malu posudu 2-3 sata ubacija taj otrov i prije sađenja opra u slatkoj vodi i nema niti jednog puža. Tebi je za to kasno pa ti preostaju ribe, ali za one koji još nisu formirali akvarij ovo nebi bilo loše ako im puževi idu na živce. Prilikom kupovanja ovakvih sredstava treba pogledat dali ubije samo puže ili i njihova jaja budući da su na biljkama jaja puževa koja su nevidljiva a ovo sredstvo ubija i puže i njihova jaja.

pa to sredstvo mozes isto koristit kada je akvarij u funkciji tj. kada su ribe u njemu ;) i funkcionira savrseno...ja sam to prije koristila ali sad od kad imam skalare mi to ne treba jer oni tamane puzeve :D
Bolje biti sam, nego sa budalama.
Zagreb/Dubrava

Offline friski

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Koprivnica
« Odgovori #16 u: Siječanj 21, 2009, 13:22:05 poslijepodne »
Botia macracanthus je mrak, ja ih imam dvije i potamanile su puzeve jos prije 2 god. i nisam ih poslije vidao, ali kad rijese puzeve bacaju se na lisce od biljaka po kojem buse rupe pa listovi propadaju sto mene osobno ubija, ali su mi tak super kao ribe da nema sanse da ih vadim

Ja svojima dajem biljne tabletice i grašak tako da meni ne rade nikakvu štetu po bilju. Probaj.  ;)
Juwel Rio 180 biljni, 3x30 W Gro-Lux+Aquastar, Nutrafin CO2, Juwel Reflektori
DIY 72l - Multići: http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=43091.0
Kozinjak 38 l: http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=50506.0

Offline Force

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Siječanj 21, 2009, 15:30:18 poslijepodne »

Ova me prica podsjeca na ono kad se jedno vrijeme zagovarala teza o dezinfekciji samog bilja od algi prije nego se unese u akvarij...
Ja sam uvijek radije za botiju nego za kemiju, nakon prvih 10-15 dana puzeva ce nestati i to trajno, a ako se sto i pojavi s novom biljkom... nece dugo izdrzati u akvariju gdje ima makar i jedna botija.

Offline njezni

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 62
  • Zagreb, Dubrava
« Odgovori #18 u: Siječanj 22, 2009, 23:29:30 poslijepodne »
Pazi samo kod kupnje botie, koju kupuješ, jer neke narastu poprilično. Naravno, ako imaš lijepi veliki akvarij daj si oduška.  :D
I love ribeki

Offline Force

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Siječanj 23, 2009, 08:26:01 prijepodne »
Bilo je lohachati svojevremeno u tukanu za neku cifru od 12-15kn komad ali su bile relativno male.

Offline ribic

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Siječanj 23, 2009, 16:15:06 poslijepodne »

pa to sredstvo mozes isto koristit kada je akvarij u funkciji tj. kada su ribe u njemu ;) i funkcionira savrseno...ja sam to prije koristila ali sad od kad imam skalare mi to ne treba jer oni tamane puzeve :D

ma znam da možeš to je i osnovna svrha ovog proizvoda da se sipa u akvarijsku vodu i piše da ne šteti ribama al oću reć pošto ima puno onih koji kažu da nevalja puno kemijat, bolje je napravit to s biljem prije nego ga ubaciš oću reć bolje sprijećit nego lječit

Offline ribic

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Siječanj 23, 2009, 16:16:28 poslijepodne »

Ova me prica podsjeca na ono kad se jedno vrijeme zagovarala teza o dezinfekciji samog bilja od algi prije nego se unese u akvarij...
Ja sam uvijek radije za botiju nego za kemiju, nakon prvih 10-15 dana puzeva ce nestati i to trajno, a ako se sto i pojavi s novom biljkom... nece dugo izdrzati u akvariju gdje ima makar i jedna botija.

ali ja sam upravo to i reka da san radija s biljem koje bi kupija u dućanu potopija u otrov i onda poslije dobro ispra u slatkoj vodi te zasadija i nema niti jednog puža

Offline *Vandalka*

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 47
« Odgovori #22 u: Siječanj 29, 2009, 10:57:00 prijepodne »
E ja cu protiv botie macracanthus!!!!  :D
Prvo su bile za pohvalu! Potamanile sve puzeve, ali onda... nakon nekoliko mjeseci kod mene su pocele unistavat svo bilje, a kad su skroz narasle nit ih zanima vise bilje a bome ni puzevi. Uopce vise ne jedu ni jednog puza. Puzevi plaze postaklu stalno a one nista. Glavno da bi mi prste otkinule kod hranjenja.
Zagreb

Offline ribica tina

• Punopravni član
  • Spol: Ženski  
  • big mama
« Odgovori #23 u: Siječanj 29, 2009, 22:05:49 poslijepodne »
moja botia striata nikada puža pojela nije.... X-(
a ni taj otrov nije pomogao...ja nasula i veću dozu i pustila cijelu noć,a ne 4h....i kada sam usisala i zamijenila vodu...samo su izvirali iz podloge....poduplali se....
ja opet nasula,oni opet pobjegli....
i šta da radim?? da kopam po podlozi i sve dignem u zrak?? X-( X-(
3 pekmeze,5 akvarija, 1 vrtna fontana...i....MM-SKM

:heart:

Offline tbusljet

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Siječanj 29, 2009, 22:32:29 poslijepodne »
ma samo moras naci vrijedne botie! po mogucnosti mlađe i par dana im ne das jest pa da vidis!